Lleida

Totes les notícies


ERC-Avancem reclama més facilitats per obtenir les bonificacions pel bon ús de les deixalleries

Detecta manca d'informació i comprovants als punts de recollida de residus domèstics   El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem presentarà una proposta de resolució a la Comissió Informativa per les polítiques de Gestió dels Recursos, la Seguretat Pública i l’Organització municipal del mes de juny per instar l’Ajuntament de Lleida i l’empresa concessionària del servei municipal de recollida, transport i tractament de residus domèstics a facilitar l’aplicació de les exempcions i bonificacions fiscals previstes a l’Ordenança fiscal. En concret, ERC-Avancem demana a l’equip de govern que doti totes les deixalleries municipals de la provisió de rebuts o comprovants necessària perquè la ciutadania pugui acreditar la seva utilització i els residus aportats amb l’objectiu de poder sol·licitar exempcions i bonificacions fiscals de la Taxa per recollida, transport i tractament de residus municipals domiciliaris i assimilables. També li reclama que insti l’empresa concessionària a formar el personal de les deixalleries municipals per a què doni la informació corresponent a la ciutadania. El president d’ERC-Avancem, Carles Vega, explica que “l’ordenança recull dos trams de bonificació percentual de la tarifa corresponent, per raó d’ingressos familiars baixos, i una minoració de 10 euros si es compleixen unes determinades condicions d’ús de les deixalleries municipals com fer-ne ús sis cops l’any i portar-hi una determinada quantitat d’oli de cuina, mobles, electrodomèstics, bateries de cotxe o pintures, entre altres.” Vega adverteix que “segons diversos testimonis de ciutadanes i ciutadans de diferents barris de Lleida, aquests avantatges són desconeguts pel personal que té al seu càrrec la gestió de les deixalleries i tampoc coneixen l’existència de rebuts o comprovants que permetin acreditar la utilització de la deixalleria i, per tant, no se n’han pogut beneficiar.” El grup també requereix a la Paeria que reforci la informació sobre els drets i deures de la ciutadania en matèria d’ordenances fiscals i preus públics, especialment sobre les exempcions i bonificacions.

El grup municipal ERC-Avancem denuncia que Ilnet no té Pla d’Igualtat

També es queixa per la brutícia del mercat de Pardinyes i demana explicacions sobre la retirada de llaços grocs El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem a la Paeria denuncia que la concessionària de neteja viària i recollida de residus Ilnet no té aprovat el Pla d’Igualtat, com ha reconegut la pròpia empresa a la Comissió de Seguiment del servei celebrada aquest dimecres. El portaveu del grup, Josep Maria Baiget, reclama al govern municipal que vetlli perquè les concessionàries compleixin amb la llei en matèria d’igualtat i destaca que “Ilnet només té un 13% de treballadores i, per tant, queda clar que és imprescindible que aprovi i implementi el Pla d’Igualtat”. Els republicans també denuncien “la deixadesa endèmica d’Ilnet en la neteja del mercat dels dissabtes a Pardinyes” i han reclamat “que es busqui una solució definitiva per acabar amb la brutícia que generen les bosses de plàstic escampades per tot el barri.” D’altra banda, ERC-Avancem ha demanat informació sobre la denúncia del Comitè en Defensa de la República de Lleida, que diumenge es va queixar sobre la retirada de llaços grocs que membres del CDR havien lligat a diferents indrets de la ciutat per reclamar la llibertat dels presos polítics. Baiget ha advertit que, “si va ser l’equip de govern qui va donar l’ordre a Ilnet de treure els llaços de la via pública, s’estaria utilitzant un servei públic externalitzat per finalitats polítiques, una situació del tot inadmissible.”  

Els actes incívics se sancionaran segons la capacitat econòmica de la persona infractora, a proposta d’ERC-Avancem

