Lleida

Totes les notícies


El ple de la Paeria aprova la moció d’ERC-Avancem contra la reclamació de l’IVA a institucions culturals i la CCMA

PP i C’s han votat contra la moció i el PSC s’ha abstingut en part El ple de la Paeria ha aprovat la moció del grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem que insta el Ministeri d’Hisenda a aturar l’ofec a les institucions culturals catalanes i als mitjans de comunicació públics com a conseqüència de la reclamació de l’IVA. Només el PP i C’s hi ha votat en contra. El PSC s’ha abstingut en la meitat de la moció. La regidora Núria Marín ha assegurat que “el ministre Montoro aplica una lògica únicament recaptatòria a curt termini, sense preveure o ignorant la incidència econòmica sobre el sector, per exemple en termes de destrucció d’ocupació, i obviant o menystenint la tasca promotora del sector audiovisual a Catalunya per part de TV3, que produeix sèries i pel·lícules, no només en català.” Marín ha lamentat que “el tracte del Ministeri d’Hisenda ha estat molt diferent quan es tracta d’entitats culturals vinculades a l’Estat i també amb els mitjans públics de comunicació estatals i, per tant, entenem que tècnicament és viable aturar aquestes liquidacions, més encara quan la Llei ja ha estat modificada per evitar la tributació d’aquestes subvencions”. D’altra banda, ERC-Avancem ha votat a favor de les mocions per una mobilitat més sostenible; i la moció per a la creació d’una bústia ètica de denúncia de la corrupció; que no han tirat endavant. El grup republicà també ha votat a favor de la moció per a la reurbanització del Polígon Industrial El Segre i la millora de la seguretat; la moció per a l’adhesió al Manifest de Som Escola i de suport a la consolidació, protecció i millora del model educatiu català i de la seva aportació als valors democràtics i a la cohesió social; la moció per exigir a la Generalitat l’abonament de l’import en relació al finançament de les escoles bressol municipals; i en part, a la moció per donar una resposta efectiva als episodis d’epidèmia gripal; aprovades pel ple.

ERC-Avancem denuncia que la Paeria pagarà prop de 50.000 euros extres de lloguer per emmagatzemar obres del Morera 

S’han de sumar als 4’7 M del projecte i als 250.000 euros anuals pel lloguer d’oficines a Mercolleida El grup municipal d’ERC-Avancem a Lleida denuncia que el Museu d’Art Jaume Morera tindrà un nou sobrecost, de 48.400 euros com a mínim, pel lloguer d’un local propietat del Bisbat de Lleida per a emmagatzemar fons artístics i documentals del museu, segons es desprèn d’un decret d’alcaldia del 19 de desembre del 2017. En concret, es tracta de la planta baixa del número 6 del carrer Sant Crist, dotat de mobiliari que va ser finançat per la Paeria i que s’havia utilitzat per custodiar la col·lecció del Museu de Lleida Diocesà i Comarcal. El contracte d’arrendament és per 3 anys, fins al 31 de desembre de 2020 i amb possibilitat de pròrrogues per períodes d’un any cadascuna, fins un màxim total de 20 anys. En el decret, signat per la tinent d’alcalde Montse Mínguez, s’especifica que la Paeria pagarà al Bisbat 12.100 euros cada any -el 2018, 2019 i 2020- i la mateixa quantitat pel 2017, malgrat el contracte se signa el 20 de desembre. ERC-Avancem destaca que aquest sobrecost s’ha de sumar als prop de 250.000 euros anuals que, com va denunciar el grup a finals del 2017, costarà a la Paeria el lloguer d’oficines a Mercolleida per reubicar-hi el personal municipal que ara treballa a l’antiga Audiència, on es farà el museu. El president del grup municipal, Carles Vega, lamenta que ‘cada mes coneixem un nou sobrecost del museu, tots amagats entre decrets d’alcaldia, cosa que demostra que l’equipament costarà més dels 4’7 milions del projecte, l’única xifra que l’equip de govern ha dit públicament.’ A més, es queixa que ‘la manca de transparència de l’executiu és total, ja que són despeses que s’autoritzen via decret’. Recorda que, a més, “quan es va presentar el projecte del Museu Morera ja es va dir que a l’Audiència no hi havia espai suficient per a tot els fons museístic, per tant, la necessitat d’un magatzem extern es perpetuarà en el temps”.

