Lleida

Totes les notícies


L’Ajuntament de Lleida té un deute de 175 milions d’euros

El deute per habitant, 1.273 euros, triplica la mitjana dels municipis catalans L’Ajuntament de Lleida té en l’actualitat un deute real de 175 milions d’euros, dels quals 82 corresponen a la Paeria; 51,9, a l’Empresa Municipal d’Urbanisme (EMU), i 41,17, al Parc Científic i Tecnològic (PCITAL), segons ha fet públic avui l’equip de Govern municipal en una roda de premsa per presentar un informe econòmic i financer de L’Ajuntament. L’alcalde Miquel Pueyo ha comparegut acompanyat dels tres portaveus dels grups municipals, Jordina Freixanet (ERC-AM), Antoni Postius (JxCat) i Sergi Talamontes (Comú de Lleida), i de la tinent d’alcalde i responsable de la Regidoria de Recursos Municipals i Hisenda, Montse Pifarré. El paer en cap ha explicat que, amb aquesta ‘foto fixa’ de la situació econòmica de les finances de l’Ajuntament, complien amb el compromís signat en el Pacte de Govern d’Entesa de practicar una gestió transparent, que es realitzarà durant tot el mandat municipal. Miquel Pueyo ha assenyalat que malauradament les sospites que tenien sobre la situació de les finances municipals s’han vist confirmades i ha manifestat l’altíssima preocupació que això genera, ja que les conseqüències afectaran la gestió municipal i la capacitat inversora actual i futura. L’alcalde ha convidat a la resta de grups municipals a analitzar les dades i els ha convidat a fer pinya amb l’equip de govern per afrontar plegats la situació econòmica, que ha qualificat de greu, però no de crítica. “El que expliquem avui no va contra ningú. És un exercici de responsabilitat, transparència i un compromís amb la ciutadania, però les coses són com són”, ha dit. Malgrat tot, el paer en cap deixa un missatge d’optimisme. “El deute és enorme. Ho intuíem. Però estem segurs que serem capaços de revertir la situació sense haver de retallar els drets dels ciutadans i sense generar més deute. Com ho farem? Doncs estalviant despeses supèrflues, essent escrupolosos amb la despesa, ajustant les partides, revisant concursos i sent exigents amb els contractes.

Vega: “la liquidació del pressupost de la Paeria és irreal i torna a amagar factures pendents”

Recorda que la Sindicatura de Comptes va advertir que el reconeixement de crèdit és una mala praxis El grup municipal d’ERC-Avancem ha tornat a denunciar la mala gestió econòmica del govern municipal aquest dimarts a la Comissió de Gestió dels Recursos, en què s’ha donat compte de la liquidació del Pressupost del 2018 i s’ha aprovat una modificació de crèdit de prop de 700.000 euros. El president del grup, Carles Vega, lamenta que “una vegada més, la liquidació de pressupost que presenta l’equip de govern és totalment irreal, ja que tornen a presentar un superàvit que amaga factures pendents de pagar, moltes de subministraments i despeses previsibles com els endarreriments salarials.” Malgrat que el reconeixement de crèdit és inferior al d’altres anys, Vega recorda que “és una de les males pràctiques detectades per la Sindicatura de Comptes en l’informe 26/2018”. A més, Vega destaca que “el suposat superàvit de la Paeria amaga també una mala elaboració del pressupost, ja que, per exemple, una tercera part correspon a la compra d’aigua a la mancomunitat de Pinyana, que en realitat no s’ha gastat.” “En definitiva, com ja vam denunciar en el seu moment, es tracta d’un pressupost inflat en inversions i despeses”,  apunta el president del grup republicà.  

El PSC de Larrosa també aprova el pressupost pactant amb C’s i amb l’abstenció del PP 

