Lleida

Totes les notícies


Final de la campanya electoral davant del stand d'ERC

Bergés: “Necessitem una societat forta, no uns polítics del segle XVIII”

L’alcaldable d’ERC a la Paeria, Montse Bergés, ha fet avui, darrer dia de campanya, un balanç positiu dels quinze dies, ja que “hem pogut explicar el nostre programa, de fet un programa electoral que la resta de candidats s’han pogut mirar i del qual han anat incorporant propostes al seu discurs”. L’alcaldable independentista ha assenyalat que “ens hem proposat parlar de la Lleida oblidada per la majoria absoluta, proposant mesures reals i factibles per ajudar a fer de Lleida una ciutat més còmoda per a tothom”. Però ara “arriba el moment de la veritat, la veu la té la ciutadania, i Esquerra Republicana de Catalunya no deixarà en un calaix oblidat aquesta veu durant quatre anys, sinó que la farà parlar i actuar cada dia”, ha explicat Bergés. “El candidat Ros diu que en moments de crisi són necessaris governs forts. Des d’Esquerra us volem dir que en moments de crisi, la força dels vostres vots pot acabar amb les formes despòtiques de governar, que són les que ens han portat a la crisi”, diu Bergés. Per tot això, ha volgut deixar clar que a partir de diumenge “necessitem una societat forta, no uns polítics del segle XVIII”. Per tot plegat, ERC fa una crida a la ciutadania per ‘indignar-se’ contra aquesta majoria absoluta, ja que quatre anys més amb un govern d’aquestes característiques poden accentuar el retrocés en participació, diàleg i pluralitat democràtica.

La candidatura d'ERC davant de la Paeria

ERC cedirà a entitats de la societat civil la representació a consells, patronats i organismes autònoms

L’alcaldable d’ERC a la Paeria, Montse Bergés, ha anunciat avui una de les principals propostes per potenciar la participació de les persones en els assumptes polítics i ‘reobrir’ les portes de la Paeria que en els darrers quatre anys han estat tancades per majoria absoluta. La mesura consisteix en cedir a entitats socials, cíviques i culturals de la ciutat els llocs de representació que al grup d’Esquerra li corresponguin als consells rectors d’instituts municipals, patronats, consells socials i demés fòrums de participació en els quals la llei no exigeixi que el portaveu recaigui en un regidor o regidora. “D’aquesta manera, la meva voluntat és que Esquerra Republicana de Catalunya no faci de portaveu de la societat civil allà on la societat civil es pot representar ella mateixa i els actuals mecanismes de control ho impedeixen”, ha afirmat Bergés. Així mateix, ERC també es compromet a que entitats del tercer sector tinguin una major representació al consell econòmic i social municipal Amb aquesta mesura ERC vol demostrar que el seu ferm compromís per aquesta nova manera de fer política i per aquest ‘reobrir’ les portes a la ciutadania. De fet, una de les principals crítiques de la candidatura d’ERC a l’actual govern municipal ha estat l’estil de governar amb les portes tancades de cara a la ciutadania. “L’exemple el tenim aquests dies, on s’acaben de registrar 2.000 signatures per demanar millores a un carrer, però també perquè l’actual alcalde no ha rebut a uns veïns que ho demanaven”, ha assenyalat Bergés. Per una altra part, Bergés ha manifestat el seu màxim respecte cap a les persones que s’estan mobilitzant en diferents ciutats –entre aquestes Lleida, a la plaça Ricard Viñes- i “sense apropiar-me d’un moviment que també critica el sistema de partits polítics, allò que estic sentint dir a aquestes persones és molt semblant a allò que porto dient aquestes setmanes i el que ha estat el meu principal cavall de batalla els darrers quatre anys: la forma de governar les administracions li està robant la veu al carrer”.

La candidatura d'ERC visita les Basses

Bergés: “ERC serà la garantia per ‘reobrir’ Les Basses i fer que tornin a ser un parc públic per a tothom”

