Lleida

Totes les notícies


ERC desaprova l’acord d’ubicació definitiva del Museu Morera i critica la falta d’informació a la comissió de seguiment

L’acord de ple de la Paeria que aprova definitivament la ubicació del Museu Morera a l’edifici de l’antiga Audiència era una notícia previsible, segons els responsables d’ERC a Lleida. Segons Carles Vega, alcaldable per ERC, ‘de fet, la decisió ja està presa des de fa mesos, i durant tot aquest temps s’ha buscat la manera d’esgotar el temps i desactivar la comissió de seguiment creada arran de l’Audiència Pública del Museu Morera’.   En aquest sentit, el portaveu d’ERC ha recordat que la comissió de seguiment ha sigut convocada dos cops des que el passat setembre Àngel Ros va llançar la proposta, i que “en cap dels dos cops ha rebut una informació prou completa i documentada com per donar per bo el canvi de plans”.   En la darrera reunió, l’equip de govern municipal s’havia compromès a fer arribar als membres de la comissió l’estudi econòmic complet del nou projecte, però no hi ha hagut tal aportació de nova documentació, fet que les entitats no imputen a cap oblit. Per a Vega, ‘malgrat que les entitats que composen la comissió de seguiment no s’han manifestat encara de forma definitiva (demostrant una bona voluntat que ha mancat a l’alcalde), ha arribat el moment de denunciar el menyspreu cap a aquesta plataforma ciutadana i alhora manifestar que ens temem que ni aquest estudi és tan complet ni tan concloent com volen fer creure des de l’Alcaldia’.   Els arguments presentats per l’alcalde al ple d’avui són inconsistents i, a parer de Vega, són una manera de fer de la necessitat virtut, intentant vestir una proposta poc ambiciosa pensada més per sortir del pas que per donar una solució definitiva i com cal a la ubicació de l’important fons artístic del Museu Morera.   El responsable republicà ha afirmat que ‘s’ha fet prou evident que la veritable intenció de Ros és, un cop més, vendre fum, fer un cop d’efecte i guanyar temps, perquè ni la proposta és prou sòlida, ni té el finançament assegurat’.

Zona de barbacoa de les Basses

ERC es felicita perquè la Paeria li fa cas parcialment i repara el picnic de les Basses

El portaveu municipal ERC a Lleida i candidat a la Paeria, Carles Vega, ha mostrat la seua satisfacció per l’anunci fet per Marta Camps, regidora d’Urbanisme i Tinent d’Alcalde, que la Paeria arranjarà la zona de picnic de les Basses d’Alpicat i les barbacoes adjacents. Per a Vega, “Marta Camps demostra tenir la sensibilitat que sovint li falta a altres membres de l’equip de govern, inclòs l’Alcalde, a les peticions de col·lectius i la ciutadania”, en referència a la calçotada vindicativa que ERC a Lleida va fer a les Basses d’Alpicat el proppassat 23 de març, en què s’exigia la recuperació d’aquest emblemàtic parc lleidatà alhora que es denunciava la intenció d’Àngel Ros, amb el suport del grup municipal de CiU, de convertir aquesta zona tan popular en una gran àrea comercial. Esquerra Republicana ha vingut criticant, des del mateix moment en què Ros el va anunciar, el projecte de construcció d’un parc temàtic lligat a un producte comercial com els ninots de Lega i d’una àrea comercial. Segons Carles Vega, l’afer va començar de forma esperançadora, amb l’endegament d’un procés participatiu, però es lamenta que ‘ha acabat amb opacitat i manca de participació’. Segons els republicans, el fet que després de la presentació de les conclusions sobre el futur de les Basses la Paeria s’encomanés un pla parcial a uns privats mostra una voluntat política que representa un canvi de filosofia del que s'hi vol fer apostant pels usos privats en detriment dels públics. Cal recordar que entre novembre del 2006 i finals de 2008, es va produir un procés participatiu en què tècnics, grps polítics, col·lectius i milers de ciutadanes i ciutadans van aportar idees per al procés de rehabilitació del parc que havia de servir per elaborar el pla director del projecte de rehabilitació del parc de les Basses d’Alpicat. Segons Vega, ‘Ros no ha respectat ni ha complert cap de les promeses que havia fet (començant per la d’escoltar la ciutadania i acabant pels terminis d’execució anunciats) i, finalment, perquè té al cap una idea de les Basses que té molt de mercantil i privativa i molt poc de lliure accés per a la ciutadania’.

