Lleida

Totes les notícies


L’EMU preveu refinançar el deute amb bancs durant 2020 per garantir la viabilitat de l’empresa

L’Empresa Municipal d’Urbanisme (EMU) posa tots els esforços en reduir la càrrega financera que suporta l’empresa i obre un període de negociació amb els bancs per refinançar durant el 2020 el deute actual en condicions més avantatjoses. El pressupost que es presentarà el dilluns al consell convocat pretén sortir de la situació de bloqueig de càrrega financera a la què l’EMU ha estat sotmesa l’última dècada. En aquest període, els anteriors equips de governs han dilatat l’amortització dels deutes de l’EMU contrets amb les obres de construcció, sobretot el Pla de l’Estació, el cobriment de les vies i el Pont de Príncep de Viana i altres obres que va fer l’EMU encarregades per l’Ajuntament, el que va suposar una càrrega financera d’uns 70 milions d’euros, dels quals se’n deuen més de 60. És a dir, el que ha fet l’EMU en aquest temps és pagar interessos mitjançant productes bancaris que allargat el deute i no han encarat les polítiques endegades pel PSC, deixant la càrrega pels que vinguessin. El president de l’EMU ha afirmat que la voluntat d’aquest govern és la contrària: entomar aquesta situació i fer un procés de refinançament per a una viabilitat econòmica de l’empresa i que pugui desenvolupar les polítiques encomanades de polítiques d’habitatge i fer viable el desenvolupament del Pla de l’Estació. Aquest procés de renegociació preveu reduir a la meitat els 6,57 milions de quotes de crèdits que es paguen actualment. El refinançament dels 3 principals crèdits permetrà reduir la càrrega financera anual que suporta l’EMU a la meitat. La negociació amb els bancs, en definitiva, permetrà reduir la injecció econòmica de l’Ajuntament a l’EMU. Des del 2010 no s’ha assumit la responsabilitat de les amortitzacions dels deutes generats per la política d’endeutament del govern anterior i s’ha arribat a l’actualitat amb 60 milions d’euros de deute en préstecs i una despesa per pagar aquests crèdits de 7 milions d’euros anuals.

El bloc PSC + C’s + PP + Salmerón rebutja posar el nom d’1 d’octubre a la plaça del CAP de Cappont

El ple sí aprova canviar el nom del carrer dedicat al genocida del poble gitano Marquès de la Ensenada Novament el PSC i els seus socis Cs, PP i la regidora trànsfuga han tombat la moció que demanava posar el nom d’1 d’octubre a la plaça que hi ha davant del CAP de Cappont, tal com havia demanat el Comitè de Defensa de la República (CDR) d’aquest barri de Lleida. La resta de grups, inclòs el d’ERC-Avancem hi han votat a favor. La regidora Núria Marín ha recordat com va viure la ciutadania de Lleida la jornada del referèndum d’autodeterminació: “l'1 d'octubre ens vam trobar amb unes forces policials estatals exercint la violència de forma arbitrària i desmesurada. Ens van atonyinar, estomacar i ferir a tots perquè si fereixen la meva veïna també em fan mal a mi.” Marín ha defensat que “els espais públics han de ser plurals i no neutrals com alguns defensen” i ha recriminat al govern de Ros que “se’ns obliga a homenatjar el passat ignominiós amb carrers franquistes i se’ns nega honorar la defensa de la democràcia”. Moció del carrer marquès de la Ensenada El ple sí que ha aprovat la moció de la Plataforma 8 d’abril que demanava treure el nom del genocida del poble gitano Marquès de la Ensenada d’un carrer de Llívia. El PSC, igual que el PP i Salmerón, s’ha abstingut. El president d’ERC-Avancem, Carles Vega, ha defensat que als carrers de Lleida no hi ha d’haver lloc per genocides ni franquistes: “no pot ser que al s. XXI encara quedi tot un poble tan marcat, denigrat, difamat, desacreditat. Lleida és ciutat gitana en la seua història, però també en el seu present. El Marquès de la Ensenada era com Hitler, no pot tenir un carrer.” Contracte de les TIC El ple ha tombat -amb el vot negatiu del PdCat, ERC-Avancem, Cria i Comú i l’abstenció de C’s- el plec de clàusules administratives particulars i tècniques per a la contractació del servei integral de les tecnologies de la informació i de les comunicacions per 7,5 milions d’euros per als propers 5 anys.

