Lleida

Totes les notícies


Baiget: “L'accessibilitat, la puntualitat i la freqüència, les assignatures pendents dels autobusos de Lleida”

ERC-Avancem reclama més autobusos a la L7 i la L20 perquè “van al límit” El grup municipal d’ERC-Avancem denuncia que el servei d’autobusos de Lleida continua sent deficient en paràmetres de qualitat claus com són la puntualitat i la freqüència de pas, a més de l’accessibilitat, segons es desprèn de l’informe de la concessionària Moventis i les enquestes de satisfacció de les persones usuàries presentades aquest dijous a la Comissió de seguiment del transport urbà de viatgers. El portaveu d’ERC-Avancem, Josep Maria Baiget, lamenta que, “un any més, la puntualitat i la freqüència de pas són considerats els paràmetres més importants i alhora els més mal valorats per la ciutadania sense que es busqui una solució. En algunes línies, com la L7 –que és la que porta més viatgers- i la L20, cal ampliar el nombre de busos, almenys en hora punta, perquè van al límit i el més petit entrebanc provoca retards en el servei.” Pel que fa a l’accessibilitat, Baiget destaca que “en moltes parades, les persones amb cotxets infantils, carros de la compra i gent gran tenen problemes per pujar i baixar de l’autobús, de manera que es generen situacions d’inseguretat.”  D’altra banda, ERC-Avancem reclama augmentar la velocitat comercial dels autobusos i fer un pla de captació de nous usuaris, ja que les xifres demostren que les principals persones usuàries són la joventut i les dones, i que en el darrer any s’ha mantingut el nombre de recaptació. Per últim, Baiget critica que el projecte del transport públic a demanda –proposat inicialment per ERC-Avancem- encara no s’ha posat en marxa i, a més, “serà molt poc competitiu perquè no millora l’oferta horària existent entre l’Horta i la ciutat de Lleida.”

PSC i Cs es neguen a crear un servei de bus nocturn a Lleida com demanava ERC-Avancem i el Jovent Republicà

També tomben les mocions per millorar altres serveis com l’enllumenat i el Servei d’Ajut Domiciliari Els grups municipal del PSC i Cs han tornat a alinear-se aquest divendres al ple de la Paeria del mes de novembre i han rebutjat l’habilitació d’un servei d’autobús nocturn a Lleida que sí funciona en altres ciutats. El PP, amb la seva abstenció, ha evitat que prosperés la moció d’ERC-Avancem i el Jovent Republicà, que sí ha rebut el suport del PdeCat, la Crida i el Comú. La regidora Núria Marín ha reivindicat “la democratització dels serveis públics i la feminització de les polítiques per evitar la inseguretat” i ha demanat “un servei de bus nocturn per afavorir la mobilitat segura i sostenible, sobretot de joves i dones, demandat per treballadors, estudiants i usuaris d’oci.” La moció d’ERC-Avancem i el Jovent Republicà instava la Paeria a encarregar a l’empresa Autobusos de Lleida la creació d'un servei de bus nocturn a la ciutat de Lleida que connectés els barris més perifèrics amb una freqüència de pas d’una hora. També reclamava un estudi per a l’ampliació futura d’horaris i línies nocturnes per ajustar-les a les necessitats reals dels potencials usuaris. Els republicans han recordat que el transport públic és una eina vital per a moltes persones que no disposen de transport privat i és clau per connectar la ciutat i vertebrar-la.  Mocions Pel que fa a la resta de mocions, ERC-Avancem ha votat a favor de les dues mocions que han presentat les entitats i que s’han aprovat: la d’UGT per retornar les pagues extraordinàries dels anys 2013 i 2014 als funcionaris de la Generalitat; la de l’Associació Nacional d’Afectats per iDental (Adafi) de suport als 400.000 afectats per aquesta estafa bucodental. El grup d’Esquerra a la Paeria també ha donat suport a les mocions per remunicipalitzar el Servei d'Ajut Domiciliari (SAD) i per recuperar la llum als carrers de Lleida -que no han prosperat- i la que demanava fomentar l'habitatge social –que el ple ha aprovat en part-.

