Lleida

Totes les notícies


Inici de la campanya electoral

Bergés: “Volem reobrir la Paeria perquè el protagonisme dels propers quatre anys sigui de les persones i no d’un sol alcalde”

La candidatura d’ERC a la Paeria ha iniciat avui des del Centre Històric la campanya electoral per tal de ‘simbolitzar’ la tasca que encara queda per fer a Lleida, una ciutat que, a diferència d’altres, no té un ‘cor’ urbà dinàmic, segur, ric en comerç i restauració i agradable per passejar. L’alcaldable d’ERC, Montse Bergés, acompanyada pel seu número 2, Jordi Cortada i la resta de membres de la llista han assistit a la ‘projecció’ del cartell i eslògan electoral: “És el teu torn”, sobre la paret de l’edifici actual de Castellers de Lleida. “Volem simbolitzar que amb esforç, emprenedoria i unió podem combatre la situació de crisi actual”, ha assenyalat Bergés. En aquest sentit, la candidata independentista ha volgut deixar clar en aquest inici de campanya el seu missatge: “En els propers 15 dies, Esquerra Republicana de Catalunya té com a objectiu que els autèntics protagonistes de la ciutat siguin els homes i les dones de Lleida, pretenem que la ciutadania recuperi la consciencia que Lleida és de tots i serà el que tots vulguem”. Bergés ha recordat que en els darrers quatre anys, la ciutat ha tingut un únic protagonista: l’alcalde de la majoria absoluta que ha tancat les portes de la Paeria. Aquesta pressa de partit per part d’ERC per la participació activa i transparent no ha de ser només per 15 dies: “Ens comprometem des d’ara a mantenir aquest esperit de retornar el protagonisme de la ciutat als veïns de Lleida, al llarg dels propers quatre anys de mandat municipal, ja sigui des de l’oposició o des del govern”, ha assegurat Bergés. Cal recordar que el programa d’ERC se centra en quatre eixos: 1. La Lleida útil: (activitat econòmica i ocupació, comerç i mercats, turisme i promoció externa, administració local i ciutadania i gestió pública i finances locals). 2. La Lleida de les persones: (polítiques socials, polítiques per a dones, polítiques per a gent gran, polítiques per a l’emancipació de les i els joves, polítiques de ciutadania i inclusió social).

Montse Bergés amb Jordi Cortada i Francesc Mitjans

Bergés aposta per potenciar la cuina i els productes lleidatans per atraure visitants a la ciutat

La candidatura d’ERC a la Paeria, Montse Bergés, ha presentat avui des del Castell dels Templers les propostes en matèria de turisme amb l’objectiu d’atraure visitants a la ciutat i generar negoci. Acompanyada del número 2 i 4, Jordi Cortada i Francesc Mitjans, respectivament, Bergés aposta per potenciar la cuina lleidatana perquè es converteixi en un atractiu turístic per venir a visitar la ciutat. “Hem de recuperar propostes que van funcionar com la de ‘fruinar’ (o cuina de la fruita, un projecte que s’ha aturat) i crear-ne de noves, com la de la cuina de l’Horta, la del Centre Històric, tot plegat amb la col·laboració a través de convenis i acords amb el sector de la restauració i els agents turístics de la ciutat”, ha assenyalat Bergés. ERC creu que aquesta proposta generarà noves oportunitats a empresaris i autònoms que veuen com la crisi ha provocat un descens de clients en els seus negocis. En aquest sentit, la candidata independentista creu que Lleida ha d’explotar molt més el turisme d’identitat per convertir-lo en un nou ‘motor econòmic’. “Els nous mitjans de transport com l’AVE, l’Avant i l’aeroport poden ser els canals per fer venir més gent i la gastronomia pot ser un bon reclam, a més a més del patrimoni arquitectònic”, ha assenyalat. Per tal de complementar aquesta proposta, Bergés aposta per construir el restaurant dels Templers i vincular-lo en aquesta cuina de la terra. “L’equip de govern no ha fet els deures amb el restaurant, un equipament que podria captar molt més públic, fins i tot local, en caps de setmana o festius”, ha afirmat. Per últim, Bergés s’ha compromès també a implantar de nou el Sistema Integral de Qualitat Turística (SICTED), un projecte de l’Institut de Turisme d’Espanya que contribueix a millorar la qualitat de les destinacions turístiques.

