Lleida

Totes les notícies


La Paeria pintarà 15 missatges positius en un centenar de passos de vianants de la ciutat

Són les frases guanyadores del concurs de creació artística i participatiu “Fem el pas. Art urbà” impulsat per Lleida Jove Un jurat format per representants del món de la cultura i l’art, Poetry Slam, CactuSoup i tècnics de la Regidoria de Joventut han triat aquesta quinzena de les 70 que es van rebre telemàticament durant el mes de juny L’Ajuntament de Lleida pintarà 15 missatges positius a diferents passos de vianants de la ciutat. És el resultat del concurs de creació artística i participatiu “Fem el pas. Art urbà” que va impulsar LleidaJove, la Regidoria de Joventut, Festes i Tradicions durant el mes de juny. Els missatges havien de ser constructius per trametre ànims i suport a la ciutadania arran de la crisi sanitària de la Covid19. Del total de 70 propostes rebudes telemàticament, un jurat format per representants del món de la cultura i l’art, Poetry Slam, CactuSoup i tècnics de la regidoria de Joventut n’han triat aquestes quinze: MÉS QUE MAI, EDUCACIÓ RESPECTA, RESPECTA'M, RESPECTA'T EL MILLOR PAS ÉS EL QUE DONES CADA DIA REGALA’T UN SOMRIURE TOT UN FUTUR PER CONSTRUIR ESCOLTA EL BATEC DE LA CIUTAT, ET NECESSITA PAS A PAS, ENDAVANT AVUI NO T'OBLIDIS DE SOMRIURE UN DIA SENSE RIURE ÉS UN DIA PERDUT ESTIMAR I RESPECTAR CREU EN ELS PETITS CANVIS I AQUESTS ES FARAN REALITAT CAPACITATS DIVERSES, POSSIBILITATS INFINITES ESTÀS UN PAS MÉS A PROP D'ACONSEGUIR-HO FES EL PAS LA FELICITAT ÉS LA TEVA ACTITUD Durant els mesos de juliol i agost, diferents grups de joves inscrits a les activitats de "l'agenda jove d'estiu" de la Regidoria de Joventut, Festes i Tradicions, plasmaran aquestes frases a gairebé un centenar de diferents passos de vianants de la ciutat de Lleida i els seus barris per tal de donar suport i ànims a la ciutadania davant d'aquesta situació que s’està vivint en els darrers mesos.

Freixanet: “El teletreball ha vingut per quedar-se i n’hem d’aprendre dels avantatges que ens dona"

Un 23,5% dels treballadors que han fet ús del teletreball a la Paeria opinen sobre com s’ha de regular en el futur. Gairebé la totalitat opina que ha de ser una opció voluntària i la majoria creu que en farà ús. La valoració de l’experiència del teletreball durant el confinament és altament positiva, en qualificar-la amb un 4,18 en una escala de l’1 al 5.   Un total de 141 treballadors de l’Ajuntament de Lleida han participat en l’enquesta elaborada per la Direcció de Recursos Humans i la Coordinació d’Organitzacions i Polítiques Digitals, que ha de contribuir a la redacció d’una proposta per regular el teletreball entre el personal laboral de la corporació municipal. Aquesta xifra representa una participació del 23,5% del total d’empleats públics que han desenvolupat les seves tasques des dels seus domicilis durant l’estat d’alarma. Cal recordar que des de l’inici de la pandèmia, 600 treballadors han pogut fer ús del teletreball amb els escriptoris virtuals, situant l’Ajuntament de Lleida al capdavant de les administracions públiques en digitalització, dins de les mesures de lluita contra la Covid-19, i garantint l’activitat de la institució, en poder accedir de forma remota a totes les aplicacions i unitats de la xarxa interna de la Paeria. Les regidories en què hi ha hagut més participació han estat les de Recursos Municipals i Hisenda, seguida de la de Polítiques per als Drets Socials i la de Govern Obert. En conjunt, s’han recollit 108 reflexions i 33 propostes de redactat concret. Les respostes a les preguntes del sondeig han estat bastant uniformes. 140 opinen que el teletreballat ha de ser una opció voluntària; 136 creuen que en faran ús en algun moment, si es manté, i 140 dels 141 enquestats ja n’han fet ús d’aquest model de treball durant el confinament. L’experiència d’aquests tres mesos de teletreball és qualificada d’altament positiva, en obtenir una mitjana de 4,18, en una escala de l’1 al 5.

