Lleida

Totes les notícies


ERC Lleida denuncia que la Guàrdia Urbana identifica diverses persones en l’acte d’homenatge del 78è aniversari de l’afusellament de Companys 

Pueyo insta Larrosa a garantir la llibertat d’expressió i Vega alerta que “el règim pretesament democràtic cada vegada s’assembla més al franquisme”, en record als presos i exiliats polítics La secció local d’ERC a Lleida, el grup municipal ERC-Avancem i el Jovent Republicà han denunciat aquest matí que una patrulla de la Policia Local de Lleida ha identificat diversos assistents a l’acte de commemoració que cada 15 d’octubre des de fa gairebé tres dècades se celebra a la Seu Vella en memòria del president de la Generalitat Lluís Companys i que consisteix en el llançament d’unes salves per recordar el seu afusellament per part del règim franquista, l’any 1940, després de ser entregat per la Gestapo. El candidat d’Esquerra a l’alcaldia de Lleida, Miquel Pueyo, ha lamentat que “és una situació que no havia passat mai en 28 anys” i ha demanat a Fèlix Larrosa “que s’erigeixi com a garant de la convivència i que faci el que calgui per garantir la lliure expressió, de pensament, obra i memòria dels ciutadans i ciutadanes de la ciutat.” D’altra banda, el president del grup municipal ERC-Avancem, Carles Vega, ha recordat els presos i exiliats polítics i ha advertit que “estem en un el règim pretesament democràtic que cada vegada s’assembla més al règim franquista, tant que aquests dies molta gent ho està dient.” En aquest sentit, ha animat a fer front a la repressió de l’estat espanyol amb fermesa: “L’esperança com a poble per aconseguir l’alliberament nacional només pot raure en el nostre esforç i perseverança.” Vega també ha recordat que “Lluís Companys és l’únic president d'una nació democràticament escollit a la història d’Europa que va ser sentenciat en un consell de guerra sumaríssim sense cap garantia processal i assassinat" i ha lamentat que "cap govern espanyol ha restituït la seva memòria ni la de milers de persones afusellades, perseguides i depurades pel franquisme.

ERC-Avancem treballarà el 12 d’octubre com cada any

El grup republicà a la Paeria considera que és un dia laborable perquè no hi ha res a celebrar Els regidors i la regidora del grup municipal ERC-Avancem a l’Ajuntament de Lleida treballaran el proper 12 d’octubre com han fet cada any des que va començar el mandat. Així, el president del grup, Carles Vega, i la regidora Núria Marín faran les seves tasques habituals dins i fora del despatx municipal. També tenen previst assistir a l’habitual acte reivindicatiu del Jovent Republicà. Carles Vega assegura que “el 12 d’octubre, com cada any, pel grup municipal d’ERC-Avancem és un dia que no hi ha res a celebrar perquè continua tenint les connotacions de la raça hispànica, de l’extermini i de la dominació dels pobles”.  Malgrat és un dia festiu segons el calendari laboral, Vega afirma: “per a nosaltres és un dia laborable i farem la tasca habitual de regidor.” Pel que fa al portaveu del grup, Josep Maria Baiget, farà la seva jornada laboral a les Borges Blanques, on és Cap de l’Àrea Bàsica dels Agents Rurals de les Garrigues, una feina que compagina amb la de regidor a la Paeria. 15-O, homenatge al president Companys D’altra banda, el proper dilluns els regidors del grup municipal assistiran a l’acte que cada 15 d’octubre organitza la secció local d’Esquerra a Lleida per commemorar l’afusellament del president de la Generalitat Lluís Companys a mans del règim franquista l’any 1940. A les vuit del matí es llançaran les tradicionals salves d’honor a la plaça de la Sardana de la Seu Vella i posteriorment es farà una ofrena floral al monument dedicat al president, que està situat al carrer Lluís Companys, davant el Teatre de l’Escorxador.

ERC Lleida homenatja dissabte el 76è aniversari de l’afusellament del president màrtir

Aquest dissabte, 15 d’octubre, la secció local d’ERC Lleida commemorarà, amb el tradicional llançament de salves d’honor, els 76 anys de l’afusellament del president Lluís Companys per part del règim franquista. L'acte es farà a les 8 del matí a la Seu Vella. Tot seguit, a dos quarts de nou es farà una ofrena floral al monument situat al carrer Lluís Companys. D’altra banda, a dos quarts de sis de la tarda, es farà l’homenatge institucional al Tarròs, amb la presència de l’honorable conseller de Justícia, Carles Mundó. Aquest any, a més, durant tot el dia se celebrarà la jornada “La memòria històrica: un pilar fonamental de la república que farem”, a Bellcaire d’Urgell, on es presentarà el “Manifest del 15 d’octubre”, un compromís dels càrrecs electes d’ERC a la demarcació de Lleida amb la memòria històrica.

