Lleida

Totes les notícies


Pueyo reclama a Renfe que el nou tren AVLO tingui parada a Lleida

L'alcalde ha enviat una carta al president de l’empresa pública per demanar que el nou servei d’alta velocitat a baix cost no passi de llarg de la ciutat Acordada una declaració institucional al proper Ple Municipal de l’Ajuntament de Lleida amb el suport unànime de tots els grups L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha enviat una carta al president de Renfe, Isaías Táboas, en la qual reclama que el nou servei d’alta velocitat a baix cost que impulsa la companyia, l’AVLO, tingui també parada a l’estació de Lleida quan es posi en marxa el pròxim mes d’abril. Aquest dimarts va transcendir la decisió d’aquesta empresa pública d’oferir inicialment el servei només amb parada a Madrid, Saragossa i Barcelona. Pueyo recorda al màxim responsable de Renfe que hi ha més de 18.000 desplaçaments diaris entre la província de Lleida i Barcelona, fet que ofereix un gran potencial pel transport ferroviari de passatgers que justifica que la ciutat disposi d’aquest nou servei amb un nombre adequat de freqüències. Cal tenir en compte a més, argumenta el paer en cap, la necessitat de promoure el transport públic en l’actual situació d’emergència climàtica. Pueyo reitera també que seguirà la tasca que ja s’està duent a terme en els últims anys des de les diferents administracions per reclamar la millora del servei ferroviari a Lleida. Declaració institucional unànime En el marc de la Comissió Informativa de les Polítiques de Gestió Urbanística i Mobilitat celebrada avui s’ha tractat també aquesta qüestió i s’ha acordat per part de tots els grups municipals d’impulsar una declaració institucional al proper Ple Municipal de l’Ajuntament de Lleida amb el suport unànime de tots els grups per fer aquesta petició a la companyia ferroviària. El primer tinent d’alcalde i regidor d’urbanisme, Toni Postius, ha explicat que “cal fer un front comú per garantir que tots els ciutadans i ciutadanes de Lleida puguin accedir a l’alta velocitat en igualtat de condicions que altres zones del país i per vetllar per la competitivitat del territori lleidatà”.

L'Escola Cervantes mantindrà de cara al curs 2020-2021 l'oferta de P3

Així ho han anunciat en un comunicat conjunt Ensenyament i la Paeria, després representants municipals, entre ells l'alcalde Miquel Pueyo, s'hagin reunit amb l'equip docent del centre   La Paeria de Lleida i el Departament d'Educació treballaran de forma cooperativa per repensar el futur de l'Escola Cervantes, amb el compromís d'establir un diàleg amb la comunitat educativa. Per això, no es tancarà l'oferta de P3 de cara a la preinscripció per al curs 2020-2021. En aquest sentit, tant la Paeria com el Departament crearan una taula de diàleg i planificació en la que també hi participaran la comunitat educativa, les famílies i les entitats vinculades a l'escola i al barri per fer una prospecció del futur del centre i abordar les actuacions urgents per revertir la situació actual de segregació. "El Pacte de Ciutat per a la Millora de l'Educació ha de ser l'escenari per acordar les grans decisions que permetin una distribució de les famílies que faci una ciutat més cohesionada i integradora.", ha explicat el paer en cap, Miquel Pueyo. Aquest migdia, l'alcalde ha comunicat personalment al claustre de professorat de l'escola cervantes que "el grup de P3 no es tancarà ni s'iniciarà cap procés unilateral de tancament de l'escola. Treballem conjuntament amb el Departament d'Educació per abordar i revertir la segregació escolar però de forma planificada i pactada". Així mateix, Pueyo ha afegit que "això no pot voler dir -en cap moment- quedar-nos com estem, sinó introduir reformes profundes en el funcionament de l'escola i fer una actuació intensiva sobre l'edifici vell. Aquest és el punt de partida en què ens trobem i des d'on treballarem".

