Lleida

Totes les notícies


No a la semiprivatizació de les Basses d'Alpicat

El Grup Municipal d’Esquerra ha votat avui en contra de la modificació del pla general que permetrà convertir Les Basses d’Alpicat en un parc urbà “semiprivat”, amb un hotel ce cent places i un centre comercial de 12.000 metres quadrats. La portaveu d’Esquerra, Montse Bergés, ha recordat que el seu grup va presentar l’any 2009 un model per a la reforma del parc “que encara avui esperem que se’ns respongui per part del govern si s’accepta o no”. A més a més, ha assenyalat que el vot negatiu d’Esquerra “no va contra la reforma, sinó contra els usos que el govern del PSC vol afegir-hi”. Bergés creu que “és un error deixar en mans privades el disseny d’alguns espais de la ciutat, com també ja s’ha fet amb Ricard Viñes”. En aquest sentit, Esquerra proposa un nou parc on es potenciï els usos naturals i no els artificials, per evitar que Les Basses puguin acabar convertint-se en una espècie de “Marina d’Or” a la lleidatana. Bergés ha recordat que el model d’Esquerra no aposta ni per un hotel de cent places ni tampoc per un centre comercial de 12.000 metres quadrats. “A Lleida hi ha altres indrets on aquests equipaments hi poden tenir cabuda, però creiem que Les Basses han de mantenir l’essència de parc públic, natural i obert a tothom”, ha afegit. A més a més, Esquerra creu que el parc es pot mantenir amb les concessions puntuals del càmping, de l’alberg i de les zones de restauració, així com uns usos comercials adequats i no excessivament dimensionats. En aquest sentit, el Grup d’ERC proposa un alberg juvenil, una zona de càmping amb bungalous, un espai d’aventura per a les famílies, una zona esportiva, piscines i uns escenaris per a poder seguir celebrant festivals de música com el Senglar Rock. A més a més, també aposta per una zona amb locals de restauració (terrasses, restaurant, cafeteria...) i un museu de l’Horta perquè el parc sigui un “pool” d’atracció pels escolars d’arreu de Catalunya.

Els candidats d'ERC

Gran míting d'Esquerra a Lleida

El president d’Esquerra i cap de llista a les eleccions al Parlament de Catalunya, Joan Puigcercós, ha demanat avui ‘fer un gran esforç per fer fora el PP sortint tots al carrer el 28-N’ i ha dit que, en aquests moments, ‘la principal necessitat de Catalunya és que els impostos que paguem es quedin a casa nostra’, com Esquerra ve reclamant des del 1992. Per Puigcercós, ‘per aconseguir-ho cal negociar, per això vaig oferir la proposta a Mas de fer un full de ruta comú’. El president d’Esquerra no dubta que cal donar sortida a la voluntat dels centenars de milers de persones que van sortir al carrer el 10 de juliol i que la manera de fer-ho és amb una proposta de país que consisteix en anar tots junts a aconseguir el concert econòmic i que l’Estat canviï les regles del joc perquè Catalunya no surti perjudicada. ‘Li vam deixar molt clar a Mas que si a Madrid ens tanquen la porta es tracta de dir si Catalunya pot decidir democràticament; si ens quedem a Espanya o en sortim’, ha dit. I ha afegit que ‘per això vaig enviar una carta formal per reiterar la proposta que li vaig fer davant de tots els catalans i catalanes perquè es comprometi a organitzar un referèndum si no hi ha concert’. Puigcercós ha manifestat que ‘el full de ruta d’Esquerra és el de llibertat, concert econòmic i referèndum per la independència’ i ha advertit que ‘el dia 28 es decideix si guanya el full de ruta del partit popular o el de Esquerra’. Per això ha demanat a Mas ‘que no s’amagui i es mulli davant la proposta d’Esquerra, perquè la democràcia no ha de fer por a ningú’. El candidat d’Esquerra a la presidència ha dit que el fet que Catalunya organitzi referèndum vol dir que és subjecte polític i no dubta que ‘és clar que el guanyarem, perquè tenim arguments, tenim la raó, perquè la democràcia ens avala’. Puigcercós ha explicat que aquest país ha de fer pas endavant i Esquerra és sempre qui empeny. ‘Hem empès, quan hem denunciat el dèficit fiscal, els peatges, la situació dels nostres sectors productius o amb la llengua catalana’, ha dit.

