Lleida

Totes les notícies


Lleida ofereix 96 espais complementaris per a les escoles

La xarxa de ludoteques, equipaments culturals, centres cívics i parcs de la ciutat estaran a disposició de la conselleria d’Educació durant el curs escolar per garantir les mesures específiques per la Covid-19. L’alcalde Miquel Pueyo ha ofert aquests espais en la reunió de Coordinació Territorial de la Covid-19. La Paeria ha ofert 96 espais municipals per donar suport a la conselleria d’Educació en el desenvolupament d’aquest curs escolar a Lleida, en què s’hauran d’aplicar mesures especials per la Covid-19. Així ho traslladat aquest matí a la reunió de coordinació territorial de la Covid-19 el paer en cap, Miquel Pueyo, qui ha refermat “la voluntat de l’Ajuntament de Lleida de ser un agent actiu per garantir l’òptim desenvolupament del curs escolar adaptant-se a les circumstàncies específiques que es requereixin per motius de seguretat i salut”. La regidoria d’ Educació està coordinant el conjunt d’espais municipal que es posaran a disposició de la Generalitat per reforçar els recursos de què disposa Educació de cara el nou curs. En aquests moments, l’Ajuntament de Lleida està en disposició d’oferir a la conselleria d’Educació 79 zones diferenciades en Centres Cívics – que mantindran i faran compatible la seva activitat amb la funció educativa- la xarxa de les ludoteques municipals (5), equipaments culturals municipals (7) – Museu de l’Aigua, Museu Roda Roda, espai Dipòsit del Pla de l’Aigua, Museu Morera, Casa dels Gegants i Seu Vella (7) i espais oberts de la ciutat (5) com els Camps Elisis, La Mitjana, la plaça de les Magnòlies, la plaça Sant Pere i la zona del Parc Joan Oró.

La Paeria col·laborarà amb Salut en els cribratges massius amb PCR que comencen divendres a la tarda a Balàfia

L’objectiu és detectar persones asimptomàtiques, de 18 a 40 anys, per trencar les cadenes de transmissió i tenir una foto del moment per anticipar la tornada a l’escola. L’Ajuntament de Lleida col·laborarà amb el Departament de Salut en els cribratges massius amb PCR que està previst fer a diferents barris de la ciutat. El paer en cap, Miquel Pueyo, acompanyat de la tinent d’alcalde i regidora de Salut, Montse Pifarré, s’ha reunit amb la gerent de la Regió Sanitària d Lleida, Divina Farreny, per parlar de com es duran a terme les proves i en quines àrees bàsiques de salut. Pueyo ha indicat que demà passat, dia 28 d’agost, a la tarda, s’iniciaran els PCR al barri de Balàfia i que durant el dia d’avui es determinarà la planificació dels dies i els següents barris on es faran. El més probable és que les proves es realitzin als centres cívics, tot i que cal concretar-ho. En aquest sentit, en el marc de les competències, capacitats i disponibilitat d’espais i recursos, l’alcalde ha mostrat la voluntat de col·laborar i exercir una “cooperació plena” per tirar endavant amb els cribratges. La gerent de la Regió Sanitària de Lleida, Divina Farreny, ha explicat que hi ha un doble objectiu amb les proves PCR que es projecten a Lleida: d’una banda, detectar les persones asimptomàtiques per fer el corresponent aïllament i trencar les cadenes de contagi. De l’altra, veure el nivell de transmissió i tenir una foto del moment per anticipar-se a la tornada a l’escola. Segons ha explicat, es prioritzen els barris d’acord a les taxes d’incidència. Es començarà divendres a Balàfia i durant el dia d’avui es detallarà els dies i en quins barris continuaran les proves. Les proves PCR van dirigides a una població asimptomàtica de 18 a 40 anys, amb més contacte social i més cadenes iniciades, per trobar aquestes persones i el seu entorn (família, amics, infants..) i aturar la transmissió. Farreny ha afirmat que es continua en una situació de “pau tensa”.

