Lleida

Totes les notícies


ERC-Avancem lamenta que la Fundació Agenda 21 no compleix amb l’objectiu de captar mecenes per educació ambiental

Vota en contra de la memòria del 2017 i insisteix que s’informi sobre l’obligatorietat de protegir els nius d’oreneta a les façanes El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem a la Paeria considera que la Fundació Agenda 21 no està complint l’objectiu de captar mecenes per promoure la sensibilització i la conservació ambiental. El portaveu del grup, Josep Maria Baiget, destaca que “dels 247.000 euros d’ingressos de les activitats que la Fundació Agenda 21 ha fet al 2017, 200.000 euros provenen directament de la Paeria, mentre que només hi ha 5.500 euros de mecenatge, és a dir, un 2%.”  Per aquest motiu i per manca de temps per valorar la memòria econòmica del 2017, ERC-Avancem hi ha votat en contra. Baiget torna a denunciar “l’incompliment constant de no entregar la documentació als membres del Patronat de la Fundació fins al moment de la reunió, amb la impossibilitat d’estudiar-la que això suposa.” D’altra banda, proposa que la Fundació augmenti les ajudes als centres educatius que de forma voluntària participen en campanyes de sensibilització ambiental. Al 2017 es van repartir 12.600 euros entre 71 escoles. Baiget considera que és “una quantitat insuficient per sufragar les despeses que suposa per als centres educatius.” Més informació per protegir les orenetes Després de la reunió d’aquest dimarts, Baiget ha lamentat també la inacció de la Fundació Agenda 21 i del govern municipal perquè “fa un any es van comprometre a estudiar una proposta d’Esquerra per fomentar la protecció de les orenetes, que està obligada per llei, i no han fet res.”   Al juliol del 2017 ERC-Avancem va demanar que a les llicències d’obres que atorga la Paeria s’adjuntessin díptics informant que els nius d’oreneta i falciots instal·lats a les façanes estan protegits i cal una autorització preceptiva de la Generalitat per fer qualsevol actuació que els pugui afectar. El republicà destaca que les orenetes –que acostumen a fer els seus nius en cobertes, golfes, barbacanes, terrasses i altres parts de la coberta dels immobles- contribueixen al control de les poblacions d'insectes com el mosquit tigre i la mosca negra.

ERC-Avancem reitera que el crèdit de la Paeria a l'EMU posa en risc l’economia de l’Ajuntament

El grup municipal republicà vota en contra dels comptes de l'exercici 2017 El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem ha tornat a alertar que el crèdit participatiu de 10 anys de l’Ajuntament de Lleida a l’Empresa Municipal d’Urbanisme (EMU) posa en risc les finances municipals, com ja ha denunciat reiteradament. Els republicans han votat en contra dels comptes del 2017. Després del Consell d’Administració ordinari de l’EMU d’aquest dilluns, el conseller d’ERC-Avancem, Josep Maria Baiget, ha denunciat l'elevada xifra d'interessos que s'han de pagar: "amb l’activitat normal de l’empresa no es generen prou recursos per atendre les amortitzacions. Això obliga a generar nou endeutament per refinançar el deute antic, és a dir, més interessos.” En concret, al tancament del 2017 el deute amb entitats de crèdit era de 60.703.668,01 euros. Es va amortitzar endeutament per un import de 4.913.665,96 euros i es van pagar uns interessos de 1.840.157,80 euros. "Perquè es vegi més clar, per cada 3 euros que retornem de deute, paguem 1 euro en interessos. A aquest ritme d’amortització, i sense formalitzar nou endeutament, acabaríem liquidant el deute en 12 anys pagant més de 20 milions en interessos", ha destacat Baiget. A més, cal tenir en compte que l’informe d’auditoria posa de manifest la impossibilitat de confirmar les valoracions vigents dels diferents actius, donat que parteixen d’una taxació realitzada a finals del 2015, i segons les normes comptables aquestes només tenen una validesa de 6 mesos. Baiget apunta: “l’auditoria no entra a valorar si les taxacions efectuades van ser prou ajustades o no, però sí reconeix que a data d’avui podrien ser diferents, i que és difícil de determinar degut a la escassa activitat en la transmissió d’existències.” De fet, la pròpia auditoria fa esment al punt 2.a) que l’EMU pot continuar en funcionament gràcies al crèdit participatiu signat amb el propi Ajuntament de Lleida, és a dir, que la Paeria torna a rescatar a l’empresa de la seva imminent liquidació.

