Lleida

Notícia

Els regidors d’ERC, PdeCat, Crida i Comú abandonen el saló de plens amb la notícia dels empresonaments de Bassa, Forcadell, Romeva, Rull i Turull 

Grup Municipal
Ros tomba amb el vot de qualitat la moció per la llibertat dels presos polítics i una política penitenciària respectuosa amb els Drets Humans

Els regidors d’Esquerra, PdeCat, Crida i Comú han abandonat el ple de la Paeria abans que finalitzés, en el moment que han conegut la notícia de presó per a Bassa, Forcadell, Romeva, Rull i Turull. 
Abans el ple havia tombat, gràcies al vot de qualitat de l’alcalde Àngel Ros, la moció per la llibertat dels presos polítics i una política penitenciària respectuosa amb els Drets Humans presentada per ERC-Avancem, PdCat, Crida i Comú, després que les votacions havien quedat empatades amb 12 vots per l’absència de dos regidors socialistes en el moment de la votació i l’abstenció de la regidora no adscrita. Cal recordar que el PSC de la Diputació es va abstenir dimecres en la mateixa moció a la Diputació de Lleida.
Tampoc ha prosperat la contramoció dels presos del PSC a la Paeria, que no ha tingut el suport de cap grup municipal.
Els regidors republicans i membres del CDR de Lleida han mostrat pancartes a favor de la llibertat dels presos polítics durant el debat de les mocions i alguns han estat identificats per agents de la Guàrdia Urbana.
El president d’ERC-Avancem, Carles Vega, ha tingut un record per la secretària general d’ERC, Marta Rovira, que ha marxat a l’exili, i la resta de processats en la causa judicial contra l’independentisme.
Vega ha denunciat que “l’allunyament penitenciari és un càstig social que vulnera els drets reconeguts pel Dret Internacional i atempta contra els drets humans” i ha demanat “el trasllat immediat dels presos polítics a establiments penitenciaris a prop de la seva llar mentre no es produeixi la seva excarceració”.
També ha demanat al PSC retirar la moció i “que es posi al costat de la democràcia i no del 155” i ha criticat “el cinisme del bloc del 155 quan diu que no hi ha presos polítics”.

Pensions dignes i altres mocions
El ple sí que ha aprovat la moció d’ERC-Avancem, el PdeCat, Crida i Comú a favor de garantir el poder adquisitiu de les persones pensionistes, que ha tingut la intervenció de la Marea Pensionista.
El ple també ha aprovat una moció en solidaritat amb el poble kurd i el Cantó d’Efrin, dues sobre polítiques d’habitatge, una per la dinamització dels mercats municipals i part d’una altra sobre el POUM.

Modificació de pressupost i reconeixement de crèdit 
D’altra banda, el ple de la Paeria ha aprovat la primera modificació de pressupost del 2018 amb els vots del PSC, CS, PP i PdeCat i el reconeixement de crèdit de despeses del 2017 amb els vots del PSC, CS, PP i l'abstenció del PdeCat. Només ERC, Crida i Comú han votat en contra dels 2 expedients.
El president del grup, Carles Vega, ha denunciat que “la modificació de crèdits del 2018 no s’ajusta a la Llei d’Hisendes Locals ni al cartipàs ni a la moció de reprovació del 2016 perquè l’equip de govern la fa servir per pagar despeses del 2017 no pressupostades, la majoria per despeses de funcionament (aigua, llum, lloguers), totalment previsibles.”
Vega ha recordat, com ja va denunciar ERC-Avancem fa uns dies, que “entre les factures no pressupostades hi ha les despeses d’hotel per a l’escorta de l’alcalde en estades de cap de setmana o de vacances, 3.504 € per deu dies a la Val d’Aran que sumades a la resta de factures de tot l’any 2017 són més de 13.000 €. És un malbaratament de fons públics i un abús.”
El republicà també ha criticat que “els pressupostos són ficticis perquè es van pressupostar uns ingressos de 5 M € en venda de terrenys i tot just se’n va recaptar 1 i només s’han executat un 26% de les inversions que s’havien pressupostat.” “Així sí que poden presentar un estalvi de 8 M€, si resulta que s’acaben gastant 30 M menys del que estava previst”, ha ironitzat Vega.

Concessionàries
D’altra banda, ERC-Avancem ha denunciat que informes de control financer dels quals s’ha donat compte al ple de març revelen que Ilnet i Autobusos de Lleida, les concessionàries del servei deneteja viària i recollida de residus i del transport públic de viatgers, no compleixen el contracte.
Vega ha lamentat que “els informes que diuen que no es compleix el contracte es fan públics després que el mes passat es prorrogués la concessió a Ilnet” –ERC hi va votar en contra- i ha criticat que, “segons els informes, l’any 2015 hi va haver més viatgers però menys ingressos perquè Ros va regalar bitllets per una decisió electoralista”.
D’altra banda, el ple ha aprovat iniciar l’extinció de la concessió administrativa a la discoteca de Gardeny per imapagament del deute. ERC-Avancem hi ha votat en contra i ha demanat deixar sobre la taula uns dies l’expedient per poder cobrar part del deute, a l’espera de fer efectiu el cobrament de l’aval presentat.

Plaques i medalles
El ple ha aprovat la concessió d’11 plaques de la ciutat a entitats i 17 medalles a persones per mèrit cultural, esportiu, o solidari. ERC-Avancem ha demanat que es fixin criteris clars i racionalització en la concessió d’aquests reconeixements amb l’objectiu de posar-los en valor i ha recordat que l’any 2017 se’n van donar prop de 80.
El grup republicà ha votat en contra de la placa a l’associació Mujeres en Igualdad perquè no és de Lleida i està dirigida per diversos càrrecs polítics en actiu d’un partit.