Lleida

Notícia

Votem en contra els comptes de l'EMU

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem lamenta que el ple de l’Ajuntament de Lleida hagi aprovat, amb els vots favorables del PSC, PP i C’s. la modificació puntual del Pla General d’Ordenació Urbana (POUM) per reajustar el traçat de l’avinguda Víctor Torres, d’accés al SUR 42, i el conveni amb Eurofund Investment La Villa SL, impulsor d’una superfície comercial a Torre Salses. ERC-Avancem –com també CiU, la Crida per Lleida-CUP i el Comú- han votat en contra dels dos expedients i han reiterat la necessitat de fer un debat sobre el model comercial i uns estudis rigorosos.
El president d’ERC-Avancem, Carles Vega, ha denunciat que ‘no té sentit una modificació del POUM en un moment en què la seva revisió està aturada. Es fa per la porta del darrere i amb nocturnitat i, a més, amb la finalitat de facilitar la implantació d’una gran àrea comercial.’ Vega ha recordat l’oposició de les associacions comercials i ha denunciat ‘l’interès per desenvolupar urbanísticament i comercialment aquest sector allunyat del centre de la ciutat per part de l’equip de govern i alguns grups, a qui ha acusat de facilitar el rendiment de la inversió feta per la compra de terrenys de la Bordeta.’
En aquest sentit, Esquerra ha lamentat que el Govern municipal vulgui impulsar grans superfícies a la zona perifèrica quan l’Empresa Municipal d’Urbanisme va invertir 22 milions d’euros al Pla de l’Estació, on sí es podria dinamitzar el comerç de la ciutat.
 
Gestió econòmica
Pel que fa als expedients econòmics, el grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem ha votat en contra dels comptes de l’Empresa Municipal d’Urbanisme del 2015, que ha celebrat la Junta General aquest divendres abans del ple. ERC ha instat l’equip de Govern a afrontar un debat rigorós sobre el futur de l’Empresa Municipal d’Urbanisme, que arrossega un deute de 67 milions d’euros.
En aquest sentit, el portaveu d’ERC-Avancem, Josep Maria Baiget, ha proposat que ‘els 5 milions que la Paeria ha injectat a l’EMU en l’últim exercici es dediquin directament a fer polítiques d’habitatge’. També ha recordat que la nova taxació patrimonial ha demostrat que l’estratègia especulativa va ser errònia, com deixa clar la depreciació de 16 milions d’euros.
D’altra banda, ERC-Avancem s’ha abstingut en els expedients de modificació de crèdits del Patronat de Turisme, la modificació de crèdits del pressupost general de la Paeria, i el reconeixement de crèdit.
Vega ha explicat que ‘Esquerra vol que els proveïdors cobrin perquè no tenen la culpa que l’equip de govern no hagi gestionat bé la partida de despeses durant tot l’any 2015’. Però ha afegit que ‘tot i el compromís de l’equip de Govern per donar compliment a la gran majoria d’acords de la moció de reprovació econòmica aprovada en el darrer ple, no ens agrada que es paguin les factures pendents amb el fons de contingència ni que es restin 300.000 € del contracte amb ILNET, perquè això vol dir una ciutat encara més bruta.’
També cal destacar el compromís de l’equip de Govern, a petició d’ERC-Avancem, d’acabar amb la pràctica de les subvencions encobertes mitjançant la firma de convenis i la inclusió d’aquests en el pressupost anual. 
 
Denunciem decrets sobre contractació
D’altra banda, el grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem ha tornat a denunciar que la política de contractació i adjudicació de serveis de l’equip de Govern de l’Ajuntament de Lleida és poc clara.
En concret, el president d’ERC-Avancem, Carles Vega, ha preguntat a l’alcalde per tres decrets sobre contractació: per fer el recull de premsa de les activitats del Servei de Cultura per un import de 7.356 euros; el fet que dos dels tres convidats a licitar per l’organització del festival Jazz de Lleida hi hagin renunciat; i un conveni renovable indefinidament amb una entitat.
 
Mocions
Per últim, ERC-Avancem ha donat suport a la moció de DonaBalàfia Associació i les sectorials de la dona de l’AAVV Balàfia i la FAV per demanar noms de fona al nomenclàtor de futurs carrers i places. En aquest sentit, la regidora Núria Marín ha recordat al ple que Esquerra va presentar a la Comissió Especial de Carrers del desembre una proposta que demanava que els carrers amb noms franquistes es canviessin per vuit noms de dones de reconeguda trajectòria. Entre elles, Natividad Yaza, primera alcaldessa democràtica, o les lleidatanes Rosa Siré i Dolors Piera.
A més, ERC-Avancem ha demanat al Govern municipal que l’any vinent es faci un homenatge a Elvira Godàs per commemorar el centenari del seu naixement. Godàs era filla de Victorina Vila i Frederic Godàs i va destacar com a mestra republicana a l’exili.
Esquerra també ha donat suport a les mocions a favor de la implantació de fibra òptica a tota la ciutat; per facilitar la informació sobre l'increment de valors dels terrenys de naturalesa urbana; per garantir l’accés a la informació dels regidors; i en suport als ajuntaments investigats per l’Audiència Nacional i al dret a decidir. L’última moció no ha prosperat.