El PSC aprova el reconeixement de crèdit d'1'5 M i la modificació del Pressupost amb el suport de C’s i l’abstenció del PP i PDeCAT

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem ha reiterat la seva oposició a la modificació del Pressupost per al 2017 i el reconeixement de crèdit del 2016 per valor d’1’5 milions d’euros. Els dos expedients han estat aprovat gràcies als vots favorables del govern del PSC i C’s i l’abstenció del PP i el PDECAT. El president del grup, Carles Vega, ha criticat que tres mesos després que PSC, PP i C’s aprovessin el Pressupost, s’hagi de fer ‘una primera modificació per pagar factures no pressupostades i perquè no s’havia inclòs la pròrroga del servei d’aparcament controlat, grua i dipòsit de vehicles, tot i que ja se’ls havia advertit que feien malament de Pressupost del 2017.’ Pel que fa al reconeixement de crèdit, Vega ha advertit que ‘la normativa diu que s’ha de gastar només el que està pressupostat i, per tant, s’incompleix la Llei d’hisendes locals, la d’estabilitat pressupostària, les bases d’execució del pressupost i el cartipàs municipal’. A més, ha denunciat que ‘les despeses no pressupostades haurien d’estar previstes: 110.000 euros extres en anuncis a premsa, ràdio i televisió, 160.000 euros en subministrament, 170.000 euros en manteniment, 140.000 euros en festes, a part dels 825.000 euros de la zona blava.' D’altra banda, Vega ha assenyalat que el superàvit anunciat per l’equip de govern del PSC, d’uns 5 milions d’euros, ‘és conseqüència en gran part del pagament del deute de la Generalitat i de l’incompliment d’inversió d’1’4 milions d’euros de l’Acord de Pressupost per al 2016 pactat amb ERC-Avancem.’   Torre Salses El ple de la Paeria també ha aprovat, amb els vots del PSC,C’s i PP, una modificació puntual del Pla General d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) del SUR42 i una modificació del conveni amb Eurofund Parc Lleida, SL, promotora del centre comercial de Torre Salses. ERC-Avancem hi ha votat en contra perquè xoca amb model comercial de proximitat i ha reclamat una mobilitat més sostenible.

ERC-Avancem vota en contra de la modificació del Pressupost per al 2017

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem ha votat en contra de la modificació del Pressupost per al 2017 a la Comissió de Gestió de Recursos d’aquest dimecres. La votació definitiva es farà al proper ple, el 31 de març. El president del grup, Carles Vega, considera que ‘el govern de la Paeria és poc ambiciós, ja que disposen de 5’1 milions d’euros de romanent de tresoreria però, en canvi, només consignen al pressupost d’aquest any 1’4 milions’. En aquest sentit, s’ha mostrat convençut que hi haurà més modificacions de pressupost en els propers mesos com a conseqüència de la ‘manca de planificació’. Així mateix, Vega ha lamentat que ‘la modificació del pressupost es limita a pagar el les factures pendents, quan s’hauria pogut aprofitar per augmentar la inversió social o les partides destinades al manteniment dels carrers i la millora de la ciutat.’ A més, el govern municipal ha consignat més de 800.000 per a la zona blava que no estaven pressupostats. Com ja va criticar ERC-Avancem la setmana passada, ‘aquesta partida demostra que el PSC preveu continuar incomplint la promesa d’assumir la gestió directa del servei’, tal com va pactar amb els republicans en l’Acord de Pressupost per al 2016. Pel que fa al reconeixement de crèdit, de moment ERC-Avancem s’ha abstingut per manca d’informació sobre algunes despeses. Contractació pública ètica D’altra banda, el grup d’Esquerra ha fet un prec per instar la Junta de Govern Local a donar més pes a les clàusules socials i ètiques en la contractació del subministrament per llicència, manteniment, assistència tècnica i serveis associats d’una aplicació informativa per a la gestió integral dels Recursos Humans de la Paeria. Considera que tenir en compte criteris socials en només 4 de 199 punts és irrellevant i ha tornat a exigir l’aplicació de la Declaració institucional per a la Contractació Pública Ètica i Sostenible aprovada pel ple fa més d’un any a instàncies d’ERC-Avancem.

El grup municipal ERC-Avancem presenta al·legacions al Pressupost 2017 de la Paeria