El grup ERC-Avancem defensa una gestió pública i criteris socials i de qualitat en la gestió dels centres de dia

El ple de la Paeria aprova el plec de clàusules del contracte de Santa Clara i Magraners El grup municipal d’ERC-Avancem ha tornat a defensar al ple de desembre una gestió 100% pública dels centres de dia per a la gent gran de Santa Clara i els Magraners per garantir un servei de qualitat i a l’abast dels ciutadans que ho necessiten. El plec de clàusules administratives particulars que regeix el contracte de gestió del servei s’ha aprovat amb l’abstenció dels republicans. ERC-Avancem lamenta que els centres municipals funcionaran amb un sistema de cofinançament i recorda que els dos centres de dia de la Generalitat que hi ha a Lleida són públics. A més, denuncia que en el plec de clàusules és preferent el criteri econòmic de les ofertes, de manera que pot afectar negativament en la qualitat del servei als usuaris i en les condicions laborals dels treballadors. Museu Morera D’altra banda, el grup republicà s’ha abstingut en el contracte d’arrendament entre l’Ajuntament de Lleida i la Llotja Agropecuària Mercolleida S.A per un valor de 247.500 euros cada any per reubicar-hi el personal municipal que ara treballa a l’antiga Audiència perquè això suposa un sobrecost encobert i a perpetuïtat del Museu Morera. Segons el govern municipal, el projecte de rehabilitació de l’Audiència i la museografia del Museu Morera només té un cost de 4’7 milions d’euros, però en 10 anys la Paeria haurà pagat 2’5 milions d’euros més pel trasllat de funcionaris a les noves oficines. Pacte Social per a la ciutadania El grup d’Esquerra ha votat a favor del Pacte Social per a la ciutadania perquè és una eina de lluita per a la millora de vida de la ciutadania, però ha reclamat al govern que el compleixi i que, d’una vegada per totes, incorpori clàusules socials als contractes i contractacions. Esquerra subscriu el pacte, especialment pel que fa al foment del transport públic i a la gestió pública de serveis. En aquest sentit, recorda l’incompliment per part del PSC de la promesa de remunicipalització de la zona blava pactada al pressupost del 2016.

El grup ERC-Avancem denuncia que el Museu Morera tindrà un sobrecost encobert a perpetuïtat

Als 4’7 milions del projecte falta sumar-hi 250 mil euros anuals de lloguer d’oficines pel trasllat de personal a Mercolleida El grup municipal d’ERC-Avancem a la Paeria denuncia que la ubicació del Museu Morera a l’antiga Audiència costarà molt més del que ha fet públic el govern de la Paeria. Segons l’executiu municipal, el projecte de rehabilitació de l’Audiència i la museografia només té un cost de 4’7 milions d’euros, però no explica que el preu final serà molt superior, ja que l’Ajuntament pagarà un lloguer de 247.500 euros cada any a Mercolleida per reubicar-hi el personal que ara treballa a la rambla Ferran. El contracte d’arrendament entre l’Ajuntament de Lleida i la Llotja Agropecuària Mercolleida S.A. passarà pel ple de desembre, previst el dia 27. El president del grup, Carles Vega, acusa Ros d’amagar “un sobrecost encobert a perpetuïtat, ja que s’anirà incrementant fins a l’infinit”. Així, alerta que “en només 5 anys, el museu ens haurà costat al voltant dels 6 milions d’euros, el mateix que es va pressupostar per al projecte inicial, i en 10 anys la Paeria n’haurà pagat 2’5 milions de més.” Cal recordar que per instal·lar el Museu Morera a l’antiga Audiència caldrà fer obres d’adequació, de la mateixa manera que també se n’hauran de fer a l’edifici de Mercolleida per traslladar-hi els treballadors municipals. Vega assegura que “tothom hauria sortit guanyant si el museu s’hagués construït en un edifici de nova planta”. “A més, previsiblement més endavant s’haurà de fer una ampliació perquè a l’Audiència no hi ha lloc per acollir tot el fons museístic actual i futures adquisicions”, apunta el republicà.

La Paeria actualitzarà el Pla de Museus l'any vinent en el marc d'un Pla Estratègic de Cultura a proposta d'ERC-Avancem

