Lleida

Totes les notícies


Iman Benataya és nomenada nova Defensora de la Infància i l’Adolescència de Lleida

La seva funció se centra en la defensa dels drets d’aquest col·lectiu i en atendre les seves demandes perquè es tinguin en compte i contribueixin en la construcció d’una ciutat on els nens i els adolescents tinguin el seu protagonisme Iman Benataya Serghini és la nova Defensora de la Infància i l’Adolescència de Lleida. El paer en cap, Miquel Pueyo, ha signat aquesta setmana el decret que així ho estableix i que diposita en Benataya les funcions pròpies d’aquesta figura. La Defensora de la Infància vetlla per la defensa dels drets d’aquest col·lectiu i en atendre quines són les seves inquietuds i demandes perquè el govern local les tingui en compte a l’hora de dissenyar el seu projecte de ciutat, on els nens i les nenes i els/les adolescents puguin fer sentir la seva veu i tinguin el seu protagonisme. Iman Benataya és una jove de 22 anys, que actualment exerceix com a comunnity manager. Graduada en Comunicació i Periodisme Audiovisuals a la Universitat de Lleida, té experiència com a fotògrafa freelance i ha tingut contacte amb mitjans de comunicació -com a redactora i locutora de Catalunya Ràdio-. Assumeix el càrrec amb il·lusió, ganes d’aportar noves idees i de d’escoltar i de connectar amb els infants i els adolescents, per construir una ciutat amb valors. La Defensora de l’Infant forma part del Consell Assessor municipal de la Infància i l’Adolescència. Ésun òrgan permanent de participació ciutadana en els assumptes municipals en relació amb aquells àmbits d’activitats pública municipal que afectin o es refereixin a la infància i l’adolescència. Es va aprovar pel Ple de l’Ajuntament el 30 d’octubre de 1998. Està constituït, a més de la Defensora, d’assessors independents, representants de les administracions de Lleida, diferents federacions, col·legis professionals, representants de grups polítics i nois/es del Plenari dels Infants. Els experts assessors constitueixen la comissió permanent.

Pueyo i Castro es reuneixen amb les AMPA de Cappont per trobar una sortida a la demanda d'un institut al barri

El Paer en Cap va afirmar que s'està treballant conjuntament amb el departament d'Educació de la Generalitat per trobar una solució L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha manifestat el compromís del Govern municipal a treballar conjuntament amb el Departament d’Educació en el marc de la reforma del mapa escolar de la ciutat, per donar resposta a les reivindicacions de les AMPA dels tres col·legis Cappont per tenir un institut d’ensenyament secundari al barri. El paer en cap així ho ha manifestat en finalitzar la reunió que ha mantingut aquest dilluns, a l’Ajuntament de Lleida, amb els representants dels pares i mares d’alumnes de les escoles Frederic Godàs, Francesco Tonucci i Camps Elisis, a la qual també ha assistit la regidora d’Educació, Sandra Castro. “Cappont és un barri actiu i jove, que també vol formar part d’un ecosistema educatiu. No és gaire freqüent que les tres escoles d’un barri es mobilitzin amb les associacions de pares”, ha dit Miquel Pueyo. Ha estat llavors quan ha agafat el compromís a treballar conjuntament amb el Departament d’Educció de la Generalitat dins del marc de la reforma del mapa escolar de la ciutat, per donar una resposta a la reivindicació d’un centre de secundària pel bari de Cappont, “on efectivament hi ha una dimensió de població escolar, i alhora una voluntat de les famílies i de les escoles d’esdevenir un sistema educatiu, familiar i innovador”. Miquel Pueyo ha emplaçat els representants de les AMPA a retrobar-se després d’agost, quan ell hagi pogut reunir-se amb el Departament d’Educació de la Generalitat. A la trobada també hi ha assistit la regidora d'Educació Sandra Castro. En finalitzar la reunió, una portaveu de les AMPA ha mostrat la satisfacció per la trobada, ja que han pogut exposar al paer en cap el projecte integrador de les tres escoles. “Creiem que la creació d’un institut al barri pot ser un element de lluita contra la segregació escolar, permetrà als pares participar en el projecte de l’educació secundària dels seus fills i filles i, en darrer terme, també ajudarà a facilitar la reestructuració del mapa escolar de Lleida”, ha dit.

