Lleida

Notícia

PSC, C’s i PP tomben la moció per denunciar que el judici als presos polítics és una farsa i demanar la llibertat i el retorn dels represaliats

Grup Municipal
La moció, presentada per ERC-Avancem, Pdecat, Crida i Comú, ha comptat amb la intervenció de representants d’Òmnium i l’ANC

El govern del PSC a la Paeria s’ha tornat a posar al costat dels seus socis C’s i PP i ha impedit que prosperés la moció conjunta dels grups municipals d’ERC-Avancem, el PDeCat, la Crida-CUP i el Comú de Lleida que denunciava la farsa de la justícia espanyola i demanava l’aturada de tots els processos judicials penals i administratius de caràcter polític relacionats amb el referèndum de l’1 d’octubre i la declaració d’independència, així com l’alliberament dels presos i preses polítics i el retorn dels exiliats.

La regidora republicana Núria Marín, ha utilitzat paraules de Raül Romeva durant la seva defensa al Tribunal Suprem per denunciar que el judici del procés és una farsa: “Manifestar-se no pot ser mai un alçament, protestar no és un tumult i opinar no és delicte que sapiguem". Marín també ha denunciat que “el judici és una comèdia, un drama que té per objectiu escarmentar, reprimir i esporuguir la ciutadania, una tàctica utilitzada pel feixisme” i ha lamentat que "en ple segle XX estem encara a l'absolutisme de Felip Vè.”

Durant la defensa de la moció també hi ha intervingut la presidenta de l’Assemblea Nacional de Catalunya a Lleida, Rosa Burrell, i Josep Maria Currià, d’Òmnium.

Altres mocions
El ple ha aprovat per unanimitat la moció conjunta d’ERC-Avancem, PdeCat, Crida i Comú per a la seguretat del Canal de Seròs, així com les mocions de les entitats: la de la Plataforma SOS Menjadors Escolars Lleida/Pirineus per un debat sincer amb la comunitat educativa sobre un nou marc regulatiu integral de l'espai del migdia als centres educatius públics, i la del Sindicat Metges de Catalunya per instar el Departament de Salut a reconèixer l'atenció primària com el veritable eix del sistema sanitari públic.

D’altra banda, s’ha aprovat una moció del PP per l’increment de la seguretat a la ciutat de Lleida, en què ERC-Avancem s’hi ha abstingut. També s’ha donat llum verda a la moció del PSC sobre la reducció de les llistes d’espera a l’atenció primària, a l’especialitzada i a la programació quirúrgica. ERC-Avancem s’hi ha abstingut en part.

Expedients de ple
El ple ha donat llum verda a la subvenció de 180.000 euros anuals fins al 2023 al Força Lleida. ERC-Avancem s’hi ha abstingut perquè hi ha un reparament de l'interventor. A més, la regidora Núria Marín ha lamentat que la subvenció es doni “sense condicions, sense tenir en compte, per exemple, si el club baixa de categoria”, i ha conclòs que “és una de les males pràctiques del PSC com les que recull la Sindicatura de Comptes.”

El ple també ha aprovat -ERC-Avancem hi ha votat a favor- l’augment d'un 2% de les tarifes del taxi per a l'any 2019, després d'uns anys de congelació i augment de costos. Carles Vega ha explicat que “el taxi és un transport públic de qualitat i la Comissió de a preus de Catalunya ho avala. Hauria d'integrar-se a l'ATM per oferir, per exemple, el transport a demanda a l'Horta i el govern de la Paeria podria utilitzar aquest servei per eliminar els cotxes oficials.”