Lleida

Totes les notícies


Aprovades tres propostes d'ERC-Avancem per millorar el benestar dels animals de companyia

Adaptar fonts, fer tallers de tinença responsable a les escoles i millorar la zona d'esbarjo de Cappont La Comissió informativa de polítiques de la gestió i promoció de la ciutat i la sostenibilitat de la Paeria del mes de juny ha donat llum verda a les tres propostes presentades pel grup municipal ERC-Avancem que milloraran la vida i el benestar dels animals de companyia a la ciutat.  El grup ha demanat l'arranjament de la zona d’esbarjo per a gossos del barri de Cappont, que està plena de forats. També ha reclamat que es posi algun element a la font per evitar que es faci un toll d’aigua al voltant. D’altra banda, ERC-Avancem ha reclamat al govern de la Paeria que adapti almenys la meitat de les fonts públiques per tal que hi puguin beure aigua les mascotes. Per últim, el grup d’Esquerra ha proposat que s’organitzin als centres educatius de Lleida xerrades i tallers de sensibilització per tal de fomentar la tinença responsable d’animals i les adopcions per evitar abandonaments. El portaveu, Josep Maria Baiget, s'ha mostrat molt satisfet i espera que el govern municipal compleixi tots els acords, tal com va aprovar el Ple sobre l'Estat de la Ciutat.  Així, ha recordat que en aquest mandat l’Ajuntament de Lleida ja ha tirant endavant diverses propostes d’ERC-Avancem per millorar el benestar dels animals de companyia com l’ampliació del Centre d’Atenció d’Animals de Companyia (CAAC) o l’accés de mascotes als autobusos.

Aprovades les millores proposades per ERC-Avancem a l’Arborètum i a la residència de gent gran de la Bordeta

La Paeria canviarà els cartells malmesos del jardí botànic i ampliarà la vorera de l’Avinguda d’Artesa   L’Ajuntament de Lleida canviarà els panells informatius de l’Arborètum Dr. Pius Quer i Font, que estan molt malmesos pel pas del temps, a petició del grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem. També s’ha compromès a ampliar la vorera a l'avinguda d'Artesa, entre els núm. 68 i 70, davant una residència de gent gran. Les dues propostes s’han aprovat a la Comissió informativa de polítiques de la gestió i promoció de la ciutat i la sostenibilitat d’aquest divendres. El portaveu del grup, Josep Maria Baiget, havia denunciat manca de manteniment i deixadesa de l’equip de govern a l’Arborètum: “els cartells estan en un estat tant deplorable que en molts d’ells no queda ni rastre de cap lletra ni logotip, de manera que no es pot conèixer quins arbres i plantes hi ha malgrat és un espai dedicat a la divulgació de la biodiversitat del món vegetal.”  D’altra banda, Baiget ha valorat positivament que la comissió hagi acceptat la proposta d’ERC-Avancem d’ampliar la vorera de l'avinguda d'Artesa, al barri de la Bordeta, que hi ha davant una residència de gent gran, a més d’instal·lar-hi una barana i bancs i de plantar-hi diversos arbres: “aquesta actuació millorarà sensiblement la qualitat de vida i la seguretat dels padrins que utilitzen aquest espai públic com a espai relacional.” Cigonyes Per últim, Baiget ha insistit en reclamar que s’inclogui el vol de les cigonyes al Catàleg de béns protegits arquitectònics, històrics i ambientals de Lleida en el nivell de protecció 4 “ambiental”, com ja va demanar a finals de febrer.  