Pueyo demana un major paper municipal en la gestió de la Covid i reclama a l'Estat suport financer

El paer en cap, Miquel Pueyo, reclama al govern de l’Estat suport financer pels ajuntaments Les dades de la ciutat de Lleida mostren que es comença a aplanar la corba de creixement de casos, però el primer tinent d’alcalde, Toni Postius, demana no abaixar la guàrdia L’Ajuntament repartirà 1.600 mascaretes als centres cívics aquesta setmana, ha anunciat el tinent d’alcalde Sergi Talamonte Els resultats de l’estudi serològic a la plantilla de la Paeria, mostren una prevalença de Covid d’entorn del 3% El paer en cap Miquel Pueyo, ha demanat avui “un paper més important pels municipis” en la gestió de l’epidèmia de la Covid-19 i de les futures pandèmies globals, en cooperació amb el sistema sanitari, però tenint en compte que “haurem d’aprendre a conviure amb el virus i amb els seus brots, fins que no disposem d’una vacuna”. “Hauríem de trobar fórmules que ens permetin complir les mesures de protecció i de distància, però que al mateix temps ens permetin fer una vida el més normal possible. Els confinaments funcionen, en termes estrictament sanitaris, però si els apliquem durant massa temps o amb un rigor implacable, correm el risc de dur la nostra societat al límit de la inanició. Sempre amb el consens més ampli amb les autoritats sanitàries, els municipis han d’explorar fórmules que permetin mantenir sota control el volum de contactes interpersonals, aplicar mesures de protecció i, malgrat tot, no aturar l’activitat”, ha remarcat. Pueyo va traslladar aquesta demanda al President de la Generalitat, Quim Torra, al vicepresident, Pere Aragonès, i a altres membres del Govern en una reunió celebrada ahir. L’alcalde ha assenyalat que aquesta setmana ha de ser clau pel control del rebrot a Lleida, ja que comencen a remetre tímidament els brots al Segrià, però que cal tenir en compte l’impacte molt important del segon confinament sobre l’estat d’ànim i l’economia dels lleidatans i lleidatanes. D’altra banda, el paer en cap ha reclamat al govern espanyol “que prengui partit en aquesta situació” amb suport financer als ajuntaments.

La Paeria ampliarà els serveis oberts al públic amb l'entrada a la fase 2 del desconfinament

Reobriran catorze escoles bressol, el Conservatori, l'Aula de Teatre, l'Escola d'Art, els museus i les oficines d'atenció al públic de Drets Civils, Turisme i Consum El cementiri també tornarà a obrir per a visites, tot i que es fixa un màxim de 25 assistents per enterrament L'Ajuntament de Lleida té previst ampliar l'obertura de serveis municipals amb la relaxació de les mesures de confinament per l'entrada de la regió sanitària de Lleida a la fase 2, prevista per aquest dilluns, 8 de juny, segons s’ha informat avui en la reunió del Centre de Coordinació Municipal (Cecopal), que ha presidit el paer en cap, Miquel Pueyo. La posada en marxa d'aquesta ampliació de serveis està condicionada en tot cas a la publicació oficial del canvi de fase per la regió de Lleida. En l'àmbit educatiu està prevista la reobertura de catorze escoles bressol, totes excepte les de Germans Grimm, Bordeta, Magraners i Llívia, que es mantindran tancades per manca de famílies interessades en la seva reobertura. El seu horari serà de 8 a 12 h i de 15 a 17 h sense servei de menjador, tot i que cada escola obre en franges d'horari diferent, en funció de les necessitats de les famílies. També tornaran a estar obertes al públic a partir del dia 8 l'Escola de Música i Conservatori Municipal, per tal de preparar les proves d'accés; l'Aula Municipal de Teatre, per alumnat de segon del cicle formatiu i proves d'accés; i l'Escola d'Art Municipal, per alumnat de segon i proves d'accés. En l'àmbit cultural, torna l'activitat als museus, amb l'obertura al públic del Museu d'Art Jaume Morera, Centre d'Art la Panera, Museu de l'Aigua, Museu de l'Automoció Roda Roda i la Casa dels Gegants. Pel que fa als equipaments esportius, amb l'inici de la fase 2 s'obriran els pavellons Onze de Setembre i Barris Nord, perquè els clubs puguin fer ús de les oficines. Quant a la regidoria de Drets Socials, dilluns es produirà l'obertura de les ciberaules i dels serveis d'intervenció socioeducativa (SIS) amb aforament limitat.