El ple ha aprovat per unanimitat una moció inicial del grup municipal d'Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem consensuada després amb el govern municipal en què es compromet a fer un nou Pla de Museus inclòs en un Pla Estratègic de la Cultura, amb dotació pressupostària amb càrrec al Pressupost del 2017. L'actualització del Pla de Museus, que data de 1996, és una vella reivindicació d'Esquerra i del sector. Finalment, amb l'aprovació d'aquesta moció s'ha posat data a la modernització i adaptació al segle XXI de la planificació museística de la ciutat, amb la intenció de posar ordre als museus actuals, però també als que estan projectats o els que es faran en el futur. Amb la moció, l'Ajuntament de Lleida expressa el seu compromís amb la cultura i la seua ferma voluntat de potenciar els museus de la ciutat, incrementar-ne l'ús social, aconseguir-ne la màxima rendibilitat cultural, millorar-ne la gestió i explorar-ne mancances, necessitats i perspectives de futur per tal de dotar Lleida d'una xarxa museística de qualitat al més completa, racional, eficient i sostenible possible. La Paeria endegarà la redacció, a través d'un procés participatiu, d'un Pla Estratègic de la Cultura a la ciutat, que analitzarà i definirà quines han de ser les línies d'actuació en matèria cultural. Dins el Pla estratègic de la Cultura s'inclourà l'actualització del Pla de Museus de la Ciutat, amb dotació pressupostària al pressupost 2017. Altres mocions D'altra banda, el ple ha aprovat una moció en suport a la proposició de llei per derogar LRSAL, coneguda com Llei Montoro; una moció per revitalitzar el mercat de Fleming; i una altra per fer una ordenança reguladora de verificació d'habitatges buits. ERC-Avancem ha votat a favor de totes les mocions dels grups municipals. En canvi, el ple ha rebutjat una moció dels sindicats CGT Lleida, SEPC Lleida i IAC en suport als 27 i més estudiants encausats per una tancada a la UAB l'any 2013. ERC-Avancem ha donat suport a la moció, però ha estat tombada amb els vots del PSC, Cs i PP.

Denunciem opacitat, manca de consens i pressions a entitats entorn la ubicació del Museu Morera a l’Audiència

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya ha criticat durant el ple d’octubre de la Paeria l’opacitat en els costos i els tràmits i la manca de consens que envolta el projecte d’ubicació del Museu Morera a l’edifici de l’Antiga Audiència, a la Rambla de Ferran, que aquest divendres s’ha aprovat al ple gràcies als vots favorables del Partit dels Socialistes, Ciutadans i la Crida per Lleida-CUP. ERC-Avancem, que hi ha votat en contra igual que el Comú de Lleida, ha denunciat també que algunes associacions de la Plataforma d’Entitats Culturals han retirat la seu inicial rebuig al trasllat després de rebre trucades telefòniques de l’alcalde. Davant l’ofensiva que ha protagonitzat l’equip de govern als mitjans de comunicació en els últims dies, la regidora d’ERC-Avancem Núria Marín ha volgut deixat clar que ‘Esquerra sempre ha defensat el Museu Morera com un tema estructural i estratègic, de dignitat de ciutat que s’enorgulleix del seu patrimoni i el situa en el lloc que li pertoca com a referent local i internacional’ però també ha reclamat ‘un museu que ha de complir una funció estratègica tant des del punt de mira cultural com social, fruit d’un consens de ciutat i del segle XXI, no un museu fet amb presses i a qualsevol preu’. ERC-Avancem va demanar fa dies que es retirés de l’ordre del dia l’aprovació de la destinació de l’Audiència a la nova seu del Morera, ja que considera que no és la ubicació idònia per al projecte museístic i que el conveni de cessió del govern espanyol només es va fer per a usos administratius i no permet la construcció d’un museu a l’edifici. Esquerra lamenta que el govern s’hagi negat a aclarir els termes del conveni firmat entre l’Ajuntament de Lleida i el Ministeri d’Economia i Hisenda l’any 2010 i només s’hagi referit a la Llei de patrimoni i a l’ús públic de l’edifici. Marín ha alertat que ‘la informació econòmica facilitada pel l’equip de govern es limita al cost de la rehabilitació de l’Audiència, però no s’ha valorat el cost de reubicar les unitats administratives que actualment ocupen l’edifici en altres dependències ni, si es donés el cas, la indemnització reclamada per l’Estat pel canvi d’usos de l’espai.

El grup municipal ERC-Avancem denuncia que el conveni de cessió de l’antiga Audiència no permet canviar l’ús de l’edifici per fer-hi el Museu Morera

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem exigeix al govern municipal que retiri de l’ordre del dia del ple d’aquest divendres la proposta per ubicar el Museu Morera a l’antiga Audiència, a la Rambla de Ferran, perquè el conveni de cessió entre el Govern espanyol i l’Ajuntament de Lleida no permet fer-hi un museu. El document administratiu de cessió de l’edifici, de l’any 2010, deixa clar que el Ministeri d’Economia i Hisenda el va cedir exclusivament per a un ús administratiu i que no es pot canviar a un ús de pública concurrència. Per tant, el ple no pot aprovar la destinació de l’edifici de l’antiga Audiència per a la nova seu del Museu Morera com pretén l’equip de govern. A més, ERC-Avancem alerta que un incompliment del conveni augmentaria els costos del nou espai museístic en concepte de deteriorament o fins i tot d’indemnització. També denuncia que el govern municipal ha xifrat en gairebé 5 milions d’euros l’habilitació del nou museu, sense que s’hagi informat als grups municipals del cost afegit que suposarà el trasllat de personal administratiu a altres dependències municipals. D’altra banda, Esquerra reclama que abans de tirar endavant nous projectes museístics s’ha de fer un nou Pla de Museus, ja que el que hi ha és de 1996 i està desfasat. Per això demana que en un termini de tres mesos es faci una planificació global i adaptada a la realitat i a les necessitats actuals de tots els museus fets o projectats a Lleida, tal com recull la moció que defensarà al ple. Per últim, lamenta que el govern socialista prengui decisions unilaterals com la nova ubicació del Museu Morera malgrat estar en minoria i sense buscar el consens dels altres grups municipals i tampoc de les entitats culturals de la ciutat. ERC-Avancem sempre ha defensat que es recuperi el projecte de l’illa dels museus al Centre Històric, que permetria al Museu Morera convertir-se en un pol d’atracció turística al barri i al turó de la Seu Vella.