Reunió amb la UGT de Lleida

ERC presenta a sindicats i entitats d’ajuda als aturats la proposta de convertir en ‘Clubs de Feina’ els Centres Cívics

La candidatura d’ERC a la Paeria ha iniciat una ronda de contactes amb agents socials, entitats d’ajuda als aturats i de joves per presentar-los-hi el conjunt de les propostes electorals en matèria d’ocupació i per a combatre la crisi. Entre aquestes cal destacar la de convertir els Centres Cívics en “Clubs de Feina”, principalment en horari de matí, per tal que els aturats de la ciutat “puguin sortir de les seves cases i anar a un lloc del barri on rebin suport tècnic i professional per trobar feina”. La candidat i alcaldable, Montse Bergés, acompanyada de Jordi Cortada i Francesc Mitjans, número 2 i número 4 a la llista d’ERC, respectivament, es van reunir ahir amb UGT i el Centre d’Iniciatives Juvenils contra l’Atur (CIJCA) i avui ho faran amb CCOO i el Consell Local de Joventut, entre d’altres. La proposta ha estat molt ben rebuda per part d’aquestes entitats. Bergés va explicar que es tracta de posar al servei dels ciutadans la infraestructura municipal per: -Assessorar els aturats, ja que molts desconeixen ofertes públiques de feina, plans d’ocupació, cursos de formació, etcètera. -Suport tècnic per redactar currículums i ‘penjar-los’ a les xarxes socials per trobar feina. -Oferir servei d’internet gratuït amb finalitats professionals. Així mateix, la candidata independentista va insistir que ERC aposta per les energies renovables i el tercer sector com dos dels motors econòmics per als propers quatre anys per generar ocupació a Lleida.

Montse Bergés i Francesc Mitjans

Bergés proposa convertir els ‘Docs’ en una galeria d’art on exposin i ‘comercialitzin’ els artistes locals

La candidatura d’ERC a la Paeria ha presentat avui la seva proposta per recuperar l’edifici dels ‘Docs’, inclòs en el Pla Especial de l’estació. La candidata d’ERC, Montse Bergés, ha recordat que aquest edifici de principis de segle XX presenta unes particularitats úniques pel que fa a la seva coberta i interiors, de forma que el converteixen, junt a ‘la Farinera La Meta’, en una de “les joies del Patrimoni Industrial local”. Cal recordar que gràcies a unes al·legacions presentades per ERC el juny de 2008 l’Ajuntament de Lleida es va veure obligat a preservar una part de la coberta que en un principi volia derruir. La candidatura d’ERC vol aprofitar aquesta singularitat per recuperar l’edifici i ‘obrir-lo’ a la ciutat, perquè es converteixi en la porta d’entrada per aquells viatgers que arriben a Lleida i en un lloc de visita i esbarjo pels ciutadans de la capital. En aquest sentit, ERC proposa una reforma de l’edifici i instal·lar-hi una galeria cultural perquè hi puguin exposar temporalment artistes locals (pintors, fotògrafs, arts gràfiques, imatge o artesania) i, a més a més, vendre la seva obra. Bergés creu que l’Ajuntament ha de posar en valor la cultura ‘feta’ a la ciutat i oferir als creadors ‘aparadors’ on puguin exposar, vendre la seva obra i donar-se a conèixer. Aquesta galeria cultural quedaria completada amb algun petit comerç (depenen de la capacitat) i un servei de restauració amb cuina tradicional lleidatana. “L’Illa del Patrimoni Industrial” Aquesta proposta quedaria complementada per la ‘recuperació’ de la Farinera La Meta, un procés que l’Ajuntament ha iniciat aquest mandat i que permetrà el trasllat d’una indústria al polígon o una zona més adequada als usos industrials. Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) posa com a condició que els futurs projectes d’aquesta ‘illa industrial’ s’encarreguin a professionals de la ciutat a partir d’un concurs d’idees.

Reunió amb la FECOM

ERC presenta al comerç la proposta per convertir en botigues els locals ‘buits’ del Centre Històric

La candidata d’ERC a la Paeria, Montse Bergés, acompanyada del diputat d’ERC per Lleida, Carmel Mòdol, s’han reunit amb els representants de la Federació de Comerç de Lleida (Fecom) per explicar-los-hi les propostes de la formació en matèria comercial. En aquest sentit, l’alcaldable d’ERC, Montse Bergés, els ha presentat una de les principals mesures del programa d’ERC: la conversió dels locals ‘buits’ del Centre Històric en botigues i locals de restauració. “Creiem que aquesta idea complirà un doble objectiu: Dinamitzar el barri a partir d’elements de qualitat i crear ocupació i donar oportunitat als nous emprenedors perquè obrin els seus locals al Centre Històric”, ha assenyalat. La proposta consisteix en adaptar els locals propietat de l’EMU i ‘bonificar’ els de privats que vulguin cedir-los per una nova borsa de locals comercials. A partir d’aquí, sortirien a licitació per captar nous negocis, sempre amb els condicionants de la permanència i la qualitat dels productes. Per una altra part, Bergés ha explicat a la Fecom que ERC s’oposa a la implantació de noves superfícies comercials fora de la trama urbana consolidada, com a Les Basses. En aquest sentit, la candidata independentista creu que el comerç local s’ha de consolidar amb nous elements que actuïn com a ‘motors’ al centre no als afores, com, per exemple, en la zona de l’estació de tren, on va quedar desert el concurs per implantar-hi una nova superfície comercial perquè l’alcalde Ros ho va condicionar a la construcció de nous habitatges, un greu error que avui tothom veu clar. Per una altra part, Bergés també ha presentat als comerciants de Lleida ‘plans d’actuació comercial’ per barris com: Pardinyes, Secà, Bordeta/Magraners i Balàfia “perquè no quedin ‘despenjats’ de la resta o del centre”.

