Lleida

Totes les notícies


Esquerra, JuntsxCat-Lleida i el Comú tanquen les reunions a tres bandes parlant de transparència, ètica, participació i compromís amb la memòria

Avui s'han tractat les accions al voltant de la Lleida compromesa   El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya a la Paeria ha tancat aquest dijous la ronda de reunions programàtiques a tres bandes amb representants de Junts per Catalunya-Lleida i el Comú de Lleida amb els temes que fan referència a la Lleida compromesa, és a dir, transparència, ètica, participació ciutadana, comunicació institucional i memòria històrica. A la reunió, en què han assistit els regidors d’ERC Jordina Freixanet i Jaume Rutllant, s'ha arribat a amplis consensos en establir mecanismes de lluita contra la corrupció, un codi ètic pels càrrecs electes i tirar endavant un nou reglament de participació ciutadana. Els tres grups municipals també coincideixen en voler transmetre una política comunicativa institucional informativa -i no propagandística com fins ara-. Pel que fa a la memòria, estan d'acord en l'eliminació definitiva de tots els carrers franquistes del nomenclàtor de carrers i en el desplegament d'una comissió investigadora sobre l'1-O per fixar els fets que van passar a Lleida l'1 d'octubre del 2017 durant la jornada del referèndum. De fet, tots tres formen part de l'anomenat consens del 80% de gent que està en contra de tenir presos i preses polítiques, que defensa una República en contraposició a una monarquia i que considera que el conflicte entre Catalunya i Espanya s'ha de resoldre amb una consulta d'autodeterminació. En els propers dies els acords es presentaran a les assemblees d'ERC i el Comú respectivament per a què siguin validats. En cas que hi donin el seu vist-i-plau, la setmana vinent es podria tancar un govern d'entesa entre Esquerra Republicana, Junts per Catalunya-Lleida i el Comú.  

Foto arxiu: Paeria

ERC-Avancem impugnarà els acords del Consell del Consorci per a l’acolliment de persones sense llar

Per incompliment dels estatuts i del Reglament de Participació Ciutadana El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem ha anunciat que impugnarà els acords presos aquest dijous al Consell General del Consorci per a la Gestió i Acolliment de Persones sense Llar perquè s’han incomplert tant els propis estatuts del Consorci com el Reglament de Participació Ciutadana vigent. La regidora Núria Marín ha explicat que “malgrat estar satisfets perquè s’ha atès la nostra demanda d’obrir al Consorci un espai de participació per entitats que treballen en aquest àmbit, no s’ha fet segons el procediment establert, ja que no està contemplat als estatuts i, per tant, caldria fer-ne una modificació.” A més, Marín apunta que l’acord també incompleix el Reglament de Participació Ciutadana vigent perquè, segons aquest, “la decisió de crear aquest òrgan de participació no és del govern municipal ni del Consorci, sinó de la Comissió Informativa de Serveis a les Persones o del ple de la Paeria.” Per tot plegat, ERC-Avancem demanarà que aquest debat es porti a la Comissió pertinent.  D’altra banda, el grup denuncia que els comptes anuals del 2017 s’han aprovat sense facilitar-los als membres del Consorci.  

ERC-Avancem reclama un procés participatiu real per consensuar el futur del Mercat del Pla

