Lleida

Totes les notícies


Vega: “la liquidació del pressupost de la Paeria és irreal i torna a amagar factures pendents”

Recorda que la Sindicatura de Comptes va advertir que el reconeixement de crèdit és una mala praxis El grup municipal d’ERC-Avancem ha tornat a denunciar la mala gestió econòmica del govern municipal aquest dimarts a la Comissió de Gestió dels Recursos, en què s’ha donat compte de la liquidació del Pressupost del 2018 i s’ha aprovat una modificació de crèdit de prop de 700.000 euros. El president del grup, Carles Vega, lamenta que “una vegada més, la liquidació de pressupost que presenta l’equip de govern és totalment irreal, ja que tornen a presentar un superàvit que amaga factures pendents de pagar, moltes de subministraments i despeses previsibles com els endarreriments salarials.” Malgrat que el reconeixement de crèdit és inferior al d’altres anys, Vega recorda que “és una de les males pràctiques detectades per la Sindicatura de Comptes en l’informe 26/2018”. A més, Vega destaca que “el suposat superàvit de la Paeria amaga també una mala elaboració del pressupost, ja que, per exemple, una tercera part correspon a la compra d’aigua a la mancomunitat de Pinyana, que en realitat no s’ha gastat.” “En definitiva, com ja vam denunciar en el seu moment, es tracta d’un pressupost inflat en inversions i despeses”,  apunta el president del grup republicà.  

ERC-Avancem reitera que el crèdit de la Paeria a l'EMU posa en risc l’economia de l’Ajuntament

El grup municipal republicà vota en contra dels comptes de l'exercici 2017 El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem ha tornat a alertar que el crèdit participatiu de 10 anys de l’Ajuntament de Lleida a l’Empresa Municipal d’Urbanisme (EMU) posa en risc les finances municipals, com ja ha denunciat reiteradament. Els republicans han votat en contra dels comptes del 2017. Després del Consell d’Administració ordinari de l’EMU d’aquest dilluns, el conseller d’ERC-Avancem, Josep Maria Baiget, ha denunciat l'elevada xifra d'interessos que s'han de pagar: "amb l’activitat normal de l’empresa no es generen prou recursos per atendre les amortitzacions. Això obliga a generar nou endeutament per refinançar el deute antic, és a dir, més interessos.” En concret, al tancament del 2017 el deute amb entitats de crèdit era de 60.703.668,01 euros. Es va amortitzar endeutament per un import de 4.913.665,96 euros i es van pagar uns interessos de 1.840.157,80 euros. "Perquè es vegi més clar, per cada 3 euros que retornem de deute, paguem 1 euro en interessos. A aquest ritme d’amortització, i sense formalitzar nou endeutament, acabaríem liquidant el deute en 12 anys pagant més de 20 milions en interessos", ha destacat Baiget. A més, cal tenir en compte que l’informe d’auditoria posa de manifest la impossibilitat de confirmar les valoracions vigents dels diferents actius, donat que parteixen d’una taxació realitzada a finals del 2015, i segons les normes comptables aquestes només tenen una validesa de 6 mesos. Baiget apunta: “l’auditoria no entra a valorar si les taxacions efectuades van ser prou ajustades o no, però sí reconeix que a data d’avui podrien ser diferents, i que és difícil de determinar degut a la escassa activitat en la transmissió d’existències.” De fet, la pròpia auditoria fa esment al punt 2.a) que l’EMU pot continuar en funcionament gràcies al crèdit participatiu signat amb el propi Ajuntament de Lleida, és a dir, que la Paeria torna a rescatar a l’empresa de la seva imminent liquidació.

Els regidors d’ERC, PdeCat, Crida i Comú abandonen el saló de plens amb la notícia dels empresonaments de Bassa, Forcadell, Romeva, Rull i Turull 

Ros tomba amb el vot de qualitat la moció per la llibertat dels presos polítics i una política penitenciària respectuosa amb els Drets Humans Els regidors d’Esquerra, PdeCat, Crida i Comú han abandonat el ple de la Paeria abans que finalitzés, en el moment que han conegut la notícia de presó per a Bassa, Forcadell, Romeva, Rull i Turull.  Abans el ple havia tombat, gràcies al vot de qualitat de l’alcalde Àngel Ros, la moció per la llibertat dels presos polítics i una política penitenciària respectuosa amb els Drets Humans presentada per ERC-Avancem, PdCat, Crida i Comú, després que les votacions havien quedat empatades amb 12 vots per l’absència de dos regidors socialistes en el moment de la votació i l’abstenció de la regidora no adscrita. Cal recordar que el PSC de la Diputació es va abstenir dimecres en la mateixa moció a la Diputació de Lleida. Tampoc ha prosperat la contramoció dels presos del PSC a la Paeria, que no ha tingut el suport de cap grup municipal. Els regidors republicans i membres del CDR de Lleida han mostrat pancartes a favor de la llibertat dels presos polítics durant el debat de les mocions i alguns han estat identificats per agents de la Guàrdia Urbana. El president d’ERC-Avancem, Carles Vega, ha tingut un record per la secretària general d’ERC, Marta Rovira, que ha marxat a l’exili, i la resta de processats en la causa judicial contra l’independentisme. Vega ha denunciat que “l’allunyament penitenciari és un càstig social que vulnera els drets reconeguts pel Dret Internacional i atempta contra els drets humans” i ha demanat “el trasllat immediat dels presos polítics a establiments penitenciaris a prop de la seva llar mentre no es produeixi la seva excarceració”. També ha demanat al PSC retirar la moció i “que es posi al costat de la democràcia i no del 155” i ha criticat “el cinisme del bloc del 155 quan diu que no hi ha presos polítics”. Pensions dignes i altres mocions El ple sí que ha aprovat la moció d’ERC-Avancem, el PdeCat, Crida i Comú a favor de garantir el poder adquisitiu de les persones pensionistes, que ha tingut la intervenció de la Marea Pensionista.

