Lleida

Notícia

El ple de la Paeria aprova garantir l’execució de plans d’igualtat i un protocol per prevenir l’assetjament sexual al món laboral

El ple de l’Ajuntament de Lleida, que ha començat amb l'adhesió al manifest institucional per a l'eliminació de la violència envers les dones en motiu del 25N, ha aprovat en part la moció del grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem a favor de la defensa del dret de les dones al treball en igualtat d’oportunitats i per la prevenció de l’assetjament sexual i per raó de sexe en l'àmbit laboral. Tot i així, PSC, C’s i PP han tombat els dos primers punts del document, que defensaven la sobirania del Parlament de Catalunya i la Generalitat.
Els punts aprovats insten la Paeria a complir l’article 15 de la llei 17/2015 d’igualtat efectiva entre homes i dones, que promou l’obligatorietat d’elaborar, aprovar, executar i avaluar un pla d’igualtat de dones i homes, destinar al personal al seu servei, i fer un protocol per prevenir i abordar l’assetjament sexual i per raó de sexe.
La moció també demana donar suport a les empreses del municipi en els plans d’igualtat i les mesures per prevenir i abordar l’assetjament sexual i per raó de sexe en l’àmbit laboral.
En canvi, el vot contrari de PSC, C’s i PP han rebutjat els punts de la moció que  instaven la Paeria a donar suport al Parlament de Catalunya i al Govern de la Generalitat en les iniciatives legislatives que permetin fer plenament aplicables i efectives les lleis suspeses pel Tribunal Constitucional, així com a participar de les accions que es puguin organitzar en rebuig de l’anul·lació d’aquestes lleis i la sobirania de Catalunya.
ERC-Avancem ha recordat que a Catalunya la diferència entre el guany salarial entre dones i homes és del 25,95% i que la segregació ocupacional i la temporalitat continuen sent una constant en la realitat laboral de les catalanes.
Així, ha denunciat que la llei 17/2015 ha estat parcialment anul·lada pel Tribunal Constitucional, en concret, els articles 33, 36 39 40, 41, 44 i del 59 al 64 i que Catalunya es troba davant d’una nova ofensiva del govern espanyol de judicialitzar la política i de recórrer davant el Tribunal Constitucional normes que afecten els drets bàsics de la ciutadania i que atempten contra la sobirania del Parlament de Catalunya.

Mocions
D’altra banda, ERC-Avancem ha votat a favor de la moció de la Plataforma de Víctimes del Alvia 04155 per reclamar una Comissió d’investigació al Congrés dels Diputats, aprovada amb l’abstenció del PP. En canvi, s’ha abstingut en la moció de la Marea Lila contra la supressió dels jutjats de violència a dones de Balaguer i Cervera perquè la Generalitat ha anunciat que no es tancaran.
A més, tots els grups municipals han consensuat una moció per crear una xarxa de biblioteques locals, una altra per demanar a la Generalitat pressupost per al 2017 per construir Escola de Pinyana; i una per informar a la ciutadania sobre els drets en matèria de pobresa energètica, sotasignada per ERC-Avancem, PSC, Comú de Lleida i CiU.
També s’ha aprovat una moció per fer una Comissió x redactar clàusules socials per a la contractació pública. ERC-Avancem ha votat en contra perquè considera que només dóna més temps al Govern municipal x complir una declaració institucional sobre contractació ètica i sostenible aprovada fa 10 mesos a proposta d’Esquerra. El Comú s’ha abstingut.

Consorci per a l’acolliment de persones sense llar
Pel que fa als expedients del ple ordinari de novembre, ERC-Avancem s’ha abstingut en la modificació d’estatuts del Consorci per a la gestió del servei d’acolliment a persones sense llar.
El grup republicà s’ha queixat que el Govern municipal externalitzi serveis a les persones, sobretot deixant-ne la gestió en mans d’entitats religioses. També ha reclamat que no s’ubiquin més equipaments per a col·lectius de persones vulnerables al Centre Històric, en referència al projecte de rehabilitació de l’edifici del Pare Coll per fer-hi un centre per a persones sense llar.
D’altra banda, ERC-Avancem s’ha abstingut en la proposta de constitució de la Taula de Promoció de la Ciutat amb el temor que sigui només un projecte aparador, donat que, entre altres mancances, no estableix mecanismes de participació. Esquerra defensa que es promoguin iniciatives clares i efectives per crear ocupació.