Lleida

Totes les notícies


ERC-Avancem demana augmentar l’IBI a les grans superfícies comercials, d’oci i indústries i fer una tarifa social de l’aigua

També proposa premiar la protecció d’aus protegides i encarir la tinença d’animals potencialment perillosos El grup municipal d’ERC-Avancem torna a demanar que s’incrementi fins a un 10% l’Impost de Béns Immobles (IBI) a les grans superfícies comercials i grans indústries, així com a immobles no residencials amb major valor cadastral dedicats a l’oci i l’hostaleria, les oficines o la sanitat. També exigeix que s’apliqui un recàrrec del 50% als pisos desocupats dels propietaris que tinguin 5 o més immobles. D’aquesta manera es podrien augmentar els ingressos de la Paeria repercutint només en un reduït nombre de grans propietaris. En canvi, el grup proposa que es facin bonificacions de l’IBI fins a un màxim de 150 euros als propietaris que protegeixin nius naturals o instal·lin nius artificials d’espècies d’ocells i ratpenats protegides -oreneta, falciot negre, ballester, gralla, cigonya, xoriguer comú, falcó pelegrí, òliba i mussol- implantats en façanes, cobertes, golfes o altres parts d’un immoble. Tarifa social de l’aigua D’altra banda, ERC-Avancem reclama que les persones amb més dificultats econòmiques puguin sol·licitar una reducció del 50% de la quota de servei de l'aigua per als dos primers trams del consum. Com que el contracte amb l’empresa concessionària impedeix l’aplicació de bonificació directa sobre el rebut, Esquerra demana que mentre hi hagi servei en concessió s’arbitri un sistema d’ajuts que equivalgui a l’aplicació d’aquesta bonificació en el total de rebuts de l’any anterior. Taxa per tinença d’animals perillosos  Pel que fa a les taxes, el grup republicà demana que, amb l’objectiu d’impulsar la tinença responsable d’animals de companyia, la tramitació o renovació de la tinença o conducció d’animals potencialment perillosos passi de 5,80 euros a 57, 50 euros. Aquest preu és l’equivalent a la taxa de recuperació per part del propietari d’un animal al Centre d’Atenció d’Animals de Companyia si l’animal està correctament identificat.

ERC-Avancem demana que es millori el manteniment de les fonts d’aigua públiques 

Lleida té 323 fonts i només a la primavera i l’estiu hi ha hagut 134 queixes per avaries El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem a la Paeria ha presentat una proposta a la Comissió informativa de polítiques de la gestió i promoció de la ciutat i la sostenibilitat del mes de setembre de 2018 demanant que es faci una revisió de les 323 fonts d’aigua públiques de Lleida, l’Horta, Sucs i Raimat al mes de juny, abans de començar el període estival. L’objectiu és garantir el correcte funcionament de les fonts en l’època de més necessitat, després que s’hagin detectat diverses fonts avariades aquest estiu.  Segons ha pogut saber ERC-Avancem, el servei de manteniment de la concessionària Aqualia realitza dues revisions anuals, una al novembre i l’altra a la primavera, bàsicament per tancar i obrir algunes fonts per tal d’evitar que es malmetin per les gelades. El portaveu d’ERC-Avancem, Josep Maria Baiget, assegura que “dues revisions a l’any són insuficients, com avalen les queixes de la ciutadania, i per això demanem que s’incrementin per garantir un dret bàsic com és el dret a l’aigua potable i gratuïta. Caldria fer una revisió preventiva abans de començar la temporada de calor, al mes de juny.”  Baiget destaca que “arran dels avisos de la ciutadania majoritàriament, tenim constància que s’han rebut 134 avisos per mal funcionament de les fonts entre la primavera i l’estiu, de manera que més del 40% de les fonts no han funcionat correctament”. Els republicans també demanen més celeritat en la resolució de les avaries. En concret, es proposa que, en un màxim de 72 hores des de l’entrada d’una incidència, aquesta sigui atesa i resolta per l’empresa concessionària. D’altra banda, reclama que es faci un estudi i revisió de les fonts sense aixeta per tal de valorar-ne la seva instal·lació a fi i efecte de millorar l’estalvi d’aigua.   