La Paeria habilitarà el Pavelló 3 de Fira de Lleida per allotjar les persones temporeres

L’Oficina Única d’Atenció s’instal·larà al mateix pavelló, amb 150 places disponibles, així com els diversos serveis com dutxes, àpats o consigna Es donarà suport en la recerca de feina, amb l'Oficina d'Atenció al Temporer, i s’incidirà en la detecció de problemes de salut associats a la Covid-19, pel que el projecte donarà una resposta transversal en els àmbits social, ocupacional i sanitari per garantir l'atenció de les necessitats bàsiques d'aquest col·lectiu Avui, amb el Departament de Salut, s’han realitzat tests PCR i s’ha mesurat la temperatura per poder-les derivar les persones ateses al recurs habitacional adequat en cada cas: al pavelló municipal Agnès Gregori o a l’Hotel Rambla L’Ajuntament de Lleida ha donat a conèixer el projecte previst per atendre les persones temporeres de la Campanya de la fruita per donar una resposta coordinada a l’acollida humanitària dels treballadors que venen a la ciutat en la recerca de feina. El Pavelló 3 de Fira de Lleida s’habilitarà per allotjar a partir de l’1 de juny aquestes persones i també serà l’Oficina Única d’Atenció i oferirà els diversos serveis del projecte, com les dutxes, consigna, àpats, etc. Els tres eixos principals de l’atenció són: detectar situacions de risc en les persones treballadores del camp –persones grans, dones, problemes de salut, etc. per derivar-les als recursos adients; donar suport a la recerca de feina i cobertura temporal de les necessitats bàsiques –alimentació, allotjament, higiene, etc.- i enguany, específicament, detectar problemes de salut associats a la covid-19 per derivar-los al recurs corresponent. La tinent d’alcalde Jordina Freixanet ha detallat el projecte i ha insistit en què s’atén de manera coordinada i transversal els àmbits social, ocupacional i sanitari. L’Oficina Única d’Atenció, al pavelló 3, tindrà com a objectius l’acompanyament en la recerca activa de feina, la detecció de situacions de risc i/o vulnerabilitat entre els treballadors temporers, la informació dels serveis i l’acreditació per al seu ús i accions d’intervenció socioeducativa amb les persones que s’hagin detectat en situació de vulnerabilitat social, com persones grans, molt joves, addiccions, etc.

La Paeria concedirà 150.000 euros en ajuts a empreses i autònoms que han hagut de tancar per la Covid-19

L'Ajuntament impulsa una modificació pressupostària que prioritza les polítiques socials i de promoció econòmica –amb un impacte econòmic pròxim al milió d'euros– per fer front a les repercussions de l'epidèmia, i la sostenibilitat financera de la Paeria També es deixen de liquidar 539.000 euros en taxes a empreses i es destinaran 70.000 euros més a subministrar aliments a persones en risc d'exclusió La tinent d'alcalde de Recursos Municipals, Hisenda i Salut, Montse Pifarré, ha anunciat avui que l'Ajuntament de Lleida té previst obrir una convocatòria d'ajuts de 150.000 euros per a empreses que han hagut de tancar la seva activitat per la declaració de l'estat d'alarma per l'epidèmia de la Covid-19. Aquesta és una de les mesures de foment de l'activitat econòmica que preveu la Paeria i que se suma a la no liquidació de 539.000 euros de les taxes municipals de residus comercials, mercats, vetlladors i els cànons de concessions, a les empreses que han vist interrompuda la seva activitat. Pifarré ha presentat avui en una roda de premsa per videoconferència la modificació del pressupost municipal de 2020 que impulsa el govern municipal per import de 3.779.814 € amb tres prioritats clares davant la greu situació actual: les polítiques socials per ajudar a persones en dificultats; la recuperació econòmica i de l'ocupació; i la sostenibilitat de les finances municipals. La tinent d'alcalde ha remarcat que la Paeria farà tots els esforços que calgui per esmorteir el fort impacte que aquesta crisi suposarà pels lleidatans, amb mesures de promoció econòmica i socials que suposen la mobilització de gairebé un milió d'euros (990.474 €.) "L'Ajuntament prioritzarà el manteniment de l'activitat econòmica, l'ocupació i la justícia social. Volem ser a prop dels empresaris, als autònoms i els treballadors de la ciutat i que tothom tingui les seves necessitats bàsiques i drets socials coberts", ha assenyalat. Foment de l'activitat econòmica La Paeria destinarà 805.

La Paeria prepara tecnològicament el Pavelló 11 de setembre perquè Salut el pugui utilitzar pel Covid-19, si és necessari