El Grup Municipal d’ERC presentarà en el ple de novembre una moció de suport als reglaments per a l’ús preferencial del català en les administracions locals

El Grup Municipal d’Esquerra a la Paeria presentarà en el ple d’aquest mes de novembre una moció de suport a les administracions locals, com és el cas de l’Ajuntament de Lleida, que disposen de reglaments vigents per a l’ús del català, on és llengua preferent. La portaveu d’ERC a la Paeria, Montse Bergés, creu que després de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que suspèn alguns dels articles dels regalaments d’ús del català de la Diputació de Lleida i l’Ajuntament de Barcelona “cal deixar clar que la llengua catalana és avui un instrument de cohesió social del país i que, com s’evidencia en la vida quotidiana de la majoria d’administracions i ens públics, no provoca cap tipus de confrontació social”. A més a més, la moció recorda també que en relació a l’ús de la llengua en l’àmbit institucional, l’article 9 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística, sobre la llengua de les administracions de Catalunya, estableix que la Generalitat, els ens locals i les altres corporacions públiques de Catalunya “han d’emprar el català en llurs actuacions internes i en la relació entre ells” així com també “l’han d’emprar normalment en les comunicacions i les notificacions adreçades a persones físiques o jurídiques residents en l’àmbit lingüístic català, sens perjudici del dret dels ciutadans i ciutadanes a rebre-les en castellà, si ho demanen”. La Paeria disposa d’un reglament per a l’ús de la llengua aprovat l’any 1997 que estableix “l’ús general del català per a les seves tasques i relacions”. A més a més, assenyala que tots els expedients administratius s’han de tramitar en llengua catalana. Per últim, el Grup Municipal rebutja a través d’aquesta moció l’ús partidista i l’ofensiva contra la llengua catalana que fan entitats com l’Associació Cívica Ciutadana o partits polítics com el PP, recordant que l’ús de la llengua catalana a la Paeria no provoca cap tipus de confrontació social.

Inici de la campanya electoral

Esquerra inicia la campanya de les eleccions al Parlament

Els representants d'ERC han donat el tret de sortida a la campanya amb l'encartellada que han situat a la passarel·la que travessa el Segre a l'alçada de Blondel aprofitant l'estampa de la Seu Vella il·luminada al fons. Així mateix, els republicans han desplegat una gran estelada i han aprofitat el moment per celebrar amb la militància l'inici de la campanya bevent amb porrons i prenent alguna cosa de menjar just a la canalització del riu. Carmel Mòdol ha destacat que “Si depèn de nosaltres aquestes seran les últimes eleccions de la Comunitat Autònoma de Catalunya, perquè les següents ja seran al Parlament sobirà de l'Estat català”. L'objectiu d'ERC a Lleida per aquesta campanya és superar els tres diputats que actualment té al Parlament i obtenir el quart.

Diguem prou al greuge de Renfe amb Lleida

Esquerra reprèn la campanya contra Renfe per a denunciar el “maltractament evident de la companyia” amb Lleida