2020: un canvi tranquil però compromès

Article publicat als diaris Segre i Manyana del Paer en Cap de la ciutat de Lleida, Miquel Pueyo. El resultat de les eleccions municipals del maig de l’any passat és la victòria de la voluntat de canvi d’una àmplia majoria social que s’encarna en el 51,5% dels vots que va aconseguir el bloc republicà. Sempre he dit que Lleida ha de poder desplegar lliurement les seues idees i els seus projectes, sense interferències partidistes ni clientelisme, i sense que el govern municipal caigui en la temptació de vampiritzar les estructures de l’empresariat, dels sindicats, de les associacions i de les entitats. I és en aquesta direcció que treballem. Impulsar aquest canvi en una societat urbana i complexa com la nostra ha de permetre que els lleidatans i lleidatanes recuperin protagonisme i empoderament, en contrast amb l’intervencionisme de la classe dirigent durant els darrers decennis. Lleida ha de ser la seua Paeria, però no només. El procés de canvi en marxa ha de fer front a una sèrie d’entrebancs i hipoteques que no pel fet d’haver enumerat a bastament són menys importants, però cal mirar endavant i desplegar oportunitats. Per fer camí, haurem de fer front –democràticament i amb la lògica de la gestió– a la resistència al canvi que plantejaran els sectors que més còmodament instal·lats es trobaven en la situació anterior. La modificació d’aquest rumb necessitarà temps, compromís i una mica de paciència, però si en pocs mesos hem aconseguit renegociar el deute del Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari i garantir el futur del que era un gegant amb els peus de fang, estigueu segurs que continuarem posant ordre i abandonarem l’hàbit de xutar la pilota cap endavant. En els propers mesos presentarem el Pla d’Acció Municipal fins a l’any 2023 i entre 2020 i 2021 introduirem canvis substantius, posarem en marxa nous programes i suprimirem projectes sense interès ni justificació. Hem de fer un exercici de responsabilitat en la gestió que ens permeti recuperar la bona salut de les finances municipals, fugint de projectes sobredimensionats i posant per damunt els interessos dels ciutadans.

La plaça de l'U d'Octubre serà una realitat al gener del 2020

Ho ha avançat l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, a la celebració del tradicional esmorzar amb la premsa que s'ha celebrat aquest dijous al matí al Saló de Plens de la Paeria. Lleida tindrà, durant el gener del 2020, la seva plaça de l'U d'Octubre en record als esdeveniments que van tenir lloc a la ciutat durant la celebració de la jornada del Referèndum l'1 d'octubre de 2017. Concretament, la plaça que portarà aquest nom està situada davant del CAP de Cappont, i va ser una de les zones on les forces policials de l'Estat van carregar amb més força contra els lleidatans i lleidatanes.  El 26 de juliol de 2019, el CDR de Cappont ja va presentar una moció al Ple Ordinari de la Paeria demanant a l'Ajuntament que posés aquest nom a la plaça de davant del CAP. La resposta que es va donar aleshores va ser que la proposta havia de passar primer per la Comissió Especial de l'1 d'octubre i després pel Consell de Ciutat, quan aquest es constituís. Donat que el Consell de Ciutat - màxim òrgan de participació de la ciutat - no estarà constituït fins a mitjans de 2020, l'alcalde Miquel Pueyo ha anunciat que "l'alcalde assumirà, en aquest i en algun cas més, la seva competència de signar un decret per canviar el nom". D'aquesta manera, i després de signar aquest dijous mateix el decret, la plaça de l'U d'Octubre serà una realitat al gener del 2020. En una piulada al seu compte de Twitter, Pueyo ha explicat que "he pogut traslladar personalment per telèfon al CDR de Cappont la notícia". D'aquesta manera, el Govern de la Paeria fa realitat una de les propostes que Esquerra Republicana portava al programa electoral i amb la que es van comprometre a fer efectiva quan estessin al govern. Una proposta, també, que compta amb l'aval de la societat civil. Una acció que s'emmarca en la Lleida Compromesa, un compromís inequívoc amb les llibertats i amb els drets civils.

L'alcalde referma el compromís del govern municipal pel diàleg i la negociació en temps difícils

Miquel Pueyo participa a l'acte institucional a la Seu Vella de commemoració del 312 aniversari de la caiguda de la ciutat a la Guerra de Successió, amb una conferència de l'historiador Antoni Passola. La ciutat de Lleida ha recordat avui amb un acte commemoratiu a la Seu Vella la caiguda de la ciutat a les mans de les tropes borbòniques en la Guerra de Successió, fa avui justament 312 anys. L'acte, que ha estat presidit per l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, el president de la Diputació, Joan Talarn, i el delegat del Govern, Ramon Farré, ha comptat amb una conferència a càrrec de l'historiador Antoni Passola, professor titular d'Història Moderna a la UdL, titulada "Lleida a les acaballes del règim foral: segle XVII". La conferència ha dibuixat el mapa de la Lleida de l'època moderna, prèvia a les transformacions que provocaren la Guerra de Successió i el Decret de Nova Planta. Passola ha destacat en el seu discurs com el segle XVII a Lleida està marcat, després de l'esplendor del segle anterior, per una clara decadència, a causa de la crisi econòmica, demogràfica, social i política que arrenca ja a l'última dècada del segle XVI, i que es veu agreujada pels efectes de la Guerra dels Segadors i la pesta, fins a tocar fons entre el 1640 i el 1660. En l'últim terç del segle, la ciutat viu una certa recuperació fruit de la millora de les collites, sense arribar als nivells anteriors, que es veu estroncada per la Guerra de Successió i el decret de Nova Planta, que agreujà les tendències cap a l'oligarquització que ja vivien les elits de la ciutat i que trencà amb la seva tradició foral. Per la seva part, el paer en cap ha volgut destacar la importància de "recordar i posar en valor els fets històrics que més han marcat la ciutat, de protegir la memòria com una part de la cultura pròpia", per tal "d'inspirar un present i un futur basat en la cultura de la concòrdia i la convivència". "Vivim en un moment crític i difícil. El nostre compromís des del govern de la ciutat ha de ser pel diàleg, per parlar i escoltar tothom.

