Lleida

Totes les notícies


Vega: “la liquidació del pressupost de la Paeria és irreal i torna a amagar factures pendents”

Recorda que la Sindicatura de Comptes va advertir que el reconeixement de crèdit és una mala praxis El grup municipal d’ERC-Avancem ha tornat a denunciar la mala gestió econòmica del govern municipal aquest dimarts a la Comissió de Gestió dels Recursos, en què s’ha donat compte de la liquidació del Pressupost del 2018 i s’ha aprovat una modificació de crèdit de prop de 700.000 euros. El president del grup, Carles Vega, lamenta que “una vegada més, la liquidació de pressupost que presenta l’equip de govern és totalment irreal, ja que tornen a presentar un superàvit que amaga factures pendents de pagar, moltes de subministraments i despeses previsibles com els endarreriments salarials.” Malgrat que el reconeixement de crèdit és inferior al d’altres anys, Vega recorda que “és una de les males pràctiques detectades per la Sindicatura de Comptes en l’informe 26/2018”. A més, Vega destaca que “el suposat superàvit de la Paeria amaga també una mala elaboració del pressupost, ja que, per exemple, una tercera part correspon a la compra d’aigua a la mancomunitat de Pinyana, que en realitat no s’ha gastat.” “En definitiva, com ja vam denunciar en el seu moment, es tracta d’un pressupost inflat en inversions i despeses”,  apunta el president del grup republicà.  

El grup ERC-Avancem vota en contra de la liquidació del pressupost i del reconeixement de crèdit

Els 800.000 € pendents són despeses corrents previsibles i només s’ha executat el 27% de les inversions El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem a la Paeria votarà en contra dels expedients de liquidació del Pressupost del 2017 i de reconeixement de crèdit de les despeses efectuades l’any passat i en anys anteriors, que ascendeix a gairebé 800.000 euros, en el ple del mes de març que se celebrarà aquest divendres. El president del grup, Carles Vega, lamenta que “cada any ho denunciem i cada any ens tornem a trobar el mateix. La gran majoria de les factures pendents de pagament que el govern municipal porta a reconeixent de crèdit són despeses corrents mal pressupostades: 200.000 euros de despeses postals, 250.000 euros de tractament de residus, 160.000 euros de subministraments energètics i lloguers, i 80.000 euros de divulgació.” Vega apunta que “entre les factures pendents també hi ha despeses supèrflues i innecessàries com els 4.200 euros dels allotjaments dels escortes de l’alcalde durant les vacances de Ros, entre les que destaca una factura de 3.500 euros d’un hotel de Vielha”, com ja va denunciar aquesta setmana ERC-Avancem. Pel que fa a la liquidació del Pressupost del 2017, el republicà denuncia que “els socialistes no han executat ni un 27% de les inversions previstes”, que eren de 17 milions d’euros.  

Plaques i medalles de la Paeria del 2017 Foto: Hermínia Sirvent

ERC-Avancem demana que es fixin criteris objectius per concedir medalles i plaques de la Paeria

Els republicans consideren que cal racionalitzar el nombre de reconeixements per posar-los en valor El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem reclama que l’Ajuntament de Lleida fixi criteris clars per a la concessió de plaques i medalles de la ciutat, uns reconeixements que cada any es donen durant l’acte del pregó de la Festa Major de maig. Precisament al ple del mes de març, que se celebra aquest divendres, es votarà l’atorgament d’11 plaques a entitats i 17 medalles a persones, la majoria per mèrit cultural, esportiu, o solidari, que se sumaran a les 8 plaques i medalles aprovades el mes passat.  El president del grup, Carles Vega, explica: “podem estar d’acord en la majoria de propostes, però creiem que cal definir millor els criteris, cosa que es posa en evidència quan en aquest ple se’ns proposa concedir una placa a la solidaritat a l’associació Mujeres en Igualdad, una entitat forana i dirigida per diversos càrrecs polítics en actiu d’un mateix partit.”  Vega destaca que “a l’article 2 del Reglament d’honors i distincions només parla de ‘premiar els mereixements especials, les qualitats destacades o altres circumstàncies singulars que concorrin en els guardonats’ però amb tantes plaques i medalles sembla que es vulgui afalagar i acontentar tothom, en una operació de màrqueting polític amb quota de partit inclosa.” El republicà considera que “cal racionalitzar el nombre de reconeixements per posar-los en valor, perquè si no ho fem els estem desvirtuant.” De fet, es tracta d’un debat que ja s’ha posat sobre la taula en diverses ocasions, però no s’ha concretat cap mesura. L’any 2017 es van concedir prop de 80 reconeixements de la ciutat entre plaques i medalles.