Demana que es tinguin en compte les necessitats dels veïns i veïnes del Centre Històric El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem reclama a l’equip de govern que endegui un veritable procés participatiu per decidir els usos del Mercat del Pla, després de la rescissió del contracte de la concessionària JamStores per haver tingut l’equipament gairebé un any tancat. ERC-Avancem considera que la reunió que l’Ajuntament de Lleida ha convocat per aquest dimarts a dos quarts de vuit de la tarda a la Llotja dins la Taula de Promoció de la Ciutat no és el format adequat per consensuar el futur de l’emblemàtic edifici modernista. La regidora Núria Marín afirma que “això no és un procés participatiu i, donat que és un projecte de ciutat, hi hauria de poder participar tota la ciutadania interessada, i sobretot els veïns i veïnes del barri, i no només convidar grups municipals, entitats, associacions, restauradors i promotors.” La republicana apunta que “el Mercat del Pla s’ha d’incloure en un pla que revitalitzi el conjunt del Centre Històric per tal que sigui un barri viu i atractiu per viure, i no parc temàtic d’oci”. Per a Marín, “fa temps que la ciutat està d’esquenes al Centre Històric i hem de ser capaços de tornar a mirar cap al barri amb l’objectiu que torni a ser un eix vertebrador de la ciutat i que alhora aquest recuperi la seva identitat i funcioni amb entitat pròpia i amb els serveis necessaris per als veïns i veïnes”. ERC-Avancem defensa que l’edifici aculli un mercat de productes de proximitat i qualitat, serveis de restauració i activitats culturals, un model que funciona en altres ciutats com Barcelona, Tarragona, Sevilla, Màlaga o Madrid. També proposa que es millori l’accessibilitat a l’equipament i la mobilitat del barri.  

El grup municipal ERC-Avancem insta a actualitzar el reglament de participació ciutadana abans de fer pressupostos participatius

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem considera que la proposta de pressupostos participatius presentada aquest divendres pel govern de la Paeria no és creïble ni coherent i reclama que primer s’actualitzi el reglament de participació ciutadana, que està en procés de revisió. ERC-Avancem afirma que hi ha poca claredat en el procediment des del punt de vista metodològic i que aquest any no hi haurà temps d’aplicar els projectes triats, ja que les votacions no es faran fins a l’últim trimestre. A més, recorda l’experiència fallida i el nul compromís del govern del PSC en el compliment de les propostes d’anteriors processos participatius com les audiències públiques del Museu Morera i les Basses, així com la incapacitat de la Regidoria de Participació Ciutadana per actualitzar i consensuar el reglament municipal. El grup també ha criticat que, com ja és habitual en l’actual equip de govern, els projectes es presenten abans als mitjans de comunicació que als grups municipals, als quals no s’ha donat cap informació. Per últim, ha destacat la dificultat de portar a terme la proposta tenint en compte els problemes d’accés a la informació actualitzada dels pressupostos i la seva execució per part de la ciutadania. En aquest sentit, ha denunciat que al Portal de la Transparència de la Paeria només hi apareix part del pressupost del 2016, mentre que la informació sobre el 2017 és inexistent. De fet, a la Comissió de la Transparència celebrada avui mateix ERC-Avancem  ha reclamat que s’actualitzi el Portal de la Transparència.  

Exigim la dimissió del regidor de Participació Ciutadana, Joan Gómez, pel conflicte veïnal a la Mariola

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem ha demanat aquest dijous la dimissió immediata del Regidor de Participació Ciutadana, Drets Civils i Cooperació i Sisè Tinent d’Alcalde de la Paeria, Joan Gómez, per haver atiat el foc en el conflicte entre l’Associació de Veïns del Turó de Gardeny i l’Associació de Veïns de la Mariola sobre la delimitació del barri. Així ho ha anunciat el president d’ERC-Avancem, Carles Vega, a la Junta de Portaveus extraordinària celebrada aquest dijous per tractar sobre les mocions que les dues entitats presenten divendres al ple, una demanant el reconeixement i la creació del barri del Turó de Gardeny i, l’altra, a favor de la unitat del barri de la Mariola. ERC-Avancem creu que la tasca de Gómez al capdavant de la Regidoria de Participació Ciutadana ha estat un fracàs, com demostra el conflicte obert entre les dues associacions. Així, el considera responsable del fet que les disputes veïnals no s’hagin solucionat per la via del diàleg i hagin acabat enquistades i presentades en forma de moció al ple de la Paeria. A més, el grup republicà denuncia que és inadmissible que Gómez hagi participat en la redacció de la moció de la Mariola, com es desprèn de les dades de propietat del document electrònic a què ERC-Avancem ha tingut accés. Esquerra reclama predisposició de les dues parts per desencallar el conflicte i per buscar una solució de consens positiva per a tot el veïnat. Així, reivindica el paper de mediador dels representants de l’Ajuntament de Lleida en aquesta qüestió, allunyat de posicionaments polítics i d’enfrontaments al saló de plens.