L’alcalde Miquel Pueyo es reuneix amb l’equip directiu de l’Institut Municipal d’Ocupació

Miquel Pueyo, acompanyat de la tinent d’alcalde Anna Campos, s’ha reunit avui amb l’equip directiu de l’Institut Municipal d’Ocupació (IMO) per conèixer els programes de formació professional i d’inserció laboral en què treballa aquest curs. L’alcalde de Lleida ha comprovat sobre el terreny l’aprenentatge que l’alumnat duu a terme en els diferents tallers ocupacionals i cursos de formació: administració, electricitat, pintura, comerç i perruqueria i maquillatge, entre altres. L’alcalde també ha visitat les dependències del programa SEFED, una empresa simulada on els participants poden practicar totes les funcions d’una oficina (recursos humans, comptabilitat, comerç...). Així mateix, Miquel Pueyo s’ha interessat per la col·laboració que la Paeria i la Universitat de Lleida mantenen, a través de l’IMO, per donar suport a iniciatives d’emprenedoria. 68 ofertes d’ocupació obertes L’equip de professionals de l’IMO dona el suport necessari perquè persones de totes les edats i nivells socioeconòmics puguin accedir al món laboral. L’Institut funciona com a agència de col·locació i en l’actualitat té obertes 68 convocatòries vehiculades per diferents empreses. Altres 86 ofertes de treball estan pendents de resolució. El 2018, l’IMO va aconseguir 1.878 insercions laborals. Els serveis d’aquest institut també inclouen l’Escola Municipal de Jardineria, un centre creat el 1988 on s’imparteix ESO adaptada de l’especialitat de jardineria. Compta amb 34 alumnes. Així mateix, el Centre Especial de Treball, que ocupa 52 treballadores i treballadors, dona feina a les persones que acaben la seva formació a l’Escola de Jardineria.

Pueyo: "Serem a tots els llocs on puguem defensar els drets fonamentals i les llibertats, i l’assemblea de càrrecs electes n’és un"

Aquest dimecres, 30 d'octubre, se celebrarà al Palau de Congressos de Catalunya l'Assemblea de Càrrecs Electes de tota Catalunya per donar una resposta conjunta i contudent a la sentència del Tribunal Constitucional contra els presos i preses polítiques. L'alcalde, Miquel Pueyo, ha explicat avui al programa Tot es mou de TV3 que l'objectiu d'Esquerra Republicana - representat per tots els càrrecs electes que assistiran a l'Assemblea - és estar "a tots els llocs on puguem defensar els drets fonamentals i les llibertats de la ciutadania. I l’assemblea de càrrecs electes, sens dubte, n’és un". Pueyo ha afirmat que s'ha estat treballant en la convocatòria d'aquesta Assemblea "perquè aquest espai sigui el màxim transversal, plural, útil i potent possible, ja que el repte principal és aglutinar aquest 80 per cent de la població que està a favor del dret a l'autodeterminació i de resoldre els problemes polítics a la política". Pel que fa a l'objectiu de l'Assemblea, l'alcalde de Lleida ha explicat que "ens trobarem per debatre, per parlar i per aprovar resolucions compartides. Ens trobarem totes aquelles sensibilitats polítiques que estan per la defensa de la democràcia". Pueyo ha remarcat la importància dels Ajuntaments a l'hora de resoldre el conflicte polític que viu Catalunya: "L'àmbit local es l'àmbit que està més en contacte directe amb la població i amb la realitat catalana, també amb les seves contradiccions. El fet que s'hagi convocat aquesta assemblea ja és una aposta pel diàleg i per la política". Respecte a la sentència del Tribunal Suprem que condemna els presos i preses polítiques i a les eleccions espanyoles que se celebraran el proper 10 de novembre, Pueyo s'ha mostrat preocupat per "la situació global de les nostres llibertats i dels nostres drets". Recupera l'entrevista al programa Tot es mou aquí.

