Lleida

Notícia

La Paeria posa en marxa la Bústia Ètica i de Bon Govern

Admetrà denúncies i comunicacions, incloses les anònimes, sobre qualsevol acció o omissió contrària als principis de bon govern o a l’ordenament jurídic

La gestionarà l’Oficina de la Sindicatura de Greuges i comptarà amb unes normes reguladores pròpies, que es crearan pròximament


Aquesta serà una de les eines per recollir possibles denúncies relatives a l’Aula de Teatre, garantint poder-ho fer de manera anònima

L’Ajuntament de Lleida posa en marxa la seva Bústia Ètica i de Bon Govern, un canal segur de participació electrònica que permetrà a la ciutadania i als servidors i servidores públics informar o denunciar qualsevol mala pràctica en la gestió de l’Ajuntament, incloses totes les accions o omissions contràries als principis de bon govern o a l’ordenament jurídic.

La segona tinenta d’alcalde i portaveu del Govern, Jordina Freixanet, ha destacat que aquesta iniciativa mostra “la ferma voluntat de la Paeria d’avançar cap a un model d’administració més transparent i que facilita a la ciutadania i als mateixos servidors públics poder exercir mecanismes de control de qualsevol àmbit de l’activitat administrativa, promovent així també la participació ciutadana”.

La Paeria ha signat un conveni amb la plataforma Xnet, l’organització sense ànim de lucre que ha creat l’eina Powered by Globaleaks que usarà la Bústia Ètica de la Paeria, i amb l’Ajuntament de Barcelona, que ha estat pioner en implantar un servei com aquest i que té els drets d’aquest programari. Gràcies a aquest acord, aquestes dues entitats faciliten la informació, la seva experiència i aquesta eina informàtica, que permet garantir en tot moment l’anonimat del denunciant.

Freixanet ha explicat que la firma del conveni –que també signen l’Ajuntament de Terrassa, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya– s’havia de fer en un acte públic a Barcelona el passat mes de març, però finalment s’ha fet de forma digital, per la situació generada per la pandèmia del coronavirus. “Més enllà de la cessió puntual de l’eina, fet que agraïm, també ens hem compromès amb el conveni a formar part d’aquesta xarxa pionera dels bons governs, transparents, accessibles i íntegres, on l’ètica pública ha de quedar sobre el paper i ha de ser un compromís de totes les persones que formen part de la institució” i ha afegit que “volem ser pioners a posar-nos a treballar per millorar conjuntament el funcionament de les institucions”.

En l’atenció telemàtica per presentar la nova eina, la tinent d’alcalde ha apuntat què s’hi pot veure, com podria ser l’ús o abús dels governs públics, els conflictes d’interès, les males praxis, el tracte institucional –de vegades- indegut, la manca d’objectivitat o neutralitat en un assumpte i qualsevol actuació que pugui ser considerada contrària als principis ètics i de bon govern.

La Sindicatura, garant d’independència
La gestió de la Bústia anirà a càrrec de l’Oficina de la Sindicatura de Greuges. Per aquesta designació, que es podrà modificar per via reglamentària, s’ha tingut en compte el paper de la Sindicatura com a garant dels drets fonamentals i llibertats públiques dels veïns de Lleida i, especialment, el fet que exerceix la seva tasca amb independència i objectivitat. A més, la normativa que regula aquesta figura requereix una àmplia majoria per la seva designació, limita les causes pel seu cessament (només pot ser per renúncia expressa, incapacitat sobrevinguda, mort o condemna per delicte dolós).

D’aquesta manera, es garanteix que l’Administració Municipal no podrà interferir en les seves actuacions i que reuneix els requisits per canalitzar aquest tipus de denúncies i fer-ne el seguiment amb plena objectivitat i neutralitat.