Lleida

Totes les notícies


ERC-Avancem, el PDeCat, la Crida CUP i el Comú exigeixen que no s'enderroqui Santa Cecília fins que no es presenti el projecte de remodelació

Els grups municipals han presentat una proposta de resolució conjunta Els grups municipals del PDeCAT, ERC-Avancem, la Crida-CUP i el Comú de Lleida han presentat una proposta de resolució conjunta que demana que no es faci cap acció d’enderroc ni trasllat de restes humanes dels sectors afectats pel decret de ruïna del pavelló de Santa Cecília del cementiri municipal de Lleida fins que no es presenti el projecte de reconstrucció d’aquest sector als grups de l’oposició. El passat 13 de desembre es va signar un decret d’alcaldia on es posava en coneixement dels afectats la declaració de ruïna perimetral dels sectors A, B, F i G del departament de Santa Cecília desestimant totes les al·legacions presentades i ordenant l’enderroc dels nínxols. Aquest decret, que no es va publicar al Butlletí Oficial de la Província fins el dia 3 de gener de 2018, no s’esmenta en cap moment el projecte de reconstrucció dels sectors afectats. Aquest projecte de reconstrucció, en canvi, havia estat explicat en la sessió del Consell Municipal de Patrimoni de Lleida el passat 13 de setembre. Després que els tècnics reconeguessin que la degradació del pavelló funerari responia a la deixadesa i la manca de conservació per part de l’ajuntament de Lleida, es parlava de mantenir i recuperar elements singulars com les façanes, les arcades, els elements comuns i els jardins que conformen el conjunt monumental de Santa Cecília i la reconstrucció de la secció de nínxols mantenint l’arquitectura i l’estètica orginals. Ara, els grups del PDeCAT, ERC-Avancem, la Crida-CUP i el Comú de Lleida reclamem la còpia del projecte constructiu d’aquesta remodelació, una presentació en el marc de la Comissió de Polítiques de la Gestió i Promoció de la Ciutat i la Sostenibilitat i que, fins que això no passi, tampoc no es faci cap enderroc ni trasllat de restes, tal i com es va aprovar en el ple municipal del 26 de maig de 2017.

El grup ERC-Avancem defensa una gestió pública i criteris socials i de qualitat en la gestió dels centres de dia

El ple de la Paeria aprova el plec de clàusules del contracte de Santa Clara i Magraners El grup municipal d’ERC-Avancem ha tornat a defensar al ple de desembre una gestió 100% pública dels centres de dia per a la gent gran de Santa Clara i els Magraners per garantir un servei de qualitat i a l’abast dels ciutadans que ho necessiten. El plec de clàusules administratives particulars que regeix el contracte de gestió del servei s’ha aprovat amb l’abstenció dels republicans. ERC-Avancem lamenta que els centres municipals funcionaran amb un sistema de cofinançament i recorda que els dos centres de dia de la Generalitat que hi ha a Lleida són públics. A més, denuncia que en el plec de clàusules és preferent el criteri econòmic de les ofertes, de manera que pot afectar negativament en la qualitat del servei als usuaris i en les condicions laborals dels treballadors. Museu Morera D’altra banda, el grup republicà s’ha abstingut en el contracte d’arrendament entre l’Ajuntament de Lleida i la Llotja Agropecuària Mercolleida S.A per un valor de 247.500 euros cada any per reubicar-hi el personal municipal que ara treballa a l’antiga Audiència perquè això suposa un sobrecost encobert i a perpetuïtat del Museu Morera. Segons el govern municipal, el projecte de rehabilitació de l’Audiència i la museografia del Museu Morera només té un cost de 4’7 milions d’euros, però en 10 anys la Paeria haurà pagat 2’5 milions d’euros més pel trasllat de funcionaris a les noves oficines. Pacte Social per a la ciutadania El grup d’Esquerra ha votat a favor del Pacte Social per a la ciutadania perquè és una eina de lluita per a la millora de vida de la ciutadania, però ha reclamat al govern que el compleixi i que, d’una vegada per totes, incorpori clàusules socials als contractes i contractacions. Esquerra subscriu el pacte, especialment pel que fa al foment del transport públic i a la gestió pública de serveis. En aquest sentit, recorda l’incompliment per part del PSC de la promesa de remunicipalització de la zona blava pactada al pressupost del 2016.

ERC-Avancem demana l’obertura immediata del centre de dia de Santa Clara i una línia d’ajuts per al copagament

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem ha reclamat a l’equip de govern de la Paeria que liciti les 12 places concertades per la Generalitat per al centre de dia de Santa Clara i que obri una línia d’ajuts perquè els veïns del Centre Històric puguin fer front al copagament. ERC-Avancem denuncia que, malgrat que les obres estan acabades des del 2015 i l’any passat ja hi havia dotació pressupostària, el govern municipal manté l’edifici tancat i sense ús. El govern municipal ha presentat aquest divendres a la Comissió de drets de les persones una sol·licitud a la Generalitat per demanar una ampliació de fins a 30 places concertades a Santa Clara i també al centre de dia dels Magraners. ERC-Avancem hi ha donat suport, però ha reclamat l’obertura immediata de l’equipament del Centre Històric i ajudes per pagar els 400 euros aproximadament que ha de pagar cada usuari. Cal tenir en compte que una plaça al centre de dia costa uns 1.600 euros i que la Generalitat es fa càrrec de 1.200 euros. El grup republicà també ha demanat garanties que el transport adaptat pugui arribar en condicions òptimes al centre de Santa Clara, ja que està situat en un carrer molt estret del Centre Històric i de difícil accés.  

El grup municipal ERC-Avancem celebra l’eliminació del dinar de Santa Cecília i demana que també es deixi de fer la torronada per a la gent gran

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem valora positivament que aquest any la celebració de la Festivitat de Santa Cecília, patrona de la Guàrdia Urbana, no inclogui el dinar multitudinari que es feia cada 22 de novembre, després que l’any passat el grup va denunciar l’elevat cost que suposava per a les arques municipals. ERC-Avancem considera que l’eliminació del dinar és una decisió encertada, ja que es tracta d’una mesura de contenció de la despesa. L’any 2015 el cost del dinar va ser de 7.500 euros i hi van assistir unes 200 persones, segons va reconèixer el Paer en Cap durant una interpel·lació dels republicans en un ple. Els regidors republicans van rebutjar anar-hi per ser una despesa massa elevada, a més de supèrflua i innecessària. D’altra banda, ERC-Avancem demana al govern municipal que aquest gest de responsabilitat en la gestió econòmica dels diners públics es faci extensiu a altres esdeveniments protocol·laris de l’Ajuntament com la torronada de Nadal per a la gent gran. L’any passat aquest acte va costar 11.000 euros. Aquest any, el dia de Santa Cecília els regidors republicans assistiran a la tradicional revista a la Guàrdia Urbana que es farà a l’avinguda Blondel i a l’acte oficial, al Saló de Plens de la Paeria. En canvi, com és habitual, els representants del grup municipal han declinat anar a l’ofrena floral en honor a la patrona de la policia local i a la posterior missa a la Catedral.