ERC-Avancem proposa reconeixements al mèrit cultural per a l’Associació Cultural Gitana de Lleida i el comunicador Enric Ribera

L’Ajuntament de Lleida atorgarà una placa a l’Associació Cultural Gitana de Lleida i una medalla al comunicador Enric Ribera Gabandé, en reconeixement al mèrit cultural, a proposta del grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem. ERC-Avancem va sol·licitar la placa per a l’Associació Cultural Gitana de Lleida i el seu president i fundador, Antoni Salazar Giménez, per la seva tasca en la promoció, manteniment i arrelament de la cultura gitana a Lleida i, en concret, en la recuperació de rumbes i garrotins. També destaquen pel seu treball en l’àmbit de la mediació per a la integració del poble gitano amb el català. De fet, Salazar ha estat el promotor de tot l’associacionisme dels gitanos a Catalunya, fet que l’ha dut a portar el nom de Lleida per tota la geografia de Catalunya. D’altra banda, el grup d’Esquerra a la Paeria també ha demanat que es distingeixi el comunicador Enric Ribera Gabandé, especialitzat en promoció turística, viatges, gastronomia, restauració i vins. Ha estat col·laborador en diversos mitjans de premsa escrita, ràdio, televisió i llibres durant 39 anys i ha donat a conèixer Lleida a una setantena de països. Ribera ha escrit més de 2.200 articles d'opinió, entrevistes i reportatges nacionals i internacionals en mitjans tan diversos com el butlletí de gastronomia i turisme de les terres de Lleida Santa Marta Hostalera, Diari de Lleida, Canal Viajar, Ràdio Popular de Lleida, La Mañana, Comer y Beber, Lleida Turística, RNE, La Cuina de Catalunya, Cadena 13 ràdio, Vinos y Restaurantes, TV3, Viajes y Turismo, Restauradores, Onda Rambla de Lleida, Rutas del Mundo, Catalunya Ràdio, El País, Radio Turismo Argentina, Radio Turismo Chile, Radio Turismo Perú i Radio Turismo Ecuador. L’any 1988 va obrir l'Editorial Ribera Rius i, més tard, la impremta Enquimer, promocionant molts autors de Lleida mitjançant l'edició de més de 190 títols. ERC-Avancem ha demanat per a ell una medalla al mèrit cultural, ja que no existeix, de moment, una medalla dedicada específicament al turisme i a la promoció econòmica.

El PSC aprova el reconeixement de crèdit d'1'5 M i la modificació del Pressupost amb el suport de C’s i l’abstenció del PP i PDeCAT

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem ha reiterat la seva oposició a la modificació del Pressupost per al 2017 i el reconeixement de crèdit del 2016 per valor d’1’5 milions d’euros. Els dos expedients han estat aprovat gràcies als vots favorables del govern del PSC i C’s i l’abstenció del PP i el PDECAT. El president del grup, Carles Vega, ha criticat que tres mesos després que PSC, PP i C’s aprovessin el Pressupost, s’hagi de fer ‘una primera modificació per pagar factures no pressupostades i perquè no s’havia inclòs la pròrroga del servei d’aparcament controlat, grua i dipòsit de vehicles, tot i que ja se’ls havia advertit que feien malament de Pressupost del 2017.’ Pel que fa al reconeixement de crèdit, Vega ha advertit que ‘la normativa diu que s’ha de gastar només el que està pressupostat i, per tant, s’incompleix la Llei d’hisendes locals, la d’estabilitat pressupostària, les bases d’execució del pressupost i el cartipàs municipal’. A més, ha denunciat que ‘les despeses no pressupostades haurien d’estar previstes: 110.000 euros extres en anuncis a premsa, ràdio i televisió, 160.000 euros en subministrament, 170.000 euros en manteniment, 140.000 euros en festes, a part dels 825.000 euros de la zona blava.' D’altra banda, Vega ha assenyalat que el superàvit anunciat per l’equip de govern del PSC, d’uns 5 milions d’euros, ‘és conseqüència en gran part del pagament del deute de la Generalitat i de l’incompliment d’inversió d’1’4 milions d’euros de l’Acord de Pressupost per al 2016 pactat amb ERC-Avancem.’   Torre Salses El ple de la Paeria també ha aprovat, amb els vots del PSC,C’s i PP, una modificació puntual del Pla General d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) del SUR42 i una modificació del conveni amb Eurofund Parc Lleida, SL, promotora del centre comercial de Torre Salses. ERC-Avancem hi ha votat en contra perquè xoca amb model comercial de proximitat i ha reclamat una mobilitat més sostenible.