Lleida

Totes les notícies


El grup ERC-Avancem, contra la presència de l’exèrcit a la fira de Formació i Treball

Acusa Ros d’incomplir una moció aprovada pel ple i una resolució del Parlament El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem rebutja un any més la presència de les Forces Armades a la Fira de Formació i Treball que ha començat aquest dijous a Lleida. Els republicans acusen Ros d’incomplir la moció "Per la declaració de Lleida municipi de cultura de pau", aprovada pel ple de la Paeria l’abril del 2016, i també una resolució del Parlament de Catalunya del mateix any en què es demanava evitar la participació de l’exèrcit en fires promocionals de formació i espais educatius. Així, ERC-Avancem dóna suport a la campanya de la plataforma Desmilitaritzem l’Educació, que té com a lema principal “Les armes no eduquen, les armes maten”, i que ha protagonitzat una protesta al recinte de la Fira de Lleida.  

ERC-Avancem planta festes i actes oficials pel suport del govern de la Paeria al 155 i a la repressió de l’estat espanyol

El grup considera que no hi ha res a celebrar en les circumstàncies actuals del país Els regidors i la regidora del grup municipal ERC-Avancem no assistiran a actes oficials de l’Ajuntament de Lleida, fires, inauguracions ni festes majors com a protesta pel suport del govern municipal del PSC i els seus socis a l’aplicació de l’article 155 i a la repressió continuada de l’estat espanyol contra l’independentisme. Així, el grup ha rebutjat la invitació per a la inauguració de la Fira de Formació i Treball i de la Mostra de Cinema Llatinoamericà d’aquest dijous, entre altres. ERC-Avancem considera que no hi ha res a celebrar en les actuals circumstàncies del país, en què hi ha 9 presos i preses polítics empresonats injustament de forma preventiva: els presidents de l’Assemblea Nacional de Catalunya, Jordi Sànchez, i d’Òmnium, Jordi Cuixart, el vice-president de la Generalitat, Oriol Junqueras, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els consellers Quim Forn, Dolors Bassa, Raül Romeva, Josep Rull i Jordi Turull. Sense oblidar les persones que són a l’exili perquè són perseguides per l’estat espanyol per motius polítics: el president Carles Puigdemont, els consellers Toni Comín, Meritxell Serret, Lluís Puig i Clara Ponsatí, i les diputades Marta Rovira i Anna Gabriel. A més, cal tenir en compte, l’especial situació d’Esquerra Republicana de Catalunya, amb el president del partit a la presó i la secretària general exiliada a Suïssa. La decisió de no participar en actes públics exclou els d’entitats amb finalitats solidàries i les accions reivindicatives que reclamen l’alliberament dels presos polítics i el retorn dels exiliats.

ERC-Avancem denuncia que el govern de la Paeria veta votar esmenes al POUM

El grup republicà també acusa l’equip de govern d’opacitat amb alguns documents El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem denuncia que l’executiu de Ros ha impedit als grups municipals de l’oposició votar les esmenes que han registrat al Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Lleida (POUM) que aquest dimecres s’ha debatut en una sessió extraordinària a la Comissió Informativa de Polítiques de la gestió, i promoció de la ciutat i la sostenibilitat. ERC-Avancem ha registrat una esmena única a la totalitat al pla perquè està inacabat. El president del grup, Carles Vega, critica que “el PSC ha vetat la votació de les esmenes a la comissió i ha anunciat que farà el mateix al ple, cosa que reflecteix la manca de voluntat de l’equip de govern de buscar el màxim consens possible”. Vega ha lamentat que “hauria de ser un model de ciutat i no pas de partit i acabarà sent el POUM del bloc del 155.” A més, ha lamentat que “el govern municipal ha actuat amb manca de transparència perquè des de fa 3 mesos que denunciem que hi falten documents com el Pla del riu i a la comissió ens fan saber que el tenen però ni ens l’han facilitat ni pensen integrar-lo al POUM, fet totalment inacceptable.” La iniciativa de fer un Pla del riu és fruit d’una proposta de resolució d’ERC-Avancem que va ser aprovada per unanimitat al ple de la ciutat del 2016. Vega recorda que al POUM també hi ha manquen altres documents com el Pla de mobilitat, l’Estudi sobre l’impacte social derivat de la implantació de noves superfícies comercials, el Pla estratègic del comerç i l’Ordenança del paisatge, “tot i que ara ja no sabem si no han fet la feina o ens l’han amagat.”  