Pueyo "Sense entitats com Arrels, Lleida seria una ciutat molt més hostil i menys solidària"

El paer en cap ha visitat avui els diversos centres que gestiona aquesta fundació per lluitar contra la pobresa i ha elogiat la tasca que desenvolupa El paer en cap, Miquel Pueyo, ha visitat aquest matí els diversos centres que gestiona la fundació Arrels Sant Ignasi: la Botigueta del carrer Bruc, el Centre de Reducció de Danys del carrer Boters i el Centre Obert del carrer Panera. Pueyo ha pogut conèixer de primera mà la tasca que desenvolupen i ha destacat la importància de comptar a la ciutat amb entitats que fan una feina social tan important com Arrels Sant Ignasi. "Arrels és una història d'èxit, des de fa ja vint-i-sis anys, amb un nombre molt important de persones voluntàries que estan donant un cop de mà, lluitant contra l'exclusió social, proporcionant aliments i suport a aquelles persones que estan en l'espai més exterior de la nostra societat. Si a més a més de les estructures de l'administració, no tinguéssim entitats com Arrels Sant Ignasi Lleida seria una ciutat molt més hostil i menys solidària. El que fa Arrels és donar-nos a tots plegats esperança", ha afirmat l'alcalde.  El paer en cap ha estat acompanyat per la regidora d'Educació, Drets Civils, Feminisme i Cooperació, Sandra Castro, i per la pròxima regidora de Persones, Comunitat i Agenda 2030, Mariama Sall, el nomenament de la qual tindrà lloc en el pròxim ple municipal. Plegats han pogut conèixer les instal·lacions d'Arrels i els serveis que ofereixen de subministrament d'aliments, atenció sanitària i centre de dia per a persones sense llar amb tallers terapèutics, rober, dutxes, perruqueria, consigna i farmaciola. A més, Arrels també du a terme una tasca de sensibilització cap a la resta de la ciutadania sobre la pobresa.

L’aportació de Keita Baldé fa possible l’allotjament de 80 temporers en dos hotels de la ciutat

La coordinació entre el futbolista, l’activista Nogay Ndiaye, la Federació d’Hostaleria i la Paeria permet una solució provisional abans d’arribar a la definitiva 80 persones temporeres dormen des d’aquest cap de setmana en dos hotels de la ciutat (Ibis i Reina Isabel) gràcies a l’aportació econòmica del futbolista Keita Balde. La coordinació de les darreres setmanes entre el futbolista, l’activista Nogay Ndiaye en representació de Balde, la Paeria i la Federació d’Hostaleria de Lleida, amb el suport del president de l’Associació de Senegalesos, ha permès trobar un recurs residencial temporal -dues setmanes-, per a aquestes persones que es trobaven en situació de carrer i fins a enllestir un recurs més definitiu per a aquesta temporada. L’aportació econòmica del futbolista ha permès l’alimentació d’aquestes persones -gestionada inicialment per l’agrupació juvenil JuntoSumamos20 i posteriorment amb el suport del Casal de Joves per cuinar i carregar els mòbils- i, des d’aquest cap de setmana, l’allotjament als hotels durant dues setmanes. Ahir dissabte, 40 persones ja van dormir a l’Hotel Ibis i, des d’avui diumenge, 40 més ho faran al Reina Isabel. Per facilitar el trasllat d’aquestes persones entre l’hotel i els camps de fruites, la Paeria ha gestionat amb l’ATM el reforç de les línies regulars de bus que fan el trajecte Lleida - La Granja d’Escarp. El cost dels títols de transport també els ha assumit Balde. Per a Nogay, “assegurant l’allotjament d’aquestes 80 persones, complim amb el desig del futbolista d’ajudar aquelles persones que actualment encara no tenien un allotjament”. Al seu torn, per a la futura regidora de Persones, Comunitat i Agenda 2030, Mariama Sall, aquesta és “una mostra clara dels fruits que dóna la coordinació entre les institucions, les entitats i el teixit empresarial de la ciutat amb la correcta atenció de les persones com a objectiu comú de tots els agents implicats”.

