Lleida

Totes les notícies


Pueyo demana als càrrecs electes, alts càrrecs i directius de la Paeria que s’abstinguin d’acceptar regals i donacions

El paer en cap, Miquel Pueyo, ha indicat als càrrecs electes de la Paeria, alts càrrecs i personal directiu que s’abstingui d’acceptar regals i donacions. Davant la proximitat del Nadal, l’alcalde ha tramés una circular a totes les treballadores i treballadors de l’Ajuntament de Lleida on assenyala el comportament a seguir davant els obsequis oferts. Aquells béns que sigui impossible retornar o no acceptar es donaran a persones amb necessitats o també a entitats socials. En tot cas, els obsequis que es rebin, caldrà registrar-los i es publicaran al Portal de Transparència de l’Ajuntament de Lleida. La mesura és un pas més en l’avenç cap a la transparència i que formarà part del codi ètic que s’està redactant per poder ser aprovat en un Ple municipal, com a màxim òrgan de representació de la ciutadania de Lleida. “Fes només allò que puguis fer públic” La circular d’alcaldia indica que “en el cas dels electes, dels alts càrrecs i personal directiu de la Paeria, s’ha d’aplicar el criteri d’abstenir-se acceptar regals i donacions.” Quan es tracti d’obsequis protocol·laris o d’escàs valor i quan sigui difícil o impossible la no acceptació o devolució de l’obsequi, es destinaran aquests béns a la satisfacció de les necessitats de l’Ajuntament o de les persones en situació de risc o vulnerabilitat, a través de donacions a entitats i associacions de la ciutat (Banc d’Aliments, Arrels, Jericó...). Pel que fa a l’Alcaldia, les regidories que constitueixen l’equip de govern municipal i, en general, tots els membres de la corporació municipal, es registrarà la procedència i la destinació donada al bé o regal. “Rere aquesta regla de transparència, hi ha un principi elemental d’ètica kantiana: fes només allò que puguis fer públic”, assenyala el text. En el comunicat, l’alcalde remarca que els regals són un dels aspectes que es regulen en tots els codis ètics de les organitzacions públiques i privades: “En una administració pública, la tensió entre l’interès privat i l’interès general i els dilemes que poden afrontar els càrrecs públics en l’adopció de decisions són una de les claus de volta de les regles de conducta que han d’observar”.

El grup municipal ERC-Avancem celebra l’eliminació del dinar de Santa Cecília i demana que també es deixi de fer la torronada per a la gent gran

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem valora positivament que aquest any la celebració de la Festivitat de Santa Cecília, patrona de la Guàrdia Urbana, no inclogui el dinar multitudinari que es feia cada 22 de novembre, després que l’any passat el grup va denunciar l’elevat cost que suposava per a les arques municipals. ERC-Avancem considera que l’eliminació del dinar és una decisió encertada, ja que es tracta d’una mesura de contenció de la despesa. L’any 2015 el cost del dinar va ser de 7.500 euros i hi van assistir unes 200 persones, segons va reconèixer el Paer en Cap durant una interpel·lació dels republicans en un ple. Els regidors republicans van rebutjar anar-hi per ser una despesa massa elevada, a més de supèrflua i innecessària. D’altra banda, ERC-Avancem demana al govern municipal que aquest gest de responsabilitat en la gestió econòmica dels diners públics es faci extensiu a altres esdeveniments protocol·laris de l’Ajuntament com la torronada de Nadal per a la gent gran. L’any passat aquest acte va costar 11.000 euros. Aquest any, el dia de Santa Cecília els regidors republicans assistiran a la tradicional revista a la Guàrdia Urbana que es farà a l’avinguda Blondel i a l’acte oficial, al Saló de Plens de la Paeria. En canvi, com és habitual, els representants del grup municipal han declinat anar a l’ofrena floral en honor a la patrona de la policia local i a la posterior missa a la Catedral.