Esquerra, JuntsxCat-Lleida i el Comú es reuneixen per consensuar les polítiques en habitatge, urbanisme, sostenibilitat, Horta, cultura, comerç i economia

Estan basades en els eixos del programa per una Lleida connectada i propera   El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya a la Paeria ha continuat aquest dimecres les reunions a tres bandes amb representants de Junts per Catalunya-Lleida i el Comú de Lleida per definir les polítiques del futur govern municipal. Aquest dimecres s’han tractat les àrees relacionades amb la Lleida connectada i propera. A la reunió sobre la Lleida connectada, en què han assistit els regidors d’ERC Jaume Rutllant i Montse Pifarré, s’ha parlat d’habitatge, mobilitat, urbanisme, Horta, sostenibilitat i protecció dels animals. Esquerra destaca els punts de coincidència amb les altres formacions sobre les polítiques d’habitatge social, la lluita contra els desnonaments i les noves modalitats d’accés a l’habitatge com la masoveria urbana o les cooperatives en cessió d’ús. En el camp de la mobilitat, els tres grups consideren que cal millorar el transport públic i que s’ha d’anar cap a una mobilitat sostenible. Així mateix, estan d’acord en un model urbanístic que afavoreixi la cohesió social i en treballar per garantir el benestar animal. També hi ha una àmplia coincidència en la visió de l’Horta, com per exemple, en la necessitat de tenir una fiscalitat justa. A la tarda, els regidors d’Esquerra Jaume Rutllant i Jordina Freixanet s’han reunit amb representants de Junts per Catalunya-Lleida i el Comú per tractar les accions que es volen dur a terme en educació, turisme, comerç, consum, empresa, indústria, política econòmica, treball i economia social. En l'àmbit de l'educació s'està d'acord, entre d'altres qüestions, en refer el mapa escolar de la ciutat per actualitzar les necessitats educatives i reduir la segregació escolar. Pel que fa al comerç, els grups coincideixen plenament en el desenvolupament del Pla de l'estació. D'altra banda, es vol donar prioritat a promoure sòl industrial. Aquest dijous la reunió entre representants del tres grups municipals se centrarà en la Lleida compromesa.

Moció d’ERC-Avancem de suport als docents encausats per debatre sobre l’1 d’octubre

S’insta la Paeria a solidaritzar-se amb el professorat i la Fiscalia a arxivar les causes  El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem presenta una moció al ple de la Paeria del mes de maig instant la corporació municipal a mostrar la seva solidaritat amb el professorat encausats i criminalitzat en relació als fets del referèndum de l’1 d’octubre. El text, que s’ha consensuat amb l’assemblea de professorat de l’INS del Palau i la Plataforma de suport 9 del Palau de Sant Andreu de la Barca, té els següents acords: Primer, manifestar la solidaritat amb el professorat i tota la comunitat educativa de l’INS El Palau, de Sant Andreu de la Barca, com també amb els dels altres centres que es troben en una situació similar. Segon, instar la Fiscalia a retirar les acusacions i demani l’immediat arxivament del procediment judicial obert contra professorat d’El Palau i d’altres procediments judicials oberts amb la mateixa motivació contra docents de l’escola catalana, com els dels centres educatius de la Seu d’Urgell. Tercer, exigir que s’aturi la campanya de criminalització dels docents i l’ofensiva contra l’ensenyament  públic català, que és  l’escola de tots i totes Quart, manifestar el nostre més absolut compromís amb la convivència i la pau entre totes les persones que viuen en el nostre país, així com també amb la resta de pobles de l’Estat espanyol, Europa i el món.  Cinquè, traslladar aquests acords a la Fiscalia  Superior de Catalunya, al Consell Escolar de Catalunya, al Departament d'Ensenyament, als consells escolars de l’INS El Palau, de Sant Andreu de la Barca, i de l’Escola Albert Vives, de la Seu d’Urgell. La moció recorda que la Fiscalia especialitzada en odi i discriminació va posar una denúncia envers nou docents de l’INS El Palau de Sant Andreu segons la qual els dies 2 i 20 d’octubre de 2017 alguns professors del centre haurien vexat els fills de guàrdies civils per raó de la seva nacionalitat i injuriat als cossos de seguretat de l’Estat, malgrat els docents van negar taxativament les acusacions.

El grup ERC-Avancem, contra la presència de l’exèrcit a la fira de Formació i Treball

Acusa Ros d’incomplir una moció aprovada pel ple i una resolució del Parlament El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem rebutja un any més la presència de les Forces Armades a la Fira de Formació i Treball que ha començat aquest dijous a Lleida. Els republicans acusen Ros d’incomplir la moció "Per la declaració de Lleida municipi de cultura de pau", aprovada pel ple de la Paeria l’abril del 2016, i també una resolució del Parlament de Catalunya del mateix any en què es demanava evitar la participació de l’exèrcit en fires promocionals de formació i espais educatius. Així, ERC-Avancem dóna suport a la campanya de la plataforma Desmilitaritzem l’Educació, que té com a lema principal “Les armes no eduquen, les armes maten”, i que ha protagonitzat una protesta al recinte de la Fira de Lleida.  

