Lleida

Totes les notícies


Vega celebra que el Parlament hagi aturat el consorci sanitari i que s'hagi tingut en compte l'opinió del territori

L'alcaldable d’ERC-Avancem, Carles Vega, considera que el fet que el Parlament hagi aturat el Consorci Sanitari de Lleida fins que no hi hagi consens al territori és una 'molt bona notícia, sobretot per als que des de Lleida havíem demanat que es paralitzés la creació d'aquest ens'. Així, Vega ha celebrat que finalment el grup parlamentari d'ERC hagi aconseguit un acord amb CiU que freni 'un projecte que convertia la sanitat pública en una activitat mercantil i que posava en perill l'accés i la qualitat assistencial'. Vega està convençut que d'aquesta manera 'estaran garantits els drets d'usuaris i treballadors de la sanitat pública' i ha destacat que 'és essencial que es tingui en compte i es respecti l'opinió de la gent de Lleida'. També ha explicat que confia que aquesta vegada el mandat del Parlament, que ha estat fruit d'una moció d'ERC, es compleixi. La candidatura d'ERC-Avancem a la Paeria, encapçalada per Carles Vega, va presentar dissabte a la Delegació Territorial de la Generalitat les al·legacions per demanar al Govern l'anul·lació de la proposta de constitució del Consorci Sanitari.

ERC-Avancem presenta al·legacions per exigir la paralització del consorci sanitari

La candidatura d'ERC-Avancem a Lleida ha presentat aquest dissabte al matí a la Delegació Territorial de la Generalitat al·legacions per demanar al Govern que anul·li la proposta de constitució del Consorci Sistema Integral de Salut Lleida. L'alcaldable d’ERC-Avancem, Carles Vega, que ha presentat la documentació acompanyat per alguns dels membres de la candidatura, ha explicat que si el consorci tira endavant 'hi ha perill de vulneració dels drets dels treballadors i dels usuaris i de mercantilització de la salut pública' i també del 'mandat democràtic invulnerable' del Parlament que reclamava aturar el projecte. Vega considera que es volen imposar principis de gestió empresarial com la rendibilitat, l'economia i la productivitat per sobre dels de dret a la salut i la universalitat en l'accés a l'assistència sanitària 'convertint el servei públic en una activitat mercantil i amb el consegüent perill de degradació de la qualitat assistencial'. L'alcaldable republicà també ha denunciat que l’elaboració de l’esborrany del estatuts del Consorci 'no ha sigut sotmès prèviament a negociació col·lectiva amb el propi personal afectat, la qual cosa viola els seus drets laborals i deixa oberta la porta a la precarització laboral per al personal sanitari'. Tot plegat, segons Vega, s’ha fet sense transparència i participació, ja que 'en cap moment ni els col·lectius afectats per la creació de l’ens -professionals, sindicats o persones usuàries- ni la població en general han tingut accés a informació veraç i suficient'.

Vega: 'Esperem que sigui l'últim ple del mandat de Ros i d'un període gris i opac'

L'alcaldable d'ERC-Avancem a Lleida, Carles Vega, ha celebrat que aquest divendres s'hagi celebrat l'últim ple del mandat quan falta just un mes per a les eleccions municipals. 'Esperem que no només sigui l'últim ple del mandat actual, sinó també del mandat de l'alcalde Ros', ha afirmat Vega després de la sessió plenària, que ha qualificat 'de tràmit'. Vega ha fet un balanç negatiu dels últims quatre anys de Govern municipal, en què assegura que 'Ros només ha manat, però no ha governat' i ha criticat la manca d'oposició. També ha lamentat que 'la imatge de la Paeria s'hagi vist extremadament danyada' i per això s'ha compromès a 'netejar la imatge de la institució i a recuperar l'Ajuntament per a la gent'. En aquest sentit, Vega ha assegurat que la seva candidatura té la voluntat 'd'engrescar la gent' i ha demanat a la ciutadania que es mobilitzi per acabar amb 'aquest període gris i opac, en què s'han generat molts dubtes que no s'han esvaït'. D'altra banda, el candidat republicà considera que la moció sobre l'habitatge aprovada en el ple d'avui és 'totalment insuficient, mentre hi ha tanta gent que ho està passant molt malament' i l'ha qualificat de 'cortina de fum' perquè no concreta quines accions durà a terme la Paeria per acabar amb la pobresa energètica i els desnonaments.