ERC-Avancem i Jovent Republicà reclamen un servei de bus nocturn a la ciutat de Lleida

La moció es debatrà aquest divendres al ple de la Paeria  El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem i el Jovent Republicà de Lleida presenten al ple de la Paeria del mes de novembre una moció per demanar que s’habiliti un servei regular d’autobusos en horari nocturn a Lleida amb l’objectiu de facilitar la mobilitat, principalment dels i les joves, i fomentar l’ús del transport públic. En primer lloc, la moció insta la Paeria a encarregar a l’empresa Autobusos de Lleida la creació d'un servei de bus nocturn que circuli per la trama urbans de la ciutat de Lleida i que connecti els barris més perifèrics de Lleida, com la Bordeta, Cappont, Secà de Sant Pere i Pardinyes, amb una freqüència de pas d’una hora. En segon lloc, es demana que es faci un estudi per a l’ampliació futura d’horaris i línies nocturnes que s’ajustin a les necessitats reals dels potencials usuaris de la xarxa de transport públic nocturna, tant per necessitats d’estudis i laborals com d’oci. El grup municipal d’Esquerra a Lleida i el Jovent Republicà consideren que el transport públic és una eina vital per a moltes persones que no disposen de transport privat alhora que la xarxa de transport públic és clau per connectar la ciutat i vertebrar-la. Malgrat això, actualment a Lleida el servei d’autobús es presta en un horari bàsicament diürn i o com a molt, en alguna línia, fins a tres quarts d’11 de la nit. Cal tenir en compte que gran part de les persones usuàries de la xarxa de transport públic són joves, ja sigui perquè no tenen edat per conduir o perquè no poden permetre’s un vehicle privat perquè tenen limitat el seu poder adquisitiu per culpa de la crisi i de la precarització laboral. El jovent és, a més, un dels col·lectius que més necessita el transport públic en horari nocturn, tant per motius laborals com per a la realització d’activitats esportives i extraescolars o per desplaçar-se a locals d’oci nocturn, que a Lleida es troben bàsicament concentrats al centre o a la perifèria.

Comparativa de l'enquesta del 2016 feta pública i la rectificada

ERC-Avancem demana que la Paeria encarregui una enquesta rigorosa per valorar el servei d’autobús

El grup va denunciar que 10 dels 14 resultats de l’enquesta de la concessionària no quadraven i l’empresa ho atribueix a “un error de transcripció” El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem a la Paeria insta l’equip de govern a contractar de forma directa una enquesta de valoració de satisfacció dels usuaris dels autobusos urbans per tal de fer un control més exhaustiu sobre l’empresa concessionària i garantir un servei òptim per a la ciutadania. El portaveu del grup, Josep Maria Baiget, defensa que “l’enquesta de satisfacció dels usuaris és una eina vital bàsica, única i objectiva per controlar la qualitat del servei del transport públic i, per tant, s’ha de vetllar pel seu rigor, veracitat i transparència, i ja hem vist que això no es dóna amb l’externalització de l’enquesta per part de la concessionària.” Fa un mes ERC-Avancem va denunciar que 10 dels 14 resultats del 2016 de l’Índex de Satisfacció dels Consumidors que l’empresa Autobusos de Lleida Moventis va subcontractar a Apolda i va facilitar a l’última Comissió de Seguiment del Transport Públic de la Paeria no concordaven amb els que es van donar a conèixer l’any passat i va reclamar la documentació original i l’obertura d’un expedient informatiu. Baiget ha explicat que “Autobusos de Lleida ha admès que les xifres no quadren i ho atribueix a un ‘error que va ser conseqüència d’una transcripció equivocada de dades per part de l’equip tècnic’.” Una vegada estudiada la documentació aportada per l’empresa, Baiget insisteix que “l’enquesta rectificada posa de manifest que la valoració de 12 dels 14 ítems recollits han baixat respecte l’any 2017 i curiosament només han millorat els paràmetres de ‘recorreguts adequats’ i ‘comoditat de les parades’, fruit d’una proposta de resolució d’ERC-Avancem”. Baiget destaca que “les valoracions que més han baixat són els ’horaris de funcionament del servei’ i el ‘tracte del personal’, de manera que s’hauria de tenir en compte de cara al futur.