ERC-Avancem denuncia que a ple estiu hi ha moltes fonts d’aigua a Lleida que estan tancades o no funcionen

El grup demana al govern municipal que insti l’empresa concessionària a reparar-les El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem a la Paeria presentarà una proposta de resolució a la Comissió informativa de polítiques de la gestió i promoció de la ciutat i la sostenibilitat del mes de juliol demanant al govern municipal que insti l’empresa Aqualia, que té la concessió del servei d’aigua, a mantenir obertes i en bones condicions totes les fonts públiques de Lleida, sobretot durant l’estiu. El portaveu del grup, Josep Maria Baiget, denuncia que “en plena canícula estiuenca hem detectat almenys quatre fonts que no funcionen a diferents zones de la ciutat: als Jardins Ernest Lluch, a l’Eix comercial o al turó de la Seu Vella. En aquest sentit, observem una manca de diligència general per part de l’empresa concessionària i del govern municipal per garantir aquest servei bàsic.” Baiget destaca que “qualsevol persona que passegi per la ciutat ha de poder disposar d’un punt d’abeurament en condicions òptimes per tal de poder hidratar-se de forma segura, còmoda i àgil” i recorda que “aquesta necessitat és molt important a l’estiu arran del clima extrem que tenim a la depressió de l’Ebre, amb altes temperatures estiuenques i baixa humitat.” ERC-Avancem demana que la propera comissió encarregui un informe en detall a l’empresa Aqualia de totes les fonts revisades i reparades i del servei de revisió i manteniment habitual. També demana que s’entregui una llista de les actuacions mensuals fetes des del març fins al juliol. Per últim, el grup sol·licita la presència d’un membre de l’empresa Aqualia a la comissió del mes de setembre, per tal de donar les explicacions que se li puguin requerir per part dels membres de la comissió.  

El grup municipal ERC-Avancem reclama acabar amb els abocaments d’aigües residuals a Lleida i Sucs

Els republicans també lamenten que les fuites d’aigua costin cada any 130.000 € El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem a la Paeria demana celeritat al govern municipal per posar fi als abocaments d’aigües residuals al medi natural, com obliga l’Agència Catalana de l’Aigua. El portaveu del grup, Josep Maria Baiget, considera “inadmissible que en ple segle XXI Lleida no gestioni totes les aigües residuals de forma sostenible”. Després de la Comissió de seguiment dels serveis públics externalitzats sobre l’aigua, Baiget ha denunciat que “a l’Entitat Municipal Descentralitzada de Sucs encara no es depuren les aigües residuals, mentre que a Raimat sí es fa però es depèn d’una empresa privada.” A més, ha exigit que “s’acabin d’una vegada per totes els vessaments il·legals que encara desemboquen al riu Noguerola i, de retruc, al Segre.” ERC-Avancem també lamenta que encara hi hagi pèrdues per fuites de gairebé 2 milions de litres d’aigua cada dia, que suposa un cost de 130.000 euros anuals. D’altra banda, ha reclamat que l’empresa concessionària Aigües de Lleida que implementi el Pla d’Igualtat amb mesures de discriminació positiva, ja que el nombre de treballadores no arriba al 30%, i que ampliï l’horari d’atenció presencial a l’usuari una hora per equiparar-lo al de les administracions amb l’objectiu de millorar la qualitat del servei.

La GAIP intervindrà després que el govern de la Paeria li negui informació sobre el contracte de l’aigua a petició d’ERC-Avancem