ERC-Avancem exigeix a l’equip de govern el compliment del Pla d’Acció d’Energia Sostenible

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem denuncia que el govern de la Paeria incompleix el Pla d’Acció d’Energia Sostenible (PAES) i el seu seguiment i aplicació, aprovats pel ple al desembre del 2015 en una moció del republicans. ERC-Avancem lamenta que l’equip de govern no hagi complert els acords per lluitar contra el canvi climàtic, com han confirmat els socialistes a aquest divendres a la Comissió Informativa de Polítiques de la Gestió i Promoció de la Ciutat i la Sostenibilitat. El grup d’Esquerra exigeix que, tal com es va comprometre el govern municipal, elabori un informe biennal per avaluar el procés d’implantació del PAES, amb informació quantitativa sobre les accions implantades i el seu impacte sobre el consum d’energia i les emissions de CO2. També reclama que es facin públiques les emissions de gasos d’efecte hivernacle, per fer el seguiment de la reducció del 20% que està seguint el municipi, i que s’activin els plans de participació i de comunicació recollits en el PAES. D’altra banda, ERC-Avancem ha denunciat que els dos ascensors d’accés a la Seu Vella estan contínuament avariats i ha reclamat que es faci una revisió del contracte de manteniment i se’n millori el funcionament, l’accés i la il·luminació. A la comissió s’ha donat llum verda a l’inici de la licitació del projecte del nou Parc de les Arts de Lleida que s’ubicarà en un solar situat al carrer Alcalde Pujol. El grup d’Esquerra s’hi ha abstingut perquè no s’ha fet cap procés participatiu, tal com s’havia reclamat. Pel que fa a la convocatòria d’ajudes per a la promoció de l’Horta, ERC-Avancem adverteix que 12.000 euros són insuficients per impulsar aquest espai verd tant estratègic per Lleida.  

El grup municipal ERC-Avancem proposa un protocol d’actuació arquitectònica per preservar el Centre Històric

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem demanarà a la propera Comissió informativa de polítiques de la gestió i promoció de la ciutat i la sostenibilitat que la Paeria elabori un protocol d’actuació arquitectònica per a les obres i els treballs urbanístics al Centre Històric de Lleida. L’objectiu és vetllar per la preservació de l’estructura i la trama urbana i consensuar les característiques que han de tenir les noves construccions del barri en elements com façanes, balcons, finestres o colors. ERC-Avancem demana que les ordenances municipals vigents s’adaptin a aquest document i que es treballi per preservar la identitat del Centre Històric i de la ciutat i la seva fesomia. Per això reclama que s’aturi qualsevol intervenció prevista fins a l’aprovació del protocol d’actuació arquitectònica. A més, el grup republicà fa palesa la seva preocupació davant les actuacions urbanístiques al casc antic de la ciutat que els membres de l’equip de govern han fet públiques en mitjans de comunicació i en xerrades amb veïns sense haver-les comunicat prèviament ni haver buscat el suport dels grups municipals.

Els serveis públics, les persones, la sostenibilitat i la cultura, les prioritats d’ERC-Avancem per al Pressupost  2017 de la Paeria

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem prioritza els serveis públics, l’atenció a les persones, la sostenibilitat i la cultura per al Pressupost de l’Ajuntament de Lleida per al 2017, a més d’incloure 80 incompliments del PSC, ja sigui propostes pactades a l’Acord de Pressupost 2016 o aprovades en comissió. El president del grup republicà, Carles Vega, ha fet públiques aquest dilluns les 18 esmenes presentades al Pressupost 2017, que ha qualificat de ‘realistes’, ja que ‘la proposta de Pressupost d’ERC-Avancem és equilibrada perquè l’augment de 5’7 M d’euros en inversions i personal es cobreix amb els 3’6 M d’ingressos de la zona blava més una desviació per la mala previsió del govern en microcrèdits, interessos i amortitzacions que ens permet rescatar 2’1 M, basant-nos en les xifres d’aquest any.’ Vega ha explicat que la proposta d’Esquerra destaca la gestió dels serveis públics municipals de la zona blava, grua i dipòsit de vehicles, acordada ja l’any passat amb el govern però que no surt reflectida al Pressupost presentat pel PSC, a més de l’abastament d’aigua tenint en compte que no prosperi la pujada del preu en el rebut. Una altra prioritat per a ERC-Avancem és l’atenció a les persones, amb la incorporació de dues places per reforçar la plantilla dels serveis socials, especialment per dur a terme un Pla d’acció global contra l’ocupació d’habitatges; i 200.000 euros per fer obres per millorar l’accessibilitat a edificis públics i parades d’autobús. Esquerra també vol donar un impuls a les polítiques de sostenibilitat, amb la realització del procés participatiu  per a la redacció del Pla Director del riu Segre aprovat en el ple de l’estat de la ciutat; millores per valor de 50.000 euros al Centre d’Atenció d’Animals de Companyia (CAAC) i 1’7 M en mobilitat, sobretot en bicicleta i autobús. El quart pilar fonamental per als republicans és la cultura.

