Lleida

Notícia

El grup municipal ERC-Avancem proposa atorgar la Medalla de la Paeria al mèrit educatiu i pedagògic a Elvira Godàs

Grup Municipal
El ple de l’Ajuntament de Lleida ha de ratificar divendres l’atorgament, a títol pòstum, de la Medalla de la Paeria al mèrit educatiu i pedagògic a la mestra republicana a l’exili Elvira Godàs, a petició del grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem. És una de les iniciatives que el grup ha posat en marxa per commemorar el centenari del naixement de la pedagoga.
Elvira Godàs va néixer a Lleida el 22 de gener de 1917 i era filla dels impulsors del Liceu Escolar, Victorina Vila i Frederic Godàs. Va ser mestra durant la República i va haver de marxar a l'exili l'any 1939. Va refugiar-se primer a França i després a Mèxic, on va exercir de mestra, fins a l'any 1980, quan va poder tornar a Catalunya. Elvira Godàs va morir a Sant Adrià del Besòs el 12 de novembre de 2015.
El grup republicà considera que, més enllà de la trajectòria personal i professional, Elvira Godàs es mereix el reconeixement públic que suposa la Medalla de la Paeria al mèrit educatiu i pedagògic com a representant de tots els mestres que van haver d’exiliar-se durant la guerra civil i la dictadura franquista per difondre els valors republicans i de la nova escola. A més, Godàs també va representar un impuls del paper de les dones als anys 30.
El grup municipal ERC-Avancem, juntament amb la secció local d’ERC a Lleida i les JERC van fer un homenatge a Elvira Godàs el passat mes de gener que va consistir en la instal·lació d’una placa de carrer a l’avinguda Alcalde Areny, en substitució de la que està dedicada a l’alcalde franquista. L’acció forma part del programa d’actes commemoratius dedicat a la mestra i a la reivindicació d’Esquerra de treure els noms de personatges vinculats al règim franquista dels nomenclàtor de carrers de Lleida.