El candidat per Lleida d’Esquerra Republicana de Catalunya (Carmel Mòdol) i la portaveu i candidata d’ERC a la Paeria, Montse Bergés, han presentat avui la nova campanya que enceta aquest partit per tal de denunciar el greuge de Renfe amb Lleida i que vol continuar l’acció que ja es va fer a començaments d’aquest any després de constatar “un maltractament evident” de la companyia amb les terres de Lleida. Mòdol ha titllat de “pressa de pèl unidireccional” la política comercial de Renfe i ha posat com exemple la línia de trens Avant i AVE, molt utilitzada pels usuaris i usuàries de la ciutat, però que no es veuen recompensats amb cap tipus d’avantatge tarifari o millores en els freqüències. Mòdol ha recordat que els dos Avant de primera hora “van plens, però Renfe, que ho sap, no fa res per a posar-hi solució”. Per la seva part, la portaveu d’Esquerra a la Paeria, Montse Bergés, ha afirmat que la millora dels trens Avant “és una decisió política, per tant no es cap quimera fer-ho”. La portaveu i candidata a l’alcaldia de Lleida ha posat exemples d’aquest “greuge” o “maltractament”: “A Lleida només tenim sis connexions diàries amb trens Avant per anar a Barcelona, mentre que a Ciudad Real en tenen fins a 12 per anar a Madrid”. A més a més, ha recordat que “és absurd que un lleidatà que no pot viatjar amb Avant i es vegi obligat fer-ho amb AVE tingui que pagar el doble per fer la mateixa distància amb el mateix temps”. Bergés assenyala que pagar 88 euros per anar i tornar de Lleida a Barcelona amb AVE “crea un efecte dissuasiu, ja que resulta molt més barat fer-ho amb el vehicle privat”. Per últim, la portaveu republicana ha demanat a l’alcalde Àngel Ros més valentia davant Madrid per tal d’exigir millores en les tarifes dels Avant i les freqüències, tal com diuen els acords de les mocions que s’han aprovat a la Paeria “i que faculten al Paer en Cap a negociar amb Fomento i Renfe aquest tipus d’avantatges”.

Ofrena floral a la fossa dels nens del Liceu Escolar

El Grup Municipal d’ERC recorda les víctimes del bombardeig del Liceu Escolar fent l’ofrena floral a la fossa del cementiri de Lleida on hi ha enterrats els nens i nenes

El Grup Municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha tingut avui un doble record amb les víctimes del bombardeig del 2 de novembre de 1937 sobre la ciutat de Lleida i l’escola del Liceu Escolar, que va provocar la mort de desenes de nens i nenes innocents, a més de centenars de civils. La portaveu del grup municipal, Montse Bergés, i el regidor Francesc Mitjans, han dipositat un any més rams de flors a la fossa del cementiri on hi ha enterrats els nenes i nenes del Liceu Escolar i també al monument de l’Avinguda Blondel, respectivament. Esquerra es felicita que aquest any la Paeria hagi dignificat les fosses de les víctimes de la repressió franquista i del bombardeig del 2 de novembre de 1937, tal com va demanar ERC a través d’una moció en el ple de la Paeria.

Reunió als Magraners

El Grup Municipal d’ERC reclamarà a la Paeria que habiliti per via d’urgència l’antic Cine Goya de Magraners com a espai multifuncional per al veïnat per evitar que es deixin de fer activitats al barri

El Grup Municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) proposarà en la propera comissió d’Urbanisme que la Paeria habiliti l’antic Cine Goya com a un espai multifucional perquè el veïnat del barri pugui utilitzar-lo per a les diferents activitats que porten a terme les associacions com teatre, esports, reunions, etc. La portaveu d’ERC a la Paeria, Montse Bergés, afirma que l’antic edifici “ja és propietat municipal, per tant, no entenem per què costa tant cedir-lo als veïns que avui ja han manifestat que tenen dificultats per trobar espais adequats”. Bergés, que juntament amb el regidor Francesc Mitjans, es van reunir recentment amb l’Associació de Veïns de Magraners per parlar sobre les diferents problemàtiques que pateix aquest barri, a més de presenciar un assaig de teatre a l’Hangar de Magraners, creuen que la recuperació d’aquest antic cinema “farà justícia a l’esforç que estant fent els veïns i les veïnes d’aquest barri que compta amb una molt ric teixit associatiu”. A més a més, Esquerra inclourà, tal com ja va ser l’any passat, l’adequació d’aquest equipament en la propera llista d’inversions per als pressupostos de 2011.