ERC-Avancem rebutja el POUM del govern de la Paeria amb una esmena a la totalitat

Reclama obrir un procés d’interlocució amb agents socials i econòmics i incorporar-hi documents com els plans de mobilitat, de comerç i del riu El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem ha registrat una esmena única a la totalitat al Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Lleida (POUM) que aquest dimecres es debatrà a la Comissió Informativa de Polítiques de la gestió, i promoció de la ciutat i la sostenibilitat de la Paeria en una sessió extraordinària. El president del grup, Carles Vega, assegura que “és impossible aprovar inicialment un projecte inacabat en el qual hi falten documents imprescindibles per definir el futur de la ciutat com el Pla de mobilitat, el Pla estratègic del Riu, l’Estudi sobre l’impacte social derivat de la implantació de noves superfícies comercials, el Pla estratègic del comerç i l’Ordenança del paisatge, com ja vam denunciar fa 3 mesos.” En aquest sentit, ha denunciat que “el govern socialista no ha fet els deures en aquest temps.” Per això insta el govern municipal a “retornar el document a l’equip de redacció, incorporar-hi els documents que hi manquen i iniciar un procés d’interlocució amb els diversos agents de la ciutat per consensuar-lo i acordar-ne la proposta definitiva.” A més, el republicà adverteix que “el POUM s’hauria de portar a l’aprovació inicial un cop s’hagi aprovat la nova Llei de territori de Catalunya, actualment en fase d’Avantprojecte, perquè s’ha d’adequar a aquesta llei.” Vega destaca que “el POUM hauria de tenir un ampli consens perquè és l’eina que ha de dibuixar com serà Lleida els propers 15 o 20 anys” i lamenta que, “per contra, Ros ha volgut fer amb presses el projecte més important del mandat per deixar-lo com a llegat, conscient que l’haurà de desenvolupar un alcalde que probablement no sigui ell.”  

ERC-Avancem reitera que el crèdit de la Paeria a l'EMU posa en risc l’economia de l’Ajuntament

El grup municipal republicà vota en contra dels comptes de l'exercici 2017 El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem ha tornat a alertar que el crèdit participatiu de 10 anys de l’Ajuntament de Lleida a l’Empresa Municipal d’Urbanisme (EMU) posa en risc les finances municipals, com ja ha denunciat reiteradament. Els republicans han votat en contra dels comptes del 2017. Després del Consell d’Administració ordinari de l’EMU d’aquest dilluns, el conseller d’ERC-Avancem, Josep Maria Baiget, ha denunciat l'elevada xifra d'interessos que s'han de pagar: "amb l’activitat normal de l’empresa no es generen prou recursos per atendre les amortitzacions. Això obliga a generar nou endeutament per refinançar el deute antic, és a dir, més interessos.” En concret, al tancament del 2017 el deute amb entitats de crèdit era de 60.703.668,01 euros. Es va amortitzar endeutament per un import de 4.913.665,96 euros i es van pagar uns interessos de 1.840.157,80 euros. "Perquè es vegi més clar, per cada 3 euros que retornem de deute, paguem 1 euro en interessos. A aquest ritme d’amortització, i sense formalitzar nou endeutament, acabaríem liquidant el deute en 12 anys pagant més de 20 milions en interessos", ha destacat Baiget. A més, cal tenir en compte que l’informe d’auditoria posa de manifest la impossibilitat de confirmar les valoracions vigents dels diferents actius, donat que parteixen d’una taxació realitzada a finals del 2015, i segons les normes comptables aquestes només tenen una validesa de 6 mesos. Baiget apunta: “l’auditoria no entra a valorar si les taxacions efectuades van ser prou ajustades o no, però sí reconeix que a data d’avui podrien ser diferents, i que és difícil de determinar degut a la escassa activitat en la transmissió d’existències.” De fet, la pròpia auditoria fa esment al punt 2.a) que l’EMU pot continuar en funcionament gràcies al crèdit participatiu signat amb el propi Ajuntament de Lleida, és a dir, que la Paeria torna a rescatar a l’empresa de la seva imminent liquidació.