La candidata a l’alcaldia de Lleida per ERC, Montse Bergés, ha presentat avui les propostes en matèria comercial i ho ha fet des de Les Basses, per tal de mostrar el rebuig a la proposta d’ubicar una superfície comercial en aquest parc, tal i com defensa el candidat socialista. En aquest sentit, Bergés s’ha mostrat contrària a convertir Les Basses en un parc fet a mida per encabir-hi un hotel de luxe i una superfície comercial de 12.000 metres quadrats. “Les Basses han de mantenir el seu ús públic i no val a perdre més temps amb propostes que avui són inviables, perquè mentrestant el parc s’està degradant fins a límits que aviat seran irrecuperables”, ha afirmat Bergés. En aquest sentit, ERC creu que l’estat actual de Les Basses “deixen clar quina és la Lleida oblidada, tal i com ja ha passat amb el Centre Històric”. En aquest sentit, Bergés ha assenyalat que Esquerra és l’únic partit que pot garantir unes Basses per a tothom, amb la recuperació del càmping –Lleida és l’única capital que no en té-, les piscines, un escenari per actuacions, zones amb terrasses i cafeteries i un alberg juvenil, a més de recuperar la zona esportiva i connectar-ho tot amb un ‘carril bici’ que arribi fins al centre de la ciutat. En aquesta línia, el representat de les JERC i número 5 a la llista, Gabriel Ramon, ha manifestat la intenció d’ERC de recuperar un concert del tipus ‘Senglar Rock’. Pla Especial de l’Estació Per una altra part, Bergés s’ha compromès a treure de nou a concurs el centre comercial de 17.000 metres quadrats de l’entorn de l’estació de Renfe “millorant les condicions i desvinculant-ho de la construcció d’habitatges, ja que això avui és inviable”. L’alcaldable d’ERC ha lamentat la desídia del candidat del PSC amb aquest assumpte, ja que Lleida “ha perdut el tren de l’oferta comercial, perquè, si les coses s’haguessin fet d’una altra manera, avui tindríem 17.000 metres quadrats més d’oferta, centenars nous llocs de treball i empresaris lleidatans generant negoci”.

La candidatura d'ERC al centre cívic del carrer Democràcia

Bergés proposa un ‘carnet de l’autònom’ perquè aquest col·lectiu tingui avantatges davant la crisi

L’alcaldable d’ERC a la Paeria, Montse Bergés, ha presentat avui un paquet de mesures per ajudar al col·lectiu dels autònoms, molt nombrós a la ciutat de Lleida i un dels que més pateix la crisi. En aquest sentit, l’alcaldable ha recordat una xifra que avui s’ha conegut i que constata que en tot l’Estat han hagut de plegar 200.000 autònoms durant l’últim any. “Molt sovint sentim que empreses grans pleguen, però no sentim el degoteig constant de negocis amb una, dues o tres persones que diàriament tanquen per sempre la seva persiana”, ha assegurat la candidata independentista. En aquest sentit, ERC ha s’ha compromès avui a crear el ‘carnet de l’autònom’, és a dir, un conjunt d’avantatges per ajudar a aquest col·lectiu a tirar endavant els seus negocis. Aquest carnet inclouria des de rebaixes, descomptes o abonaments per estacionar en zona blava, fins a bonificacions a través de subvencions en l’IBI dels seus locals, despatxos o negocis. També proposa bonificacions en l’impost de circulació. Aquesta mesura encaixa amb dues de les principals compromisos d’ERC: pagar als proveïdors amb menys de 30 dies i obrir els Centres Cívics durant horari de matí per tal que els aturats puguin assessorar-se en aspectes professionals (redacció de currículums, ofertes de feina, intercanvi de contactes) i connectar-se a internet gratuïtament. Bergés, que ha presentat aquesta mesura davant del Centre Cívic del carrer Democràcia –un dels quals acolliria aquest servei d’assessorament gratuït- ha afegit que els autònoms també se’n podrien beneficiar, ja que en aquest locals hi hauria un taulell amb ofertes de feina, cursos de formació, llistat de proveïdors i oportunitats en el món laboral.

Bergés i Puigcercós

ERC fa una crida per acabar amb la majoria del PSC després que Ros es declari fanàtic del “tot per al poble, però sense el poble

L’alcaldable d’ERC a la Paeria, Montse Bergés, ha fet una crida a la ciutadania perquè el proper 22 de maig voti per ‘trencar’ amb la majoria absoluta del PSC, ja que quatre anys més d’aquest poder poden convertir l’Ajuntament en un búnquer en el qual només hi tindran entrada els amics de l’alcalde. La candidata independentista així ho ha dit en l’acte central de campanya que ha celebrat ERC a Lleida, al Xalet del River Cafè. “Acabar amb aquesta majoria és més urgent que mai, després que el mateix candidat Ros s’hagi declarat un fanàtic del despotisme il•lustrat, o sigui, del tot pel poble, però sense el poble”. La candidata d’ERC ha recordat que en l’actual mandat ja s’ha viscut episodis d’aquesta doctrina política: el procés per decidir el futur de Les Basses; les obres de reforma de Ronda; el concurs per gestionar la Llotja; la millora de la plaça Ricard Viñes... “tots són models de tot pel poble, però sense el poble”. En canvi, ERC s’ha erigit com l’única força que compta amb una llista on tots els integrants, del primer al darrer, són importants i hi tenen veu. L’alcaldable independentista ha insistit en els eixos d’ERC: millorar la vida quotidiana d’aquells que ho passen malament (aturats, famílies, joves, gent gran...); ‘rehabitar’ el Centre Històric; convertir la cultura en motor econòmic; potenciar l’Horta; i ser transparents en la gestió municipal, pagant a temps als proveïdors i dient que es fa amb els diners, del primer al darrer.

