Lleida

Notícia

Pueyo demana un major paper municipal en la gestió de la Covid i reclama a l'Estat suport financer

Grup Municipal
El paer en cap, Miquel Pueyo, reclama al govern de l’Estat suport financer pels ajuntaments

Les dades de la ciutat de Lleida mostren que es comença a aplanar la corba de creixement de casos, però el primer tinent d’alcalde, Toni Postius, demana no abaixar la guàrdia

L’Ajuntament repartirà 1.600 mascaretes als centres cívics aquesta setmana, ha anunciat el tinent d’alcalde Sergi Talamonte

Els resultats de l’estudi serològic a la plantilla de la Paeria, mostren una prevalença de Covid d’entorn del 3%

El paer en cap Miquel Pueyo, ha demanat avui “un paper més important pels municipis” en la gestió de l’epidèmia de la Covid-19 i de les futures pandèmies globals, en cooperació amb el sistema sanitari, però tenint en compte que “haurem d’aprendre a conviure amb el virus i amb els seus brots, fins que no disposem d’una vacuna”.

“Hauríem de trobar fórmules que ens permetin complir les mesures de protecció i de distància, però que al mateix temps ens permetin fer una vida el més normal possible. Els confinaments funcionen, en termes estrictament sanitaris, però si els apliquem durant massa temps o amb un rigor implacable, correm el risc de dur la nostra societat al límit de la inanició. Sempre amb el consens més ampli amb les autoritats sanitàries, els municipis han d’explorar fórmules que permetin mantenir sota control el volum de contactes interpersonals, aplicar mesures de protecció i, malgrat tot, no aturar l’activitat”, ha remarcat. Pueyo va traslladar aquesta demanda al President de la Generalitat, Quim Torra, al vicepresident, Pere Aragonès, i a altres membres del Govern en una reunió celebrada ahir.

L’alcalde ha assenyalat que aquesta setmana ha de ser clau pel control del rebrot a Lleida, ja que comencen a remetre tímidament els brots al Segrià, però que cal tenir en compte l’impacte molt important del segon confinament sobre l’estat d’ànim i l’economia dels lleidatans i lleidatanes.

D’altra banda, el paer en cap ha reclamat al govern espanyol “que prengui partit en aquesta situació” amb suport financer als ajuntaments. “La Unió Europea ha mogut fitxa, la Generalitat de Catalunya també, tot i que demanarem que ho faci encara més. Ara li toca a l’Estat espanyol, que no pot continuar sent el gran mut en la situació actual en què ens trobem a Catalunya i a Lleida. Creiem que és el torn de l’Estat espanyol perquè d’aquesta situació només en podrem sortir amb la col·laboració i la implicació de tothom, sobretot de totes les administracions”, ha afirmat l’alcalde, qui ha recordat que la Federació de Municipis de Catalunya ha xifrat en 5.000 milions d’euros el dèficit dels ajuntaments catalans per la Covid-19.

Dades epidemiològiques

També s'han donat a donat a conèixer les dades d’evolució setmanal de casos als Centres d’Atenció Primària de Lleida. L’increment setmanal de casos que va arribar a ser del 71% el passat dimecres ha començat a baixar i avui es situava al 20,4%. En dos dels CAP de la ciutat, al de l’Onze de Setembre (-9,2%) i al del Centre Històric (-0,9%), hi ha un decreixement de casos, i en la resta es comença a registrar un alentiment del creixement, excepte al de Cappont.

Piscines

Sobre l’obertura de les piscines públiques, després del canvi de criteri del Procicat, la Paeria ha acordat que les de titularitat privada podran fer una sol·licitud a la regidoria d’Esports, especificant en quins termes i amb quines mesures de seguretat obririen i l’Ajuntament ho analitzarà cas per cas per si és possible autoritzar-ho.

En el cas de les piscines públiques municipals, que no van poder obrir-se quan estava previst pel nou confinament, la voluntat de la Paeria és d’intentar posar-les en marxa.

Repartiment de mascaretes

Durant aquesta setmana es repartiran 1.600 mascaretes. Es repartiran dimecres de 18.00 a 19.00 al centre cívic de Magraners; dijous de 10.00 a 11.00 al centre cívic de l’Ereta i de 18.00 a 19.00 al del Secà; i divendres de 10.00 a 11.00 al local social de Torres de Sanui. 

Tests serològics

La tinent d’alcalde Recursos Municipals, Hisenda i Salut, Montse Pifarré, ha presentat els resultats de l’estudi serològic sobre el coronavirus que es va dur a terme la setmana passada entre els treballadors municipals. Pifarré ha assenyalat que estava previst fer aquest estudi al setembre, però es va decidir, d’acord amb els sindicats, avançar-ho tenint en compte la situació de transmissió comunitària a Lleida.

Dels aproximadament 1.600 treballadors i treballadores de l’Ajuntament i altres ens dependents convocats a fer-se la prova, s’han fet el test 1.164 persones, 657 dones i 507 homes. Un total de 1.129 han donat negatiu (absència d’anticossos), és a dir un 97% de la plantilla. En 32 casos s’ha detectat que han passat la infecció i tenen una certa immunitat adquirida. Hi ha hagut tres casos més de possibles positius, als quals se’ls hi ha fet la prova PCR. Un d’ells ha donat positiu i els altres dos són possibles positius sense confirmar, amb els quals es seguirà una conducta expectant. La prevalença de persones que han passat la Covid a la plantilla és doncs de prop del 3%.

Suport als membres encausats de la mesa del Parlament

El govern municipal també ha aprofitat la roda de premsa per enviar un missatge de suport als membres de la mesa del Parlament, Lluís Corominas, Ramona Barrufet, Anna Simó i Lluís Guinó, i a l’exdiputada Mireia Boya, que avui comencen el seu judici al TSJC, acusats de desobediència per haver permès que la cambra catalana debatés les resolucions sobre el referèndum.