Lleida

Notícia

Pueyo manté una reunió amb el teixit econòmic de la ciutat i en destaca l’actitud responsable i proactiva

Grup Municipal
En la reunió que ha mantingut avui amb els representants de la patronal, de l’empresariat i els sindicats per intercanviar punts de vista i avaluar alternatives un cop passi la crisi sanitària

El paer en cap convocarà el Consell Econòmic i Social tan bon punt sigui possible, que tindrà com a prioritats les polítiques socials i la reactivació del teixit econòmic


El paer en cap, Miquel Pueyo, s’ha reunit avui per videoconferència amb els representats de patronals, sectors empresarials i sindicats de la ciutat per intercanviar impressions sobre com està evolucionant la crisi del coronavirus i l’afectació en els diferents sectors econòmics. La trobada virtual ha servit per actualitzar informació, que es va parlar en la reunió del 18 de març, i compartir aquelles preocupacions i propostes dels diferents àmbits. Han participat en la reunió per videotrucada el president de la Cambra de Comerç Lleida, Jaume Saltó; el secretari general de la Federació d'Hostaleria de Lleida, Ramon Solsona; la presidenta de la FECOM, M. Rosa Eritja; el president de PIMEC Comerç Lleida, Manel Llaràs; la secretària general de CCOO Terres de Lleida, Cristina Rodríguez, i el secretari general de la UGT Lleida, José Luis Aguilà. La multitrucada ha comptat també amb les tinents d’alcalde Jordina Freixanet i Montse Pifarré, així com amb el coordinador general i econòmic de la Paeria, Josep Maria Sentís.

L’alcalde ha destacat l’alt nivell de responsabilitat que han mostrat en aquest període d’especial complexitat i ha agraït l’actitud positiva i proactiva de tots ells/es, ja que han aportat idees concretes i han fet propostes per tirar endavant i sortir-se’n el millor possible donada la situació d’emergència en què s’està immers. Igualment, Pueyo ha tramès un missatge “d’inevitable esperança, perquè l’únic que no ens podem permetre és la desesperança”, ha dit, com tampoc el cinisme, l’individualisme o l’egoisme. Alhora, ha afirmat que “l’únic que ens salvarà serà la solidaritat, la confiança en el futur, la responsabilitat i el sentit de comunitat”. També ha apel·lat a la necessitat de fer públic un missatge de resiliència i d’esperança en el futur en un moment en què el component psicològic pren una dimensió important.

Els representants dels diferents àmbits han exposat els seus punts de vista i com afecta a cada àrea de treball la situació provocada per la covid-19, considerant necessari emprendre accions per resoldre els dubtes que ja s’estan generant i es generaran per a la reactivació de l’activitat en el període de després del confinament. Han manifestat algunes queixes com les condicions, que han qualificat “d’inacceptables”, que les entitats bancàries estan aplicant per accedir al crèdit, amb interessos entre el 2 i el 6%. També han demanat la possibilitat de flexibilitzar el pagament de les taxes i els tributs municipals i reajustar-los, donat que en alguns casos el període ha estat completament inactiu, un aspecte que es revisarà tenint en compte les limitacions i que no es pot modificar la legislació.

En aquest context, el paer en cap s’ha compromès a convocar el Consell Econòmic i Social, òrgan municipal amb representació d’un ampli teixit associatiu de la ciutat, per afrontar el que esdevindrà un cop superada la dimensió sanitària d’aquesta crisi, i que tindrà dues prioritats: les polítiques socials, que s’han accentuat aquests dies amb famílies que han hagut de recórrer per primera vegada a aquests recursos, i la reactivació del teixit econòmic, comercial i productiu, per avaluar allò que gira entorn als llocs de treball, els comerços, la viabilitat de les petites i mitjanes empreses, etc. En aquest sentit, l’alcalde ha assegurat que es farà tot allò que estigui a l’abast de la Paeria, recordant que ha elaborat un Pla Econòmic Financer per afrontar la situació greu que arrossega, amb una liquidació en negatiu de 10,5 milions d’euros en el pressupost del 2019 i un deute financer de 175 M€.

Els participants en la reunió telemàtica d’avui s’han implicat a l’hora de buscar alternatives per afavorir la sortida d’aquesta crisi i s’han compromès a repetir les trobades virtuals que calguin mentre no es puguin fer les trobades físicament.