Lleida

Notícia

Esquerra, Junts per Catalunya i el Comú signen el Pacte d’Entesa per formar un govern estable a la Paeria

Esquerra Republicana de Catalunya-Acord Municipal, Junts per Catalunya-Lleida i el Comú de Lleida ha firmat aquest dijous el Pacte d’Entesa o “pacte de Sant Joan” per formar un govern de canvi honest, valent i emprenedor a l’Ajuntament de Lleida els propers quatre anys. L’acte s’ha fet a la passarel·la dels Camps Elisis com a símbol dels ponts que s’han bastit entre les tres formacions polítiques per arribar a un acord.

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha agraït la generositat dels tres partits i ha destacat que “els governs de coalició -quan hi ha confiança- poden ser més profundament democràtics perquè hi ha més dialèctica”. També ha afirmat que es tracta “d’un moment històric” que posa fi a una "anomalia política" i que el model que es podria "exportar" a altres indrets de Catalunya.

La portaveu del grup municipal d’ERC-AM, Jordina Freixanet, ha explicat que l’objectiu del pacte és “conformar un govern municipal estable, apostar per la transparència, la participació, la lluita contra la corrupció, el bon govern i el codi ètic en la gestió pública i posar al centre de les polítiques les persones i el seu benestar.”

Així, ha destacat que s’ha arribat a un acord satisfactori després de dues setmanes de treball intens i que s’ha fet “pas a pas, amb determinació que és com es construeixen les bases per fer possible les confiances i les lleialtats i com s’ha de bastir el govern de pacte”.

Freixanet ha explicat que aquest divendres ja estaran nomenats els set tinents d’alcalde perquè “el govern comenci a funcionar amb plena il·lusió, competències i ganes, perquè hi ha molts temes emergents i urgents per atendre.”

El document descriu el Pla d’actuació municipal, que consta de 27 punts:

1-La realització d’una auditoria econòmica, les necessitats de l’estructura organitzativa, les concessions i de patrimoni de la Paeria, els resultats dels quals es faran públics.
2-La participació com a eix vertebrador de totes les polítiques municipals.
3-La tolerància 0 amb la corrupció per a retornar la confiança a les veïnes i veïns.
4-La creació de l’oficina d’emergències socials i reorientació del model d’atenció a les persones, amb polítiques amb una visió integral de lluita contra l’exclusió social, que redueixin les emergències socials, i amb compromís pressupostari.
5-L’impuls de totes les polítiques actives d’ocupació i la lluita contra la precarietat.
6-La revisió dels impostos i taxes municipals amb criteris de fiscalitat progressiva social i mediambiental -tenint en compte la necessitat d’una revisió cadastral urbana i rústica, introduint tipus diferencials en l’IBI per a valors cadastrals no residencials més elevats, així com el reconeixement de les singularitats pròpies de Sucs, Raimat, l’Horta i Llívia, unes noves taxes per ús del domini públic, i bonificacions per a rendes més baixes i per a les activitats de transició ecològica-, que repercuteixi en la inversió social, la millora dels serveis i la reducció del deute.
7-L’impuls de l’habitatge social, la rehabilitació i la mobilització d’habitatge buit en mans de grans tenidors.
8-Iniciar els treballs per a fer un nou Pla d’Ordenament Urbanístic Municipal POUM consensuat i que respongui al model de ciutat verda, saludable i cohesionada.
9-La revisió exhaustiva i la millora de l’estat de la via pública i dels equipaments municipals, amb especial cura de l’accessibilitat.
10-L’aposta pel comerç de proximitat, el Pla de l’Estació i la revitalització dels espais buits als barris; com a línia prioritària de la ciutat.
11-La promoció econòmica de la ciutat, l’impuls del sòl industrial i l’acompanyament financer des d’un punt de vista fiscal dels emprenedors i emprenedores i la projecció turística de la ciutat.
12-L’aposta definitiva per avançar cap a una economia social solidària:  amb horaris que facilitin la conciliació, generació mínima de residus, ús de recursos locals i tracte igualitari en drets i deures.
13-L’impuls a la mobilitat no contaminant (vianants, bicicleta i vehicle elèctric) i revisió de les rutes i freqüències del transport públic.
14-L’elaboració d’un pla de transició energètica i el desplegament de les instal·lacions d’energia renovable que juntament amb l’Agència d’Energia de Lleida esdevinguin claus per a la defensa del nostre medi ambient.
15-La millora dels camins, seguretat i fiscalitat, i l’impuls a la marca de l’Horta.
16-La promoció d’una política municipal més propera als barris i els seus veïns i veïnes, amb dinamització dels centres cívics, descentralització de les oficines d’atenció ciutadana i fórmules d’implicació ciutadana en la gestió del seu barri i equipaments.
17-El compliment a la moció de la Plataforma d’Aigües de Sucs i la garantia d’habitatge assequible de lloguer social i promoció pública a Raimat
18-La dotació de taules d’emancipació juvenil que col·laborin amb el jovent en l’accés a l’habitatge (borsa d’habitatge jove), la formació (pla de seguiment formatiu individualitzat) i la transició cap al món laboral (pla de transició entre formació i feina).
19-La promoció de l’activitat física i l’esport com a instrument per fomentar la salut i reduir les desigualtat, creant espais a tots els barris defensant l’esport inclusiu i adaptat i l’esport formatiu.
20-L’impuls a les polítiques de feminisme, LGTBIQ+ i recursos per a les víctimes de violència de gènere posant a disposició de dones i infants víctimes d’aquesta violència un recurs públic d’urgència que els aculli i els allotgi.
21-El desenvolupament del pla de biblioteques com a node cultural i el desplegament del Pla estratègic de cultura.
22-La creació d’un Consell de ciutat i reforma dels Consells de Barri, com a màxim òrgan consultiu i de participació a través de la presa de decisions col·lectiva i la reformulació del Reglament de Participació Ciutadana.
23-La creació de la comissió de memòria de l’1 d’octubre per clarificar els fets, la condemna de la violència policial i retre memòria col·lectiva.
24-Pla de xoc contra la segregació escolar coordinat amb el Departament d’Educació que redueixi les desigualtats i la definició d’un nou mapa escolar de la ciutat.
25-Potenciar l’administració electrònica facilitant l’ús de la mateixa per a la ciutadania i eliminant burocràcies.
26-La implementació d’un pla de comunicació institucional no propagandístic que informi amb criteris d’objectivitat.
27-La transparència i igualtat d’oportunitats en la contractació pública, els pactes d’integritat, les clàusules socials i mediambientals. La promoció d’una Fira de Contractació pública amb absoluta transparència per tal que les empreses puguin dur a terme les seves planificacions.
 
El document també estableix que l’estructura organitzativa del govern municipal tindrà 15 regidories distribuïdes en 8 àrees, a més d’Alcaldia: la Regidoria de Seguretat i convivència (Miquel Pueyo), la Regidoria de Govern Obert i qualitat democràtica i institucional (Jordina Freixanet), la Regidoria de Participació i lluita contra la corrupció (Elena Ferre), la Regidoria d’Urbanisme (Toni Postius), la Regidoria de Mobilitat, Vialitat, Trànsit i Horta (Joan Ramon Castro), la Regidoria d’habitatge i transició ecològica (Sergi Talamonte), la Regidoria de drets socials (Regina Cairol), la Regidoria de salut i economia (Montse Pifarré), la Regidoria d'Esports i Activitat Física (Sergio González), la Regidoria de cultura i model de ciutat (Jaume Rutllant), la Regidoria de joventut, festes i tradicions (Ignasi Amor), la Regidoria d’educació, drets i feminisme i cooperació (Sandra Castro), la Regidoria de Promoció Econòmica i Turisme (Paco Cerdà), la Regidoria d'Ocupació i Responsabilitat Social (Anna Campos) i la Regidoria de Comerç i Consum (Marta Gispert).
 
 
Mots clau
: entesa pacte