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem considera greu que l’equip de govern de la Paeria es negui a donar informació sobre la pròrroga de la concessió del servei d’aigua a la Comissió de Garantia d’Accés a la Informació Pública (GAIP) i es pregunta els motius de tanta opacitat. Aquest òrgan independent de tutela del dret d’accés a la informació ha comunicat al grup que properament convocarà una reunió per actuar com a mediadora entre el govern del PSC i ERC-Avancem amb l’objectiu que es faciliti la documentació sol·licitada. El 24 de novembre de 2016 el grup d’Esquerra va demanar al govern municipal documentació justificativa del deute reclamat a la Paeria per part de l’empresa concessionària del servei d’aigües i clavegueram -uns 40 milions d’euros- que van motivar la pròrroga del contracte de l’any 2012 fins al 2037, davant el silenci administratiu de l’equip de govern. El 4 de gener de 2017 ERC-Avancem va reiterar la petició al govern municipal sense obtenir cap resposta i finalment el 17 de gener es va veure obligat a demanar empara a la GAIP. Tres mesos després de reclamar la informació a l’equip de govern i que aquest no hagi facilitat cap mena d’informació, la GAIP ha decidit intervenir. El grup d’Esquerra denuncia la manca de transparència de la gestió del PSC al capdavant de l’Ajuntament de Lleida i les traves que posa als grups municipals i fins i tot a un organisme independent com la GAIP per accedir a informació pública. Entre la documentació reclamada per ERC-Avancem hi ha l’acreditació d’actius pendents de liquidar per part de la Paeria, segons Aigües de Lleida, des de l’inici de la concessió, l’any 1993, fins a l’any 2012; el Pla d’inversions que havia de fer l’empresa des del moment de la formalització de la concessió, segons contracte; el llistat de les inversions realment efectuades en aquest període; i certificacions de final d’obra o justificació documental que acrediti que les obres relacionades en el llistat es van executar.

ERC-Avancem denuncia avaries contínues en màquines de zona blava i demana millor manteniment

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem reclama al govern de la Paeria que, mentre no es resolgui el canvi de model de gestió de la zona blava, vetlli pel bon funcionament del servei i que insti l’empresa concessionària a fer un manteniment més exhaustiu de les màquines expenedores de tiquets. El grup denuncia que nombroses màquines estan reiteradament fora de servei o tenen avaries, la majoria relacionades amb la lectura de targetes de crèdit. Les incidències es repeteixen sobretot durant la segona meitat de mes. Segons les queixes d’alguns veïns, hi ha barris com la Zona Alta i el Centre Històric en què el mal funcionament de les màquines és habitual. De fet, ERC-Avancem ha constatat que només aquest dimarts a primera hora del matí hi havia 6 aparells al voltant de l’antic edifici de Magisteri que no acceptaven el pagament amb targeta per “errada en la lectura”. El passat 16 de març el grup ja va denunciar manca de manteniment del servei, però davant la manca de resposta, al ple d’aquest divendres farà un prec a l’alcalde de Lleida perquè ho resolgui. Cal recordar que a finals d’abril farà un any de la pròrroga de la concessió del servei d’aparcament, grua i dipòsit de vehicles a l’empresa Eysa i que el govern municipal es va comprometre a remunicipalitzar el servei dins l’Acord de Pressupost per al 2016 amb ERC-Avancem. Comptadors segregats a la Bordeta D’altra banda, els republicans faran un altre prec a alcaldia per tal que la Paeria faci immediatament els tràmits i obres necessaris per segregar, amb comptadors separats, la comptabilització i posterior cobrament dels consums d’aigua de la Comunitat de veïns del carrer Sant Jaume número 1 del barri de la Bordeta, on hi ha ubicada la Llar de Jubilats. Ja fa un any que els veïns reclamen a l’Ajuntament el pagament puntual del consum d’aigua corresponent a la llar, una compensació per les despeses assumides fins ara i el cost de la col·locació dels comptadors individuals.

El grup municipal ERC-Avancem veu inacceptable una nova proposta de l’equip de govern per apujar el preu de l’aigua

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem considera inacceptable que el govern de la Paeria torni a plantejar una pujada del preu de l’aigua. Ho ha confirmat aquest dimecres la tinent d’alcalde i presidenta de la Comissió informativa de gestió dels recursos, la seguretat pública i l’organització, Montse Mínguez, en resposta a diverses preguntes dels republicans. ERC-Avancem recorda que el PSC, amb el suport de C’s i el PP, van aprovar definitivament el passat 29 de desembre el Pressupost per al 2017, en què es van incloure 2’5 milions d’euros per fer front a inversions pendents en el manteniment del servei d’abastament d’aigua, com a alternativa a la negativa dels grups de l’oposició a augmentar la tarifa, segons va assegurar el mateix govern. El grup d’Esquerra denuncia que l’equip de govern torna a incomplir la paraula donada, ja que ara vol fer marxa enrere només unes setmanes després d’aprovar-se el Pressupost per al 2017 i dos mesos després de donar llum verda a les ordenances fiscals sense contemplar una pujada del rebut de l’aigua.  