Mariama Sall, nova regidora de Persones, Comunitat i Agenda 2030

La Paeria remodela el govern municipal per donar un impuls “al compromís per garantir els drets cívics, polítics i socials de tota la ciutadania” Mariama Sall assumeix la nova regidoria de Persones, Comunitat i Agenda 2030, amb competències en Serveis Socials, Interculturalitat, Smart City, Parc Científic, Relacions Internacionals i Projecció Exterior. “Hem d’estar bé, però hem d’estar bé junts” i “hem d’avançar sense deixar enrere ningú”, ha dit Sall Sandra Castro assumeix el càrrec de tinent d’alcalde de l’àmbit social, que integrarà la nova regidoria, i l’àrea de drogodependències passa a dependre de la regidoria de Salut El paer en cap, Miquel Pueyo, ha presentat avui en una roda de premsa telemàtica la remodelació del govern municipal que ha impulsat, aprofitant el relleu com a regidora de Regina Cairol per Mariama Sall, i que servirà per a “donar un impuls al compromís per garantir els drets cívics, polítics i socials de tota la ciutadania”. La proposta es presentarà com una modificació del cartipàs municipal que es votarà en el pròxim ple –o en la convocatòria d’un ple extraordinari. Mariama Sall assumeix la nova regidoria de Persones, Comunitat i Agenda 2030, que integra les competències en la gestió dels Serveis Socials que tenia la regidoria de Polítiques per als Drets Socials, ara sota el paraigua de l’àrea de la Lleida Compromesa, que dirigirà Sandra Castro com a nova tinent d’alcalde, en substitució de Jaume Rutllant, que deixa aquest lloc en passar a ser diputat provincial. Pueyo ha justificat la integració en un mateix àmbit de la regidoria d‘Educació, Drets Civils, Cooperació i Feminismes amb la de Persones, Comunitat i Agenda 2030 perquè “tracten moltes qüestions comunes que s'abordaran transversalment, per potenciar la complementarietat i el treball comú”. “Aquesta també és una declaració d'intencions clara sobre com entenem l'atenció a les persones i les comunitats, que no volem que sigui assistencialista ni paternalista.

L’Ajuntament de Lleida habilita zones WiFi en tots els centres cívics de la ciutat