També vota a favor la regidora trànsfuga, mentre que ERC, Pdcat, Crida i Comú s’hi oposen  “Res de nou a l’alcaldia de Lleida”. Així de contundent ha resumit el ple extraordinari de pressupostos el president del grup municipal ERC-Avancem, Carles Vega. El govern del PSC ha aprovat el Pressupost per al 2019 –el primer de l’alcalde Larrosa- igual que el seu antecessor, amb el suport de Ciutadans i la regidora no adscrita d’Units per Avançar i l’abstenció del PP. La resta de grups hi han votat en contra. Vega ha lamentat que “com Ros, Larrosa ha prioritzat l'acord amb Ciudadanos i ha donat continuïtat al pacte d’inici de mandat amb un grup que crea un conflicte lingüístic i menysté la llibertat d'expressió a l'espai públic.” Així, ha destacat que “són els primers pressupostos de Larrosa com a alcalde –i esperem que els últims-  i no disposarà ni de 5 mesos per executar-los.” Pel que fa al pressupost, Vega ha criticat que “es destinen més recursos al propi funcionament de l’equip de govern i el seu gabinet que a polítiques de suport a les famílies, foment d'ocupació o joventut en una ciutat poc amable, difícilment transitable, plena de clots i bruta” i que es transfereixin 1'5 M € a consorcis i empreses mercantils que sense l’aportació pública no serien viables -PCiTAL, l’EMU, el CN&C, la Llotja- i a fundacions que no fan la funció que han de fer de buscar esponsoritzacions. “Més del 80% continuen sent despeses estructurals i es destina gran part de la resta a inversions no prioritàries enlloc de pal·liar els efectes de la crisi sobre les famílies”, ha apuntat. També ha explicat les 30 esmenes del grup d’Esquerra -per un valor d’ 1’5M €- per a necessitats socials bàsiques, acords presos en ple com la moció per a l’actuació immediata al barri de la Mariola, un pla estratègic de l’esport o millores en diversos carrers. Empresa Municipal d’Urbanisme D’altra banda, el PSC també ha aprovat el pressupost de l’Empresa Municipal d’Urbanisme (EMU) gràcies al vot favorable de C’s i la regidora trànsfuga i l’abstenció del PP.

ERC-Avancem reclama més diners en l’àmbit social i cooperació i reduir les aportacions a organismes autònoms

Presenta 18 esmenes al pressupost de la Paeria per al 2019 valorades en 1’5 milions  El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem ha presentat aquest divendres 18 esmenes al Pressupost de l’Ajuntament de Lleida per al 2019 que suposen una proposta de modificació d’un milió i mig d’euros. La proposta d’Esquerra inclou, entre altres, diverses partides per a la regeneració del barri de la Mariola, l’ampliació  del carril bici, projectes de recuperació de memòria històrica i més despesa en cooperació. També proposa reduir les transferències al CNC i l’EMU i les partides destinades a protocol i festes populars. El president del grup, Carles Vega, ha assegurat que “Lleida necessita un pressupost que inverteixi en l’àmbit social, sobretot al barri de la Mariola, on el veïnat viu una situació insostenible.” Per això, Esquerra demana dues noves places d’educació social a la regidoria de participació per a tasques de promoció del civisme i la cohesió social, quatre noves places temporals d’agents ocupacionals per al foment de l’ocupació i una partida de 75.000 euros per al sanejament, desratització i control de plagues. En cooperació i desenvolupament, es demana un augment de la despesa de transferències corrents per arribar als nivells de l’any 2011 quan governava Esquerra, i arribar al 0,33% dels ingressos, “vuit vegades més que ara”, apunta Vega. Pel que fa a urbanisme, a banda d’augmentar el carril bici amb un tram de l’avinguda Prat de la Riba, es proposa invertir 50.000 euros en la supressió de barreres arquitectòniques en espais públics i l’adaptació de fonts d’aigua com a abeuradors per als animals domèstics. A més, Esquerra torna a demanar que es faci un projecte expositiu d’interpretació i explicació de la història de l’edifici del Roser per incloure-ho dins el Parador i que es restitueixin els panells explicatius a la paret del cementiri on van tenir lloc afusellaments.

ERC-Avancem lamenta que la meitat dels projectes dels Pressupostos Participatius són de manteniment malgrat haurien de ser noves inversions

