Lleida

Notícia

El bloc PSC + C’s + PP + Salmerón rebutja posar el nom d’1 d’octubre a la plaça del CAP de Cappont

Grup Municipal
El ple sí aprova canviar el nom del carrer dedicat al genocida del poble gitano Marquès de la Ensenada

Novament el PSC i els seus socis Cs, PP i la regidora trànsfuga han tombat la moció que demanava posar el nom d’1 d’octubre a la plaça que hi ha davant del CAP de Cappont, tal com havia demanat el Comitè de Defensa de la República (CDR) d’aquest barri de Lleida. La resta de grups, inclòs el d’ERC-Avancem hi han votat a favor.
La regidora Núria Marín ha recordat com va viure la ciutadania de Lleida la jornada del referèndum d’autodeterminació: “l'1 d'octubre ens vam trobar amb unes forces policials estatals exercint la violència de forma arbitrària i desmesurada. Ens van atonyinar, estomacar i ferir a tots perquè si fereixen la meva veïna també em fan mal a mi.”
Marín ha defensat que “els espais públics han de ser plurals i no neutrals com alguns defensen” i ha recriminat al govern de Ros que “se’ns obliga a homenatjar el passat ignominiós amb carrers franquistes i se’ns nega honorar la defensa de la democràcia”.

Moció del carrer marquès de la Ensenada
El ple sí que ha aprovat la moció de la Plataforma 8 d’abril que demanava treure el nom del genocida del poble gitano Marquès de la Ensenada d’un carrer de Llívia. El PSC, igual que el PP i Salmerón, s’ha abstingut.
El president d’ERC-Avancem, Carles Vega, ha defensat que als carrers de Lleida no hi ha d’haver lloc per genocides ni franquistes: “no pot ser que al s. XXI encara quedi tot un poble tan marcat, denigrat, difamat, desacreditat. Lleida és ciutat gitana en la seua història, però també en el seu present. El Marquès de la Ensenada era com Hitler, no pot tenir un carrer.”

Contracte de les TIC
El ple ha tombat -amb el vot negatiu del PdCat, ERC-Avancem, Cria i Comú i l’abstenció de C’s- el plec de clàusules administratives particulars i tècniques per a la contractació del servei integral de les tecnologies de la informació i de les comunicacions per 7,5 milions d’euros per als propers 5 anys.
Carles Vega, ha titllat d’ “inacceptable perquè afectarà el següent mandat, suposa l'absoluta externalització del servei i es deixa en mans de tercers tota la xarxa TIC i de telefonia municipal, Guàrdia Urbana inclosa.”  A més, ha denunciat que, una vegada més, “les clàusules èticament i socialment responsables tenen una presència testimonial i irrisòria: ni rastre de clàusules mediambientals ni pla d’igualtat ni contra l’explotació infantil ni per una contractació justa, etc, i el gran volum evita que hi pugui accedir cap empresa local.”

Pla Mariola i “Josefines”
D’altra banda, el ple ha aprovat l’inici dels treballs d’estudi i diagnòstic del projecte Pla Integral Mariola i del projecte “Josefines”.
La regidora Núria Marín ha lamentat que l’any 2004 ja es van anunciar mesures al barri de la Mariola que no s’han implementat i confia “quan s’acabi els treballs tinguem una mirada àmplia de la realitat del barri, mancances, necessitats i també possibilitats i oportunitats.” Per això ERC-Avancem hi ha votat favorablement.
En canvi, el grup d’Esquerra s’ha abstingut a l’expedient de les “Josefines” perquè no deixa clar quina serà la seva funció: “es barreja l'alberg per a persones sense llar, temporers i fins i tot sembla obrir la porta a l'atenció de dones víctimes de violència de gènere”, ha destacat Marín.

Ordenances
El ple també ha aprovat inicialment l’Ordenança del Paisatge de Lleida. ERC-Avancem s’hi ha abstingut.
El portaveu del grup, Josep Maria Baiget, ha recordat que “ja fa 11 anys que vam reivindicar la necessitat de fer-la” i ha destacat que “les nostres aportacions han millorat les estratègies de facilitar la instal·lació de nius de fauna alada protegida, han ampliat la seguretat en les obres a la via pública i han potenciat l’enjardinament de les cobertes”, malgrat que n’hi ha altres que no s’han acceptat.
També s’ha aprovat per unanimitat l’Ordenança reguladora dels abocaments al sistema públic de sanejament.

Empresa Municipal d’Urbanisme
Una altra vegada la suma del PSC, Cs, PP i la regidora trànsfuga ha permès aprovar els comptes del 2017 de l’Empresa Municipal d’Urbanisme (EMU), que té un deute de 54 milions d’euros, segons s’ha pogut saber en les últimes hores. ERC-Avancem, Crida i Comú hi ha votat en contra.
De  fet, aquesta va ser una de les crítiques de l’oposició, donat que el dia abans es va fer saber als membres del Consell d’Administració que hi havia errors en l’auditoria presentada dos mesos enrere i que el deute de l’EMU era de prop de 54 milions i no de 58 milions.
Sigui com sigui, el representant d’ERC-Avancem a l’EMU i portaveu del grup, Josep Maria Baiget, va reiterar la inviabilitat de l’empresa i la dependència financera de la Paeria i va tornar a demanar-ne la seva dissolució.