ERC desplega l'estelada gegant a la Seu Vella

Montse Bergés afirma que els quatre anys de majoria absoluta de Ros han ‘espanyolitzat’ la ciutat de Lleida

La candidatura d’ERC a la Paeria ha presentat avui les seves propostes en identitat nacional des de la Seu Vella, on ha desplegat una ‘estelada’ gegant per simbolitzar que si Esquerra és forta en el proper Ajuntament farà que en aquest monument només hi onegi la senyera catalana. La candidata independentista a la Paeria, Montse Bergés, ha assegurat que ERC és l’única força present al ple capacitada per defensar la catalanitat i la identitat de la ciutat. “Volem recuperar la identitat de la ciutat, ja que amb aquesta majoria absoluta s’ha perdut i només cal veure-ho passejant pel Centre Històric”, ha recordat Bergés. A més a més, l’alcaldable d’ERC ha afirmat que amb els darrers quatre anys de majoria absoluta del PSC “Lleida s’ha espanyolitzat més que mai” i només cal recordar les contínues visites de monarques, ministres a la ciutat o fins i tot algun tipus de polítiques en matèria de cultura. En aquest sentit, Bergés ha demanat als catalanistes lleidatans la força necessària per aturar aquesta deriva espanyolista i treballar, des de la Paeria, per defensar la catalanitat i caminar cap a la independència. “Creiem que des de les polítiques municipals es pot treballar per la independència i la nostra obligació és fer-ho”. A més a més, ERC tem que una nova majoria absoluta del PSC agreugi aquest problema, ja que “si Ros té poder dins del PSC difícilment trancarà la relació amb el PSOE, si no només cal veure aquests dies, en plena campanya, que un dels membres de la candidatura socialista –el senyor Fèlix Larrosa- ja ha votat contra Catalunya”. Propostes A més a més de retirar la bandera espanyola de la Seu Vella, ERC també proposa potenciar l’aprenentatge de català per a la integració al nostre país de persones immigrants; recuperar la memòria històrica de la ciutat i retirar simbologia franquista encara present; crear un centre d’interpretació del 1707 al Roser i seguir mantenint com a única bandera la senyera en els edificis municipals l’Onze de Setembre; augmentar la presència de cultura popular catalana als actes festius; i defensar el català com a llengua oficial en l’administració local.

La candidatura d'ERC davant de les comportes de la Mitjana

Bergés proposa crear un nou “eix verd” des de la Mitjana a Rufea i Montoliu i defensa augmentar el cabal del Segre per millorar la qualitat de l’aigua i l’entorn

  La candidatura d’ERC a la Paeria ha presentat avui des de les comportes del Riu Segre, a la canalització, les propostes en patrimoni natural i l’Horta. Esquerra ha escollit aquest lloc per reclamar un nou ‘Eix Verd” que enllaci la Mitjana amb Rufea i els Patamolls de Montoliu. L’alcaldable d’ERC, Montse Bergés, ha assenyalat que cal allargar la canalització fins a la Mitjana, ja que aquesta finalitza a les comportes i posteriorment s’ha de creuar per la carretera de Grenyana. “Proposem un eix verd pel passeig, per l’esport i per gaudir de la natura i per això cal avançar en enllaçar la canalització amb la Mitjana estudiant acords amb propietaris o negociant amb la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE)”, ha afegit Bergés. A més a més, la canalització també queda ‘truncada’ a l’altura del Pont dels Instituts, per la qual cosa cal millorar les indicacions que connecten aquest tram amb el Xoperal d’en Tòfol, el canal de Seròs, els Aiguamolls de Rufea i els ‘Patamolls’ de Montoliu, ja que actualment són molts els que es perden per arribar-hi. Per una altra part, ERC fa seves les propostes de la plataforma “Lleida Ambiental” d’augmentar el cabal del riu Segre. “Cal arribar al cabal ecològic per la regeneració del riu, cosa que comportaria un augment de la qualitat de l’aigua i també del medi natural i, tothom podria gaudir encara més del riu, un dels principals elements del nostre patrimoni natural”, diu la candidata independentista. En aquesta línia, ERC recorda que cal avançar en aquest compromís, ja que la mateixa directiva marc de l’Aigua europea fixa uns nivells mínim de cabal per la qualitat de l’aigua pel 2015. Horta de Lleida Pel que fa a l’Horta, Bergés ha denunciat l’estat d’abandonament en què es troba per la manca de voluntat política de l’actual candidat del PSC, a qui no li interessa aquest “pulmó verd”, com tampoc Les Basses o el Centre Històric. Bergés ha anunciat que una de les prioritats d’ERC a partir del 23 de maig serà elaborar el Pla Director de l’Horta.

