Lleida

Notícia

La Comissió de l'1 d'octubre fa una crida per recollir testimonis sobre la celebració del referèndum d'autodeterminació i les càrregues policials

Josep Maria Currià, president de la Comissió, ha assenyalat en el segon aniversari d’aquells fets que la voluntat és elaborar-ne un relat complet per conservar la memòria i fer públiques les conclusions que se'n derivin.

El president de la Comissió especial de l'1 d'octubre, Josep Maria Currià, ha fet avui, coincidint amb el segon aniversari dels fets de l'1 d'octubre de 2017, una crida a la ciutadania per tal d'aplegar tota mena de testimonis sobre la celebració aquell dia "del referèndum d'autodeterminació de Catalunya, que va estar marcat en bona part per l'actuació violenta de les forces de seguretat l'Estat".

En una declaració pública llegida a la futura plaça 1 d’octubre, un dels escenaris d’aquella jornada, el president ha explicat que la Comissió té intenció de recollir tota mena de testimoniatges periodístics, facultatius, de responsables polítics i institucionals, dels comandaments de la Guàrdia Urbana, Mossos d'Esquadra, Policia Nacional i Guàrdia Civil i de qualsevol altra procedència. També hi ha interès per recopilar tots els enregistraments que vulguin cedir voluntàriament empreses periodístiques, professionals audiovisuals, associacions, institucions i la ciutadania en general, amb la finalitat d'elaborar un relat complet dels fets.

"Com a president de la Comissió especial de l'1 d'octubre de l'Ajuntament de Lleida, faig una crida a la col·laboració ciutadana, a totes les persones de qualsevol adscripció professional, política o religiosa que van viure o van ser testimonis d'aquells fets i que voluntàriament estiguin disposades a comparèixer a la nostra Comissió perquè relatin les seves vivències", ha afirmat Currià. En la mesura que ho autoritzin, aquests testimonis seran enregistrats en els suports més adients per tal conservar-los en els arxius municipals, publicar-los i extreure'n les conclusions que se'n derivin, sempre que així s'acordi en el si de la Comissió i s'ajusti a la normativa municipal, ha afegit.

El president de la Comissió ha recordat que l'1 d'octubre de 2017 la ciutat de Lleida va viure una jornada dura, marcada per la intervenció dels agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil "que van intervenir de forma violenta contra la població civil per intentar evitar la celebració del referèndum d'autodeterminació de Catalunya". Això va succeir en diferents centres de votació, ha rememorat, com la seu de Serveis Socials de la Generalitat, l'Escola Oficial d'Idiomes, el CAP de Cappont, el Centre Cívic de la Mariola o a l'Institut de la Caparrella.

L’acte de lectura de la declaració amb motiu del segon aniversari dels fets de l’1 d’octubre de 2017 ha comptat amb la presència dels membres de la comissió Xavier Biosca, Marta Gispert i Joan Ramon Castro, així com els regidors Sandra Castro, Ignasi Amor i Elena Ferré.