Esquerra escolta els veïns de Pardinyes

El Grup Municipal d’ERC reclama la reforma urgent de Roger de Llúria, l’habilitació del pas soterrat i el trasllat de l’estació d’autobusos “perquè la Renfe deixi de donar l’esquena a Pardinyes”

El Grup Municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha prosseguit aquesta tarda amb l’acció “Una proposta per a la teva ciutat” instal•lant la urna al barri de Pardinyes, concretament a la plaça Maria Rúbies. La portaveu i candidata a la Paeria, Montse Bergés, ha recollit en menys de dues hores 93 propostes de veïns i veïnes del barri que han volgut sumar-se a aquesta iniciativa que té com a objectiu “parlar menys i escoltar més a la gent”. Tal com es farà amb la setantena de propostes dels veïns i veïnes del barri de La Bordeta recollides la setmana passada, ERC analitzarà els suggeriments i idees i les incorporarà en el seu programa electoral per a les municipals de 2011. En el cas que alguna d’aquestes propostes sigui urgent, el Grup Municipal d’ERC es compromet a portar-la a la corresponent comissió o fins i tot al ple. Per la seva part, Montse Bergés ha aprofitat aquesta visita al barri per recordar que l’estació de Renfe segueix donant l’esquena a Pardinyes, cosa que dificulta l’accessibilitat no només a l’estació, sinó també als nous equipaments, com la Llotja o el nou gimnàs Trèvol. En aquest sentit, Bergés ha anunciat que reclamarà a la Paeria i Adif que accelerin la reforma integral de Roger de Llúria, que comportarà una nova zona verda, així com l’habilitació d’un nou pas soterrat des d’aquesta avinguda fins l’estació, per tal de millorar la connectivitat amb el centre de la ciutat. “Adif ha de complir amb els seus acords, per tant que posi fil a l’agulla i completi la millora de l’entorn de l’estació”, ha insistit Bergés. Per una altra part, Esquerra creu que la millora de Pardinyes i el seu entorn també ha de venir determinada pel trasllat definitiu de l’estació d’autobusos, ja que facilitarà la intermodalitat.

Hotel d'entitats

Les JERC i el Grup Municipal d’ERC proposen la creació d’una oficina jove, un ‘hotel d’entitats’ i un espai d’oci que reuneixin en un mateix lloc tots els serveis per a aquest col·lectiu

Les Joventuts d’Esquerra Republicana de Catalunya (JERC) i el Grup Municipal d’ERC a la Paeria aposten per potenciar les polítiques de joventut a la ciutat de Lleida, amb el doble objectiu de contribuir a que aquest col·lectiu participi més activament de la vida social i cívica local i disposi de tota la informació per a poder formar-se i accedir amb més facilitat al món laboral. És per això, que la cap de llista i el portaveu de les JERC a Ponent, Marta Vilalta i Gabriel Ramon, respectivament, han apostat per a la creació d’una oficina jove que englobi els serveis prestats en matèria de joventut per part de la Paeria, el Consell Comarcal i la Secretaria de Joventut de la Genetalitat. Aquesta oficina aglutinaria tota la informació de tipus educatiu, laboral, salut, habitatge i oci dirigida al jove i que avui queda dispersa per les diferents administracions sense tenir una seu fixa. Les JERC han recordat que, en el seu moment, la regidoria de Joventut de la Paeria es va negar a tirar endavant la creació d’aquesta oficina “per tal de mantenir el monopoli en matèria de joventut”. A més a més, les JERC també aposten per complementar aquesta oficina amb un “hotel” d’entitats que actuï com a centre de dinamització de l’associacionisme juvenil i, a diferència de l’actual del carrer la Palma, “les entitats hi puguin deixar el seu material i tinguin un espai propi per a programar les nostres activitats i no haguem d’entrar en un llistat d’espera per saber si hi ha disponibilitat o no d’encabir-nos en una petita sala”, asseguren les JERC. Finalment, la tercera proposta passa per crear un equipament d’oci jove que estigui gestionat per les diferents entitats juvenils de la ciutat i que disposi d’espais habilitats per a la creació musical, artística i audiovisual. Tant les JERC com el Grup Municipal d’ERC han suggerit que aquests tres equipaments poden ubicar-se en el Palau de Vidre “sempre que l’auditoria tècnica determini que l’estat estructural de l’edifici és òptima i, per tant, digui que és més barata l’opció de la reforma que la de l’enderroc”, ha afirmat la portaveu d’ERC a la Paeria, Montse Bergés.