Lleida

Totes les notícies


Esquerra afirma que les conclusions del Pacte Local d'Habitatge (PLH) constaten el fracàs de les polítiques d'habitatge empreses per l'alcalde Ros

Bergés: “Que quatre mil famílies no puguin accedir a un pis en els propers cinc anys demostra que el govern no ha fet els deures, perquè ha estat més pendent de l’arquitectura d’aparador que dels problemes quotidians” El Grup Municipal d’ERC a la Paeria afirma que els resultats del Pacte Local d’Habitatge (PLH), les conclusions del qual arriben amb gairebé un any de retard, constaten el fracàs de les polítiques d’habitatge empreses durant aquest mandat per l’alcalde Ros. A més a més, moltes de les solucions que aconsellen prendre els experts que han elaborat aquest pla ja havien estat recomanades per activa i per passiva durant els darrers anys en comissions i plens per part del Grup Municipal d’ERC (i només cal consultar l’hemeroteca de la web d’ERC www.montseberges.cat per esbrinar-ho.). La portaveu d’Esquerra a la Paeria, Montse Bergés, explica que una de les conclusions del pla és que 3.300 famílies no podran accedir a un pis en els propers cinc anys. Si a aquesta xifra li sumen les més de 3.000 persones que estant en llista d’espera a la borsa local de la ciutat el resultat és d’escàndol. “Que unes sis mil persones tinguin dificultats per accedir a un pis per a viure vol dir que Lleida té un seriós problema amb l’habitatge, però també indica que l’equip de govern no ha fet els deures i ha fracassat en la seva política basada molt més en l’arquitectura d’aparador i les grans obres que en l’urbanisme de proximitat i en els problemes quotidians”, diu Bergés. A més a més, el Pla Local d’Habitatge adverteix que les dades actuals, pel que fa al parc de pisos, l’oferta de promocions, la demanda i els preus del mercat han quedat desfasades i s’han d’actualitzar. De fet, el pla alerta que s’estan fent servir dades de l’any 2001, quan encara la crisi no s’intuïa i es navegava en la pompositat de la bombolla immobiliària. Un altre dels aspectes que cal destacar és l’elevat nombre de pisos amb condicions precàries (que no tenen ascensor, per exemple); o els pisos sobreocupats.

ERC presenta esmenes a les ordenances fiscals de la Paeria

ERC a la Paeria ha presentat aquest dijous onze esmenes a les ordenances fiscals del proper any per tal que els impostos no suposin una càrrega insuportable per als col·lectius que pateixen més la crisi: joves, aturats, persones que viuen soles, autònoms i pensionistes. Una de les mesures que proposen des d'Esquerra per incentivar l'activitat econòmica en temps de crisi és la reducció a la meitat de l'impost que es paga per obrir un nou negoci a la ciutat. La portaveu d’Esquerra, Montse Bergés, ha assenyalat que el govern municipal ha d’esforçar-se més perquè les mesures que presenta beneficiïn aquest col·lectius i no siguin únicament 'brindis al sol' que es queden amb el titular, com per exemple passa amb l’IBI. "Se’ns diu que es baixa el tipus impositiu, però la realitat és que la factura al contribuent augmenta un 10%, cosa que confon al ciutadà", assenyala Bergés. Nosaltres anem més enllà i proposem congelar l’import que el ciutadà ha pagat d’IBI aquest any. En aquest sentit, Esquerra també presenta una proposta per tal que l’augmenta "escandalós" de la grua municipal (un 50%) es faci de manera gradual en tres anys. Les propostes per a negocis i empreses - Rebaixar a la meitat la taxa per obrir nous negocis. - Bonificar l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE) a aquelles empreses que contractin joves menors de 30 anys i/o executin obres d’ampliació per contractar més persones. - Rebaixar un 30% l’impost de circulació per a aquells treballadors autònoms/es. - Obrir una línia de subvencions per tal que les botigues i bars i restaurants afectats per obres en la via pública durant un període superior als sis mesos puguin pagar menys d’IBI. Mesures per als aturats - Rebran una bonificació del 25% en la taxa d’escombreries els aturats de llarga durada (s’entén aquelles persones que portin més d’un any buscant feina). - Rebran una bonificació del 50% en el preu mensual del servei d’educació infantil i el servei de menjador de l’escola bressol aquells pares, mares o tutors que es trobin en una situació d’atur.

Esquerra encoratja l'assistència a la manifestació del 10 de juny a Barcelona

El president de la Federació de Lleida d'Esquerra, Àngel Vidal; el diputat al Parlament de Catalunya Carmel Mòdol, el president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert i la regidora a la Paeria i alcaldable a l'Ajuntament de Lleida, Montse Bergés, han mostrat aquest dijous el seu suport a la manifestació del 10 de juliol a Barcelona en contra de la sentència del TC. Tots ells han animat els lleidatans a assistir-hi i han recordat que ERC ha posat a la seva disposició autobusos gratuïts per desplaçar-se fins a la capital catalana. De moment ja se n'han omplert dotze amb més de 600 persones. D'aquests autocars, cinc sortiran des del Segrià, tres des de l'Urgell i un des de la Noguera, el Pla d'Urgell, les Garrigues i la Segarra, respectivament.