Lleida

Totes les opinions

Carles Vega, president del grup municipal ERC-Avancem

Sense excuses: fora els símbols franquistes!

L’episodi de les plaques amb el jou i les fletxes a les façanes d’edificis de Lleida és el darrer del que ja comença a ser la cançó de l’enfadós: això d’Àngel Ros i el franquisme als carrers de la ciutat. Tot hauria sigut molt més fàcil si no s’hagués enrocat en la seua negativa a substituir els noms de carrers franquistes. Si s’hagués mostrat més sensible a les demandes ciutadanes, ni que fos per un cop.

Núria Marín, regidora i diputada provincial per ERC

Quin és el preu de la llengua catalana?

La nostra llengua val un acord de govern a la Paeria, per garantir la majoria absoluta “de facto” al govern de Lleida? Val un acord PDeCat-PSC per no xafar-se els ulls de polls mútuament? Es veu que sí. Aquest és el calatge polític dels líders territorials a Lleida, negociar amb la llengua com a preu a pagar per una “pau institucional” a la Terra Ferma.  El Pacte a l’inici de legislatura entre PSC i C’S ja va ser anomenat el pacte de la vergonya, vergonya que ja es va constatar quan el PSC no tenia por en posar en mans de C’s la política lingüística de  l’Ajuntament, que, tot i les reiterades defenses de l’equip de govern del nostre Reglament d’ús de la llengua catalana, segons ells intocable, va patint un “cepillado” constant, persistent i amputador semblant al que va patir l’Estatut per part de “l’insigne” socialista Alfonso Guerra.

Carles Vega, president del grup municipal ERC-Avancem

Abordar el problema "okupa" de forma global

Fa temps que reclamem un abordatge integral del fenomen d’ocupació irregular d’habitatges, per mirar d’ajudar les persones afectades i per evitar problemes de convivència, que en algun cas ja s’estan produint. Cal buscar alternatives habitacionals, però sobretot solucions més integrals: a problemes complexos, solucions complexes. Urgeixen, tant per les famílies i col·lectius okupes com pels propietaris particulars (no bancaris) que veuen que s’instal·la algú en les seues propietats sense el seu consentiment.

Carles Vega, president del grup municipal ERC-Avancem

Porta a porta, cuita-corrents, sense dir ni piu

El novembre passat, l’equip de govern de la Paeria anunciava de la forma habitual en ells (a bombo i plateret) que en els següents mesos s’engegava a Lleida un nou sistema de recollida de residus en comerços, locals de restauració i edificis públics: el porta a porta. Començant pels establiments més grans per, després, ampliar-se als de zones comercials, com l'Eix. Continuant amb un pla pilot de les mateixes característiques a domicilis particulars.

Carles Vega, president del grup municipal ERC-Avancem

Transparència, accessibilitat i bon govern

El torn semestral de presidència de la Comissió de la Transparència toca al grup d’ERC-Avancem a la Paeria. Com se sap, aquesta comissió especial es va crear a proposta dels grups de l’oposició, amb l’objecte d’aprofundir un aspecte que era més formal que real a la Paeria com és la transparència i el bon govern. Des de la seua posada en marxa a juliol de 2015, s’ha creat el portal de la transparència, s’ha treballat en el control dels serveis públics i en el dels comptes municipals (encarregant una auditoria que encara no s’ha acabat), s’ha fet seguiment del compliment de mocions i acords de ple i, en general, hem intentat contribuir a aconseguir el bon govern a l’Ajuntament de Lleida.

Carles Vega, president del grup municipal ERC-Avancem

El galimaties de la Llotja

La Llotja de Lleida és un d’aquells equipaments envoltat de controvèrsies, per la seua conceptualització, per la seua construcció i per la seua gestió. El concepte d’equipament que ha de fer funcions de palau de congressos, d’auditori i de teatre no és exclusiu de Lleida. Però no és un model que el grup municipal ERC-Avancem comparteixi. I la força dels fets l’ha dut a l’actual situació de difícil viabilitat, per raons que costa d’esbrinar però en les quals estem convençuts que hi té molt a veure l’existència al seu entorn d’un entramat d’empreses i organismes que hi donen molta pompositat, però poca consistència: Centre de Negocis i Convencions, Fira de Lleida, Mercolleida, Fundació del Paisatge Urbà, Fundació del Teatre de la Llotja, Llotja de Lleida SA, Ajuntament de Lleida, els patrons de les fundacions.

Carles Vega, president del grup municipal ERC-Avancem

Cobrar l'IBI a l'autopista

La Paeria, com tots els ajuntaments, pateix un sistema de finançament injust, ja que s’ha demostrat insuficient per cobrir les necessitats de despesa, tant per les anomenades competències impròpies (prestació de serveis que no hi ha obligació per llei a donar) com les pròpies. Per acabar-ho d’adobar, l’Estat espanyol té aprovada diverses normes que han tingut un impacte negatiu en les finances locals.

Carles Vega, president del grup municipal ERC-Avancem

En el centenari d'Elvira Godàs

Aquest diumenge, 22 de gener, es complia el centenari del naixement d’Elvira Godàs i Vila, filla de Frederic i Victorina. Mestra vocacional, que va contribuir a la introducció de la música com a matèria de l’ensenyament bàsic, va estar marcada per les idees de la pedagogia activa que, de fet, va inspirar tota la família (pare, mare, germà), convertint-la en nissaga de mestres avançats al seu temps, precursors de pràctiques educatives basades en valors participatius que ara es presenten com a innovadores.

Josep Maria Baiget, portaveu del grup municipal ERC-Avancem

Entre el “bonisme” i la deixadesa, una línia molt fina

En els temps que corren, on el governant de torn es mou a cop d’enquesta i del què diran, la manca d’implicació del govern municipal en el compliment de les ordenances de civisme ens ha dut a uns nivells de deixadesa vergonyants vers la qualitat de la via pública. Tot governant que vulgui posar en valor la seva tasca sap que l’eina menys popular, a curt termini, és la de vetllar pel compliment de les ordenances, la qual cosa el duu de vegades a confondre el “bonisme” o ser excessivament tolerant amb la deixadesa.