El grup municipal ERC-Avancem rebutja adherir-se a la placa de la Paeria al Terraferma perquè segrega per sexes

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem no s’adherirà a la concessió d’una placa de la Paeria al mèrit educatiu o pedagògic al col·legi Terraferma, perquè treballa l’educació de forma segregada i diferenciada per a nens i nenes, i demana que es replantegin els criteris a l’hora d’atorgar distincions municipals. Els republicans consideren que complir 50 anys no és raó suficient per fer un reconeixement públic d’aquest tipus al col·legi. En aquest sentit, reclama que l’Ajuntament de Lleida tingui en compte la qualitat de la tasca educativa que es fa a les escoles i centres de formació i no només en mesuri els termes quantitatius. Per al grup d’Esquerra, l’educació diferenciada no és una opció i no s’hauria de finançar amb fons públics. A més, considera que l’escola ha de ser un reflex de la realitat social, on els nens i les nenes conviuen. La concessió de la placa al col·legi Terraferma es va aprovar en el ple del 24 de febrer sense el suport d’ERC-Avancem. Ara, la Regidoria de Polítiques a favor de la Creativitat, la Cultura, l’Educació i els Esports ha obert el període d’adhesions a aquesta i la vintena de plaques i medalles aprovades a la mateixa sessió plenària, un procediment que es fa habitualment després de l’atorgament de les distincions municipals.  

El grup municipal ERC-Avancem denuncia que el PSC incompleix la moció aprovada per revisar el mapa escolar

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem lamenta que el govern municipal no ha complert la moció aprovada al ple de l’Ajuntament de Lleida el passat 1 d’abril en què es va acordar fer una actualització del mapa escolar de la ciutat. El grup republicà insisteix que és necessari plantejar un debat profund sobre l’educació a Lleida amb l’objectiu de millorar la planificació de l’escolarització i dignificar l’escola pública.  Amb l’aprovació de la moció, que va comptar amb els vots favorables del PSC, l’equip de govern es comprometia a instar el Departament d’Ensenyament per revisar el mapa escolar, per tal d’adaptar-lo a la realitat demogràfica i social de la ciutat, així com a participar des del primer moment en aquesta revisió. Segons el text, la Paeria també havia d’implicar el Consell Escolar Municipal, com a representant i òrgan de participació de la comunitat educativa de la ciutat, en l’actualització i en l’aprovació inicial del document. Finalment, s’havia d’elaborar un pla de treball per posar en marxa un procés participatiu i definir un calendari d’actuació. Però segons es va donar a conèixer aquest dimarts al Consell Escolar Municipal, s’ha descartat fer una nova zonificació de centres escolars i només s’ha fet una petita modificació de les adscripcions d’escoles i instituts. ERC-Avancem denuncia que es tracta d’un incompliment més del govern socialista, que aprova propostes de cara a la ciutadania però que després no porta a terme. Així, adverteix que la proposta de revisió del mapa escolar que es va aprovar en ple ha d’anar acompanyada d’una decisió política valenta i que el govern municipal no pot fer servir com a excusa criteris tècnics. El grup defensa que la revisió del mapa escolar hauria de ser prioritària perquè permetria fer una bona planificació de les necessitats d’escolarització i, en conseqüència, podria evitar el tancament de línies a les escoles públiques.

El grup municipal d’ERC-Avancem reclama cistelles regulables i activitats astronòmiques

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem presentarà a la Comissió informativa d’educació i esports d’aquest dimecres dues propostes per millorar l’oferta educativa i lúdica municipal. En primer lloc, ERC-Avancem reclama que s’instal·li un sistema de regulació manual o mecànic per adequar l’alçada de les cistelles de bàsquet del pavelló cobert de Cappont amb l’objectiu que els grups esportius federats com els Mini puguin utilitzar les cistelles per a adults, com ja es fa en altres pavellons. Així els joves deixarien d’usar les cistelles petites i de partir el terreny de joc en dos meitats, una pràctica que comporta un risc elevat d’accident, donat que l’espai delimitat és massa petit per a aquests jugadors, sovint adolescents. D’altra banda, ERC-Avancem demana a l’equip de Govern que l’Institut Municipal d’Educació i els casals d’estiu programin activitats vinculades a l’astronomia per donar ús al telescopi que hi ha a l’institut Maria Rúbies de la Bordeta. El telescopi es va instal·lar en aquest centre educatiu l’any 2000 amb una subvenció de l’Ajuntament de Lleida. Esquerra recorda que la Paeria va signar un Protocol de Voluntats perquè el telescopi donés servei als escolars de tota la ciutat, i lamenta que se n’hagi fet molt poc ús. Per això reclama que des del consistori es reactivi el projecte.