Lleida

Notícia

La Paeria rebutja homenatjar les víctimes de l’1 d’octubre per la negativa del PSC, Cs i PP

Grup Municipal
Suport a la moció a favor del model lingüístic però no a acabar amb el 155

El ple de la Paeria ha rebutjat, amb els vots en contra del PSC, CS, PP i l’abstenció de la regidora no adscrita, una moció conjunta dels grups municipals ERC-Avancem, PDeCAT, la Crida-CUP i el Comú de Lleida que demanava que es retés homenatge a les víctimes de les càrregues policials de l'1 d'octubre, en concret, amb la concessió d’una medalla de la ciutat als ferits i el nom "1 d'octubre" a un carrer, plaça o espai públic de la ciutat.
La regidora Núria Marín ha afirmat que “l’1 d’octubre és l’acció política més important que hem fet els catalans el segle XXI i una de les més decisives dels darrers 300 anys”.
Marín ha recordat la violència extrema i l’assetjament que es va viure en molts col·legis com l’EOI o el CAP de Cappont i “la valentia de la ciutadania que lluny de deixar els col·legis buits davant les amenaces va emplenar-los, així com la dels bombers, sanitaris, i el poble en majúscules.”

Moció a favor del model lingüístic a Catalunya
En canvi, el ple de la Paeria ha aprovat en part la moció dels grups municipals ERC-Avancem, PDeCat, la Crida-CUP i el Comú de Lleida en defensa del model lingüístic de Catalunya, després que el govern espanyol vulgui introduir una casella als formularis de preinscripció als centres educatius catalans per al curs vinent per tal que es pugui triar en quin idioma es fan les classes.
Així, l’Ajuntament de Lleida rebutja tota acció que ataqui o posi en perill la immersió lingüística i pretengui, així, canviar la política lingüística de Catalunya; manifesta el seu suport al model educatiu català, com una eina per construir una societat més cohesionada, democràtica i lliure, i insta les administracions que no separin els infants i joves per la seva llengua d’origen. També reconeix i agraeix públicament la tasca del professorat i els altres professionals del sistema educatiu i manifesta tota la confiança en la seva professionalitat; i fa una crida perquè el conjunt de la societat faci seu aquest patrimoni que és el model educatiu català, i que es comprometi a consolidar-lo, protegir-lo i contribuir-ne a la millora.
Els punts que no s’han aprovat, pels vots contraris del PSC, CS i PP, són els punts 1 i 2 de la moció: reclamar al Govern de l’Estat que cessi l’aplicació de l’article 155 de la Constitució Espanyola a Catalunya; i exigir que s’aturi la progressiva substitució del català que s’està produint en el si de l’administració de la Generalitat.
El president del grup, Carles Vega, ha acusat el PP de “voler dividir la societat i propiciar la diferenciació, és a dir, la discriminació” i ha defensat que “si alguna cosa pot igualar i no discriminar és el model d’immersió lingüística de Catalunya.”
“No contents amb el cessament il·legal del govern, els empresonaments, l’espoli del Museu de Lleida o la càrrega asfixiant d’impostos a TV3 i la indústria cultural catalana, ara el PP desperta els dimonis de la españolización de los niños catalanes", ha denunciat Vega.

Altres mocions
ERC-Avancem es suma a la vaga feminista del 8 de març i per això ha votat a favor de les dues mocions que s’han aprovat al ple. També ha donat suport, a una moció del Fórum Ciutadà per la Cohesió Social contra l'esclavatge i la violació de drets fonamentals a Líbia; una moció per la creació i implementació del programa "camins escolars, espai amic" i una altra de l’Associació Mariola en Moviment, que ha estat rebutjada pel ple, pels vots en contra del PSC, Cs, PP i la regidora no adscrita i l’abstenció del PDeCAT.
En canvi, ha votat en contra de la moció del PP sobre la presó permanent revisable. Ha estat rebutjada pel ple i només ha rebut els vots dels dos regidors proposants.

Pròrroga a Ilnet
El grup lamenta que la Paeria hagi prorrogat el contracte de concessió del servei de neteja urbana i recollida de residus a l’empresa Ilnet per 6 anys 
L’expedient ha obtingut els vots de PSC, CS, PP i la regidora no adscrita i l'abstenció del PdeCat. Només ERC-Avancem, Crida i Comú hi han votat en contra.
El portaveu del grup, Josep Maria Baiget, ha defensat l’aposta d’ERC-Avancem per la remunicipalització del servei i ha lamentat que “la pròrroga no està justificada perquè Lleida està bruta, no s’ajusta a la norma perquè canvia l'objecte del contracte i condiciona els propers governs.”
Baiget ha explicat que “malgrat cal implementar la recollida porta a porta, està en joc és el model de gestió el qual manlleva recursos públics i la proposta del govern no és ni la més eficient, ni la més econòmica ni la més socialment justa.” 
D’altra banda, ERC-Avancem, PDecat, Crida i Comú han aconseguit que es deixés sobre la taula fins el mes vinent –perquè hi ha un recurs pendent de resolució judicial- la rescissió de la concessió a l’empresa que gestiona la discoteca de Gardeny, malgrat que el PSC i Cs hi ha votat en contra i la regidora no adscrita s’ha abstingut. 

Mercat del Pla
El grup ha votat en contra de la rescissió del contracte amb la concessionària del Mercat del Pla perquè inclou la licitació d’una nova concessió. Vega ha afirmat: “és necessària l’acceptació de rescissió del contracte i la penalització a l’empresa” però ha demanat consultar els veïns i “no tornar a caure en l’error d’una licitació poc o gens adequada”. 

Sindicatura de Greuges
El grup municipal ERC-Avancem ha instat el govern de la Paeria a respondre el 100% de les decisions del Síndic de Greuges Municipal i a fer cas de les recomanacions d’aquest òrgan que té per objectiu vetllar pels drets de la ciutadania. Vega ha denunciat que en la Memòria del 2016, el Síndic afirma que no ha obtingut cap resposta de la Junta de Govern Local i en la del 2015, el grau de resposta només va ser del 57%.

Llibertat d’expressió
El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem ha demanat a l’alcalde de Lleida que, en nom de la corporació municipal, condemni públicament la intolerable manca de llibertat d’expressió i artística que es viu en els últims mesos a Catalunya i a l’estat espanyol i que va quedar greument censurada aquest passat dimecres amb la retirada de l’exposició ‘Presos polítics a l’Espanya contemporània’ de l'artista Santiago Sierra de la fira d'art contemporani Arco de Madrid, la condemna de presó al raper Valtonyc per calúmnies i injúries a la Corona i la prohibició del llibre ‘Fariña’ sobre el narcotràfic gallec.