Els resultats de l'enquesta sobre el 2016 facilitats aquest any no concorden amb els de l'any passat

ERC-Avancem insta a obrir un expedient a Moventis per la manipulació de l’enquesta de satisfacció dels usuaris de bus

Reclama a la Comissió d’urbanisme que es depurin responsabilitats El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem reclama que s’obri un expedient informatiu a Autobusos de Lleida Moventis, l’empresa concessionària que gestiona el servei d’autobús urbà a Lleida, per manipular els resultats de l’enquesta sobre l’Índex de Satisfacció dels Consumidors de l’any 2016. També demana que es depurin les responsabilitats que s’escaiguin. Així ho ha sol·licitat a la Comissió informativa de polítiques de la gestió i promoció de la ciutat i la sostenibilitat que se celebrarà el proper divendres. A més, ERC-Avancem ha sol·licitat una còpia de la documentació original de l’enquesta que Moventis va subcontractar a l’empresa auditora Apolda. El portaveu del grup, Josep Maria Baiget, explica: “volem comprovar fefaentment les dades presentades en l’informe que Moventis va fer públic a la Comissió de serveis públics externalitzats per aclarir per què no concorda la informació sobre la satisfacció dels usuaris de bus d’aquest any amb la que se’ns va facilitar l’any passat.” “La manipulació dels resultats per pujar la nota del servei és, al nostre entendre, intencionada ja que s’han modificat 10 dels 14 ítems, un fet molt greu que cal restablir”, conclou Baiget. D’altra banda, ha insistit que “la Paeria hauria d’exercir més control sobre les empreses concessionàries a les quals externalitza serveis.”  

ERC-Avancem denuncia que Moventis ha falsejat l’enquesta de satisfacció dels usuaris per pujar la nota del servei

Els republicans han detectat que les xifres del 2016 que va facilitar l’any passat i les d’aquest any no concorden El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem a la Paeria denuncia que Autobusos de Lleida Moventis, l’empresa concessionària que gestiona el servei d’autobús urbà a Lleida, ha falsejat els resultats de l’enquesta comparativa sobre l’Índex de Satisfacció dels Consumidors de l’any 2016 amb l’objectiu que la valoració del servei dels ciutadans sembli més alt. El portaveu del grup, Josep Maria Baiget, alerta que les dades de l’enquesta del 2016 que l’empresa ha donat a conèixer aquest dimarts a la Comissió de Seguiment del Transport Públic no concorden amb les que va presentar l’any passat sobre el mateix exercici: “no es pot tractar d’un error, ja que s’han rebaixat els valors de 10 dels 14 paràmetres de l’enquesta del 2016, de manera que amb les xifres maquillades no es veu tanta diferència entre les valoracions del 2016 i el 2017, malgrat que en l’últim exercici encara són lleugerament inferiors.  Baiget conclou: “L’enquesta és l’única eina que tenim per conèixer la qualitat del servei i amb aquest nyap l’empresa ens volen fer creure que el servei d’autobusos està més ben valorat pels usuaris del que ho està en realitat.” També denuncia que “la Paeria no exerceix prou control sobre les empreses concessionàries a les quals externalitza serveis” i reclama que l’enquesta d’Índex de Satisfacció dels Consumidors -que inclou paràmetres com la puntualitat, la freqüència, la neteja o la comoditat- la faci directament l’Ajuntament. D’altra banda, ERC-Avancem ha tornat a demanar que la línia especial que connecta el barri de la Bordeta i el Camp Escolar incorpori una nova parada a la rambla Doctora Castells per facilitar el transport d’alumnes cap a la zona dels instituts. Així mateix, ha insistit en augmentar la freqüència de pas d’autobusos a la L-6 entre la Bordeta i el Tanatori i en corregir les mancances de l’APP, que és poc precisa i no funciona correctament.