Moció del grup municipal ERC-Avancem per actualitzar el Pla de Museus de Lleida

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem reclama amb una moció que l’Ajuntament de Lleida endegui abans de tres mesos un procés participatiu per a la redacció d’un nou Pla de Museus que defineixi les línies estratègiques i planifiqui les actuacions en matèria de política museística. ERC-Avancem alerta que el Pla de Museus vigent, de 1996, està desfasat, donat que no s’ajusta als criteris museístics del segle XXI i tampoc s’adiu a la realitat socioeconòmica del moment. Així, demana que el nou pla s’inclogui al Pressupost 2017 i que la Paeria expressi el seu compromís amb la cultura, i la seua ferma voluntat de potenciar els museus de la ciutat, incrementar-ne l’ús social, aconseguir-ne la màxima rendibilitat cultural, millorar-ne la gestió i explorar-ne mancances, necessitats i perspectives de futur per tal de dotar Lleida d’una xarxa museística de qualitat al més completa, racional, eficient i sostenible possible. Cal recordar que la ciutat de Lleida compta actualment amb diversos espais museístics de titularitat municipal o amb presència de la Paeria en els seus patronats, com són el Museu d’Art Jaume Morera, el Museu de Lleida Diocesà i Comarcal, el Museu de l’Aigua, el Museu de l’Automoció Roda Roda o el conjunt monumental del Turó de la Seu Vella, però en els darrers anys els diversos governs municipals han anunciat la construcció d’altres museus, com el  Museu de la Ciència i el Clima, el Museu d’Història de la Ciutat, el Centre d'Interpretació del Turó de la Seu Vella i la museïtzació de les termes de Remolins. L’última actuació és el projecte de construcció del nou Museu d’Art Morera a l’edifici de l’antiga Audiència. Esquerra defensa que els museus i el patrimoni constitueixen la materialització de la memòria col·lectiva d’una societat. En aquest sentit, el Pla de Museus de Catalunya, en fase de revisió, assenyala que les funcions ja consolidades dels museus –col·leccionar, conservar, investigar, difondre, delectar, educar, etc.

El grup municipal ERC-Avancem denuncia que el govern de la Paeria incompleix la declaració de contractació ètica i sostenible

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem denuncia que l’Ajuntament de Lleida no aplica la declaració institucional de contractació pública ètica i sostenible, acordada al ple de febrer a proposta d’ERC-Avancem, en el contracte de personal d’atenció al públic per a tasques complementàries de les diferents activitats i programes culturals que passarà aquest dimecres per la Comissió informativa de les polítiques de drets i serveis a les persones, per a la política cultural, de l’educació, esports i de la participació. ERC-Avancem recorda que la Paeria es va comprometre a prioritzar la contractació d’empreses que defensin el respecte als drets laborals, els valors solidaris, la inserció laboral de persones i col·lectius amb especials dificultats d’inclusió laboral i les que estiguin en contra de l’explotació infantil, el treball forçós, la discriminació, la desigualtat social i la degradació del medi ambient, però això no es reflecteix als plecs de clàusules del contracte, que preveu un cost de 360.000 euros per 2 anys. En concret, Esquerra critica que en el contracte es demana “personal auxiliar de gestió” que faci tasques tant diverses com “suport al personal tècnic, atenció al públic, suport a la difusió i als tècnics d’activitats pedagògiques”. Així, no s’especifica la qualificació del personal i tampoc es diferencia la seva retribució segons les seves funcions, de manera que s’obre la porta a l’explotació de treballadors qualificats per fer feines de diverses categories. ERC-Avancem tampoc està d’acord en la ratificació del conveni entre l’Ajuntament de Lleida i el Centre Experimental de la Cinematografia i les Arts Audiovisuals de Catalunya (ACECAAC) per al projecte Lleida Terra de Cinema que suposa l’aportació de 50.000 euros per fer, entre altres, “la redacció d’un Pla Estratègic de Desenvolupament (PED) a cinc anys del sector de la producció i la formació al Centre Magical Media”.