Lleida

Notícia

PSC, Cs, PP i Salmerón veten demanar un informe que expliqui la veritat sobre l’1-O

Grup Municipal
També rebutgen l’arxivament de la causa contra docents per debatre sobre la jornada del referèndum

El PSC, Cs, PP i la regidora no adscrita a la Paeria han tombat la moció dels grups municipals d’ERC-Avancem, el PdeCat i la Crida per Lleida-CUP que demanava portar a terme diferents accions amb l’objectiu de donar a conèixer la veritat del que va passar l’1 d’octubre a Lleida durant la jornada de votació del referèndum d’autodeterminació, en el marc d’una iniciativa de l’Associació Catalana de Municipis (ACM). 
La moció instava la Paeria a facilitar tot el material disponible de les càrregues policials de l’1 d’octubre a l’ACM, i a fer un informe de la veritat, rigorós i acurat de la realitat perquè pugui ser útil per a totes les parts i el jutge. El debat de la moció ha comptat amb el testimoni d’Enric Sirvent, que va patir un infart al Centre Cívic de la Mariola.
La regidora d’ERC-Avancem Núria Marín ha reivindicat que “saber la veritat és necessari” i que “l’acció de govern també és garantir l'honorabilitat dels homes i les dones, defensar la ciutadania de la violència sobretot quan és exercida arbitràriament i desmesuradament, és defensar la ciutat i el seu honor davant el relat manipulador de Fiscalia.”
 
Moció de suport als docents encausats
D’altra banda, el tripartit del 155 i la regidora no adscrita també han rebutjat instar la Fiscalia a retirar les acusacions i arxivar el procediment judicial obert contra professorat d’El Palau de Sant Andreu de la Barca i d’altres procediments judicials oberts com els dels centres educatius de la Seu d’Urgell, per debatre a classe sobre l’1 d’octubre, com demanava la moció d’ERC-Avancem.
Sí que ha prosperat la majoria dels punts de la moció consensuada amb l’assemblea de professorat de l’INS del Palau i la Plataforma de suport 9 del Palau de Sant Andreu de la Barca: manifestar la solidaritat amb el professorat i tota la comunitat educativa, exigir que s’aturi la campanya de criminalització dels docents i l’ofensiva contra l’ensenyament  públic català i manifestar el compromís amb la convivència i la pau.
El president d’ERC-Avancem, Carles Vega, ha defensat que “la tasca docent ha de ser un dels pilars de la societat. És totalment imprescindible i ha de tenir un immens reconeixement social. Una societat que es vulgui lliure, culta i crítica ha de fomentar-ho a la institució escolar lliure d'instrumentalitzacions”.

Altres mocions
El ple ha aprovat, amb el vot contrari d’ERC-Avancem, una moció del PP que reclamava instar el nou Govern de la Generalitat a restablir el diàleg i la legalitat a Catalunya. 
Vega ha criticat que “el partit més corrupte de l’Estat i probablement de la UE, el partit de Bárcenas, M.Rajoy i el cas Gürtel, amb 8 ex-presidents autonòmics i 6 ex-ministres condemnats o imputats insta a restablir el diàleg i la legalitat.”
D’altra banda, PSC, Cs, PP i la regidora no adscrita han tombat la moció per les bones pràctiques en la comunicació institucional del Comú. ERC-Avancem hi ha votat a favor.
També s’ha rebutjat la moció de la Crida per resoldre la situació dels temporers, malgrat el vot favorable d’ERC-Avancem i la petició de fer un alberg públic per a temporers.

Decrets
ERC-Avancem ha preguntat pels 16.000€ que la Paeria s’ha gastat en plaques i medalles i Parra ha atès la nostra petició i la setmana vinent convocarà una comissió amb tots els grups per fixar criteris i limitar els reconeixements.

Pregunta per la carta de Millo 
En relació amb la carta que el Delegat del Govern de l’Estat, Enric Millo, ha enviat als alcaldes de Catalunya, Vega ha preguntat a Ros què pensa fer i ha criticat que Millo s’extralimita de les seues funcions, ja que envaeix el terreny de l’autonomia local. Ros ha admès que ja fa temps que ha donat ordres per retirar llaços grocs de l’espai públic.