Debat de política cultural a l'Ateneu Popular de Ponent

Montse Bergés vol que la cultura esdevingui un nou motor econòmic a Lleida

La candidata d’ERC a la Paeria, Montse Bergés, va participar el passat dijous al debat sobre cultura organitzat per l’Associació de Gestors Culturals i que es va celebrar a l’Ateneu de Lleida. L’alcaldable independentista va centrar el seu discurs en una idea global: que la cultura esdevingui un nou motor econòmic a la ciutat, com, per exemple, ho és l’agroalimentació. “A Lleida hi ha productors de cultura, artistes, músics, pintors i editorials que produeixen, per tant, la Paeria ha de canalitzar-ho i ‘impulsar-ho’ perquè la gent que s’hi dedica pugui ‘viure-hi’ i sortir a l’exterior”, va assenyalar. Així mateix, Bergés va denunciar que el PSC s’ha dedicat aquests darrers quatre anys a desmantellar l’Institut Municipal d’Acció Cultural (IMAC) per motius polítics, ja que és el ‘segell’ d’ERC quan era a govern. “Nosaltres creiem que allò que funciona no s’ha d’aniquilar sinó potenciar-ho i, per tant, una de les nostres propostes principals és recuperar l’IMAC com un motor de producció artística”, va remarcar. Això es pota conseguir ‘reobrin’ les portes de l’antic local de joventut republicana als artistes locals, fent-los partícips de decisions i posant a la seva disposició tota la infraestructura cultural municipal, que, en definitiva, és la infraestructura de tothom. La candidata independentista també va advocar per donar un gir radical a la gestió de la Llotja i fer que aquest teatre deixi de ser per una elit. Finalment, Montse Bergés va recordar que el principal culpable que el Museu Morera encara no estigui construït és l’alcalde Ros, ja que ha deixat escapar un milió d’euros que estaven a Madrid.

Presentació de les 20 propostes del programa d'ERC per a Lleida

Montse Bergés presenta 20 propostes ‘factibles’ per millorar la vida quotidiana dels lleidatans

La candidatura d’ERC a la Paeria ha fet públiques avui les 20 propostes de futur per a Lleida que repartirà per la ciutat a partir del dia 6 (inici de la campanya) a través d’un díptic que visualitza la necessitat de ‘reobrir’ la Paeria a tothom i ‘passar’ el protagonisme dels propers quatre anys a la ciutadania, els lleidatans i lleidatanes en detriment del ‘ciment’ i els personalismes de polítics. La candidata i alcaldable d’ERC, Montse Bergés, ha assegurat que aquests 20 compromisos de futur són tots ‘factibles’ i fàcils de dur a terme. “No volem fer volar coloms ni enganyar la ciutadania prometent allò que mai es podrà fer, ja que la situació de les finances municipals actual no ho contempla”, ha assegurat la candidata independentista. Així mateix, ha indicat que les 20 propostes se centren en lluitar contra la crisi, millorar la transparència dels diners públics, potenciar el patrimoni natural (Horta, riu i Les Basses) i posar en valor la cultura, per tal que sigui un motor econòmic a través de l’IMAC. Jordi Cortada, Josep Maria Muñoz i Marta Melgosa, de la llista d’ERC, han acompanyat a la candidata en la presentació davant la premsa d’aquestes propostes programàtiques i ‘electorals’ que a continuació citem: 1. Convertir els centres cívics en “Clubs de la Feina” perquè els aturats puguin rebre assessorament gratuït per trobar feina i connectar-se lliurement a internet. 2. Instaurar la finestra única per fer tot tipus de tràmits empresarials. 3. Implantar l’oficina única municipal per a la gent gran. 4. Pagar els proveïdors en menys de 30 dies. 5. Fer públic el llistat de totes les despeses municipals per tal d’informar la ciutadania sobre què es fa amb els seus diners. 6. Celebrar el primer congrés de cultura popular a la Llotja amb actuacions paral•leles al carrer. 7. Construir una escola per al Centre Històric a l’antiga caserna de la policia de Sant Martí. 8. Nous incentius fiscals per instal•lar comerços i locals de restauració al Centre Històric.