ERC-Avancem considera que la Llotja encara depèn massa de la injecció econòmica de la Paeria

Reclama que es millori la gestió del CNC, donat que al 2017 es va generar poc benefici El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem afirma que el Centre de Negocis i Convencions (CNC) encara depèn excessivament de l’aportació econòmica de l’Ajuntament de Lleida i que la nova fórmula de gestió directa ha de millorar perquè el centre tingui viabilitat. Després de la reunió del Consell d’Administració del CNC per a l’aprovació del comptes del 2017, el conseller d’ERC-Avancem, Carles Vega, ha afirmat que “si bé el Centre de Negocis ha vist minvada l’aportació de la Paeria en 300.000 euros, el seu balanç també ha baixat prop de mig miler d’euros. Veiem que la capacitat del propi centre de generar benefici és encara molt limitada i per això instem a millorar-ne la gestió, que en gran part del 2017 ja va ser directa.”  Vega també ha lamentat que la documentació s’envia als consellers amb massa poc temps per ser estudiada i, per tot plegat, ha votat en contra del comptes.  D’altra banda, el conseller d’ERC-Avancem s’ha abstingut en l’acord per a la liquidació del contracte amb l’antiga concessionària, la Llotja de Lleida S.A., per manca d’informació. Una opacitat que es fa extensiva pel que fa a la situació del solar del costat de la Llotja. Vega ha denunciat “manca d’interès del president del CNC per aclarir aquest tema”, que ha estat objecte de precs i preguntes per part d’alguns consellers i que no ha obtingut resposta.  

ERC-Avancem celebra que la Paeria comenci el camí cap a la contractació responsable com reclama des de principis de mandat

Cal concretar puntuacions i mesures de control i consensuar-les amb entitats  socials i mediambientals  El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem considera que “la Comissió per a la contractació responsable celebrada aquest dijous és un primer pas que ha de convertir la Paeria en un exemple de model de contractació pública que posa en valor les polítiques socials, mediambientals i d’innovació, malgrat es va tard”. Així ho ha afirmat el portaveu del grup, Josep Maria Baiget, que ha recordat que “ERC-Avancem ja va impulsar una declaració institucional en aquest sentit al febrer de 2016” i que ha reivindicat cada vegada que s’ha fet un plec de condicions per a la contractació municipal. Baiget apunta que per a Esquerra “el compliment de les polítiques d’igualtat és un dels requisits indispensables per a totes les empreses contractades per la Paeria” i que també “cal concretar les puntuacions a les clàusules de contractació i definir els mecanismes de control intern i extern en l’execució per garantir que se segueixen els criteris establerts.”  D’altra banda, reclama que “la Guia de contractació pública social que ara s’està treballant ha de ser debatuda i consensuada per representants dels sector social i mediambiental i s’ha de fer amb total transparència.” Per a Baiget és important que “la ciutadania tingui la certesa que la Paeria fa una contractació ètica per responsabilitat i perquè es fa amb diners públics.”  El grup municipal ERC-Avancem sempre ha defensat la compra de productes i la contractació pública de serveis d’empreses que defensin el respecte als drets laborals, els valors solidaris, la inserció laboral de persones i col·lectius amb especials dificultats d’inclusió laboral i les que estiguin en contra de l’explotació infantil, el treball forçós, la discriminació, la desigualtat social i la degradació del medi ambient, és a dir, que segueixin estàndards de responsabilitat social corporativa en els seus processos productius i operacions comercials.

