Lleida

Totes les notícies


ERC, PDeCAT, Crida i el Comú demanen un informe jurídic sobre la legalitat del conveni de Torre Salses

El conveni aprovat pel PSC, Ciutadans i el PP al ple de la Paeria del mes de setembre no venia avalat per cap informe jurídic Els grups municipals d’ERC-Avancem, PDECat, Crida per Lleida i Comú de Lleida han demanat al secretari municipal un informe jurídic sobre el conveni urbanístic de l’Ajuntament de Lleida amb l’empresa promotora de Torre Salses, Eurofund Parc Lleida SL.. L’acció forma part de les accions en defensa dels interessos de Lleida que s’estan portant a terme al Congrés dels Diputats i el Parlament de Catalunya. El conveni aprovat pel PSC, Ciutadans i PP al ple de setembre no venia avalat per cap informe jurídic, fet que constitueix una irregularitat que mai s’hauria de produir en un conveni d’actuació urbanística. Les quatre formacions qüestionem la legalitat de l’operació de requalificació de terrenys al SUR-42 i la compravenda de terrenys entre la SAREB i Eurofund, una empresa vinculada amb paradisos fiscals. Cal recordar que la setmana passada els grups d’Esquerra Republicana, PDeCAT i En Comú Podem al Congrés dels Diputats van registrar conjuntament una Proposició No de Llei (PNL) per instar al Govern a que ordeni a la Societat de Gestió d’Actius procedents de la Reestructuració Bancària (SAREB) la rescissió del seu contracte privat amb Eurofund Parc Lleida, SL. per contravenir els principis de la SAREB de no utilització d’estructures de caràcter opac amb finalitats d’evasió d’impostos.

Els actes incívics se sancionaran segons la capacitat econòmica de la persona infractora, a proposta d’ERC-Avancem

La Comissió informativa de polítiques de la gestió i promoció de la ciutat i la sostenibilitat ha acceptat aquest divendres la proposta del grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem que demanava que les sancions que s’imposin per incomplir l’Ordenança municipal de neteja viària i gestió de residus de Lleida tinguin en compte la capacitat econòmica de les persones infractores. ERC-Avancem va plantejar afegir el criteri econòmic a l’article 44 de graduació de les sancions, al costat d’altres criteris ja existents com la intencionalitat o la reincidència, perquè considera que l’efecte d’una mateixa sanció és menor per a les persones amb major poder adquisitiu. De fet, a l’article 87 de la Llei de Residus de Catalunya 1/2009 ja té en compte ‘la capacitat econòmica de la persona infractora’ com a criteri subjectiu per graduar una sanció. La norma inclou ‘la necessitat imposada pels principis d’igualtat i proporcionalitat de prendre en consideració les circumstàncies econòmiques de l’infractor al determinar la multa corresponent.’ Per aquest motiu, finalment s’ha admès la incorporació del criteri econòmic a la modificació de l’Ordenança municipal de neteja viària i gestió de residus, que s’aprovarà definitivament al ple de divendres. Torre Salses D’altra banda, ERC-Avancem ha votat en contra de tots els expedients referents a Torre Salses: el conveni entre la Paeria i l’empresa Eurofund Parc Lleida, la modificació del pla general per reajustar el traçat de l’avinguda Víctor Torres i la modificació del pla parcial SUR 42 perquè pugui acollir el complex comercial. Esquerra insisteix a defensar que el de les mitjanes i les grans superfícies allunyades de la ciutat no és el model comercial que s’ajusta a les necessitats de Lleida i reitera que el que cal impulsar és un comerç local i de proximitat dins la trama urbana.

El grup municipal ERC-Avancem adverteix que el govern impulsa Torre Salses amb diverses actuacions

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem denuncia que l’equip de govern està fomentant el projecte comercial de Torre Salses amb la modificació puntual del pla parcial d’ordenació SUR 42 i la posada a la venda de terrenys en aquest sector, malgrat que encara hi ha pendent l’estudi d’impacte socioeconòmic que la Paeria va acordar fer amb les entitats comercials de la ciutat. ERC-Avancem considera que la modificació parcial al SUR 42 de la qual aquest divendres s’ha informat a la Comissió informativa de polítiques de la gestió i promoció de la ciutat i la sostenibilitat és una modificació encoberta del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) i que, per la repercussió que suposarà el projecte comercial a la ciutat, seria més raonable que s’hagués d’aprovar al ple i no a la Junta de Govern Local. A més, el grup republicà considera que treure a licitació per un import de poc més d’1 milió d’euros 22 parcel·les per la construcció d’habitatges al SUR 42, al costat d’on es preveu fer-hi el complex comercial, és malvendre patrimoni municipal, ja que si finalment es fa el projecte d’Eurofund el preu dels terrenys pujarà de forma notable i es fomentarà l’especulació. Contractació ètica i sostenible D’altra banda, ERC-Avancem ha tornat a reclamar que s’incloguin criteris ètics i sostenibles al plec de clàusules de totes les contractacions públiques per fomentar una política activa de foment de l’ocupació entre els col·lectius més desfavorits i de protecció del medi ambient, tal com va aprovar l’Ajuntament de Lleida en una declaració institucional el passat mes de febrer a instàncies del grup republicà. En concret, ha demanat que es tinguin en compte aquests criteris en el plec de clàusules per a la contractació del servei de manteniment, conservació i millora de voreres i Brigada d’Acció Immediata, al qual només s’hi ha inclòs alguna referència testimonial i insuficient.

Vega: El que no ha fet el Govern, que és obrir el debat comercial, ho hem de fer nosaltres

El president del grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem, Carles Vega, ha retret aquest dimecres a l’alcalde Àngel Ros que en els últims mesos hagi desoït la demanda de gran part dels grups municipals de l’Ajuntament de Lleida i del sector comercial respecte a debatre i planificar el futur del comerç a la ciutat. Per això ERC-Avancem, juntament amb els grups de Convergència i Unió, la Crida per Lleida i CUP i el Comú de Lleida han anunciat en una roda de premsa conjunta que forçaran la celebració d’un ple extraordinari monogràfic sobre el comerç. Vega ha assegurat: ‘hauríem volgut que alcaldia fes tallers o jornades obertes a la participació per parlar sobre el model comercial’. I ha sentenciat: ‘el que no ha fet el Govern, que és obrir el debat comercial, ho hem de fer nosaltres.’ A més, Vega ha destacat que ‘el sector comercial també hauria de participar al ple i s’hauria de parlar de l’impacte que tindria la implantació de grans superfícies a Lleida, cosa que no recullen els estudis comercials.’ Per últim, ha reiterat que, com es va veure en l’últim ple ordinari, ‘el PSC ha emmascarat una modificació urbanística amb l’excusa de Torre Salses’ i ha tornat a reclamar a l’equip de Govern ‘que expliqui si s'amaga algun interès darrere’. CiU, ERC-Avancem, la Crida i el Comú sumen 13 regidors, gairebé el doble dels necessaris per forçar la convocatòria d’un ple extraordinari.