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem ha registrat tres al·legacions al Pressupost de l’Ajuntament de Lleida per al 2017, que inclouen 15 mesures per donar compliment a la recuperació de la gestió de la zona blava, la grua i el dipòsit de vehicles pactada amb el PSC a l’Acord de Pressupost 2016, i propostes per millorar la cohesió social i l’atenció a les persones. Les al·legacions també reclamen la inclusió de 80 incompliments més de l’Acord de Pressupost 2016 i propostes aprovades a la Comissió informativa de polítiques de gestió i promoció de la ciutat i la sostenibilitat que el govern municipal no han tirat endavant. Pel que fa a les esmenes referents a l’atenció a les persones, el grup republicà destaca que és necessari augmentar la plantilla de treballadores i treballadors socials, reballar per la supressió de les barreres arquitectòniques encara existents, així com resoldre els reptes del fenomen okupa i les persones sense sostre. ERC-Avancem defensa que la inclusió en els pressupostos d’aquests propostes és de vital importància, no només per a l’interès de la ciutat, sinó també per la credibilitat mateixa de la institució, ja que en la majoria de casos es tracta de qüestions acordades amb el propi equip de govern però que finalment no s’han dut a terme i tampoc s’han previst al nou pressupost. Cal recordar que el Pressupost per a l’any 2017 es va aprovar inicialment el passat 25 de novembre amb els vots del PSC, C’S i PP. ERC-Avancem hi va votar en contra. El document s’ha d’aprovar definitivament en un ple extraordinari que se celebrarà el 29 de desembre.

PSC, C’S i PP aproven un Pressupost de “PostVeritat” i “PostCompromís”: irreal i que ignora els acords presos

Els 14 de vots del PSC,CS i PP han aprovat el Pressupost de la Paeria per al 2017, que ha rebut els 13 vots contraris d'ERC-Avancem, CIU, la Crida i el Comú. El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem considera que el Pressupost és ‘irreal, poc ambiciós i un incompliment flagrant de compromisos contrets.’ El president del grup republicà, Carles Vega, ha qualificat l’actitud del govern del PSC de “Postveritat” i “PostCompromís” i ha criticat la pèrdua de valor de la rúbrica de l’alcalde, ja que el Pressupost no inclou cap dels 80 incompliments de l’Acord de Pressupost 2016 i altres propostes aprovades a les comissions. Ha afegit: ‘és devastador: el govern es nega a complir compromisos adquirits per escrit o en votacions. Aquest és el sentit democràtic del PSC.’ Entre els incompliments hi ha la incorporació del personal de zona blava, grua i dipòsit vehicles fruit de la internalització, la Targeta Social o la millora dels mercats de Flèming i Balàfia i una llarga llista que Vega ha llegit en la seva intervenció. Per a Vega, el Pressupost és un ‘projecte sense ànima ni ambició ni criteri polític, i no hi ha ni rastre de model de ciutat’. A més, ha assegurat que el PSC fa ‘trampa’ perquè ‘el 54% del que destina a serveis socials en realitat és per pagar sous i seguretat social, no serveis socials.’ Vega ha afirmat que ‘les paraules del PSC van per una banda i els números per l'altra’ i ha preguntat ‘on són la lluita contra l’incivisme, contra la pobresa, de foment de l'Horta i la transparència?’. Així, ha criticat que ‘el govern diu que un dels objectius és la campanya #LleidaEnVerd però el Pressupost no inclou el Pla especial del riu, el Pla d’Acció d’Energia Sostenible (PAES) ni les actuacions per reduir CO2 en edificis públics’. Per últim, el president d’ERC-Avancem ha lamentat que el bloc PSC-Cs-PP hagi tombat sistemàticament les esmenes de l’oposició, que en el cas d’Esquerra incidien en la millora de quatre grans àrees: els serveis públics; l’atenció a les persones; la cultura i l’educació; i el medi ambient i la sostenibilitat.

El grup municipal ERC-Avancem votarà NO al Pressupost de la Paeria i de l’EMU

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem votarà en contra de l’expedient de Pressupost de l’Ajuntament de Lleida per al 2017 que es debatrà en ple extraordinari aquest dimecres. Així mateix, també votarà NO al pressupost de l’Empresa Municipal d’Urbanisme (EMU). El president del grup republicà, Carles Vega, considera que el Pressupost és ‘poc realista i únicament preveu el funcionament de la Paeria, sense projectar un model de ciutat’. A més lamenta que ‘no està previst que el PSC incorpori cap de les esmenes d’ERC-Avancem, entre les que hi ha 80 incompliments de l’equip de govern firmats en l’Acord de Pressupost 2016 o aprovats en comissió.’ Per a Vega, això demostra el ‘poc valor del compromís i el mediocre concepte de democràcia del govern socialista’. Entre els incompliments acordats però no pressupostats hi ha la municipalització de la zona blava, la grua i el dipòsit de vehicles i la incorporació dels 61 treballadors, la creació de la Targeta Social o el nou Pla de Mobilitat, el manteniment i dinamització dels mercats de Fleming i Balàfia, la millora del Centre d’Atenció d’Animals de Companyia o el procés participatiu per a la redacció del Pla estratègic del riu Segre. Pel que fa a l’EMU, ERC-Avancem també donarà un vot negatiu ‘per la manca de viabilitat econòmica de l’empresa’, que arrossega un dèficit estructural des de fa anys i un deute de 70 milions d’euros. De fet, ja ha demanat en diverses ocasions la seva dissolució. El grup d’Esquerra alerta que ‘el PSC continua fent trampes al Pressupost de l’EMU, ja que fa unes previsions massa optimistes per la venda de terrenys que no s’adeqüen a la realitat, com demostra l’últim exercici.’ També critica el crèdit de 10 milions d’euros que assumeix la Paeria per pagar amortitzacions pendents de l’EMU.

