Lleida

Notícia

La Paeria habilitarà el Pavelló 3 de Fira de Lleida per allotjar les persones temporeres

Grup Municipal
L’Oficina Única d’Atenció s’instal·larà al mateix pavelló, amb 150 places disponibles, així com els diversos serveis com dutxes, àpats o consigna

Es donarà suport en la recerca de feina, amb l'Oficina d'Atenció al Temporer, i s’incidirà en la detecció de problemes de salut associats a la Covid-19, pel que el projecte donarà una resposta transversal en els àmbits social, ocupacional i sanitari per garantir l'atenció de les necessitats bàsiques d'aquest col·lectiu

Avui, amb el Departament de Salut, s’han realitzat tests PCR i s’ha mesurat la temperatura per poder-les derivar les persones ateses al recurs habitacional adequat en cada cas: al pavelló municipal Agnès Gregori o a l’Hotel Rambla

L’Ajuntament de Lleida ha donat a conèixer el projecte previst per atendre les persones temporeres de la Campanya de la fruita per donar una resposta coordinada a l’acollida humanitària dels treballadors que venen a la ciutat en la recerca de feina. El Pavelló 3 de Fira de Lleida s’habilitarà per allotjar a partir de l’1 de juny aquestes persones i també serà l’Oficina Única d’Atenció i oferirà els diversos serveis del projecte, com les dutxes, consigna, àpats, etc.

Els tres eixos principals de l’atenció són: detectar situacions de risc en les persones treballadores del camp –persones grans, dones, problemes de salut, etc. per derivar-les als recursos adients; donar suport a la recerca de feina i cobertura temporal de les necessitats bàsiques –alimentació, allotjament, higiene, etc.- i enguany, específicament, detectar problemes de salut associats a la covid-19 per derivar-los al recurs corresponent.

La tinent d’alcalde Jordina Freixanet ha detallat el projecte i ha insistit en què s’atén de manera coordinada i transversal els àmbits social, ocupacional i sanitari. L’Oficina Única d’Atenció, al pavelló 3, tindrà com a objectius l’acompanyament en la recerca activa de feina, la detecció de situacions de risc i/o vulnerabilitat entre els treballadors temporers, la informació dels serveis i l’acreditació per al seu ús i accions d’intervenció socioeducativa amb les persones que s’hagin detectat en situació de vulnerabilitat social, com persones grans, molt joves, addiccions, etc., per derivar-los si cal als serveis de l’àrea d’inclusió.

El servei per atendre les necessitats bàsiques es concentrarà també al pavelló 3, amb l’allotjament, amb 150 places disponibles, i durant un màxim de 7 nits, prorrogables en 3 més si és necessari. En funció del cas i si es detecta vulnerabilitat, es pot decidir perllongar l’allotjament o el trasllat a Jericó. Hi haurà servei de dutxes, rober d’emergència, bugaderia, àpats i consigna.
A la vegada, es farà un treball de carrer amb els educadors d’entorn per a la detecció d’assentaments i situacions de risc de persones al carrer i mediació comunitària, si s’escau, per evitar problemes de convivència. Igualment, hi haurà accions sociolaborals, d’informació, assessorament i accions conjuntes amb recursos laborals.

El projecte preveu aplicar-se fins el 15 de setembre i es desenvolupa en col·laboració amb entitats socials i sindicats, per garantir, en el seu conjunt, les necessitats bàsiques de les persones temporeres.

Dispositiu Covid-19

En el marc de l’actual crisi sanitària, la Paeria, el Departament de Salut i el SEM (Servei d’Emergències Mèdiques) han desplegat un dispositiu per detectar possibles casos de covid-19 entre les persones migrants de la campanya de la fruita que no disposen d’allotjament. Aquesta tarda s’ha instal·lat una carpa a la plaça del Dipòsit, al Centre Històric, on s’han fet tests PCR i s’ha mesurat la temperatura per, amb els resultats que s’obtindran en 24 hores, poder-les derivar als recursos habitacionals adequats: els casos negatius al pavelló municipal Agnès Gregori, on durant el confinament s’acullen persones sense llar de la ciutat, i els positius a l’Hotel Rambla.

La gerent de la regió sanitària de Lleida, Divina Farreny, ha subratllat la sensibilitat que s’ha mostrat per resoldre l’actual situació i protegir les persones en un moment d’emergència sanitària. També que és una qüestió humanitària, perquè tothom ha de poder viure en llocs dignes i amb recursos segurs. Farreny ha assegurat que les mesures d’avui son necessàries per garantir la seguretat on s’allotjaran aquestes persones i que es faran altres accions, amb un canvi de paradigma i d’integració entre els serveis socials sanitaris i de l’àmbit municipal i comarcal.

El sots cap territorial del SEM a la Regió Sanitària de Lleida i l’Alt Pirineu i Aran, José Ramon Ropero, ha concretat les dues accions de recerca activa que s’han fet aquesta tarda, amb el control de la temperatura i els testos PCR per identificar possibles casos covid-19 o altres patologies que s’hagin detectat. En el marc de la campanya de la fruita, ha explicat que es farà la traducció simultània a més d’un centenar de llengües amb l’objectiu d’ajudar als sanitaris i usuaris/es, amb 061, i que es farà una formació i assessorament de tècnics, de plans d’ocupació, que treballaran en la campanya.

Pel que fa al projecte municipal, Freixanet ha afegit que, a més del dispositiu d’avui, s’informarà i es farà prevenció de qüestions sanitàries, amb èmfasi en la covid-19, amb accés a la targeta sanitària en casos de vulnerabilitat. Es procedirà a un servei de neteja intensiu a l’interior i l’exterior del pavelló, així com a espais del Centre Històric amb més afluència de temporers i els professionals reben formació sobre l’ús d’EPI i mesures de protecció sanitàries.

Oficina d’Atenció al Temporer

La tinent d’alcalde i regidora d’Ocupació, Anna Campos, ha explicat el sector agrícola necessita de les persones migrades que venen a treballar en la recollida de la fruita i que l’actual Llei d’Estrangeria de l’Estat espanyol dificulta la gestió correcta d’aquesta necessitat a l’hora de garantir els drets d'aquest col·lectiu. Per això, ha dit que la Paeria assumeix el compromís de dignificar l’estada d’aquest col·lectiu per informar-los i acompanyar-los amb els recursos que té a l’abast.

Campos ha indicat que l’IMO treballa amb els educadors socials perquè les persones acollides puguin trobar un lloc de treball. La seva funció és revisar la documentació i inscriure’ls a les borses. Fins al moment, en un més aproximadament, 24 persones han pogut accedir a una feina.

El Servei d’Intermediació Laboral també ha tramitat ofertes de feina de la campanya. S’han gestionat uns 8.000 currículums i d’aquests, més de 2.000 tenien experiència al camp. S’han publicat 300 ofertes agràries i cadascuna pot correspondre a més d’un lloc de treball. Això es gestionarà també amb l’Oficina d’Atenció al Temporer.