ERC-Avancem bonificarà l'IBI en base als ingressos de les famílies i obrirà el pressupost a la participació ciutadana

El candidat d’Esquerra-Avancem a l’alcaldia de Lleida, Carles Vega, es compromet a "revisar l'Impost de Béns Immobles (IBI) i establir-ne bonificacions en base al patrimoni i als ingressos de les famílies", igual que preveu fer amb altres taxes municipals."Actualment l'IBI és un dels més cars de l'Estat espanyol i això no és just perquè està calculat en base a uns valors cadastrals ara mateix fora de mercat", assegura Vega, que aquest dimecres ha participat en el debat sobre economia que s'ha fet a la Universitat de Lleida. Vega ha insistit en la necessitat de fer una auditoria a la Paeria, empreses públiques i ens autònoms per saber la situació econòmica real de l'ajuntament. Altres mesures que cal prioritzar, segons Vega, són la "contenció de la despesa i l'austeritat i el rigor en l'administració dels diners públics", a més de "promoure l'ocupació, especialment dels joves, els aturats, les dones i els majors de 45 anys." D'altra banda, Vega considera que cal "gravar els bancs i els propietaris de pisos buits", una mesura que ara "no s'està complint". L'alcaldable d'ERC-Avancem defensa que "el pressupost ha d'estar al servei de la ciutadania, no del Govern municipal" i per això una de les mesures que prendrà si governa és "obrir els pressupostos a la participació de la gent, començant per la despesa." A més, s'apostarà per fer una inversió en polítiques per a les persones i per fomentar la cohesió social.

ERC-Avancem vol reduir més d’un 20% les emissions de gasos d'efecte hivernacle a Lleida l’any 2020

El candidat d’Esquerra-Avancem a l’alcaldia de Lleida, Carles Vega, proposa ‘reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle a la ciutat en més d'un 20% per a l'any 2020’, mitjançant la promoció de les energies renovables i de l’estalvi i l’eficiència energètica. Així ho ha explicat aquest dijous a la tarda en un debat que ha tancat la 5ª Setmana de la Sostenibilitat de la Universitat de Lleida.   Vega ha explicat que ERC-Avancem aspira a ‘tenir un model de ciutat ambientalment i socialment més equilibrada, amb menys pol·lució i consum energètic, una mobilitat més eficient i més qualitat en els seus espais públics’. Segons Vega, cal plantejar la sostenibilitat des de l’àmbit de l’urbanisme i la mobilitat, donat que ‘la ciutat difusa actual provoca un augment d'emissions de gasos a l'atmosfera, nivells de soroll inadmissibles, accidents i hores laborals perdudes en desplaçaments.’   D’altra banda, la candidatura d’ERC-Avancem preveu revisar el Pla d’Acció per l’Energia Sostenible (PAES) i la seua aplicació amb l’objectiu de ‘millorar l’eficiència energètica de l’enllumenat públic i racionalitzar el consum de l’aigua i la climatització enequipaments públics’.   Vega aposta per l’impuls d’energies renovables com la fotovoltaica, la tèrmica i la biomassa en els equipaments públics, però també en el consum domèstic i el transport privat. ‘Volem dur el concepte d’apoderament, de co responsabilització ciutadana també al camp de la sostenibilitat’, afirma l’alcaldable republicà. Per això es farà una tasca de formació i sensibilització a treballadors, agents locals i alsveïns i veïnes.   Finalment, un altre element del programa d’ERC-Avancem en l’àmbit de la sostenibilitat és ‘potenciar els elements naturals del nucli urbà i de l’entorn verd de Lleida’: l’Horta, com a pulmó verd de la ciutat i com a proveïdora de productes de proximitat; la canalització del riu, com a element estructurador i integrador; així com la preservació, alhora que l’aprofitament responsable, de la Mitjana i els aiguamolls de Rufea.

ERC-Avancem presenta la candidatura a la Paeria

La candidatura d'ERC-Avancem Acord Municipal a l'alcaldia de Lleida, encapçalada per Carles Vega, ha presentat aquest dimecres a la tarda a la Junta Electoral la documentació de la llista, que consta de 27 membres, entre els quals hi ha 12 dones, dos independents i el portaveu de les JERC-Lleida. Després la candidatura s'ha fet la fotografia oficial a la plaça Sant Joan de Lleida. Carles Vega, cap de llista, ha explicat que és una llista que 'suma' i que 's'ha fet amb la voluntat d'apostar per la diversitat', així com de 'combinar experiència i renovació'. La candidatura està formada per gent que té entre 26 i 68 anys de professions molt diverses: professor, estudiant, jubilat, agent rural, agrònom, investigadora o comerciant, entre altres. També hi destaquen representants de la societat civil com Josep Maria Baiget, exsecretari general de CCOO, a Lleida; Eva Barta, presidenta de l'Associació Salut Mental de Ponent; o Paco Salazar, president de l'Associació Cultural Gitana Futur.   La llista, per ordre, és la següent: 1-Carles Vega 2-Josep Maria Baiget 3-Núria Marín 4-Eva Barta (independent) 5-Susana Roca (Avancem) 6-Josep Maria Esquerda 7-Agustí Rueda (JERC) 8-Paco Salazar (independent) 9-Gemma Espigares 10-Elena Fuses 11-Arnau Beà 12-Jordi Tremosa 13-Jaume Rutllant 14-Mamen Martínez 15-Rosa Maria Guerra 16-Josep Maria Ribes 17-Marta Melgosa 18-Melcior Marcó 19-Mari Carme Molina 20-Gabriel Ramon 21-Eugènia Besora 22-Jordi Murgó 23-Lluís Riba 24-Joan Pere Fabregat 25-Margarida Serveto 26-Francesc Mitjans 27-Montse Bergés  