Els serveis públics, les persones, la sostenibilitat i la cultura, les prioritats d’ERC-Avancem per al Pressupost  2017 de la Paeria

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem prioritza els serveis públics, l’atenció a les persones, la sostenibilitat i la cultura per al Pressupost de l’Ajuntament de Lleida per al 2017, a més d’incloure 80 incompliments del PSC, ja sigui propostes pactades a l’Acord de Pressupost 2016 o aprovades en comissió. El president del grup republicà, Carles Vega, ha fet públiques aquest dilluns les 18 esmenes presentades al Pressupost 2017, que ha qualificat de ‘realistes’, ja que ‘la proposta de Pressupost d’ERC-Avancem és equilibrada perquè l’augment de 5’7 M d’euros en inversions i personal es cobreix amb els 3’6 M d’ingressos de la zona blava més una desviació per la mala previsió del govern en microcrèdits, interessos i amortitzacions que ens permet rescatar 2’1 M, basant-nos en les xifres d’aquest any.’ Vega ha explicat que la proposta d’Esquerra destaca la gestió dels serveis públics municipals de la zona blava, grua i dipòsit de vehicles, acordada ja l’any passat amb el govern però que no surt reflectida al Pressupost presentat pel PSC, a més de l’abastament d’aigua tenint en compte que no prosperi la pujada del preu en el rebut. Una altra prioritat per a ERC-Avancem és l’atenció a les persones, amb la incorporació de dues places per reforçar la plantilla dels serveis socials, especialment per dur a terme un Pla d’acció global contra l’ocupació d’habitatges; i 200.000 euros per fer obres per millorar l’accessibilitat a edificis públics i parades d’autobús. Esquerra també vol donar un impuls a les polítiques de sostenibilitat, amb la realització del procés participatiu  per a la redacció del Pla Director del riu Segre aprovat en el ple de l’estat de la ciutat; millores per valor de 50.000 euros al Centre d’Atenció d’Animals de Companyia (CAAC) i 1’7 M en mobilitat, sobretot en bicicleta i autobús. El quart pilar fonamental per als republicans és la cultura.

Vega: ‘el PSC ha incomplert més del 50% de l’Acord de Pressupost 2016 per manca de voluntat i compromís’

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem ha denunciat aquest dimecres que el govern de la Paeria ha incomplert més de la meitat de l’Acord de pressupost signat fa un any i ha avisat que veu difícil que es repeteixi un pacte global per al 2017. Els dos regidors i la regidora d’ERC-Avancem fan un balanç ‘gens positiu de l’acord per l’alt grau d’incompliment de l’equip de govern’, segons ha explicat el president del grup, Carles Vega. Vega s’ha mostrat ‘molt insatisfet perquè entre els acords que no s’han complert hi ha punts nuclears com la municipalització els serveis de zona blava, grua i dipòsit de vehicles, la Targeta Social –pack d’ajudes i descomptes en transport, cultura i serveis públics-, la revisió del Pla de Mobilitat i la millora i ampliació del traçat del carril bici.’ El PSC tampoc ha fet manteniment i dinamització dels mercats municipals de Flèming i Balàfia, la primera fase de la recuperació del parc de les Basses, el Pla de dinamització comercial i turística de Lleida, millores en les freqüències i parades d’autobús i altres actuacions pactades, sobretot urbanístiques. Vega ha lamentat ‘falta de voluntat política i de compromís del govern, sobretot pel que fa a la internalització de la zona blava.’ Sobre aquesta qüestió, ha destacat que ‘el departament d’Economia i Finances de la Generalitat considera que pot ser molt avantatjós per les finances municipals la recuperació d’aquest servei, ja que entre l’estalvi del cànon i els beneficis de l’empresa podem fer un balanç d’entre 1’2 i 1’5 milions d’ingressos que es podrien destinar a la millora de la mobilitat.’ De fet, ha avançat que ERC-Avancem inclourà aquesta xifra en la proposta de Pressupost per al 2017. Vega ha afirmat que l’incompliment de l’acord suposa una ‘pèrdua de confiança cap al govern municipal, cosa que això fa difícil un acord global per al Pressupost de 2017’, tot i que no ha tancat la porta a acords puntuals.