Conferència anual d'Àngel Ros

Valoració de la conferència anual de l'alcalde

El responsable de política municiapl d’Esquerra Republicana de Catalunya a Lleida i candidat a l’alcaldia, Carles Vega, va assistir ahir al vespre a  la conferència anual d’Àngel Ros, alcalde de Lleida, organitzada pel Col•legi de Periodistes a la nostra demarcació. Vega tenia interès per sentir el missatge que l’alcalde feia arribar a la ciutadania lleidatana en el darrer tram de la legislatura municipal. “Els input que va fer arribar ahir al vespre són preocupants, perquè presenten un alcalde amb un missatge buit, efectista i altisonant alhora que superficial i poc solvent, que no resisteix ni cinc minuts l’anàlisi més bàsica”. Segons Vega, el model de ciutat que va defensar Àngel Ros, lluny de contenir cap element il•lusionador, és un “més del mateix”: propostes sense contingut real, de pura aparença, que substancialment, a més, no aporten res de nou. A més, en el torn de preguntes, Ros es va mostrar poc convincent, abonat a les respostes llargues i dubitatives. En aquest sentit, el representant d’ERC assenyala que va quedar ben evident que les propostes estrella que va presentar al llarg del discurs tenien poc gruix, ja que “no pot ser que pregoni que es crearà una oficina per promocionar la Responsabilitat Social de les empreses i que no encerti a explicar com ho farà per aconseguir aquest objectiu”. Tampoc no havia resultat abans creïble quan va defensar el seu paper com a dinamitzador de  l’augment de les exportacions, ja que va fer propostes de desenvolupament de la xarxa viària al territori quan la Paeria ni té competència ni encara menys capacitat de fer-les i, a més, Ros s’ha vist incapaç d’influir en el més mínim en les polítiques de desenvolupament viari davant els governs de Catalunya i d’Espanya. El missatge enviat al món de la cultura, expressant la seua intenció de potenciar la indústria cultural a través de l’aplicació d’un pla d’internacionalització de la creació cultural, va ser poc convincent, ja que, per a Vega, “tampoc no va saber explicar en què consistiria”.

Carles Vega sorprès per la reacció irada de Ros

Carles Vega, alcaldable d'ERC per Lleida, ha manifestat la seva sorpresa davant la reacció d'Àngel Ros, que considera furibunda, a les declaracions del candidat republicà en què reclamava que el govern de la Generalitat de Catalunya no dugués a terme la seva decisió de desmantellar una part de l'equip de recerca en salut animal de l'IRTA a Lleida, alhora que demanava a Àngel Ros que es posicionés a favor de la continuïtat d'aquest servei al territori. Vega atribueix la resposta de Ros al nerviosisme de l'alcalde i diputat socialista per l'actuació del seu partit a la política catalana, que no sap ben bé quin paper jugar, i pel seu propi futur polític al panorama català i al lleidatà.   Segons Vega, ‘la manera irada i gairebé furibunda de l'alcalde de defensar-se atacant d'una manera tan poc consistent demostra que Ros és conscient que no està actuant correctament i que Esquerra li ha tocat el punt feble; el que passa és que Ros, amb l'actual composició de l'Ajuntament, no està acostumat’. Vega ha afegit que ‘Ros sap que ERC no està al Govern de la Generalitat, que és qui ha pres la decisió i no pas Esquerra, com també sap que quan hi va estar en cohabitació amb el PSC no va poder evitar que els socialistes, al Departament d'Agricultura, ja s'emportessin una part de l'IRTA de Lleida cap a Caldes de Montbui’.   L'alcaldable republicà demana a Ros ‘que deixi de matar mosques a canonades, de fer política de pirotècnia i efectisme, i s'afanyi a defensar el futur de la ciutat, un futur que passa per mantenir i potenciar les seves opcions com a capital de la indústria agroalimentària’. Per a Vega, “la doble condició d'alcalde i diputat ha de servir per alguna cosa més que per al que ens està servint ara mateix al lleidatans i les lleidatanes.”   Per altra banda, Vega recorda que el Grup Parlamentari d'ERC està preparant una proposta de resolució en què s'insta al Govern a mantenir les instal·lacions de l'IRTA a Lleida i una pregunta parlamentària al Conseller Pelegrí sobre les intencions de la Conselleria al respecte.