El Govern municipal dignifica amb un any de retard el monument a Companys i no hi posa placa

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem celebra que després d’un any de continuades reclamacions, el Govern de la Paeria hagi dignificat i donat visualització al monument dedicat a Lluís Companys, situat davant del Teatre de l’Escorxador. Malgrat que es tracta d’una millora molt reivindicada pels republicans, encara hi manca una placa informativa que expliqui la vida del president de la Generalitat nascut al Tarròs (Urgell) i recordi que va ser afusellat a Montjuïc per la dictadura franquista l’any 1940. L’octubre del 2015, fa tot just un any, la Comissió de Polítiques de Gestió i Promoció de la Ciutat i la Sostenibilitat va aprovar una proposta de resolució d’ERC-Avancem per netejar i dignificar el bust del president màrtir i l’executiu municipal es va comprometre a fer-ho abans que acabés el passat any. ERC-Avancem es congratula que finalment el Govern hagi complert la seva promesa tot i que lamenta que arribi dotze mesos més tard i de forma incompleta. Si bé s’ha netejat el monument de brutícia i defecacions d’animals i s’hi ha instal·lat una jardinera al voltant que el fa més visible als vianants, els republicans recorden que el compromís incloïa posar al costat del bust una placa explicativa per donar a conèixer la figura del president. Així mateix, ERC-Avancem destaca que el monument continua molt deteriorat i que les lletres de “Lluís Companys 1882-1940” són il·legibles. Per tant, insta el Govern municipal a fer-ne una restauració exhaustiva digna d’un president de la Generalitat i reclama que el manteniment d’aquest element històric es faci de forma regular per evitar pintades com les que va patir aquest estiu. Precisament aquest dissabte, 15 d’octubre, la secció local d’ERC Lleida commemorarà, amb el tradicional llançament de salves d’honor, els 76 anys de l’afusellament de Companys per part del règim franquista, a les 8 del matí a la Seu Vella. A dos quarts de nou es farà una ofrena floral al monument situat al carrer Lluís Companys.

La Paeria aprova la moció d'ERC-Avancem que demanava la reparació jurídica de les víctimes del franquisme

El ple de setembre de l'Ajuntament de Lleida ha aprovat la moció d’ERC-Avancem que demanava una condemna ferma del franquisme i suport a la proposició de llei en tràmit al Parlament per l’anul·lació dels consells de guerra del franquisme i la reparació jurídica de les víctimes d’aquesta dictadura. Esquerra també ha reiterat la demanda de retirar el nomenclàtor franquista dels carrers de Lleida i dignificar el monument al president Lluís Companys, un dels afusellats en un judici sumaríssim franquista. La moció sencera aquí. Altres mocions ERC-Avancem també ha sotasignat les mocions per la pau a Colòmbia; per una rebaixa de les tarifes i millores en els abonaments a RENFE pels trajectes d’alta velocitat que connecten Lleida i Barcelona. També ha votat a favor de les mocions en contra les agressions sexistes i lgtbifòbiques; per un projecte de voluntariat al centre d’Acollida d’Animals de Companyia (presentat per diverses entitats i protectores); i per la reforma horària (promoguda per l’Associació Slow Shop Lleida). En canvi, ERC-Avancem ha votat en contra de la moció del PP –que només s’ha aprovat en part- de rebuig a la Resolució 263/XI del Parlament de Catalunya que ratifica l’informe de les conclusions de la comissió d’Estudi del Procés Constituent.

Insistim al Govern de la Paeria que netegi i dignifiqui el monument de Companys davant la deixadesa i el vandalisme

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem a l’Ajuntament de Lleida ha tornat a denunciar aquest dimarts que el monument dedicat al president de la Generalitat Lluís Companys, situat davant el Teatre de l’Escorxador, està brut, deteriorat i contínuament pateix actes incívics. L’últim, aquesta setmana, en què ha aparegut una pintada just a sota del bust de Companys. ERC-Avancem exigeix a l’equip de Govern de la Paeria que netegi amb celeritat el monument i que esborri la pintada per respecte a la memòria del president màrtir. A més, l’insta a posar en marxa de forma imminent l’actuació de dignificació a què es va comprometre fa 10 mesos i que encara no ha començat. Cal recordar que la Comissió de Sostenibilitat de l’octubre de 2015 va aprovar per unanimitat una proposta de resolució d’ERC-Avancem que reclamava que es netegés i es dignifiqués el bust de Companys, ja que és habitual que hi hagi defecacions i miccions d’ocells i gossos, a més de pintades, i les lletres amb el nom i la data de naixement i execució del president són il·legibles. També demanava col·locar-hi elements protectors per evitar actes vandàlics i augmentar la visibilitat del monument, així com una placa explicativa per donar a conèixer la vida de Companys.  Esquerra lamenta que, malgrat el Govern municipal va anunciar que portaria a terme l’actuació abans que acabés el 2015, a l’estiu del 2016 el monument encara presenti un aspecte de deixadesa indigne d’un president de la Generalitat i que, en general, no es faci un manteniment adequat del patrimoni històric i simbòlic de la ciutat.