Cal més transparència en el procés de selecció de les propostes El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem lamenta que 63 dels 128 projectes que la ciutadania pot votar als segons Pressupostos Participatius de l’Ajuntament de Lleida són actuacions de manteniment, que és una de les obligacions de l’equip de govern, i no inversions noves com estava previst. Esquerra demana més transparència en el procés de validació dels projectes i la selecció final. El president del grup, Carles Vega, recorda que “la partida d’1 milió d’euros reservada per als Pressupostos Participatius correspon a inversió i el que està passant és que les inversions de la Paeria s’acaben gastant en manteniment.” Vega afirma que el procés endegat “és la via que han trobat els veïns i veïnes de Lleida per aconseguir que la Paeria els arregli els forats que tenen davant de casa o millores que fa temps que reclamen, fet que demostra que el govern municipal no compleix amb la seva responsabilitat de mantenir els espais públics i els equipaments en bones condicions.”  Entre els projectes relacionats amb actuacions de manteniment hi ha una llarga llista: arranjament de voreres del carrer Arquitecte Domènech i Gatell, a Vila Montcada, canvi de paviment al carrer Cavallers, millora de voreres a l’entorn de la plaça Ricard Viñes, millora d’il·luminació de la Seu Vella, millores de condicionament al Centre Cívic de Cappont...   D’altra banda, Vega destaca que “hi ha propostes que semblen cuinades per l’equip de govern perquè es repeteixen a tots els barris i altres que ja estaven previstes com l’ampliació del carril bici o l’adequació dels camins de l’Horta.” ERC-Avancem demana més transparència en com es fa el procés participatiu i la selecció de propostes, després que alguns veïns s’hagin queixat perquè el govern va canviar a la seva conveniència algun dels projectes que van guanyar l’any passat. “En canvi, hi ha projectes innovadors que podrien ser molt interessants i que es deixen aparcats perquè no requereixen obra.

Els regidors d’ERC, PdeCat, Crida i Comú abandonen el saló de plens amb la notícia dels empresonaments de Bassa, Forcadell, Romeva, Rull i Turull 

Ros tomba amb el vot de qualitat la moció per la llibertat dels presos polítics i una política penitenciària respectuosa amb els Drets Humans Els regidors d’Esquerra, PdeCat, Crida i Comú han abandonat el ple de la Paeria abans que finalitzés, en el moment que han conegut la notícia de presó per a Bassa, Forcadell, Romeva, Rull i Turull.  Abans el ple havia tombat, gràcies al vot de qualitat de l’alcalde Àngel Ros, la moció per la llibertat dels presos polítics i una política penitenciària respectuosa amb els Drets Humans presentada per ERC-Avancem, PdCat, Crida i Comú, després que les votacions havien quedat empatades amb 12 vots per l’absència de dos regidors socialistes en el moment de la votació i l’abstenció de la regidora no adscrita. Cal recordar que el PSC de la Diputació es va abstenir dimecres en la mateixa moció a la Diputació de Lleida. Tampoc ha prosperat la contramoció dels presos del PSC a la Paeria, que no ha tingut el suport de cap grup municipal. Els regidors republicans i membres del CDR de Lleida han mostrat pancartes a favor de la llibertat dels presos polítics durant el debat de les mocions i alguns han estat identificats per agents de la Guàrdia Urbana. El president d’ERC-Avancem, Carles Vega, ha tingut un record per la secretària general d’ERC, Marta Rovira, que ha marxat a l’exili, i la resta de processats en la causa judicial contra l’independentisme. Vega ha denunciat que “l’allunyament penitenciari és un càstig social que vulnera els drets reconeguts pel Dret Internacional i atempta contra els drets humans” i ha demanat “el trasllat immediat dels presos polítics a establiments penitenciaris a prop de la seva llar mentre no es produeixi la seva excarceració”. També ha demanat al PSC retirar la moció i “que es posi al costat de la democràcia i no del 155” i ha criticat “el cinisme del bloc del 155 quan diu que no hi ha presos polítics”. Pensions dignes i altres mocions El ple sí que ha aprovat la moció d’ERC-Avancem, el PdeCat, Crida i Comú a favor de garantir el poder adquisitiu de les persones pensionistes, que ha tingut la intervenció de la Marea Pensionista.

El grup ERC-Avancem vota en contra de la liquidació del pressupost i del reconeixement de crèdit

Els 800.000 € pendents són despeses corrents previsibles i només s’ha executat el 27% de les inversions El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem a la Paeria votarà en contra dels expedients de liquidació del Pressupost del 2017 i de reconeixement de crèdit de les despeses efectuades l’any passat i en anys anteriors, que ascendeix a gairebé 800.000 euros, en el ple del mes de març que se celebrarà aquest divendres. El president del grup, Carles Vega, lamenta que “cada any ho denunciem i cada any ens tornem a trobar el mateix. La gran majoria de les factures pendents de pagament que el govern municipal porta a reconeixent de crèdit són despeses corrents mal pressupostades: 200.000 euros de despeses postals, 250.000 euros de tractament de residus, 160.000 euros de subministraments energètics i lloguers, i 80.000 euros de divulgació.” Vega apunta que “entre les factures pendents també hi ha despeses supèrflues i innecessàries com els 4.200 euros dels allotjaments dels escortes de l’alcalde durant les vacances de Ros, entre les que destaca una factura de 3.500 euros d’un hotel de Vielha”, com ja va denunciar aquesta setmana ERC-Avancem. Pel que fa a la liquidació del Pressupost del 2017, el republicà denuncia que “els socialistes no han executat ni un 27% de les inversions previstes”, que eren de 17 milions d’euros.  