ERC-Avancem demana la dissolució de l’EMU i adverteix que la seva continuïtat costa a cada família 172 euros l’any 

Votarà en contra dels comptes del 2017 a la Junta General de l’Empresa Municipal d’Urbanisme d’aquest divendres El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem a la Paeria votarà en contra dels comptes de l’Empresa Municipal d’Urbanisme (EMU) del 2017 per la seva inviabilitat econòmica i dependència financera. Aquest divendres -abans del ple ordinari de l’Ajuntament de Lleida del mes de juny- se celebrarà la Junta General de l’EMU.  El representant d’ERC-Avancem a l’EMU i portaveu del grup, Josep Maria Baiget, denuncia “la inviabilitat i la dependència financera d’aquesta empresa, donat que la Paeria hi ha d’injectar cada any milions d’euros” i reitera que “és del tot imprescindible i urgent la seva dissolució i absorció per part de l’Ajuntament de Lleida.” Baiget destaca que “segons l’auditoria, l’EMU té un patrimoni de 68 milions d’euros, però alhora té un deute de 57 milions, mentre que la Paeria li ha injectat al 2017 3’5 milions.”  Baiget adverteix que “entre el que paga l’Empresa Municipal d’Urbanisme amb interessos als bancs i la injecció econòmica que hi aporta la Paeria, la continuïtat de l’EMU costa a cada família 172 € l’any, és a dir, 43 euros anuals a cada lleidatà.” A més, recorda que l’any 2017 l’EMU no va vendre cap solar immobilitzat i que en els últims anys l’empresa no ha complert la seva funció principal: “en lloc de ser un regulador i dinamitzador del mercat immobiliari és senzillament una oficina de gestió d’habitatge social i genera unes despeses financeres en excés.” D’altra banda, insisteix que el crèdit participatiu de 10 anys de l’Ajuntament de Lleida a l’Empresa Municipal d’Urbanisme Paeria –degut a que l’EMU no tenia solvència per fer-hi front- posa en risc les finances municipals.  

ERC-Avancem reitera que el crèdit de la Paeria a l'EMU posa en risc l’economia de l’Ajuntament

El grup municipal republicà vota en contra dels comptes de l'exercici 2017 El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem ha tornat a alertar que el crèdit participatiu de 10 anys de l’Ajuntament de Lleida a l’Empresa Municipal d’Urbanisme (EMU) posa en risc les finances municipals, com ja ha denunciat reiteradament. Els republicans han votat en contra dels comptes del 2017. Després del Consell d’Administració ordinari de l’EMU d’aquest dilluns, el conseller d’ERC-Avancem, Josep Maria Baiget, ha denunciat l'elevada xifra d'interessos que s'han de pagar: "amb l’activitat normal de l’empresa no es generen prou recursos per atendre les amortitzacions. Això obliga a generar nou endeutament per refinançar el deute antic, és a dir, més interessos.” En concret, al tancament del 2017 el deute amb entitats de crèdit era de 60.703.668,01 euros. Es va amortitzar endeutament per un import de 4.913.665,96 euros i es van pagar uns interessos de 1.840.157,80 euros. "Perquè es vegi més clar, per cada 3 euros que retornem de deute, paguem 1 euro en interessos. A aquest ritme d’amortització, i sense formalitzar nou endeutament, acabaríem liquidant el deute en 12 anys pagant més de 20 milions en interessos", ha destacat Baiget. A més, cal tenir en compte que l’informe d’auditoria posa de manifest la impossibilitat de confirmar les valoracions vigents dels diferents actius, donat que parteixen d’una taxació realitzada a finals del 2015, i segons les normes comptables aquestes només tenen una validesa de 6 mesos. Baiget apunta: “l’auditoria no entra a valorar si les taxacions efectuades van ser prou ajustades o no, però sí reconeix que a data d’avui podrien ser diferents, i que és difícil de determinar degut a la escassa activitat en la transmissió d’existències.” De fet, la pròpia auditoria fa esment al punt 2.a) que l’EMU pot continuar en funcionament gràcies al crèdit participatiu signat amb el propi Ajuntament de Lleida, és a dir, que la Paeria torna a rescatar a l’empresa de la seva imminent liquidació.

ERC-Avancem denuncia que el crèdit que la Paeria ha concedit a l’EMU és una operació d’alt risc

