Lleida

Totes les notícies


Regina Cairol presideix la reunió per constituir les comissions tècniques per avançar en el pla d’actuació per a la campanya de la fruita 2020

Abans d’acabar l’any es tornarà a convocar la taula institucional per debatre les propostes sorgides a les comissions i decidir com s’incorporen al pla d’actuació. L’Ajuntament de Lleida ha constituït les tres comissions tècniques de treball que permetran avançar en el pla d’actuació de la campanya de temporers 2020. La regidora de Polítiques per als Drets Socials, Regina Cairol, ha presidit la reunió interadministrativa d’aquest dimecres, a la qual han assistit representats de les administracions implicades i dels agents locals que participen en la campanya, com sindicats, entitats socials, associacions agràries, etc. Les tres comissions que s’han creat han estat de contractació, d’allotjament i de persones vulnerables. Cada espai ha de servir per generar debat i propostes que després s’elevaran a la taula institucional, on es decidirà quines i de quina manera s’incorporen al pla d’actuació final per implementar-lo en l’àmbit municipal. S’ha fet una proposta de cronograma i de reglament intern de funcionament. Així, les comissions es reuniran les pròximes setmanes i abans d’acabar l’any es convocarà la reunió amb les persones representants. La regidora ha explicat que s’han d’anar marcant fites a curt termini per adaptar-les i fer canvis si és necessari per ajustar-les millor. La campanya de la fruita 2020 per a les Terres de Lleida té com a objectiu prioritari l’atenció social i humanitària de garantia de cobertura de les necessitats bàsiques a les persones acabades d’arribar a Lleida sense recursos, que es troben cercant feina a la campanya agrària i en diferents situacions, sense contracte laboral, que no se’ls garanteix el dret a disposar d’allotjament, etc. La resposta a aquest tema s’hauria de donar de manera transversal, salvaguardant els drets laborals i socials de les persones i garantint les seves necessitats bàsiques. A més, s’ha de vetllar per un acompanyament més enllà de l’atenció d’urgència, amb el suport de les entitats i les administracions vinculades a la campanya.

El ple aprova una moció per posar el nom de plaça 1 d’octubre davant el CAP de Cappont 

També s’aprova la moció de suport al pla per a persones temporeres El ple de Paeria ha donat llum verda a la moció del Comitè de Defensa de la República (CDR) de Cappont per a posar el nom de plaça 1 d’octubre a l’espai frontal del CAP del barri, on els veïns i veïnes van patir càrregues de la Policia Nacional durant la jornada del referèndum, l’1 d’octubre del 2017. El grup municipal d’Esquerra-AM hi hem votat a favor, igual que la resta dels grups del govern (Junts per Catalunya i el Comú), mentre que el PSC s'ha abstingut i el PP i Cs hi ha votat en contra. La portaveu del grup d’Esquerra i tinent d’alcalde, Jordina Freixanet, ha afirmat que “l'1 d'octubre va obrir una ferida profunda que encara és oberta i que només serem capaços de tancar-la partint del reconeixement i la comprensió a les persones que van patir violència per exercir el dret a votar”. En aquest sentit, ha deixat clar el compromís del govern d’entesa amb les llibertats, la democràcia, la participació i la memòria de l’1 d’octubre.  “Votar no és delicte, només ho és en règims autoritaris, en cap cas es pot exercir violència a la població civil ni empresonament a aquells que sobiranament ostenten la representació política d’un Parlament”, ha reblat Freixanet. Freixanet ha anunciat que, tal i com estableix el nou cartipàs municipal, es demanarà un informe a la Comissió especial de l’1 d’octubre i que a, proposta del Consell de la Ciutat, que és el màxim òrgan de participació, el Paer en cap modificarà via decret el nom de la plaça.  Cal recordar que aquesta moció ja s’havia presentat durant el mandat anterior i que el govern del PSC i els seus socis de C’s i el PP la van tombar. Moció de suport al pla per a persones temporeres També s’ha aprovat la moció dels grups municipals d’Esquerra Republicana de Catalunya-Acord Municipal, Junts per Catalunya i el Comú de Lleida –tots tres al govern d’entesa de la Paeria- de suport al pla de xoc per a l’atenció de persones temporeres que el govern municipal ha posat en marxa a contrarellotge i per a l’inici de la planificació de la campanya de la fruita per al proper estiu.