El PSC aprova el reconeixement de crèdit d'1'5 M i la modificació del Pressupost amb el suport de C’s i l’abstenció del PP i PDeCAT

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem ha reiterat la seva oposició a la modificació del Pressupost per al 2017 i el reconeixement de crèdit del 2016 per valor d’1’5 milions d’euros. Els dos expedients han estat aprovat gràcies als vots favorables del govern del PSC i C’s i l’abstenció del PP i el PDECAT. El president del grup, Carles Vega, ha criticat que tres mesos després que PSC, PP i C’s aprovessin el Pressupost, s’hagi de fer ‘una primera modificació per pagar factures no pressupostades i perquè no s’havia inclòs la pròrroga del servei d’aparcament controlat, grua i dipòsit de vehicles, tot i que ja se’ls havia advertit que feien malament de Pressupost del 2017.’ Pel que fa al reconeixement de crèdit, Vega ha advertit que ‘la normativa diu que s’ha de gastar només el que està pressupostat i, per tant, s’incompleix la Llei d’hisendes locals, la d’estabilitat pressupostària, les bases d’execució del pressupost i el cartipàs municipal’. A més, ha denunciat que ‘les despeses no pressupostades haurien d’estar previstes: 110.000 euros extres en anuncis a premsa, ràdio i televisió, 160.000 euros en subministrament, 170.000 euros en manteniment, 140.000 euros en festes, a part dels 825.000 euros de la zona blava.' D’altra banda, Vega ha assenyalat que el superàvit anunciat per l’equip de govern del PSC, d’uns 5 milions d’euros, ‘és conseqüència en gran part del pagament del deute de la Generalitat i de l’incompliment d’inversió d’1’4 milions d’euros de l’Acord de Pressupost per al 2016 pactat amb ERC-Avancem.’   Torre Salses El ple de la Paeria també ha aprovat, amb els vots del PSC,C’s i PP, una modificació puntual del Pla General d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) del SUR42 i una modificació del conveni amb Eurofund Parc Lleida, SL, promotora del centre comercial de Torre Salses. ERC-Avancem hi ha votat en contra perquè xoca amb model comercial de proximitat i ha reclamat una mobilitat més sostenible.

ERC-Avancem denuncia avaries contínues en màquines de zona blava i demana millor manteniment

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem reclama al govern de la Paeria que, mentre no es resolgui el canvi de model de gestió de la zona blava, vetlli pel bon funcionament del servei i que insti l’empresa concessionària a fer un manteniment més exhaustiu de les màquines expenedores de tiquets. El grup denuncia que nombroses màquines estan reiteradament fora de servei o tenen avaries, la majoria relacionades amb la lectura de targetes de crèdit. Les incidències es repeteixen sobretot durant la segona meitat de mes. Segons les queixes d’alguns veïns, hi ha barris com la Zona Alta i el Centre Històric en què el mal funcionament de les màquines és habitual. De fet, ERC-Avancem ha constatat que només aquest dimarts a primera hora del matí hi havia 6 aparells al voltant de l’antic edifici de Magisteri que no acceptaven el pagament amb targeta per “errada en la lectura”. El passat 16 de març el grup ja va denunciar manca de manteniment del servei, però davant la manca de resposta, al ple d’aquest divendres farà un prec a l’alcalde de Lleida perquè ho resolgui. Cal recordar que a finals d’abril farà un any de la pròrroga de la concessió del servei d’aparcament, grua i dipòsit de vehicles a l’empresa Eysa i que el govern municipal es va comprometre a remunicipalitzar el servei dins l’Acord de Pressupost per al 2016 amb ERC-Avancem. Comptadors segregats a la Bordeta D’altra banda, els republicans faran un altre prec a alcaldia per tal que la Paeria faci immediatament els tràmits i obres necessaris per segregar, amb comptadors separats, la comptabilització i posterior cobrament dels consums d’aigua de la Comunitat de veïns del carrer Sant Jaume número 1 del barri de la Bordeta, on hi ha ubicada la Llar de Jubilats. Ja fa un any que els veïns reclamen a l’Ajuntament el pagament puntual del consum d’aigua corresponent a la llar, una compensació per les despeses assumides fins ara i el cost de la col·locació dels comptadors individuals.