Els republicans alerten que no és la solució i insisteixen en la dissolució de l’empresa  El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem denuncia que la concessió d’un crèdit participatiu de 10 anys de l’Ajuntament de Lleida a l’Empresa Municipal d’Urbanisme (EMU) és una operació d’alt risc que no soluciona la greu situació financera de l’empresa pública i, a més, perjudica l’economia de la Paeria. Després del Consell d’Administració extraordinari de l’EMU d’aquest divendres, celebrada a petició del conseller d’ERC-Avancem i d’altres grups per conèixer les condicions del crèdit concedit a finals de desembre del 2017, el republicà Josep Maria Baiget ha alertat que “el govern municipal s’ha inventat una fórmula imaginativa gens habitual entre les administracions i les empreses públiques que no és més que una altra operació de maquillatge per amagar el balanç negatiu de l’EMU i que, a la pràctica, és continuar injectant diners a un pou sense fons.” A més, Baiget destaca que “les condicions del crèdit, amb una carència de 6 anys, estan molt fora de mercat, quan normalment es fixa una carència d’un any.” “El crèdit és una operació d’alt risc, ja que si l’EMU fa fallida, la Paeria seria l’última en cobrar i l’única cosa que s’aconsegueix és fer el forat de l’empresa municipal cada vegada més gran”, conclou. Per tot plegat, ERC-Avancem insisteix que l’EMU és insostenible i reitera la necessitat de dissolució de l’empresa com a única sortida possible.

El grup ERC-Avancem defensa una gestió pública i criteris socials i de qualitat en la gestió dels centres de dia

El ple de la Paeria aprova el plec de clàusules del contracte de Santa Clara i Magraners El grup municipal d’ERC-Avancem ha tornat a defensar al ple de desembre una gestió 100% pública dels centres de dia per a la gent gran de Santa Clara i els Magraners per garantir un servei de qualitat i a l’abast dels ciutadans que ho necessiten. El plec de clàusules administratives particulars que regeix el contracte de gestió del servei s’ha aprovat amb l’abstenció dels republicans. ERC-Avancem lamenta que els centres municipals funcionaran amb un sistema de cofinançament i recorda que els dos centres de dia de la Generalitat que hi ha a Lleida són públics. A més, denuncia que en el plec de clàusules és preferent el criteri econòmic de les ofertes, de manera que pot afectar negativament en la qualitat del servei als usuaris i en les condicions laborals dels treballadors. Museu Morera D’altra banda, el grup republicà s’ha abstingut en el contracte d’arrendament entre l’Ajuntament de Lleida i la Llotja Agropecuària Mercolleida S.A per un valor de 247.500 euros cada any per reubicar-hi el personal municipal que ara treballa a l’antiga Audiència perquè això suposa un sobrecost encobert i a perpetuïtat del Museu Morera. Segons el govern municipal, el projecte de rehabilitació de l’Audiència i la museografia del Museu Morera només té un cost de 4’7 milions d’euros, però en 10 anys la Paeria haurà pagat 2’5 milions d’euros més pel trasllat de funcionaris a les noves oficines. Pacte Social per a la ciutadania El grup d’Esquerra ha votat a favor del Pacte Social per a la ciutadania perquè és una eina de lluita per a la millora de vida de la ciutadania, però ha reclamat al govern que el compleixi i que, d’una vegada per totes, incorpori clàusules socials als contractes i contractacions. Esquerra subscriu el pacte, especialment pel que fa al foment del transport públic i a la gestió pública de serveis. En aquest sentit, recorda l’incompliment per part del PSC de la promesa de remunicipalització de la zona blava pactada al pressupost del 2016.

PSC, C’S i PP aproven un Pressupost de “PostVeritat” i “PostCompromís”: irreal i que ignora els acords presos

Els 14 de vots del PSC,CS i PP han aprovat el Pressupost de la Paeria per al 2017, que ha rebut els 13 vots contraris d'ERC-Avancem, CIU, la Crida i el Comú. El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem considera que el Pressupost és ‘irreal, poc ambiciós i un incompliment flagrant de compromisos contrets.’ El president del grup republicà, Carles Vega, ha qualificat l’actitud del govern del PSC de “Postveritat” i “PostCompromís” i ha criticat la pèrdua de valor de la rúbrica de l’alcalde, ja que el Pressupost no inclou cap dels 80 incompliments de l’Acord de Pressupost 2016 i altres propostes aprovades a les comissions. Ha afegit: ‘és devastador: el govern es nega a complir compromisos adquirits per escrit o en votacions. Aquest és el sentit democràtic del PSC.’ Entre els incompliments hi ha la incorporació del personal de zona blava, grua i dipòsit vehicles fruit de la internalització, la Targeta Social o la millora dels mercats de Flèming i Balàfia i una llarga llista que Vega ha llegit en la seva intervenció. Per a Vega, el Pressupost és un ‘projecte sense ànima ni ambició ni criteri polític, i no hi ha ni rastre de model de ciutat’. A més, ha assegurat que el PSC fa ‘trampa’ perquè ‘el 54% del que destina a serveis socials en realitat és per pagar sous i seguretat social, no serveis socials.’ Vega ha afirmat que ‘les paraules del PSC van per una banda i els números per l'altra’ i ha preguntat ‘on són la lluita contra l’incivisme, contra la pobresa, de foment de l'Horta i la transparència?’. Així, ha criticat que ‘el govern diu que un dels objectius és la campanya #LleidaEnVerd però el Pressupost no inclou el Pla especial del riu, el Pla d’Acció d’Energia Sostenible (PAES) ni les actuacions per reduir CO2 en edificis públics’. Per últim, el president d’ERC-Avancem ha lamentat que el bloc PSC-Cs-PP hagi tombat sistemàticament les esmenes de l’oposició, que en el cas d’Esquerra incidien en la millora de quatre grans àrees: els serveis públics; l’atenció a les persones; la cultura i l’educació; i el medi ambient i la sostenibilitat.

