Lleida

Totes les notícies


Lliurament de la tretzena edició dels Premis Mila de Periodisme i de la Beca Cristina de Pizan

Els Premis Mila de promoció de la dona reconeixen els treballs de José Ignacio Martínez i Albert Font-Tarrés en categoria de premsa escrita, Teresa Macià i Pep Segon en categoria audiovisual i Monica Pellicia en Mitjans digitals. El Jurat atorga també tres accèssits, en l’apartat digital per Rosa Matas i en l’audiovisual per Josep Lluís Cadena i Montse Virgili, pels programes Lleida amb Veu de dona (Ser Catalunya) i Les dones i els dies (Catalunya Ràdio). La Beca Cristina de Pizan l’ha guanyat el projecte “ESCADOLL. Exposició a contaminants ambientals i el seu potencial efecte en la salut de les dones de Lleida”, liderat per la investigadora Anna Espart. La Sala Alfred Perenya de la regidoria de Cultura ha acollit aquest vespre el lliurament dels Premis Mila de Periodisme i de la Beca Cristina de Pizan, que convoca l’Ajuntament de Lleida, per mitjà de la regidoria d’Educació, Cooperació, Drets civils i Feminismes, i la demarcació de Lleida del Col·legi de Periodistes de Catalunya. Els premis Mila tenen com a objectiu fomentar les polítiques de promoció de la dona d’una manera transversal, per mitjà de la difusió dels treballs periodístics premiats. Pel que fa a la beca Cristina de Pizan, la finalitat és promoure el coneixement sobre la realitat de les dones de Lleida, en els diferents àmbits i èpoques històriques, des d'una perspectiva de gènere, que permetin l'elaboració de propostes per avançar en les polítiques d'igualtat de gènere a la ciutat.  Els Premis Mila han reconegut aquest any els treballs periodístics de José Ignacio Martínez i Albert Font-Tarrés en categoria de premsa escrita, Teresa Macià i Pep Segon en categoria audiovisual i Monica Pellicia en Mitjans digitals. El Jurat atorga tres accèssits, en l’apartat digital per Rosa Matas i en l’audiovisual per Josep Lluís Cadena i Montse Virgili, pels programes ‘Lleida amb Veu de dona’ (Ser Catalunya) i ‘Les dones i els dies’ (Catalunya Ràdio).

La Paeria fa un estudi de les escoles municipals artístiques des d’una perspectiva de gènere

La tinent d’alcalde Sandra Castro ha explicat que l’acció forma part d’un projecte més ampli sobre espais segurs i que l’auditoria permetrà adaptar els equipaments a la seva activitat i a les persones que l’utilitzen, ja que la perspectiva de gènere va més enllà de les polítiques per a dones i “pensa en tothom” El Col·lectiu punt 6 elaborarà l’informe tècnic, després d’una anàlisis de les dades, de l’observació dels espais i d’un taller participatiu amb persones usuàries i treballadores dels tres centres L’Ajuntament de Lleida està fent un estudi de les tres escoles municipals artístiques des d’una perspectiva de gènere per analitzar la seva configuració, interior i exterior, i adaptar-les a l’activitat i les persones que en són usuàries. Els tres centres que s’auditaran són l’Escola d’Art Municipal Leandre Cristòfol, l’Aula de Teatre de Lleida i el Conservatori i Escola de Música. La tinent d’alcalde i regidora d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castro, ha explicat que aquesta acció forma part d’un projecte més ampli d’espais segurs a les escoles municipals. Els resultats dels informes comportaran una revisió dels espais per, progressivament i per prioritats, fer-hi adaptacions o alguna modificació. La iniciativa traspassarà a l’espai públic per fer una revisió urbanística en termes de gènere i per aplicar actuacions al carrer i les places per garantir que Lleida sigui una ciutat segura. La tinent d’alcalde ha subratllat que la perspectiva de gènere va més enllà d eles polítiques per a dones i “pensa en tothom”. El projecte d’espais segurs inclou quatre actuacions: una formació al professorat en prevenció de violències masclistes i abusos sexuals; l’elaboració d’un protocol que ja està fet a l’Aula de Teatre i que s’elaborarà a les escoles d’Art i de Música; aquesta auditoria dels espais, i una eina per denunciar l’abús o la violència de qualsevol tipus, que aviat es presentarà.

La Paeria iniciarà un procés d’acreditació en Igualtat de Gènere

L’Ajuntament de Lleida té intenció d’adherir-se al procés per tal d’obtenir el Distintiu per la Igualtat de Gènere, un segell de qualitat que acredita la tasca que duen a terme els municipis més igualitaris. La regidora d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminisme, Sandra Castro, s’ha interessat avui per aquest projecte en una trobada que ha mantingut amb representants de l’Associació Forgender Seal, una entitat sense ànim de lucre, que ofereix a les administracions posar en marxa aquest procés de certificació a través de la norma SG CITY 50-50. Aquesta norma posa a disposició dels municipis eines que afavoreixen la integració de la perspectiva de gènere en les polítiques i actuacions de l’administració local. Amb la posada en marxa d’aquesta iniciativa, la Paeria vol visibilitzar el seu compromís polític i estratègic a favor de la igualtat efectiva entre dones i homes. El Distintiu per la igualtat de gènere s’ha dissenyat d’acord amb les competències municipals, la normativa nacional i els mandats i tractats internacionals, en relació amb els drets humans de les dones, el desenvolupament humà, les ciutats i el canvi climàtic (Agenda 2030, Nova Agenda Urbana i Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides). Forgender Seal té com a propòsit impulsar la creació de sistemes de gestió de gènere que afavoreixin la construcció de societats més justes i igualitàries, proposin democràcies més participatives i paritàries i generin una convicció i determinació política a favor de la igualtat.