Les mocions es van presentar a la Junta de Portaveus, presidida per l'alcalde Miquel Pueyo

Moció de suport a la campanya de persones temporeres i per una Lleida justa

La presenten conjuntament ERC, Junts per Catalunya i el Comú al ple de la Paeria Els grups municipals d’Esquerra Republicana de Catalunya-Acord Municipal, Junts per Catalunya i el Comú de Lleida –tots tres al govern d’entesa de la Paeria- presentaran al proper ple una moció de suport al pla de xoc per a l’atenció de persones temporeres que el govern municipal ha posat en marxa a contrarellotge i per a l’inici de la planificació de la campanya de la fruita per al proper estiu. En primer lloc, la moció vol manifestar i fer arribar un agraïment institucional al personal de la Paeria que ha fet possible en un temps rècord la posada en funcionament dels servei d’emergència social a la campanya d’atenció a les persones temporeres. En concret, els tres grups volen agrair la tasca i la professionalitat dels treballadors i treballadores de la regidoria pels drets socials, d’esports, d’urbanisme, de la guàrdia urbana i de protecció civil. Així mateix, volen fer extensiu aquest agraïment a la societat civil veïnal de Lleida, especialment a les associacions de veïns de Cappont i de Balàfia, a l’associació Dona Balàfia, als comerciants de Balàfia, als representants de l’Horta de Lleida i a la Federació de Veïns per la seva resposta, actuació, col·laboració i complicitat En segon lloc, els tres grups municipals proposen iniciar els treballs de disseny i de planificació de la campanya de temporers 2020 amb els departaments implicats de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida i municipis del Segrià, així com amb totes les entitats implicades (CCOO, UGT, Plataforma per la fruita amb justícia social, Jericó, Creu Roja, Caritas, Unió de Pagesos, ASAJA, Associació Antisida de Lleida, Arrels...). ERC, JuntsxCat i el Comú afirmen que Lleida ha de ser capital de drets i, per tant, el respecte als drets humans són la base ètica i moral al voltant de la qual es pretén construir l'ordre geopolític de la societat moderna que volen per a Lleida.

Pueyo anuncia que l’Ajuntament de Lleida promourà un espai de refugi estable per temporers per la pròxima campanya

El paer en cap rep a Lleida el suport del Govern de la Generalitat, amb la presència del seu vicepresident, Pere Aragonès, i dels consellers d’Agricultura, Teresa Jordà, i de Treball, Chakir El Homrani L’alcalde, Miquel Pueyo, anuncia que es treballa en el disseny d’aquesta instal·lació, que també ha de servir per acollir persones durant el Pla Iglú a l’hivern o en casos d’emergències greus   L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo ha rebut avui al Centre Cívic del Centre Històric al vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, i el de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, que han mostrat el suport del govern català a la tasca que està desenvolupant l’Ajuntament de Lleida durant la campanya agrària. El paer en cap ha fet balanç i ha defensat l’actuació del govern municipal amb la posada en marxa del Pla de Xoc de Temporers “en un espai de temps limitat i afrontant el que ha sigut una certa despreocupació de l’administració que hem rellevat” i ha destacat la voluntat d’assolir una fórmula estable d’atenció als temporers. “Si no creem aquest espai de refugi el que estem dient a les persones que estan collint i esperant el contracte, en una certa situació de vulnerabilitat, és que se’n vagin a dormir al carrer. Que vagin al Barri Antic, que tradicionalment ha sigut a Lleida el lloc deixem els conflictes que ens neguem a abordar. Per tant, ens hem negat a ser hipòcrites i hem dut el refugi als Camps Elisis i quan ha calgut l’hem traslladat a Balàfia per millorar les seves condicions”, ha afirmat l’alcalde, qui ha detallat que en la primera nit a la nova ubicació al pavelló Agnès Gregori, aquest refugi ha acollit 89 persones. També s’ha parlat amb les associacions de veïns per demanar-los-hi suport, ha indicat. De cara a pròximes campanyes, Pueyo ha subratllat la importància de la recollida de dades que s’està fent preguntant a les persones temporeres sobre la seva situació personal i laboral, ja que són els “protagonistes essencials d’aquest assumpte”.

El refugi per a persones temporeres es trasllada al pavelló de Balàfia, amb més capacitat que l’Antorxa

L’Ajuntament de Lleida ha començat aquest dimecres al matí a traslladar al pavelló municipal de Balàfia el refugi per a persones temporeres que havia habilitat des del passat 8 de juliol al pavelló de l’Antorxa, als Camps Elisis. El nou refugi començarà a donar servei aquesta mateixa nit.  La regidora de Polítiques per als drets socials, Regina Cairol, ha afirmat que l’objectiu del canvi d’ubicació del refugi es deu al fet que “s’ha fet un seguiment diari de la situació i s’ha detectat que encara hi ha moltes persones que arriben a la ciutat amb motiu de la campanya de la fruita dormint al carrer, cosa que des del govern municipal volem evitar.” També ha explicat que s’ha triat el pavelló de Balàfia perquè “té més capacitat i més dutxes -una quarantena- i és l’únic que està disponible durant els mesos de juliol i agost, mentre que a la resta es fan activitats esportives o lúdiques”. El refugi de Balàfia oferirà el mateix horari i els mateixos serveis que s’oferien fins ara, és a dir, consigna, dutxes i allotjament. L’oficina única es manté al Centre Cívic del Centre Històric, a l’Ereta. Cairol es va reunir ahir amb representants de l’Associació de Veïns de Balàfia, de l’Associació de Comerciants i de l’Horta per comunicar-los el trasllat. L’Ajuntament es compromet a mantenir un contacte fluït amb les entitats del barri i a donar resposta a les seves demandes, com són garantir mesures de seguretat i neteja òptimes. La responsable de drets socials ha recordat que es tracta d’una “situació d’emergència” i ha insistit que “no és cap alberg, només és un refugi”. Així, ha afirmat que, paral·lelament, ja s’està treballant en la planificació de la campanya vinent.De fet, demà dijous l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, i el vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonés, presentaran el Pla de Temporers en un acte al Centre Cívic del Centre Històric.