Des dels Serveis de Tecnologia municipals i Esports, en col·laboració amb el Departament de Salut de la Generalitat, s’està treballant en la connectivitat del pavelló i les necessitats específiques per poder acollir pacients de Covid-19 La Paeria compta amb la col·laboració de l'empresa Cisco, líder mundial en xarxes per a Internet, que facilitarà la infraestructura d'accés a Internet L’Ajuntament de Lleida, en col·laboració amb el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, està treballant en l’habilitació del Pavelló 11 de setembre per poder acollir pacients de Covid-19, en el cas que sigui necessari més espai per acollir malalts, a banda dels actuals equipaments sanitaris.   Fa dies que des dels Serveis de Tecnologia municipals de l’Ajuntament de Lleida i el departament d’Esports s’ estan preveient les condicions tècniques i d’infraestructures de telecomunicacions perquè l’equipament esportiu municipal pugui ser utilitzat com equipament sanitari d’urgència, amb les òptimes prestacions de seguretat i qualitat de servei. El departament de Salut de la demarcació de Lleida amb col·laboració amb els tècnics de l’Ajuntament deixarà el pavelló en fase de preactivació per a poder-lo posar en funcionament, si l’evolució de la pandèmia així ho aconsella, de manera immediata.   Un dels aspectes importants de la conversió d’aquest equipament en un espai hospitalari és la connectivitat i la Paeria ha arribat a un acord amb l’empresa Cisco, líder del sector de les telecomunicacions, que facilitarà la infraestrucutra d'accés a Internet, que inclou solucions Cisco Meraki de Switching, routing i ciberseguretat. Cisco també aporta gratuïtament la seva plataforma de vídeo-conferència i col·laboració Cisco Webexm que facilita reunions virtuals de manera senzilla i segura per a que els pacients puguin comunicar-se amb els seus familiars.    

La Paeria ofereix a la comunitat islàmica un espai al cementiri de Lleida

L’alcalde, Miquel Pueyo, ha explicat que, si calgués enterrar algun difunt d’aquesta comunitat, es podria fer en base als seus ritus i característiques Pueyo també ha avançat que l’Ajuntament dedicarà al cementiri un espai de memòria a les víctimes de la covid-19 L’Ajuntament de Lleida oferirà un espai al cementiri municipal a la comunitat islàmica per si calgués fer un enterrament en aquest període de crisi pel coronavirus. El paer en cap, Miquel Pueyo, acompanyat de la tinent d’alcalde i regidora de Salut, Montse Pifarré, i de la cap de la Secció de Salut Pública, Mercè Tor, ha visitat aquest matí el recinte per ubicar aquest espai i respondre així a la demanda de la comunitat, per fer el sepeli en base als seus ritus i característiques. De moment, no s’ha produït cap defunció, però s’hi està treballant perquè en el cas que fos necessari, es pogués atendre-la d’acord als seus requeriments, com que s’enterri a terra (ha de ser amb taüt) i amb orientació a la Meca. És un terreny que permetria més d’una trentena d’enterraments i que, posteriorment, es podria identificar com la mateixa comunitat considerés convenient. Pueyo ha explicat que compartirà l’espai amb la comunitat perquè l’estudiï i valori l’oferiment que els fa la Paeria. L’alcalde ha agraït a l’alcalde de Castelló de Farfanya, Omar Noumri Coca, l’assessorament i l’ajut rebuts per entendre les aspiracions de la comunitat musulmana, alhora que també ha estès l’agraïment al mateix col·lectiu per la seva flexibilitat en aquestes circumstàncies. En la visita d’aquest dijous al cementiri, l’alcalde ha avançat també que la Paeria hi dedicarà un espai de memòria a les víctimes del coronavirus. Pueyo ha explicat que quan hagi passat aquesta crisi es buscarà un punt tranquil, prop d’una làmina d’aigua, amb zona verda i que sigui accessible, per fixar un element memorial que recordi la pandèmia a la ciutat i les persones que hi han perdut la vida.

L’Ajuntament de Lleida ajorna la Festa Major per l’emergència sanitària

Es preveu que part dels actes i dels concerts posposats se celebrin en les Festes de la Tardor L’Ajuntament de Lleida ha ajornat la Festa Major de la ciutat, que s’havia de celebrar del 7 a l’11 de maig, amb motiu de l’emergència sanitària per la Covid-19. La Regidoria de Festes està treballant perquè part dels actes així com dels concerts que ja estaven programats es puguin traslladar a les Festes de la Tardor, del 25 al 29 de setembre. Es farà d’aquesta manera sempre que ho permetin les indicacions sanitàries i els criteris de celebració d’esdeveniments massius vigents en les noves dates. Per tal de preparar el canvi, la Paeria està en contacte amb les entitats i conjunts musicals que havien de participar en la Festa Major. En aquest sentit, l'Ajuntament agraeix i destaca l'excel·lent col·laboració que han mostrat i el seu esforç per adaptar-se a la modificació de dates. El regidor Ignasi Amor ha assenyalat que la major part dels grups compromesos al maig podran oferir els seus concerts al setembre.