El grup ERC-Avancem vota en contra de la liquidació del pressupost i del reconeixement de crèdit

Els 800.000 € pendents són despeses corrents previsibles i només s’ha executat el 27% de les inversions El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem a la Paeria votarà en contra dels expedients de liquidació del Pressupost del 2017 i de reconeixement de crèdit de les despeses efectuades l’any passat i en anys anteriors, que ascendeix a gairebé 800.000 euros, en el ple del mes de març que se celebrarà aquest divendres. El president del grup, Carles Vega, lamenta que “cada any ho denunciem i cada any ens tornem a trobar el mateix. La gran majoria de les factures pendents de pagament que el govern municipal porta a reconeixent de crèdit són despeses corrents mal pressupostades: 200.000 euros de despeses postals, 250.000 euros de tractament de residus, 160.000 euros de subministraments energètics i lloguers, i 80.000 euros de divulgació.” Vega apunta que “entre les factures pendents també hi ha despeses supèrflues i innecessàries com els 4.200 euros dels allotjaments dels escortes de l’alcalde durant les vacances de Ros, entre les que destaca una factura de 3.500 euros d’un hotel de Vielha”, com ja va denunciar aquesta setmana ERC-Avancem. Pel que fa a la liquidació del Pressupost del 2017, el republicà denuncia que “els socialistes no han executat ni un 27% de les inversions previstes”, que eren de 17 milions d’euros.  

ERC-Avancem denuncia que el crèdit que la Paeria ha concedit a l’EMU és una operació d’alt risc

Els republicans alerten que no és la solució i insisteixen en la dissolució de l’empresa  El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem denuncia que la concessió d’un crèdit participatiu de 10 anys de l’Ajuntament de Lleida a l’Empresa Municipal d’Urbanisme (EMU) és una operació d’alt risc que no soluciona la greu situació financera de l’empresa pública i, a més, perjudica l’economia de la Paeria. Després del Consell d’Administració extraordinari de l’EMU d’aquest divendres, celebrada a petició del conseller d’ERC-Avancem i d’altres grups per conèixer les condicions del crèdit concedit a finals de desembre del 2017, el republicà Josep Maria Baiget ha alertat que “el govern municipal s’ha inventat una fórmula imaginativa gens habitual entre les administracions i les empreses públiques que no és més que una altra operació de maquillatge per amagar el balanç negatiu de l’EMU i que, a la pràctica, és continuar injectant diners a un pou sense fons.” A més, Baiget destaca que “les condicions del crèdit, amb una carència de 6 anys, estan molt fora de mercat, quan normalment es fixa una carència d’un any.” “El crèdit és una operació d’alt risc, ja que si l’EMU fa fallida, la Paeria seria l’última en cobrar i l’única cosa que s’aconsegueix és fer el forat de l’empresa municipal cada vegada més gran”, conclou. Per tot plegat, ERC-Avancem insisteix que l’EMU és insostenible i reitera la necessitat de dissolució de l’empresa com a única sortida possible.

El PSC aprova el reconeixement de crèdit d'1'5 M i la modificació del Pressupost amb el suport de C’s i l’abstenció del PP i PDeCAT

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem ha reiterat la seva oposició a la modificació del Pressupost per al 2017 i el reconeixement de crèdit del 2016 per valor d’1’5 milions d’euros. Els dos expedients han estat aprovat gràcies als vots favorables del govern del PSC i C’s i l’abstenció del PP i el PDECAT. El president del grup, Carles Vega, ha criticat que tres mesos després que PSC, PP i C’s aprovessin el Pressupost, s’hagi de fer ‘una primera modificació per pagar factures no pressupostades i perquè no s’havia inclòs la pròrroga del servei d’aparcament controlat, grua i dipòsit de vehicles, tot i que ja se’ls havia advertit que feien malament de Pressupost del 2017.’ Pel que fa al reconeixement de crèdit, Vega ha advertit que ‘la normativa diu que s’ha de gastar només el que està pressupostat i, per tant, s’incompleix la Llei d’hisendes locals, la d’estabilitat pressupostària, les bases d’execució del pressupost i el cartipàs municipal’. A més, ha denunciat que ‘les despeses no pressupostades haurien d’estar previstes: 110.000 euros extres en anuncis a premsa, ràdio i televisió, 160.000 euros en subministrament, 170.000 euros en manteniment, 140.000 euros en festes, a part dels 825.000 euros de la zona blava.' D’altra banda, Vega ha assenyalat que el superàvit anunciat per l’equip de govern del PSC, d’uns 5 milions d’euros, ‘és conseqüència en gran part del pagament del deute de la Generalitat i de l’incompliment d’inversió d’1’4 milions d’euros de l’Acord de Pressupost per al 2016 pactat amb ERC-Avancem.’   Torre Salses El ple de la Paeria també ha aprovat, amb els vots del PSC,C’s i PP, una modificació puntual del Pla General d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) del SUR42 i una modificació del conveni amb Eurofund Parc Lleida, SL, promotora del centre comercial de Torre Salses. ERC-Avancem hi ha votat en contra perquè xoca amb model comercial de proximitat i ha reclamat una mobilitat més sostenible.