Carles Vega

Carles Vega ‘Cal unir tots els esforços polítics de Lleida per a evitar el desmantellament de l’IRTA’

El candidat d’Esquerra Republicana de Catalunya a l’Ajuntament de Lleida, Carles Vega, s’ha referit avui a la possibilitat de desmantellament de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA), del qual s’eliminaria una de les unitats d’investigació més importants com és la “Genètica i millora animal” que no només es traslladaria de les instal·lacions d’aquest organisme a la Facultat d’Agrònoms de la UdL, sinó que segurament de Lleida.   Vega ha estat concís i ha reclamat al Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya, que faci marxa enrera en aquesta proposta, donat que la pèrdua d’aquesta línea de recerca, ara mateix, ‘significaria una gran pèrdua per la nostra ciutat, pel món acadèmic però, sobretot, per un dels sectors econòmics cabdals de les terres de Lleida’   El candidat d’ERC ha demanat a l’actual equip de govern de la Paeria, i també a la Diputació que facin costat a aquesta exigència, ‘ja que des del punt de vista d’equilibri territorial i de capitalitat de la Catalunya interior no ens podem permetre, ens els moments actuals, que la ciutat de Lleida perdi aquesta línea de la recerca en el sector de les explotacions agropecuàries, per que això, significaria tallar les ales a un dels sectors productius més importants actuals de les nostres comarques’.   Vega ha anat més lluny en les seves declaracions i ha comminat al conseller d’Agricultura a que ‘no només no elimini aquesta unitat d’investigació, sinó que altres línees de recerca que estan en perill a altres zones de Catalunya, com Caldes de Montbui, siguin traslladades a l’IRTA de Lleida’.   El republicà també ha demanat a l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ‘deixi de fer declaracions tant efectistes i pirotècniques i que es dediqui a polítiques més efectives en la defensa del teixit productiu d’aspectes tant importants per la ciutat com és la recerca lligada al prestigi de la Universitat de Lleida’.

Entrevista a Carles Vega

Un oferim les darreres entrevistes a Carles Vega, cap de llista d'Esquerra Republicana de Catalunya a la Paeria de Lleida. A Lleida Televisió I a la Manyana Televisió

Oriol Junqueras a Lleida

ERC acceptaria que els partits compartissin "punts cabdals" en els seus programes si no tira endavant una candidatura unitària favorable a l'estat propi

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha plantejat la possibilitat que les diferents formacions favorables a l'estat propi es presentin de forma separada en les pròximes eleccions al Parlament amb el seu propi programa però compartint "punts cabdals en comú" i una agenda nacional "que ens permetin respondre a les inquietuds i esperances dels ciutadans que volen fer un pas decisiu". ERC ha tornat a mostrar la seva predisposició a "ajudar el país" proposant "un ampli ventall de possibilitats" per assolir l'objectiu de la independència i aquesta en seria una, després que CiU hagi descartat avui la possibilitat d'una candidatura unitària davant el possible avançament electoral a Catalunya. Àlbum fotogràfic a la nostra pàgina de Facebook Vídeo de la conferència d'Oriol Junqueras

ACN

ERC acceptaria que els partits compartissin "punts cabdals" en els seus programes si no tira endavant una candidatura unitària favorable a l'estat propi

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha platejat en la seva visita a Lleida la possibilitat que les diferents formacions favorables a l'estat propi es presentin de forma separada en les pròximes eleccions al Parlament amb el seu propi programa però compartint "punts cabdals en comú" i una agenda nacional "que ens permetin respondre a les inquietuds i esperances dels ciutadans que volen fer un pas decisiu". ERC ha tornat a mostrar  la seva predisposició a "ajudar el país" proposant "un ampli ventall de possibilitats" per assolir l'objectiu de la independència i aquesta en seria una, després que CiU hagi descartat avui la possibilitat d'una candidatura unitària davant el possible avançament electoral a Catalunya.

Un New Deal per a Catalunya

Junqueras creu imprescindible el concert per superar la crisi. El president d'Esquerra Republicana de Catalunya, Oriol Junqueras, va considerar ahir imprescindible que Catalunya obtingui el concert econòmic i "puguem decidir què fem amb els nostres impostos" per poder superar la crisi econòmica. Junqueras, que va pronunciar una conferència al Cercle d'Economia titulada Propostes per sortir de la crisi. Un New Deal per a Catalunya, va destacar que el país "fa moltes coses bé, com exportar o investigar". "Hem de potenciar aquests sectors per continuar sent capdavanters i per fer-ho necessitem els recursos del país", va reclamar. En aquesta línia, el líder d'ERC va rebutjar que el pacte fiscal que planteja la Generalitat pugui ajornar-se a l'espera d'una millora econòmica. "Ho necessitem perquè la situació econòmica sigui millor. La situació actual és terrible, hi ha 200.000 aturats sense prestació i necessitem les millors eines per resoldre-la, les d'un Estat", va afirmar. Junqueras també va celebrar que enquestes com la del CEO donin bones perspectives per a ERC. Segre (28/6/2012)