Lleida

Notícia

Moció d’ERC-Avancem de suport als docents encausats per debatre sobre l’1 d’octubre

Grup Municipal
S’insta la Paeria a solidaritzar-se amb el professorat i la Fiscalia a arxivar les causes 

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem presenta una moció al ple de la Paeria del mes de maig instant la corporació municipal a mostrar la seva solidaritat amb el professorat encausats i criminalitzat en relació als fets del referèndum de l’1 d’octubre.
El text, que s’ha consensuat amb l’assemblea de professorat de l’INS del Palau i la Plataforma de suport 9 del Palau de Sant Andreu de la Barca, té els següents acords:
Primer, manifestar la solidaritat amb el professorat i tota la comunitat educativa de l’INS El Palau, de Sant Andreu de la Barca, com també amb els dels altres centres que es troben en una situació similar.
Segon, instar la Fiscalia a retirar les acusacions i demani l’immediat arxivament del procediment judicial obert contra professorat d’El Palau i d’altres procediments judicials oberts amb la mateixa motivació contra docents de l’escola catalana, com els dels centres educatius de la Seu d’Urgell.
Tercer, exigir que s’aturi la campanya de criminalització dels docents i l’ofensiva contra l’ensenyament  públic català, que és  l’escola de tots i totes
Quart, manifestar el nostre més absolut compromís amb la convivència i la pau entre totes les persones que viuen en el nostre país, així com també amb la resta de pobles de l’Estat espanyol, Europa i el món. 
Cinquè, traslladar aquests acords a la Fiscalia  Superior de Catalunya, al Consell Escolar de Catalunya, al Departament d'Ensenyament, als consells escolars de l’INS El Palau, de Sant Andreu de la Barca, i de l’Escola Albert Vives, de la Seu d’Urgell.
La moció recorda que la Fiscalia especialitzada en odi i discriminació va posar una denúncia envers nou docents de l’INS El Palau de Sant Andreu segons la qual els dies 2 i 20 d’octubre de 2017 alguns professors del centre haurien vexat els fills de guàrdies civils per raó de la seva nacionalitat i injuriat als cossos de seguretat de l’Estat, malgrat els docents van negar taxativament les acusacions. De fet, els professors afirmen que els debats sorgits a les aules sobre els fets de l’1 d’octubre es van fer partint dels valors que promou i reivindica l’escola pública catalana: respecte, empatia, diversitat i esperit crític.
El text també denuncia la divulgació de la denúncia i la posterior publicació dels noms, cognoms i fotografies del professorat afectat al diari El Mundo el 29 d’abril de 2018, sense ètica ni respecte a la presumpció d'innocència, que va suposar un escarni públic i una instrumentalització política, a més de danyar a tota la comunitat educativa.
ERC-Avancem considera que, amb aquests fets, es vol utilitzar el procés d’El Palau –juntament amb el de La Seu- per desacreditar el model educatiu públic català, atribuint-li una funció adoctrinadora i promotora d’una divisió inexistent.

Suport a la concentració
D’altra banda, els regidors d’ERC-Avancem a la Paeria participaran aquesta tarda a la concentració de suport als docents encausats que diversos sindicats han convocat a les 19 hores davant la Subdelegació del Govern a Lleida, a la plaça de la Pau sota el lema “Educar en llibertat”.