Licita la instal·lació de l’equipament perquè funcioni al setembre, coincidint amb l’inici del curs La Paeria s’ha acollit a un programa subvencionat per la Comissió Europea, que promou la connectivitat gratuïta per als ciutadans en espais públics L’Ajuntament de Lleida ha iniciat la licitació del subministrament i instal·lacions necessàries per habilitar zones WIFI en 15 espais públics de la ciutat, entre els quals s’inclou tots els centres cívics de la ciutat, l’edifici de l’Antic Casal de Joventut Republicana (seu de la regidoria de Cultura), el Museu de l’aigua i el Centre Calidoscopi, a la Mariola. Aquesta actuació és el resultat de l’acord entre la Paeria i la Comissió Europea, que ha permès a l’Ajuntament acollir-se a la subvenció del programa ‘Connectar Europa’, amb la qual es promou la connectivitat WiFi gratuïta per als ciutadans de la Unió Europea en espais públics com parcs, places, edificis públics, biblioteques, centres de salut i museus a través de la iniciativa WiFi4EU. La Comissió Europea assumeix el cost total de la instal·lació de l’equipament electrònic, valorat en 15.000 euros. Els industrials interessats poden presentar les seves propostes fins a l’11 de juny, ja que està previst que les obres puguin materialitzar-se entre el 29 de juny i el 31 d’agost, i puguin funcionar a partir de l’1 de setembre, coincidint amb l’inici del curs. Mercès a aquest acord amb la UE, a partir d’aquesta data, l’Ajuntament promocionarà la connectivitat gratuïta per la ciutadania als centres cívics de Balàfia, la Bordeta, Cappont, Centre Històric, Democràcia, Llívia, Magraners, la Mariola, Pardinyes, Raimat, Secà de Sant Pere i Sucs, així com l’edifici de l’antic Casal de Joventut Republicana, el Museu de l’aigua i el Calidoscopi. Aquesta contractació té un clar interès públic, sobretot pel que fa a la reducció de la bretxa digital en col·lectius més desfavorits en aquest àmbit, facilitant l’ús de recursos de connectivitat de forma gratuïta.

Reobertura dels serveis municipals de l’Àrea de Drets Civils

A partir d’aquest dilluns, l’Oficina de Drets Humans, el Servei d’Atenció Integral i el Servei d’Acollida Municipal atendran les consultes amb cita prèvia els dies establerts per cada servei. Es continuarà oferint el Servei d’Orientació en Estrangeria Serà necessari respectar les mesures de seguretat i higièniques i es recomana, sempre que sigui possible, la consulta en línia L’Àrea de Drets Civils reobre els seus serveis a la ciutadania a partir de la setmana que ve perquè les persones que tinguin algun tràmit o consulta puguin realitzar-la de manera presencial amb cita prèvia. L’Oficina de Drets Humans (ODH), el Servei d’Atenció Integral (SAI) i el Servei d’Acollida Municipal (SAM) atendran presencialment els dies establerts. Igualment, se seguirà oferint l’atenció telefònica del Servei d’Orientació en Estrangeria (SOE) . Per a les atencions presencials serà necessari concertar dia i hora i respectar les mesures de protecció i sanitàries, com l’ús obligatori de mascareta, mantenir la distància social o utilitzar gel hidroalcohòlic per higiene de les mans, per garantir la seguretat tant dels treballadors/es com de les persones usuàries. En la mesura del possible, es recomana fer els tràmits o les consultes de manera telemàtica a través dels correus habilitats o del telèfon de l’àrea per evitar desplaçaments innecessaris. -Servei d’Acollida Municipal (SAM). Dilluns, 8 de juny. Horari excepcional de juny a setembre Dilluns, dimarts, dijous i divendres, de 10 a 14 h. Cita prèvia a: acolldia@paeria.cat / https://tramits.paeria.cat/Ciutadania/ -Servei d’Atenció Integral (SAI). Dimecres, 10 de juny. Els dimecres de 10 a 14 h Cita prèvia a sailleida@paeria.cat / https://tramits.paeria.cat/Ciutadania/ -Oficina de Drets Humans (ODH). Dijous, 11 de juny. Els dijous de 17 a 19 h Cita prèvia a Oficinadretshumans@paeria.cat / https://tramits.paeria.cat/Ciutadania/ -Servei d’Orientació en Estrangeria (SOE).