Foto: Ajuntament de Lleida

Comença a funcionar el refugi per a temporers i temporeres habilitat per la Paeria

Aquest dilluns comença a funcionar al Pavelló dels Camps Elisis -Antorxa- el refugi que l’Ajuntament de Lleida ha habilitat per als temporers i temporeres que arriben a la ciutat amb motiu de la campanya de la fruita. La regidora de Drets Socials, Regina Cairol, ha visitat els treballs de preparació de l’espai i ha insistit en el compromís del Govern de la Paeria per atendre aquestes persones. “Ho abordem com una situació d’emergència” davant la manca de previsió del govern anterior, ha assenyalat la regidora, qui també ha avançat que la Paeria planificarà amb temps un nou operatiu d’assistència per a la campanya del 2020. Trasllat d’activitats esportives Regina Cairol ha agraït expressament la comprensió i la bona col·laboració del club esportiu i de les famílies inscrites a Esportmania que aquests dies ocupaven el Pavelló dels Camps Elisis amb diferents activitats i que s’han hagut de traslladar. Així, a partir d’aquest dimarts, el Club Patrícia realitzarà els seus entrenaments al Barris Nord i un grup d’Esportmania passarà al pavelló de Cappont, on ja hi ha un altre grup de la mateixa activitat. Pernoctació, consigna, dutxa i menjar El refugi per a temporers i temporeres a l’Antorxa obrirà de les 20 a les 22 h, per oferir el servei de dutxes i de consigna. Les persones que hi pernoctin podran romandre al pavelló fins a primera hora del matí, entre les 7 i les 8 h. Els usuaris podran rebre menjar al Centre Jericó i al menjador social de la Paeria. El pavelló de l’Antorxa s’utilitzarà quan s’omplin les places que es disposen al Centre Jericó, el qual suma 70 llocs per dormir, 35 dels quals es destinen a temporers i temporeres. A l’Antorxa es podran ubicar unes 70 hamaques. En tot cas, Regina Cairol ha avançat que la Paeria té la possibilitat de comptar amb altres espais a la ciutat per si fos necessari ampliar el nombre de places d’allotjament d’urgència. Els operaris han treballat avui per instal·lar les hamaques al pavelló, reforçar la il·luminació interior i exterior així com els banys, amb la col·locació de sanitaris mòbils.

El grup ERC-Avancem insisteix a reclamar un alberg municipal per a persones temporeres

Considera inadequat atendre els treballadors de la fruita a Fira de Lleida i Jericó El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem a la Paeria reitera la necessitat de fer un alberg públic específic per als treballadors temporers a Lleida i denuncia que l’equip de govern no té definit un model d’atenció per a aquestes persones. A més, afirma que el govern municipal menysté els grups de l’oposició perquè no els ha presentat el pla de temporers a quatre dies que comenci l’operatiu. La regidora republicana Núria Marín considera que “la Fira de Lleida no és un espai adequat per atendre les persones temporeres ni un allotjament, és un pedaç fruit de la improvisació i la manca de planificació a què ens té acostumats el govern municipal en tots els projectes de ciutat.” En aquest sentit, lamenta que el govern hagi incomplert el compromís que va adoptar el passat agost de col·laborar en una xarxa d’albergs per a treballadors temporers i insisteix que “cal un alberg de gestió únicament pública destinat exclusivament a les persones temporeres i no portar-les a l’alberg Jericó on dormen les persones sense sostre, que tenen un perfil diferent.” A més, Marín adverteix que “això pot comportar la superació de l’aforament legal i utilitzar espais comuns no habilitats per dormir, una situació que atempta contra la dignitat de les persones i contra la seva seguretat, per les quals ha de vetllar l’administració.” Recorda que cada estiu es repeteix l’arribada massiva de persones temporeres que venen a Lleida treballar a la campanya de la fruita i critica que “malgrat les contínues preguntes del nostre grup al govern municipal sobre el pla de temporers -la darrera al ple de maig – no se’ns ha informat i hem de conèixer mitjançant els diaris locals que l’oficina d’atenció als temporers començarà a funcionar el proper dilluns.”