La Comissió informativa de polítiques de la gestió i promoció de la ciutat i la sostenibilitat ha acceptat aquest divendres la proposta del grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem que demanava que les sancions que s’imposin per incomplir l’Ordenança municipal de neteja viària i gestió de residus de Lleida tinguin en compte la capacitat econòmica de les persones infractores. ERC-Avancem va plantejar afegir el criteri econòmic a l’article 44 de graduació de les sancions, al costat d’altres criteris ja existents com la intencionalitat o la reincidència, perquè considera que l’efecte d’una mateixa sanció és menor per a les persones amb major poder adquisitiu. De fet, a l’article 87 de la Llei de Residus de Catalunya 1/2009 ja té en compte ‘la capacitat econòmica de la persona infractora’ com a criteri subjectiu per graduar una sanció. La norma inclou ‘la necessitat imposada pels principis d’igualtat i proporcionalitat de prendre en consideració les circumstàncies econòmiques de l’infractor al determinar la multa corresponent.’ Per aquest motiu, finalment s’ha admès la incorporació del criteri econòmic a la modificació de l’Ordenança municipal de neteja viària i gestió de residus, que s’aprovarà definitivament al ple de divendres. Torre Salses D’altra banda, ERC-Avancem ha votat en contra de tots els expedients referents a Torre Salses: el conveni entre la Paeria i l’empresa Eurofund Parc Lleida, la modificació del pla general per reajustar el traçat de l’avinguda Víctor Torres i la modificació del pla parcial SUR 42 perquè pugui acollir el complex comercial. Esquerra insisteix a defensar que el de les mitjanes i les grans superfícies allunyades de la ciutat no és el model comercial que s’ajusta a les necessitats de Lleida i reitera que el que cal impulsar és un comerç local i de proximitat dins la trama urbana.

El grup municipal d’ERC-Avancem insisteix a Ros que tregui els carrers franquistes i li recorda que "reconciliació no és desmemòria”

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem ha tornat a exigir a l’alcalde de Lleida que elimini els noms franquistes del nomenclàtor de carrers de la ciutat. Els tres regidors republicans han reiterat durant tot la celebració del ple de desembre la reivindicació “Carrers franquistes, no!” i han fet una bateria de preguntes directes al Paer en Cap amb la intenció que aclareixi quines mesures pensa aplicar per complir la Llei 52/2007 de Memòria Històrica, que estableix que “Les administracions públiques, en l’exercici de les seues competències, prendran les mesures oportunes per a la retirada d’escuts, insígnies, plaques i altres objectes o mencions commemoratives d’exaltació, personal o col·lectiva, de la rebel·lió militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la Dictadura”. ERC-Avancem també ha preguntat com es resoldrà la demanda de centenars de ciutadanes i ciutadans i tres grups municipals, a més dels impulsors del manifest “Lleida lliure de franquisme”, d’eliminar definitivament els noms de carrer dedicats a alts càrrecs del règim franquista i defensors del cop d’estat de 1936, com ara Joan Recasens, Ramon Areny, Carmelo Fenech, Casimiro Sangenís, Miquel Montaña, Jesús i Lluís Recasens o Lluís Besa. Així, ha reclamat a Ros com pensa respondre oficialment davant la resolució de la comissió d’experts sobre els carrers franquistes, que al setembre va concloure que calia establir “uns criteris polítics clars” que “han de de ser fixats per la Corporació”. El president del grup republicà, Carles Vega, ha lamentat que Ros no hagi contestat cap pregunta i que hagi acusat ERC de voler destruir la tasca democràtica de reconciliació. Finalment, Vega li ha etzibat: “Reconciliació no és desmemòria”. "Pelotazo" a Torre Salses D'altra banda, ERC-Avancem ha denunciat que el govern municipal fomenti l'especulació posant a la venda 22 finques al SUR 42, on està projectat el projecte comercial de Torre Salses, perquè s'incrementarà el preu amb uns anys.

El grup municipal d’ERC-Avancem presenta al·legacions a l’ordenança de neteja i residus perquè les sancions es paguin segons la renda

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem ha presentat al·legacions a l’ordenança municipal de neteja i gestió de residus de Lleida per demanar que es tingui en compte la renda a l’hora d’imposar sancions en cas d’incompliment. En concret, el grup republicà proposa que en l’article 44 de graduació de les sancions, s’inclogui un nou criteri, el de “nivell de renda de la persona física o jurídica expedientada.” Per a ERC-Avancem, ponderar a l’alça o a la baixa les sancions per incompliment de l’ordenança segons la renda és un paràmetre just i modulador de la voluntat i la conducta de l’infractor, de manera que es vetlla per l’objectiu final de compliment de la norma. L’ordenança es va aprovar inicialment el passat 7 d’octubre en un ple de la Paeria i ara està obert el termini per presentar-hi al·legacions.

