Lleida

Totes les notícies


La Paeria aprovarà en quinze dies el projecte modificat de les obres de construcció del nou Museu Morera

El paer en cap, Miquel Pueyo, destaca el treball intens dels serveis tècnics municipals i de negociació amb les empreses adjudicatàries, amb les quals s'han acostat posicions, i confia que ben aviat es reprenguin les obres El projecte incorpora les restes de les antigues adoberies medievals i reforça l'estructura de l'edifici i es finança amb els prop de 400.000 euros que ja preveia el projecte per afrontar aquestes incidències L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, s’ha compromès aquest matí a que la Junta de Govern Local de la Paeria aprovi en un termini màxim d’uns 15 dies el projecte modificat de les obres de construcció de la nova seu del Museu d'Art de Lleida, actual Museu Morera, a l’edifici de l’antiga Audiència de la Rambla Ferran. Pueyo ha remarcat “l’intens treball” dut a terme pels serveis tècnics municipals i en les negociacions amb les empreses que conformen la UTE adjudicatària de l’obra, i ha assenyalat que confia que les obres es puguin reprendre ben aviat. “Hem estat durant tots aquests mesos reunint-nos, negociant i treballant per una banda amb les empreses que constitueixen la UTE i per una altra banda hem fet un intens treball intern a la Paeria en dos àmbits: el legal, amb la secretaria general i els nostres assessors jurídics, i l’urbanístic. Tenim plena confiança en els nostres serveis tècnics”, ha afirmat l’alcalde, qui ha mostrat també la seva comprensió “pel neguit o preocupació” de la ciutadania pel futur de la seu definitiva d’aquest Museu. Un cop s’aprovi el projecte modificat les empreses disposaran d’un termini de tres dies per fer les seves al·legacions, que la Paeria haurà de resoldre. Caldrà també trametre el projecte al Departament de Cultura de la Generalitat, perquè el validi des del punt de vista de la protecció del patrimoni, ha afirmat el paer en cap en declaracions als mitjans de comunicació, acompanyat dels tinents d’alcalde Toni Postius, Sergi Talamonte i Jaume Rutllant, que han volgut mostrar la unitat del govern en aquesta qüestió.

ERC-Avancem demana que el Pla de Patrimoni sigui estratègic, amb pressupost i calendari d’execució

Lamenta que no s’hagi posat sobre la taula fins ara El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem a la Paeria celebra que el govern municipal vulgui fer un Pla de Patrimoni, malgrat lamenta que es plantegi fer-lo a menys d’un any d’acabar el mandat. El grup reclama que el Pla sigui estratègic, participatiu i que compti amb recursos per tirar-lo endavant. El portaveu d’ERC-Avancem i membre del Consell Municipal de Patrimoni de Lleida, Josep Maria Baiget, destaca que “després de 40 anys de govern socialista, ja era hora que es planifiquin les actuacions de protecció, conservació, restauració i promoció del patrimoni, però s’ha de tenir clar que ha de ser un Pla estratègic que planifiqui les polítiques a desenvolupar.” Així, reclama que “es fixin prioritats i un calendari d’execució del Pla amb partida pressupostària, per tal que no quedi en paper mullat.”  ERC-Avancem considera que s’ha de replantejar el diàleg entre la ciutat vella i la ciutat nova. A mes, demana que en la redacció del Pla de Patrimoni es tingui en compte el Catàleg de Béns Protegits arquitectònics, històrics i ambientals de Lleida i també elements intangibles com la trama urbana.  En aquest sentit, el grup espera que s’accepti la seva proposta d’incorporar al Catàleg de Béns Protegits el vol de les cigonyes en l’apartat de protecció ambiental, on s’inclouen ambients naturals o paisatgístics que mereixen ser conservats.

Ros rebutja la petició d'ERC-Avancem de recusar Òscar Uceda (C’s) com a membre del Consell de Patrimoni de Lleida per partidisme

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem lamenta que l’alcalde de Lleida hagi defensat aquest dijous que Òscar Uceda, cap de llista a les dues últimes eleccions al Congrés dels diputats per Ciutadans, com a membre expert del Consell de Patrimoni de Lleida, de qui ERC n’ha demanat la recusació per partidisme. Durant la constitució del consell, que ha tingut lloc aquest dijous, el portaveu d’ERC-Avancem, Josep Maria Baiget, ha reclamat que es recusés Uceda ‘per la seva clara vinculació política amb un partit polític, donat que es va presentar com a número u per Ciutadans a les eleccions generals els passats 20 de desembre i 26 de juny’. A més, Baiget ha afirmat que ‘els partits polítics ja són presents al consell, i el nomenament d’Uceda suposa una doble representació per a C’s i una desigualtat respecte els altres grups.’ La proposta d’ERC-Avancem ha comptat amb el suport de la Crida per Lleida-CUP i el Comú de Lleida, però el Paer en Cap ho ha rebutjat, donant suport a l’historiador proposat pel grup municipal de Ciutadans. Esquerra considera que el Consell de Patrimoni ha de ser un espai de consens i debat argumentat amb l’objectiu de fomentar la conservació i la difusió del patrimoni de la ciutat, lluny d’interessos partidistes o visions històriques esbiaixades marcades per una ideologia concreta. ERC-Avancem també qüestiona que la llista de membres del consell no s’hagi votat ni s’hagi justificat la idoneïtat dels experts en patrimoni amb la presentació de currículums o bibliografia publicada. Formen part del Consell de Patrimoni un representant de cada grup municipal de la Paeria i 21 membres proposats pels grups, entre ells, experts de prestigi reconegut com el Doctor en Geografia de la Universitat de Lleida, Ignasi Aldomà, el doctor en Història Medieval Joan Busqueta o l’artista Joaquim Ureña.