El grup municipal ERC-Avancem demana empara a la GAIP per l’opacitat del PSC sobre la pròrroga de la concessió del servei d’aigua a Lleida

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem ha portat a la Comissió de Garantia d’Accés a la Informació Pública (GAIP) la sol·licitud de documentació justificativa del deute reclamat a la Paeria per part de l’empresa concessionària del servei d’aigües i clavegueram -uns 40 milions d’euros- que van motivar la pròrroga del contracte de l’any 2012 fins al 2037, davant el silenci administratiu de l’equip de govern. El passat 24 de novembre ERC-Avancem va demanar al govern del PSC l’acreditació d’actius pendents de liquidar per part de la Paeria, segons Aigües de Lleida, des de l’inici de la concessió, l’any 1993, fins a l’any 2012; el Pla d’inversions que havia de fer l’empresa des del moment de la formalització de la concessió, segons contracte; el llistat de les inversions realment efectuades en aquest període; i certificacions de final d’obra o justificació documental que acrediti que les obres relacionades en el llistat es van executar. També va requerir informació sobre el Pla d’inversions que s’havien de realitzar des de la formalització de la pròrroga i modificació del contracte de concessió, de 2012, fins a la finalització del contracte actualment en vigor, l’any 2037; el llistat de les inversions realment efectuades en el període 2012-2016; i les certificacions de final d’obra o justificació documental que acrediti que les obres relacionades en el llistat s’han executat; així com els actius pendents de liquidar en l’actualitat i el calendari de pagament, per anualitats. El 4 de gener ERC-Avancem va reiterar la petició al govern municipal sense obtenir cap resposta. El grup d’Esquerra lamenta l’opacitat del PSC amb la gestió del servei municipal d’aigua i les traves que posa als grups municipals per accedir a informació pública. La Comissió de Garantia del Dret d’Accés a la Informació Pública (GAIP) és l’òrgan independent de tutela del dret d’accés a la informació de la ciutadania a Catalunya, davant del qual qualsevol persona pot reclamar si una administració catalana li ha denegat, totalment o parcialment, l’accés a la informació que havia sol·licitat o si no l’hi ha lliurada.

El grup municipal d’ERC-Avancem demana que es verifiqui el deute de la Paeria amb Aigües de Lleida

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem a la Paeria ha reclamat que se li faciliti la documentació aportada per l’empresa concessionària del servei municipal d’aigües i clavegueram a la ciutat de Lleida que justifiqui els motius de la pròrroga del contracte aprovat al juliol del 2012 per 19 anys, fins el 31 de desembre de l’any 2037. ERC-Avancem ha instat el govern municipal a donar més informació i transparència sobre la gestió d’Aigües de Lleida, Unió Temporal d’Empreses formada per Aqualia i Fomento de Construcciones i Contratas (FCC), davant les recents denúncies dels Ajuntaments de Barcelona i Badalona sobre un presumpte frau de Fomento de Construcciones i Contratas en el servei de recollida d’escombraries. En concret, Esquerra ha demanat l’acreditació d’actius pendents de liquidar des de l’inici de la concessió fins a l’any 2012, segons Aigües de Lleida, per part de la Paeria, adduïts com a causa per a la pròrroga i modificació del contracte de gestió del servei públic d’abastament d’aigua i sanejament a la ciutat de Lleida. Així mateix, el grup republicà vol conèixer el Pla d’inversions que havia de fer l’empresa des del moment de la formalització de la concessió, l’any 1993, segons contracte; el llistat de les inversions realment efectuades en aquest període; i certificacions de final d’obra o justificació documental que acrediti que les obres relacionades en el llistat es van executar. També ha requerit informació sobre el Pla d’inversions que s’havien de realitzar des de la formalització de la pròrroga i modificació del contracte de concessió, de 2012, fins a la finalització del contracte actualment en vigor, l’any 2037; el llistat de les inversions realment efectuades en el període 2012-2016; i les certificacions de final d’obra o justificació documental que acrediti que les obres relacionades en el llistat s’han executat. Finalment el grup d’Esquerra reclama saber quins són els actius pendents de liquidar en l’actualitat i el calendari de pagament, per anualitats.