Aprovada la proposta del grup municipal d’ERC-Avancem per fer una renovació integral de la canera municipal 

La Comissió informativa de polítiques de la gestió i promoció de la ciutat i la sostenibilitat ha donat llum verda a la proposta de resolució del grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem que demanava que es faci una millora integral de l’anomenada “canera municipal”, començant pel nom, que passarà a ser “centre d’acollida temporal d’animals de companyia”. El govern de la Paeria s’ha compromès a presentar abans que acabi l’any un pla d’execució temporal i les partides pressupostàries assignades per renovar les instal·lacions i millorar el servei que es dóna al centre. Entre les millores proposades per ERC-Avancem amb l’objectiu de vetllar perquè el centre ofereixi la màxima cura, protecció, benestar i respecte als animals hi ha la de habilitar als boxs on viuen els gossos un accés directe al pati posterior per gaudir d’unes hores d’esbarjo, a més de donar utilitat a la “casa del guarda”, fer un codi de bones pràctiques per als professionals que hi treballen, crear un comitè ètic que s’encarregui d’afrontar situacions crítiques dels animals malalts i donar una solució per a les 35 colònies de gats urbans detectades. ERC-Avancem també demana l’elaboració d’un pla de treball en què es concretin les funcions del centre i les tasques de cura que s’hi realitzen, així com la càrrega de treball del personal. La comissió també ha aprovat la proposta d’ERC-Avancem que reclamava estudiar l’habilitació de diferents passos i semàfors a demanda per creuar amb seguretat la LL-11 des de la rotonda de l’Avinguda Estudi General fins a la variant sud. La proposa també inclou la construcció d’un pas inferior per a vianants i ciclistes que doni continuïtat al camí que hi ha al costat del canal de Serós.

En servei el primer punt de càrrega per a vehicles elèctrics públic a Lleida pactat a l’Acord de Pressupost

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem celebra que el primer punt de càrrega per a vehicles elèctrics pactat a l’Acord de Pressupost amb el Govern municipal ja estigui en funcionament, al Campus de Cappont de la UdL. Els altres tres punts demanats per ERC-Avancem estaran instal·lats abans de finals d’any. El portaveu d’ERC-Avancem, Josep Maria Baiget, ha assistit aquest divendres a la inauguració del primer punt públic, juntament amb l’alcalde accidental, Fèlix Larrosa, i la directora de l’Institut Català d’Energia, Assumpta Farran. Baiget s’ha felicitat perquè ‘es comencen a veure els fruits de l’acord per tirar endavant el pressupost’ i ha recordat que ‘una de les prioritats d’ERC-Avancem és construir una ciutat amb una mobilitat més sostenible, apostant per l’energia elèctrica, el transport públic de qualitat i la bicicleta.’ Baiget també ha animat els lleidatans a ser usuaris de vehicles elèctrics. A la ciutat de Lleida hi ha 142 vehicles censats, l’autonomia dels quals és d’entre 250 i 500 quilòmetres. El primer punt és de càrrega ràpida, és a dir, que pot carregar el vehicle en 20 minuts, i està situat al carrer Jaume II. És el primer que instal·la l’Ajuntament Lleida en un espai públic i, de moment, serà gratuït. Els altres tres punts pendents que també estan inclosos a l’Acord de Pressupost 2016 estan en fase de redacció i estaran en servei a finals d’any. Dos seran de càrrega semiràpida i l’altre de càrrega lenta. Encara no s’ha decidit la ubicació exacta, però es preveu que s’instal·lin en punts estratègics de la ciutat com l’estació de tren i al voltant de zones comercials. L’impuls de l’ús de vehicles elèctrics és un dels eixos de les polítiques de sostenibilitat que defensa Esquerra. Així, dins l’Acord de Pressupost també es van acordar nous aparcaments per a bicicletes a diversos barris, la senyalització d’un nou carril bici al carrer Prat de la Riba, augmentar un 30% l’arbrat a la ciutat i una partida de 100.

