Lleida

Notícia

Reclamem a l’Estat la regularització de les persones migrades, i a la Generalitat que col·labori per donar una atenció digna als treballadors del camp

Grup Municipal
El text, que ha estat consensuat amb els grups d’ERC, PSC, Junts per Catalunya i Comú de Lleida, demana també a les dues administracions que s’impliquin en la recuperació del bon nom del sector agrícola i de la reputació de les Terres de Lleida en general

El paer en cap, Miquel Pueyo, enviarà avui sengles cartes, adreçades, per una banda, a la delegada de l’Estat a Catalunya, Teresa Cunillera, i, per l’altra, al delegat de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré, per tal de demanar a totes dues administracions ajuda i col·laboració en la gestió de l’atenció a les persones temporeres arribades a Lleida per treballar a la campanya de la fruita i que s’impliquin en recuperar la reputació del sector agrari i de les Terres de Lleida.

La proposta de remetre una petició d’ajuda a l’Estat per la campanya de la fruita, centrada a plantejar la regularització de les persones migrades, va sorgir de l’alcalde, que així ho va proposar a tots els grups municipals en l’última comissió per les polítiques de gestió de la seguretat i civisme. La iniciativa va rebre el suport dels tres grups que conformen el govern municipal (ERC, Junts per Catalunya i Comú de Lleida), mentre que el PSC va demanar per sumar-s’hi que s’enviés també una segona carta a la Generalitat per demanar-li que assumís també les seves responsabilitats en la gestió de la campanya agrària a Lleida. Aquesta esmena del PSC ha estat acceptada, de manera que les dues cartes, que comparteixen un plantejament general conjunt, compten amb la signatura del paer en cap i dels portaveus dels grups d’ERC, PSC, Junts per Catalunya i el Comú de Lleida. Els grups de Ciutadans i el PP van declinar sumar-se a la proposta.

El document reclama aquesta ajuda i col·laboració de les administracions, davant la situació en la qual es troba la ciutat de Lleida, com a capital de la fruita dolça, cada estiu amb l’arribada de milers de persones que s’hi desplacen per treballar al camp. Malgrat que l’Ajuntament posa en marxa un dispositiu d’atenció social bàsica, acolliment d’emergència i seguiment laboral, la ciutat es troba any rere any havent d’acollir persones que arriben a Lleida sense la documentació necessària per poder treballar i sense recursos, abocats a la pobresa.

Per aquests motius, la carta reclama entomar i liderar des del conjunt de les administracions públiques el repte de regularitzar la situació d’aquestes persones i valora com a positives mesures excepcionals pel que fa als tràmits d’estrangeria -com han fet països com Portugal i Itàlia-, les pròrrogues de les autoritzacions de residència (ja aprovades) i, especialment, la regularització urgent i extraordinària de les persones sense autorització administrativa. Això permetria, afegeix, evitar l’absolut desemparament i indefensió d’aquestes persones i possibilitaria el seu accés a les prestacions socials i laborals, a banda de facilitar el seu accés al mercat de treball formal, reforçant així la mà d’obra en sectors estratègics.

Per aquests motius, el paer en cap i els portaveus dels quatre grups municipals signants insten al Govern de l'Estat a estudiar “la necessitat d'endegar un procés de regularització de les persones migrades, basat en les circumstàncies d'especial necessitat previstes en la legislació aplicable en matèria d'estrangeria, perquè se’ls reconegui la seva condició d’imprescindibles dins el teixit de recuperació social i econòmica i perquè rebin els drets socials, sanitaris i laborals pertinents a tota persona treballadora”.

A més, es trasllada a la Generalitat la necessitat d’entomar la responsabilitat que té, d’acord amb les seves competències, per encarar una solució estructural per tal de poder atendre dignament les necessitats de les explotacions agràries i les de seguretat i salut dels treballadors i treballadores del sector. Aquesta solució estructural, reclama el text, haurà d’estar consensuada amb totes les institucions, entitats i organitzacions socials concernides del territori, incloses les administracions locals; ser gestionada per l’Administració pública; i estar prou dotada de personal i recursos econòmics, en particular pel que fa als allotjaments en explotacions agrícoles.

Paral·lelament, es reclama a totes dues administracions, Estat i Generalitat, que “s’impliquin en la recuperació del bon nom del sector agrícola i de la reputació de les Terres de Lleida en general”, per “poder afrontar conjuntament la Campanya de 2021 amb totes les garanties socials, ocupacionals i sanitàries que volem”.