L’alcalde Pueyo fa una crida a la societat lleidatana perquè defensi els seus drets i llibertats i perquè aïlli la minoria violenta

El paer en cap ha condemnat els fets ocorreguts els dos darrers dies, ja que no representen els homes i les dones que estan a la presó, que han rebut una sentència de 100 anys. Ha assegurat que aquests fets “no tenen cap justificació i perjudiquen més que no beneficien la causa de les persones empresonades i exiliades”. L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha presidit aquest dijous una sessió extraordinària de la Comissió Informativa de Gestió de la Seguretat i Civisme, en què ha informat als grups municipals sobre els esdeveniments produïts els darrers dies a la ciutat i les converses mantingudes amb la delegació del Govern català i la subdelegació del Govern espanyol. Pueyo ha fet una crida a la societat lleidatana, a les famílies i a les persones demòcrates de la ciutat perquè continuïn expressant les seves opinions polítiques lliurement i pacífica, en un marc de llibertat d’un estat de dret. Alhora, els ha apel·lat perquè “aïllin, marquin i es distanciïn d’aquesta minoria violenta que té un impacte negatiu sobre la imatge de Lleida, de Catalunya i de la causa política del país”. L’alcalde ha assegurat que aquesta violència no representa els homes i les dones que estan a la presó, que han rebut una sentència de 100 anys, i pels qui, juntament a la defensa de les llibertats, s’estan produint mobilitzacions de gran envergadura els últims anys. Dilluns es van concentrar unes 6.000 persones a Lleida i ahir unes 2.000, amb manifestacions pacífiques en oposició a la sentència i amb un sentiment democràtic que s’ha de preservar i defensar. Tal com ahir ja es va expressar al ple, Pueyo ha reiterat la condemna als fets violents ocorreguts: “No tenen cap justificació i perjudiquen més que no beneficien la causa de les persones empresonades i exiliades”. Ha dit que històricament, quan s’ha pogut afirmar que la finalitat justifica els mitjans, s’ha caigut en conductes arbitràries, pel que “per a mi, els mitjans son tan important o més que les finalitats”, ha afegit.

Miquel Pueyo: "Entre les grans corporacions i les famílies, sempre triarem les famílies"

L’alcalde Miquel Pueyo assegura que no acceptarà cap xantatge. Avança que no es farà front a cap pagament fins que les empreses no condonin el deute i signin un conveni on quedi garantit i s'estableixin els fons previstos a la Llei 24/2015 i la corresponsabilitat d'empreses i administracions. El paer en cap de Lleida Miquel Pueyo ha manifestat aquest dilluns en una compareixença davant dels mitjans de comunicació que el govern de la Paeria, “entre les grans corporacions i les famílies, sempre triarà les famílies”. L’alcalde ha fet una declaració institucional davant de la comunicació que l’1 d’agost va rebre d’Endesa, on la companyia informava del deute de prop d’1,5 milions d’euros en factures energètiques que afecta a 1.261 famílies de Lleida i advertia de possible talls de subministrament. Pueyo ha assegurat que l’Ajuntament de Lleida “no acceptarà cap xantatge ni l’amenaça de privar d’un dret bàsic com són la llum i el gas a 1.261 famílies lleidatanes”. Al contrari, atendre i protegir les famílies és una prioritat per al Govern de la Paeria. L’alcalde ha defensat l’aplicació de la Llei 24/2015, aprovada pel Parlament de Catalunya, arran d’una iniciativa legislativa popular, que prohibeix els talls de subministrament a persones vulnerables i que té un grau superior al bo social de l’Estat. Així mateix, el paer en cap ha demanat la condonació del deute acumulat per les persones protegides per aquesta Llei, des del 2015. En la seva compareixença, Miquel Pueyo ha instat als ajuntaments catalans afectats per les amenaces de tall de subministrament a organitzar-se “amb l’objectiu que cap família quedi a les fosques cap infant sense escalf i cap llar sense els subministraments bàsics garantits”. Així mateix, Pueyo ha emplaçat les Diputacions catalanes a prendre partit en aquest conflicte entre algunes grans corporacions i les persones més febles de la nostra societat. L’alcalde de Lleida ha instat el Govern de la Generalitat (les conselleries d’Empresa i Coneixement, i de Treball, Afers Socials i Famílies) a assumir: “el lideratge jurídic i polític de la defensa dels drets energètics de la ciutadania més vulnerable del nostre país, a fer complir la llei, a impulsar la cooperació de les diverses administracions públiques, a fer de paraigua en la negociació que, evidentment, haurem de fer amb les grans companyies i a facilitar recursos per a la gestió del deute”.