La Comissió de Sostenibilitat aprova per unanimitat les millores al servei de bus proposat pel grup d’ERC-Avancem

Tots els grups municipals de la Paeria han donat suport a la Comissió informativa de polítiques de la gestió i promoció de la ciutat i la sostenibilitat a la proposta d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem per reordenar les línies d’autobusos urbans, ampliar horaris i adequar les parades de bus per millorar el servei. En concret, ERC-Avancem ha demanat la reordenació de les línies L-4, L-7 i L-8 i l’ampliació de les freqüències dels vehicles per disminuir el temps d’espera dels usuaris a les parades, així com la incorporació d’almenys tres vehicles a la L-20 en les hores punta del dies laborables. A més, la proposta també inclou l’adequació d’una desena de parades d’autobús del polígon i millorar la seguretat i l’accessibilitat a les parades de “Sanitat”, “Doctora Castells/Estudi General” i al carrer Baró de Maials. D’altra banda, la comissió també ha aprovat per unanimitat substituir la gespa de la rotonda de davant del cementiri per plantes que necessitin poca quantitat d’aigua per viure. Tot i així, la proposta ha quedat pendent de pressupost. Pel que fa a la proposta d’ERC-Avancem de fer un curs d’educació canina per obtenir la llicència definitiva per tinença de gossos potencialment perillosos, s’estudiarà si es pot fer mitjançant la modificació de l’ordenança municipal.

Vega: En 6 mesos ERC-Avancem ha aconseguit millores significatives en serveis socials, cultura, sostenibilitat i Horta gràcies a l’Acord de Pressupost

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem ha fet balanç del primer mig any d’execució de l’Acord de Pressupost 2016 pactat amb l’equip de Govern. El president d’ERC-Avancem, Carles Vega, ha explicat que ‘ja hi ha fetes o en execució més de la meitat de les 49 actuacions previstes’ i ha destacat que l'acord ha permès fer ‘millores significatives en àmbits troncals com serveis socials i promoció econòmica, cultura, sostenibilitat i Horta.’ Entre les propostes d’Esquerra fetes fins ara en l’àrea de serveis socials i promoció econòmica destaquen la creació d’una plaça de treballador/a social i una altre de mediador/a social, així com un Pla d’Acció Social, mediació comunitària i reinserció laboral als barris del Centre Històric i la Mariola; la nova línia de microcrèdits per a aturats de 50 anys o més que es va aprovar al ple de juny. Pel que fa a la Targeta Social, ja estan en marxa les bonificacions en impostos i taxes i només falta acabar de gestionar les bonificacions en transport i accés a la cultura. En l’àmbit de la cultura, ERC-Avancem ha aconseguit unificar els criteris de tota la programació teatral a la ciutat amb la creació de la plaça de Direcció d’Arts Escèniques, que es resoldrà en pocs dies i es ratificarà al ple de juliol. També destaca el canvi de gestió del Teatre de la Llotja, que ja no es farà mitjançant la Fundació, sinó que l’assumeix la regidoria de Cultura. Així mateix, pel que fa a la sostenibilitat, Vega ha explicat que en uns dies entrarà en funcionament, a Cappont, el primer dels 4 punts de càrrega per a vehicles elèctrics, mentre que s’està fent el projecte de la resta. A més, s’han fet nous aparcaments per a bicicletes a diversos barris i després de l’estiu s’acabarà la plantació del 30% d’arbrat nou a la ciutat. Per últim, entre les actuacions proposades per ERC-Avancem a l’Horta dins l’Acord de Pressupost hi ha l’APP per millorar la localització de les parcel·les i la seguretat dels veïns, a punt d’adjudicar-se, i aquesta setmana la Comissió ha donat llum verda a la licitació del Pla d’Usos.