Lleida

Totes les opinions

Núria Marín, regidora d'ERC-Avancem a Lleida, i Berta Vidal, regidora d'ERC a la Seu d'Urgell

Decidir com vivim fins al final de la nostra vida

No podem més que reconèixer i agrair la tasca que porta fent l’associació de defensa del Dret a Morir Dignament-Catalunya (DMD-CAT). Agrair-los el compromís, la sensibilització i la difusió que han fet i continuen fent sobre una qüestió dura d’abordar; és cert, dura i difícil perquè s’hi barregen sentiments i raó, perquè és una de les qüestions que ens afecten en el nucli més íntim de la nostra persona, però que apel·la directament a la llibertat de les persones a decidir com volen viure i com volen morir.

Carles Vega, president del grup municipal ERC-Avancem

Comença l'any, acaba el mandat

Encetem el 2019, amb els quatre darrers mesos hàbils d’aquest mandat municipal. Amb un alcalde diferent al que havia començat... Però amb el mateix pacte de govern. Perquè, per molt que Fèlix Larrosa ho vulgui obviar, l’acord del PSC amb Ciudadanos –els mateixos que pacten amb VOX a Andalusia- continua vigent i ben vigent, com ha quedat acreditat en els moments des que hi ha nou alcalde, com són l’aprovació de les ordenances fiscals i dels pressupostos.

Josep Maria Baiget, portaveu del grup municipal ERC-Avancem

Redistribuir l’espai vial de Lleida, el nus gordià de la mobilitat!

L’espai on ens movem pels nostres carrers i places és finit, és a dir, està limitat per les nostres cases i edificis.  Aquest espai l’anomenem espai públic, és a dir, de i per a tothom. Davant d’aquesta realitat física, hem de decidir com ens repartim i usem aquest espai. L’aparició dels carruatges i, ara els cotxes, va implementar la famosa frase “dret de pes, envers el dret de pas”.

Núria Marín, grup municipal ERC-Avancem

Franquistes bons i dolents

Exigir retirar els noms de carrers que honoren prohoms franquistes no és només una qüestió de dignitat i de rigor democràtic, que també, és condemnar el franquisme, ergo, condemnar el feixisme. És voler una ciutat neta de tos els vestigis del règim feixista que ens va tiranitzar durant gairebé 40 anys.  “Característiques del feixisme foren el tremp nacionalista i combatiu, el desig d’un govern autoritari exercit per un sol conductor carismàtic, l’existència d’un únic partit, controlat per l’estat, l’autarquia econòmica i l’esclafament de les associacions obreres, substituïdes, en determinats països, per un sistema corporatiu”, “a l’estat espanyol, la religió, entesa com un dels pilars del feixisme, va ser un factor realment rellevant en el missatge de Falange.

Carles Vega, president del grup municipal ERC-Avacem

Res de nou a l'alcaldia

La setmana passada, van ser aprovats els pressupostos de la Paeria per al 2019. Els últims pressupostos del mandat. Els primers pressupostos de Larrosa com a alcalde (i esperem que els últims, ja que esperem que en el proper mandat governi ERC). Una ocasió d’or perquè el flamant Paer en cap demostrés que, efectivament, volia fer foc nou i canviar maneres de fer respecte a Ros... Però res d’això: va fer patent que continua ben vigent el pacte amb Ciudadanos i va confirmar que s’entén a la perfecció amb aquest grup i amb el del PP.

Núria Marín i Casas, regidora i secretària regional de les Dones d’Esquerra Republicana de Catalunya

La punta de l’iceberg

El 25 de novembre, fa 58 anys, a la República Dominicana van ser torturades i assassinades tres dones, les germanes Mirabal, en mans de la policia secreta del dictador Rafael Trujillo. El seus cadàvers destrossats van aparèixer al fons d’un barranc. Aquestes dones van ser víctimes del terrorisme d’estat i de la violència masclista.. És bo i necessari recordar el perquè de les dates assenyalades, en aquest cas més encara, perquè ens recorda la brutalitat i acarnissament de què és capaç el masclisme en l’exercici del seu poder ancestral.

Carles Vega, president del grup municipal ERC-Avancem

És hora de regenerar la Mariola

Al ple de setembre de la Paeria es va aprovar una moció promoguda pel grup ERC-Avancem i pactada amb el del PSC, amb el vot favorable de tots els grups menys el de Ciudadanos, per actuar positivament a la Mariola. El seu nom deia clarament quina era la finalitat: aturar la degradació del barri i iniciar-hi un procés de recuperació integral. I és urgent començar a treballar-hi.  Degradació i recuperació integral: per això va presentar-la el nostre grup.

Núria Marín, regidora d'ERC-Avancem a l'Ajuntament de Lleida i diputada provincial

2 de novembre al Iemen

Víctimes del bombardeig de Lleida el 2 de novembre de 1937 (Autor: Agustí Centelles)

D’ençà que el 2 de novembre del 1937 l’aviació italiana va bombardejar la població civil de Lleida en un atac militar a objectius civils, les intel·ligències militars han trobat un filó per guanyar guerres. Les massacres de civils han passat a formar part de l’estratègia militar. Què pensarien els grans estrategues militars dels actuals bàrbars de la guerra? Probablement els qualificarien d’inútils militarment i sentirien una profunda vergonya, menysteniment i fàstic.

Josep Maria Baiget, portaveu del grup municipal ERC-Avancem

Els fruits del nostre compromís amb l'Horta

L’Horta de Lleida comença a veure la llum. Aquest mandat municipal, que ja arriba al seu final, haurà donat un impuls a l’Horta com mai havia succeït. La configuració d’un govern municipal en minoria i la presència de diversos grups realment implicats amb l’Horta ha generat una sinergia generadora de bons fruits. Estic realment orgullós d’haver-hi participat –com a representant del grup municipal d’ERC-Avancem– ja que, si no hagués estat així, ara no disposaríem de la partida més important mai acordada per restaurar i condicionar camins de forma sostenible, és a dir, sense l’ús d’herbicides potencialment carcinògens per a les persones, poca broma.