El grup municipal ERC-Avancem insta l’equip de govern a complir les millores d’accessibilitat i seguretat pactades per a les parades de bus

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem a la Paeria insta el govern del PSC a portar a terme les obres d’accessibilitat i seguretat a les parades d’autobús que van ser acordades a l’Acord de Pressupost de 2016 i que encara no s’han fet. Com ja ha reclamat en diverses ocasions, el grup republicà demana que es concreti un calendari per a la millora de la il·luminació i la senyalització en una desena de parades de bus situades als polígons industrials, a més de la instal·lació de bancs, unes actuacions que estan aprovades i que es van consignar amb una partida de 50.000 euros. ERC-Avancem destaca que entre les obres pendents hi ha l’accessibilitat de les parades per a les persones amb mobilitat reduïda i recorda que no serveix de res tenir autobusos adaptats si no s’adeqüen també les parades.  D’altra banda, el grup d’Esquerra reclama celeritat en l’actualització del Pla de Mobilitat, ja que el considera imprescindible per dissenyar una ciutat més sostenible, confortable i segura.

El grup municipal ERC-Avancem celebra que es modifiqui la L3 després d’un any reclamant millores del servei de bus als instituts

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem celebra que el govern de la Paeria modifiqui, a través de l’empresa concessionària del transport urbà, el recorregut de l’extensió dels Instituts de la línia de bus L3, tot i que lamenta que ho faci després de reiterades queixes d’incompliment d’horaris per part del grup republicà i tres dies després que aquest hagi demanat, formalment, la compareixença del màxim responsable de l’empresa Moventis a la propera Comissió de Sostenibilitat. Fa més d’un any, al setembre del 2015, ERC-Avancem ja va denunciar el mal funcionament de les línies d’autobús que porten els joves a la zona dels instituts i, després de diverses queixes a la regidoria sense resposta, aquesta setmana el grup municipal va reclamar explicacions dels responsables de l’empresa concessionària a la comissió corresponent, que s’ha de celebrar la setmana vinent. ERC-Avancem estarà amatent per veure si l’eliminació de dues parades als instituts, a partir del proper dilluns 14 de novembre, pot ajudar a resoldre el problema de desajustos d’horaris amb què es troben els alumnes quan surten de classe i tornen cap a casa, però alerta que cal reforçar el servei de la línia L2 d’anada als instituts Joan Oró, Màrius Torres i Gili Gaya. A primera hora del matí els autobusos d’aquesta línia van tant plens que en moltes ocasions passen de llarg i els estudiants es queden a la parada. Per això ERC-Avancem fa mesos que reclama que es millori el servei amb la incorporació de més vehicles en hora punta.

Celebrem la millora de la parada de Sanitat que vam demanar però instem a accelerar l’adequació de les parades del polígon

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem a la Paeria insta el Govern municipal a fer un calendari per posar en marxa l’adequació d’una desena de parades dels polígons, una actuació inclosa a l’Acord de Pressupost 2016. D’altra banda, celebra que ja hagin començat les obres per millorar l’accessibilitat a la parada d’autobús Ricard Viñes-Sanitat, fruit d’una proposta de resolució del grup republicà aprovada a la Comissió informativa de Polítiques de la Gestió i Promoció de la Ciutat i la Sostenibilitat del mes de juny. El regidor d’ERC-Avancem, Josep Maria Baiget, lamenta que ‘malgrat hi ha una partida de 50.000 euros a l’Acord de Pressupost per a il·luminació, senyalització, instal·lació de bancs i millores en accessibilitat a 10 parades de bus situades als polígons, encara no s’ha fet.’ L’actuació també preveu un pla de manteniment de les parades, moltes de les quals estan en mal estat, així com establir-hi un perímetre per evitar que aparquin cotxes al costat. Pel que fa a les obres de la parada de Sanitat, Baiget assegura que l’ampliació de la parada i la vorera ‘permetrà que els busos urbans i interurbans puguin parar en paral·lel i no ho hagin de fer en cunya com fins ara, cosa que millorarà la seguretat dels usuaris i l’accessibilitat per a persones amb mobilitat reduïda’. Així, els autobusos es podran apropar més a la vorera per tal de posar en funcionament la plataforma elevadora i facilitarà l’accés a l’autobús a persones amb mobilitat reduïda. Millorar la mobilitat i impulsar l’ús del transport públic és una de les prioritats d’ERC-Avancem. Per això l’Acord de Pressupost també inclou l’actualització del Pla de Mobilitat, un procediment que està previst que comenci després de l’estiu.