ERC i Avancem aniran junts a les eleccions amb una llista 'que suma' per fer de Lleida una ciutat per a les persones

El candidat d’Esquerra a l’alcaldia de Lleida, Carles Vega, i la coordinadora local d'Avancem Lleida, Susana Roca, han presentat aquest divendres l'acord de les dues formacions polítiques per presentar-se juntes a les eleccions municipals del proper 24 de maig. El cap de llista d'ERC ha explicat que el pacte ha estat possible perquè ERC i Avancem tenen 'coincidències programàtiques' i també estan d'acord 'en la necessitat de treballar per superar la crisi, la cohesió social i per a una regeneració democràtica i un model de ciutat que ara no tenim, basat en les persones i emmarcat en un procés de caràcter nacional'. L'alcaldable republicà assegura que està molt satisfet de la llista que encapçala perquè és 'integradora i oberta' i reflecteix la intenció de 'ser el màxim de representatius de la riquesa social de la ciutat', a més de tenir la 'voluntat de donar veu a tots els actors de la societat'. Així, Vega ha afirmat que en la 'suma està la riquesa i la garantia d'èxit' i que l'acord 'donarà la força per entrar amb una quantitat significativa a la Paeria'. El pacte s'emmarca en l'acord marc a nivell nacional ERC-Avancem i pretén convèncer a la gent de l'àmbit socialista, del progrés i de l'esquerra 'que se sent òrfena'. De fet, Vega ha destacat la necessitat de donar resposta a la societat amb 'noves fòrmules de representació política' i ha recordat que a les últimes eleccions municipals van votar menys del 50 per cent dels lleidatans. La presentació de l'acord s'ha fet a l'avinguda Francesc Macià de Lleida en motiu de l'aniversari de la República, que se celebrarà la setmana vinent, i en un entorn amb arbres florits, amb la intenció de simbolitzar l'entrada de la 'Primavera Republicana' a la Paeria,'un preludi de la gran festa que ha de ser el 27 de setembre i el procés nacional', segons ha dit Carles Vega.

Vega denuncia que PSC i CIU 's'han venut les Basses' en aprovar la licitació del parc dels Barrufets

El candidat d’Esquerra a l’alcaldia de Lleida, Carles Vega, denuncia que 'el PSC, amb l'ajuda inestimable de CiU, ha endegat un procés de privatització de les Basses' després que el ple d'aquest divendres hagi aprovat el plec de condicions per licitar el parc d'oci dels Barrufets. Vega assegura que 'la Paeria s'ha venut les Basses' per un projecte molt allunyat de la idea de parc públic que defensa Esquerra i alerta que 'com es veurà, no és gaire bo pel comerç de la ciutat'.   L'alcaldable republicà creu que 'com que Ros no té les coses prou clares, vol deixar temes lligats abans de les eleccions', cosa que considera 'del tot inacceptable perquè deixa lligades les mans a la propera corporació'. 'Em venen al cap dues frases històriques, la franquista "dejar todo atado y bien atado" i aquella que diu "que se note el efecto sin que se vea el empeño"', ha afirmat Vega.   En el mateix sentit, el cap de llista d'ERC també ha criticat la pròrroga del servei de neteja i escombraries a l'empresa actual i creu que la corporació municipal hauria d'haver esperat a després de les eleccions per convocar un concurs públic 'per tal que es poguessin presentar diverses empreses i que es garantís la millora del servei'. També ha lamentat que, tant aquest punt de l'ordre del dia com el de les Basses, s'hagin aprovat sense cap vot en contra de l'oposició.

Esquerra aprova la llista per a les eleccions municipals a la Paeria

Els militants d'Esquerra a Lleida han aprovat aquest dijous a la nit la candidatura que es presentarà a les properes eleccions a la Paeria, el 24 de maig. El cap de llista, Carles Vega, ha estat l'encarregat de presentar la llista de 27 noms als prop de quaranta militants que han participat a l'assemblea. El número 2 serà Josep Maria Baiget, ex secretari general de Comissions Obreres i cap dels Agents Rurals de les Garrigues, i militant d'ERC des de l'any 2002. La número 3 és Núria Marín, professora de música de secundària i secretària de formació de l'executiva regional d'Esquerra a Lleida. La llista també compta amb un representant de les JERC i alguns independents, entre els quals destaca Paco Salazar, president de l'Associació Cultural Gitana Futur, en el número 8. Tanca la candidatura l'ex regidora d'Esquerra a la Paeria, Montse Bergés. El candidat a l'alcaldia de Lleida, Carles Vega, assegura que es tracta d'una llista amb "independents i representants de la societat civil lleidatana que sumen a ERC". De totes maneres, Vega ha explicat que la candidatura republicana està "oberta a futures negociacions". La llista ha estat aprovada per 31 vots a favor, 5 abstencions i hi ha hagut 2 vots nuls.