Montse Bergés amb Joan Ridao

ERC registra una moció a favor de la qualitat del servei de salut a Lleida

Montse Bergés candidata d’ERC a la Paeria ha explicat avui que el seu grup ha registrat una moció, en que es pretén fer pressió i força perquè el govern de la Generalitat en primer lloc expliqui quines són les possibles retallades a Sanitat; que aturi qualsevol retallada que podria empitjorar la qualitat assistencial del servei i que també garanteixi les inversions que ja estaven aprovades, mantenint així la qualitat del servei sanitari català. ‘Ens preocupa molt que el personal de la salut de la nostra ciutat encara no sàpiga com els afectaran les retallades previstes i amb aquesta moció volem fer pressió perquè el Govern de la Generalitat les expliqui, i garanteixi sobretot les inversions que ja estaven aprovades com l’execució d’un segon accelerador lineal’. La candidata espera que la moció que és votarà aquest divendres, sigui aprovada per unanimitat. En aquest sentit, Joan Ridao, que s’ha reunit avui Bergés, també ha fet una valoració sobre l’anunci del Govern d’ajornar les retallades després de les eleccions municipals del 22 de maig. Ridao ha assegurat que es tracta d’una situació ‘insòlita’, i que és tracta ‘d’un càlcul egoista, i electoralista’. ‘És com si el govern digués a un malalt que torni després de festes per a ser operat’. El secretari general d’ERC també ha demanat a CiU que parli amb la resta dels partits polítics i els sectors implicats abans de l’execució de les retallades a sanitat, ‘no hi ha pitjor retallada que la que no es planifica, nosaltres voldríem que aquest govern parlés amb tothom i impulsés un autèntic Pacte Nacional en Sanitat. Nosaltres no ens neguem a racionalitzar la despesa, però s’ha de pactar amb tots els partits polítics i els sectors implicats en sanitat, perquè en un àmbit com la salut pública no s’hi pot jugar i malauradament sempre que truquem a la conselleria comunica’, explica Ridao. Fons de Competitivitat D’altra banda, Joan Ridao ha exigit avui al Govern de Catalunya que convoqui urgentment la Comissió Bilateral reunint per un costat tots els partits catalanistes i per l’altre el govern espanyol per negociar la consecució dels Fons de Competitivitat, ‘la gent ha de saber que si aquests 1.

Debat al Cercle d'Economia

Bergés proposa millorar l’economia lleidatana i crear ocupació apostant pel turisme “d’identitat” i les energies renovables

La candidata a l’alcaldia de Lleida per ERC, Montse Bergés, va proposar en el debat d’ahir del Cercle d’Economia apostar pel turisme “d’identitat” i per les energies renovables per tal d’enfortir l’economia local i crear ocupació. Bergés creu en “l’economia de la identitat”, per la qual cosa, posar en valor “la diferència” ha de ser un dels objectius de Lleida. Va citar com exemples l’Horta, el Castell dels Templers, la gastronomia de la fruita i del caragol o els mercats i les fires. A més a més, la candidata per ERC va defensar la col•laboració pública i privada pels següents projectes: -Adaptar locals del Centre Històric per a comerços, locals de restauració i ‘buscar la convergència d’interessos’ entre Paeria i empresa privada. -Afavorir la col•laboració del comerç en els esdeveniments autòctons de la ciutat. -Potenciar el Mercat Central de Fruites i Verdures –que avui està oblidat- per situar-lo com a referent de la Catalunya Interior i apostant per estratègies de promoció i comercialització, establir denominacions locals protegides i segells de qualitat agroalimentària i ambiental, tant a nivell local com supramunicipal. Per una altra part, Bergés també vol aprofundir en l’economia social a partir del tercer sector, potenciant la creació de cooperatives amb finalitats socials. Pel que fa a l’ocupació, la candidata independentista creu que s’ha d’apostar per fomentar la inversió en les energies renovables i en el concepte de ‘ciutat intel•ligent’, o sigui, aplicar les noves tecnologies en el dia a dia de la ciutat (neteja, il•luminació, aigua, gestió de residus) amb l’objectiu d’estalviar i ser més eficients. En aquest sentit, la candidata republicana creu que una bona mesura per ‘incentivar’ la instal•lació d’empreses serien les bonificacions fiscals durant els primers dos anys. En l’apartat de les finances públiques, Montse Bergés marca dues prioritats: la transparència administrativa i la traçabilitat dels diners.