Les Escoles Bressol Municipals obren dilluns amb 108 famílies i 5 infants per aula

S’han establert mesures de seguretat als centres i s’han fet diverses recomanacions per a un millor funcionament Les 108 famílies que han sol·licitat el servei estan repartides en 13 escoles bressol, en grups de 5 infants per educadora, en horari de matí i tarda Amb l’equip psicopedagògic s’ha preparat també un acompanyament per a la tornada Les Escoles Bressol Municipals reobren aquest dilluns per atendre les necessitats que han manifestat les famílies dels centres, un cop confirmat que la regió sanitària de Lleida entra a la Fase 2. En aquesta reobertura es prestarà el servei a 108 famílies en 13 escoles bressol de la ciutat. Els centres han passat una enquesta a les famílies usuàries perquè fessin una valoració de les seves necessitats i els equips de professionals de la xarxa han treballat per donar resposta a la situació que s’ha creat arran de la crisi per la pandèmia del coronavirus. Finalment, 108 les famílies han sol·licitat portar els seus infants a les escoles bressol i s’han fet grups de 5 nens i nenes per cada educadora. Obriran els centres d’Albarés, Balàfia, Cappont, Centre Històric, Gargot, la Mitjana, Parc de Gardeny, Raimat, Rellotge, Ronda, Secà, Sucs i Vailet. Hi ha 5 escoles que no obren: Magraners, Llívia, Bordeta, Pardinyes i Grimm. El centre de la Bordeta només havia rebut una petició que s'ha derivat a Albarés i la resta, no n'ha rebut cap). Cada escola s’ha adaptat a les necessitats de les famílies i els horaris han quedat establerts en les franges de matí, de les 8 a les 12 h, i a la tarda, de les 15 a les 17.30 h. Aquests dies no hi haurà servei de menjador. Les famílies han estat informades sobre les mesures de seguretat que cal tenir en compte. Entre altres, revisar la temperatura de l’infant abans de sortir de casa, es recomana que només sigui un adult el que acompanyi l’infant a l’escola i sempre el mateix, els infants tindran unes sabates d’ús exclusiu per estar a l’escola i s’intensificarà la neteja dels espais i les joguines.

La Paeria ampliarà els serveis oberts al públic amb l'entrada a la fase 2 del desconfinament

Reobriran catorze escoles bressol, el Conservatori, l'Aula de Teatre, l'Escola d'Art, els museus i les oficines d'atenció al públic de Drets Civils, Turisme i Consum El cementiri també tornarà a obrir per a visites, tot i que es fixa un màxim de 25 assistents per enterrament L'Ajuntament de Lleida té previst ampliar l'obertura de serveis municipals amb la relaxació de les mesures de confinament per l'entrada de la regió sanitària de Lleida a la fase 2, prevista per aquest dilluns, 8 de juny, segons s’ha informat avui en la reunió del Centre de Coordinació Municipal (Cecopal), que ha presidit el paer en cap, Miquel Pueyo. La posada en marxa d'aquesta ampliació de serveis està condicionada en tot cas a la publicació oficial del canvi de fase per la regió de Lleida. En l'àmbit educatiu està prevista la reobertura de catorze escoles bressol, totes excepte les de Germans Grimm, Bordeta, Magraners i Llívia, que es mantindran tancades per manca de famílies interessades en la seva reobertura. El seu horari serà de 8 a 12 h i de 15 a 17 h sense servei de menjador, tot i que cada escola obre en franges d'horari diferent, en funció de les necessitats de les famílies. També tornaran a estar obertes al públic a partir del dia 8 l'Escola de Música i Conservatori Municipal, per tal de preparar les proves d'accés; l'Aula Municipal de Teatre, per alumnat de segon del cicle formatiu i proves d'accés; i l'Escola d'Art Municipal, per alumnat de segon i proves d'accés. En l'àmbit cultural, torna l'activitat als museus, amb l'obertura al públic del Museu d'Art Jaume Morera, Centre d'Art la Panera, Museu de l'Aigua, Museu de l'Automoció Roda Roda i la Casa dels Gegants. Pel que fa als equipaments esportius, amb l'inici de la fase 2 s'obriran els pavellons Onze de Setembre i Barris Nord, perquè els clubs puguin fer ús de les oficines. Quant a la regidoria de Drets Socials, dilluns es produirà l'obertura de les ciberaules i dels serveis d'intervenció socioeducativa (SIS) amb aforament limitat.