La candidatura d'ERC davant de l'IMAC

Bergés proposa un congrés de cultura popular i tradicional per ‘vendre’ a l’exterior l’art fet a Lleida

La candidatura d’ERC a la Paeria ha presentat avui les propostes en matèria de cultura davant l’Institut Municipal d’Acció Cultural (IMAC), un dels ‘puntals’ de l’anterior mandat –quan Esquerra dirigia aquesta regidoria- i que l’alcalde en funcions i candidat del PSC, Àngel Ros, ha buidat de contingut. L’alcaldable i candidata d’ERC, Montse Bergés, s’ha compromès a “reobrir” l’IMAC per tal que es converteixi “en una fàbrica d’idees, de projectes culturals i on tots els artistes de la ciutat puguin tenir-hi cabuda”. La candidata independentista ha recordat que en els darrers quatre anys l’IMAC s’ha “buidat de contingut” de manera que s’estan perdent oportunitats per la cultura. “Volem un IMAC fort, per tal que la cultura esdevingui un motor econòmic per a la ciutat, que avui, malauradament no és”, ha afegit Bergés i ha posat com exemples d’ocasions perdudes com el milió d’euros pel Museu Morera que l’alcalde va retornar al no començar les obres. Per tal de portar a terme aquesta conversió de l’IMAC, ERC vol comptar amb la col·laboració dels artistes i agents culturals de la ciutat. A més a més, i per posar en valor la cultura, Bergés també ha anunciat una altra de les propostes d’ERC: la creació d’un congrés de cultura popular i tradicional que s’organitzaria a la Llotja per tal de “vendre” i donar a conèixer la cultura fet a Lleida. Aquest congrés actuaria com “aparador” entre artistes i programadors. “Creiem que l’ajuntament ha de posar al servei de la cultura els mecanismes perquè pugui expandir-se i amb aquest congrés ho aconseguiríem”, ha afegit Bergés. Aquesta mostra tindria tot un seguit d’activitats paral·leles com: actuacions a “l’àgora” de la Llotja, un espai infrautilitzat. En aquest sentit, el número 3 d’ERC, Txema Muñoz, ha recordat que els artistes i músics locals poden ‘actuar’ en directe en espais urbans que avui no s’hi fa res.

L'Àgora de la Llotja

Bergés proposa ‘potenciar’ espais públics infrautilitzats programant música en viu i d’altres arts

La candidata d’ERC a la Paeria, Montse Bergés, acompanyada de Josep Maria Muñoz i altres membres de la candidatura han presentat avui a l’entorn de “la Llotja” les propostes en matèria d’espai cívic i festes. Bergés ha recordat que a la ciutat s’han generat espais nous, però que són totalment “asèptics”, ja que estant infrautilizats. L’exemple més clar és l’entorn de “la Llotja”, una plaça que ERC proposa que s’anomeni “Àgora”, on “no s’hi fa gairebé res, perquè no s’omple de contingut”. En aquest sentit, Bergés aposta per programar activitats artístiques, com música en viu, espectacles per als infants o fins i tot teatre per potenciar aquests espais cívics. Per la seva part, Muñoz ha assenyalat que aquests espectacles s’haurien de fer d’una manera reglamentada i amb l’objectiu de donar oportunitats als artistes lleidatans. A més a més, ERC aposta també per una distribució dels actes de Festa Major per tota la ciutat, “ja que d’aquesta manera no s’exercirà tota la ‘pressió’ sobre un sol barri i crearem riquesa i oferta a d’altres zones”, ha afirmat Muñoz. Una Llotja per a tothom Per una altra part, Bergés ha defensat que ERC vol una “Llotja” per a tots els públics i no per una “elit”. En aquest sentit, ha recordat que alguns espectacles que a Girona van costar 12 euros (Garrick, del Tricicle), a Lleida van superar els 30 euros. “Hem de buscar l’equilibri entre l’oferta, perquè ningú es quedi fora”, ha indicat. Resposta al candidat Ros D'altra banda, Bergés ha lamentat que el candidat del PSC parli de “transparència”, quan encara no ha fet públic el pressupost de la seva campanya electoral. En aquest sentit, li ha demanat que parli clar i sigui coherent amb allò que diu fent públic els diners que el PSC destina a aquesta campanya electoral.