El grup municipal ERC-Avancem votarà NO al Pressupost de la Paeria i de l’EMU

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem votarà en contra de l’expedient de Pressupost de l’Ajuntament de Lleida per al 2017 que es debatrà en ple extraordinari aquest dimecres. Així mateix, també votarà NO al pressupost de l’Empresa Municipal d’Urbanisme (EMU). El president del grup republicà, Carles Vega, considera que el Pressupost és ‘poc realista i únicament preveu el funcionament de la Paeria, sense projectar un model de ciutat’. A més lamenta que ‘no està previst que el PSC incorpori cap de les esmenes d’ERC-Avancem, entre les que hi ha 80 incompliments de l’equip de govern firmats en l’Acord de Pressupost 2016 o aprovats en comissió.’ Per a Vega, això demostra el ‘poc valor del compromís i el mediocre concepte de democràcia del govern socialista’. Entre els incompliments acordats però no pressupostats hi ha la municipalització de la zona blava, la grua i el dipòsit de vehicles i la incorporació dels 61 treballadors, la creació de la Targeta Social o el nou Pla de Mobilitat, el manteniment i dinamització dels mercats de Fleming i Balàfia, la millora del Centre d’Atenció d’Animals de Companyia o el procés participatiu per a la redacció del Pla estratègic del riu Segre. Pel que fa a l’EMU, ERC-Avancem també donarà un vot negatiu ‘per la manca de viabilitat econòmica de l’empresa’, que arrossega un dèficit estructural des de fa anys i un deute de 70 milions d’euros. De fet, ja ha demanat en diverses ocasions la seva dissolució. El grup d’Esquerra alerta que ‘el PSC continua fent trampes al Pressupost de l’EMU, ja que fa unes previsions massa optimistes per la venda de terrenys que no s’adeqüen a la realitat, com demostra l’últim exercici.’ També critica el crèdit de 10 milions d’euros que assumeix la Paeria per pagar amortitzacions pendents de l’EMU.

El grup municipal ERC-Avancem vota en contra del Pressupost 2017 de l’EMU i en demana la seva dissolució

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem reclama la liquidació de l’Empresa Municipal d’Urbanisme (EMU) per la seva manca de viabilitat econòmica i ha votat en contra del Pressupost per al 2017. Finalment el Consell d’Administració de l’EMU ha donat llum verda al Pressupost, després que C’s hagi demanat una segona votació per canviar l’abstenció inicial per un vot favorable en veure que els comptes no s’havien aprovat en la primera votació. El portaveu del grup i membre del Consell d’Administració de l’EMU, Josep Maria Baiget, afirma que ‘amb l’aplicació estricta de la normativa vigent en matèria d’estabilitat pressupostària i la llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració local (LRSAL), la dissolució és l’únic futur possible per a l’EMU’. Baiget denuncia que ‘el Pressupost presentat amaga la situació real de dèficit estructural que arrossega des de fa anys l’empresa municipal, que només ha sobreviscut per la constant injecció de diners de l’Ajuntament de Lleida’ i recorda que acumula un deute de prop de 70 milions d’euros. En concret, l’any 2014 la Paeria va aportar a l’EMU 4’7 milions d’euros i l’any 2015, 4’9 milions. Aquest 2016 hi ha prevista una injecció de 4’8 milions. Per al 2017, l’Ajuntament de Lleida ha anunciat que farà un préstec participat de 10 milions d’euros per a l’EMU per amortitzar deute dels propers 3 anys. A més, Baiget considera que ‘no és rigorós que per al 2017 es faci una previsió d’ingressos per vendes d’immobles i solars per valor de 3 milions d’euros, gairebé deu vegades més que els 345.000 mil euros que es van pressupostar per a l’any 2016, una xifra molt elevada que no s’adequa a la lenta recuperació del mercat immobiliari.’ D’altra banda, ERC-Avancem ha plantejat un canvi en els estatuts de l’EMU perquè la documentació i els pressupostos es facin arribar a tots els membres del Consell d’Administració 96 hores abans, igual que marca el cartipàs municipal per a les comissions i els plens, i no 24 hores com fins ara.