Lleida

Notícia

El grup municipal ERC-Avancem reclama que es decideixi al ple la retirada dels carrers franquistes

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem ha insistit aquest divendres a la Comissió Especial de Carrers perquè l’Ajuntament de Lleida retiri els noms de carrers dedicats a persones vinculades a la dictadura franquista. Els republicans mantenen ha de ser el ple l’òrgan que ha de prendre la decisió, ja que es tracta d’una qüestió de dignitat, justícia i higiene democràtica que afecta tota la ciutat.
La regidora Núria Marín reitera que ‘es tracta d’un debat polític en què només els partits polítics amb representació a l’Ajuntament de Lleida poden prendre la decisió d’eliminar el nomenclàtor franquista’ i ha demanat ‘celeritat per resoldre un tema que el govern i altres partits ja han demorat prou amb l’excusa de crear una Comissió d’Experts que no ha decidit res’.
En aquest sentit, ha criticat que la Comissió de Carrers deixi en mans de l’alcalde la decisió de portar el debat al ple o preguntar als veïns perquè considera que és ‘una altra maniobra dilatòria’ i ha demanat ‘valentia per no permetre que Lleida continuï sent una de les poques ciutats de Catalunya que encara ostenten símbols franquistes o antidemocràtics’.
Així, ERC-Avancem ha tornat a reclamar que es compleixi la Llei de Memòria Històrica i la moció del Parlament de Catalunya aprovada el passat 3 de març que instava tots els ajuntaments a treure de la via pública tots els monuments, símbols i carrers amb noms relacionats amb el franquisme.
Aquest divendres el portaveu de la Comissió d’Experts, Josep Lladonosa, ha valorat la tasca del grup d’historiadors, que ja va fer pública a l’estiu la conclusió de no fer ‘cap actuació de designació, supressió o canvi de noms de carrers si no hi ha prèviament uns criteris polítics clars per part de la Paeria’.
La comissió també va presentar un resum del perfil de Ramon Areny Batlle, Miquel Montaña Carrera, Joan Casimiro Sangenís Corrià, Lluís Besa Cantarell, Joan Manel Nadal Gaya, Joan Recasens Ros (pare) i els germans Luis Recasens Gassió i Jesús Recasens Gassió, i Carmelo Fenech Muñoz.
Cal recordar que ERC-Avancem i la Crida per Lleida-CUP van presentar una moció al ple del 29 de gener demanant que es canviessin tots els carrers amb noms relacionats amb el franquisme, però el ple la va tombar i en va aprovar una altra de Convergència i Unió, amb el vot contrari dels republicans, que demanava la creació de la Comissió d’Experts.

Suport a la família Cantano
D’altra banda, ERC-Avancem ha presentat a la Comissió de Carrers un prec demanant que es tingui en compte el prec que la família d’Antonio Cantano va fer a l’alcalde al ple de novembre perquè no es dediqui un carrer al sindicalista antifranquista fins que s’elimini el nomenclàtor relacionat amb la dictadura de Franco.
El grup republicà ha encoratjat la família Cantano a seguir lluitant per preservar la memòria de l’activista i li ha donat suport en totes les accions que emprengui.