El grup municipal d’ERC-Avancem demana que les infraccions de l’ordenança de neteja viària i gestió dels residus es multin segons la renda

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem proposa que es tingui en compte la renda a l’hora d’imposar les sancions per incomplir l’ordenança municipal de neteja viària i gestió dels residus. Aquesta és una de les principals esmenes que el grup ha presentat a l’ordenança, la modificació de la qual passarà pel proper ple. Per a ERC-Avancem, fer pagar més diners als que en tenen més és una manera eficient d’aconseguir que els ciutadans actuïn amb civisme i adequadament respecte a la neteja de la via pública i la gestió de la brossa. En concret, es proposa introduir com a criteri principal la proporcionalitat de sancions segons la renda de la persona infractora en l’apartat de graduació de sancions, que van de 120 euros a 60.000 euros. Altres criteris que sí inclou l’ordenança són, per exemple, la gravetat del dany o l’afectació de la salut i la seguretat de les persones. L’esmena d’Esquerra va quedar sobre la taula a l’última Comissió informativa de polítiques de la gestió i promoció de la ciutat i la sostenibilitat perquè el govern municipal vol consultar-la amb els serveis jurídics. ERC-Avancem també demana que quan es cometi una infracció, sigui obligatori restituir els danys generats, a més de pagar la multa pertinent. 

Aprovada per unanimitat la proposta d’ERC-Avancem d’usar càmeres amb sensors de moviment per acabar amb els abocaments il·legals de residus a l’Horta

Tots els grups municipals han donat suport aquest dilluns a la proposta de resolució del grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem perquè s’instal·lin càmeres de fototrampeig a diferents punts de l’Horta amb l’objectiu de posar fi als abocament il·legals de residus. La proposta, que es va presentar al juny, s’ha aprovat finalment a la Comissió de l’Horta de juliol després d’haver estat avalada per un informe de la Guàrdia Urbana, que conclou que es compleix la normativa vigent. El portaveu d’ERC-Avancem, Josep Maria Baiget, ha explicat que es tracta d’una ‘eina dissuasiva i, en últim terme, de sanció contra pràctiques incíviques que fomenten la proliferació d’abocaments incontrolats de brossa.’ Així, ha recordat que ‘les càmeres de fototrampeig són dispositius connectats amb sensors de moviment que permeten obtenir fotografies molt precises amb un cost econòmic reduït.’  Baiget ‘aquesta mesura suposarà un estalvi per a les arques municipals, donat que cada any la Paeria es gasta més de 77.000 € en la recollida d’aquests residus’, un servei que està fora del contracte amb l’empresa concessionària. D’altra banda, ERC-Avancem valora positivament que s’hagi donat llum verda a la licitació per a la redacció del Pla d’Usos de l’Horta, tot que lamenta la lentitud del Govern municipal. Cal recordar que tot just ara fa un any que ERC-Avancem va demanar a la Comissió que es fes un Pla d’Usos. Per últim, Baiget ha tornat a denunciar la manca de compromís i l’incompliment del cartipàs, per part del Govern de la Paeria, per no deixar votar algunes propostes a les comissions, contradient així una resolució presa en Junta de Portaveus. Així, considera que no és pertinent que la Comissió de l’Horta hagi demanat un informe al secretari per saber si es pot debatre en comissió la proposta de cronograma presentada per ERC-Avancem. El grup va proposar que es consensués un cronograma per establir el calendari en què es portaran a terme les actuacions incloses al Pla Director de l’Horta presentat pel Govern per als propers dos anys.

El grup municipal d’ERC-Avancem proposar fer servir càmeres amb sensors de moviment per detectar els que embrutin l’Horta

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem insta l’equip de Govern a destinar una unitat de la Guàrdia Urbana a fer fotografies amb càmeres de fototrampeig ubicades estratègicament per acabar amb els punts negres d’abocament de residus. Així ho ha proposat aquest dilluns a la Comissió de l’Horta. El regidor Josep Maria Baiget ha explicat que ‘aquests dispositius connectats amb sensors de moviment permeten obtenir fotografies precises amb poc cost i podrien ser la solució als abocaments de residus il·legals detectats a diversos punts de l’Horta’. Les càmeres de fototrampeig són les que s’utilitzen habitualment amb infrarojos per fotografiar animals de nit. Baiget ha denunciat que ‘ja fa anys que es repeteix aquesta situació i no s’ha fet res, tot i que la Paeria es gasta més de 77.000 € anuals en la recollida d’aquests residus, ja que el servei està fora del contracte amb la concessionària.’  ERC-Avancem també demana que s’informi a la Comissió de l’Horta cada trimestre del nombre d’actuacions i sancions que s’hagin fet, amb l’objectiu de valorar el grau d’eficàcia de l’actuació. Finalment la proposta no s’ha debatut en aquesta sessió a l’espera d’un informe de la Guàrdia Urbana, un fet que ha lamentat el regidor republicà, que assegura que ‘s’està incomplint el cartipàs perquè les propostes s’han de poder votar a les comissions, i més encara quan fa temps que estan registrades’.