ERC-Avancem reclama un procés participatiu real per consensuar el futur del Mercat del Pla

Demana que es tinguin en compte les necessitats dels veïns i veïnes del Centre Històric El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem reclama a l’equip de govern que endegui un veritable procés participatiu per decidir els usos del Mercat del Pla, després de la rescissió del contracte de la concessionària JamStores per haver tingut l’equipament gairebé un any tancat. ERC-Avancem considera que la reunió que l’Ajuntament de Lleida ha convocat per aquest dimarts a dos quarts de vuit de la tarda a la Llotja dins la Taula de Promoció de la Ciutat no és el format adequat per consensuar el futur de l’emblemàtic edifici modernista. La regidora Núria Marín afirma que “això no és un procés participatiu i, donat que és un projecte de ciutat, hi hauria de poder participar tota la ciutadania interessada, i sobretot els veïns i veïnes del barri, i no només convidar grups municipals, entitats, associacions, restauradors i promotors.” La republicana apunta que “el Mercat del Pla s’ha d’incloure en un pla que revitalitzi el conjunt del Centre Històric per tal que sigui un barri viu i atractiu per viure, i no parc temàtic d’oci”. Per a Marín, “fa temps que la ciutat està d’esquenes al Centre Històric i hem de ser capaços de tornar a mirar cap al barri amb l’objectiu que torni a ser un eix vertebrador de la ciutat i que alhora aquest recuperi la seva identitat i funcioni amb entitat pròpia i amb els serveis necessaris per als veïns i veïnes”. ERC-Avancem defensa que l’edifici aculli un mercat de productes de proximitat i qualitat, serveis de restauració i activitats culturals, un model que funciona en altres ciutats com Barcelona, Tarragona, Sevilla, Màlaga o Madrid. També proposa que es millori l’accessibilitat a l’equipament i la mobilitat del barri.  

Els regidors d’ERC, PdeCat, Crida i Comú abandonen el saló de plens amb la notícia dels empresonaments de Bassa, Forcadell, Romeva, Rull i Turull 

Ros tomba amb el vot de qualitat la moció per la llibertat dels presos polítics i una política penitenciària respectuosa amb els Drets Humans Els regidors d’Esquerra, PdeCat, Crida i Comú han abandonat el ple de la Paeria abans que finalitzés, en el moment que han conegut la notícia de presó per a Bassa, Forcadell, Romeva, Rull i Turull.  Abans el ple havia tombat, gràcies al vot de qualitat de l’alcalde Àngel Ros, la moció per la llibertat dels presos polítics i una política penitenciària respectuosa amb els Drets Humans presentada per ERC-Avancem, PdCat, Crida i Comú, després que les votacions havien quedat empatades amb 12 vots per l’absència de dos regidors socialistes en el moment de la votació i l’abstenció de la regidora no adscrita. Cal recordar que el PSC de la Diputació es va abstenir dimecres en la mateixa moció a la Diputació de Lleida. Tampoc ha prosperat la contramoció dels presos del PSC a la Paeria, que no ha tingut el suport de cap grup municipal. Els regidors republicans i membres del CDR de Lleida han mostrat pancartes a favor de la llibertat dels presos polítics durant el debat de les mocions i alguns han estat identificats per agents de la Guàrdia Urbana. El president d’ERC-Avancem, Carles Vega, ha tingut un record per la secretària general d’ERC, Marta Rovira, que ha marxat a l’exili, i la resta de processats en la causa judicial contra l’independentisme. Vega ha denunciat que “l’allunyament penitenciari és un càstig social que vulnera els drets reconeguts pel Dret Internacional i atempta contra els drets humans” i ha demanat “el trasllat immediat dels presos polítics a establiments penitenciaris a prop de la seva llar mentre no es produeixi la seva excarceració”. També ha demanat al PSC retirar la moció i “que es posi al costat de la democràcia i no del 155” i ha criticat “el cinisme del bloc del 155 quan diu que no hi ha presos polítics”. Pensions dignes i altres mocions El ple sí que ha aprovat la moció d’ERC-Avancem, el PdeCat, Crida i Comú a favor de garantir el poder adquisitiu de les persones pensionistes, que ha tingut la intervenció de la Marea Pensionista.