Lleida

Totes les opinions

Ignasi Amor, regidor de Joventut, Festes i Tradicions

Street art, esport i comunitat

Les polítiques de joventut desenvolupen projectes i mesures que pretenen incrementar la capacitat dels joves de comportar-nos com a actors socials. Això vol dir ser capaços de modificar el nostre entorn social per dur a terme els nostres propis projectes personals. Facilitar l’empoderament dels joves i la nostra participació en la societat ha de ser l’objectiu principal d’aquestes polítiques.

Montse Pifarré, tinenta d'alcalde i regidora de Recursos Municipals, Hisenda i Salut

Població, salut i desigualtats

L’any 1986, amb el recordat Ernest Lluch com a ministre de Salut, es va promulgar la Llei General de Sanitat. Es va marcar una fita històrica: d’un sistema sanitari finançat pels treballadors i empresaris amb les seves quotes, vam passar a un sistema que integrava totes les altres opcions existents i que progressivament es finançava amb els Pressupostos Generals. Es va establir la gratuïtat i la universalitat de l’assistència sanitària.

Sandra Castro, regidora d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes

Lleida feminista: de les paraules als fets

Al ple municipal del desembre es va aprovar una moció presentada pels grups municipals d’ERC-AM, PSC, Junts per Catalunya Lleida i Comú de Lleida en què s’acordava declarar Lleida com a municipi feminista. La moció responia a la reivindicació feta des del moviment de dones i moviments feministes de la ciutat per desenvolupar polítiques locals que incorporin un enfocament de gènere amb perspectiva feminista.

Regina Cairol, regidora de Polítiques de Drets Socials

La Lleida que treballa per a les persones invisibles

Encara avui, la línia que separa aquestes persones del conjunt de la ciutadania és una frontera imaginària feta de prejudicis i fonamentada en la idea que quedar-se al carrer és impossible per a una “persona normal”, i qui ho fa és perquè té problemes amb l’alcohol, les drogues o ha portat una mala vida. Sovint, quan passo pel carrer, parlo amb aquestes persones i us ben asseguro que els camins que han seguit moltes d’elles han estat molt diversos i que viure al carrer és alhora una conseqüència i una causa de l’exclusió social.

Jordina Freixanet, tinenta d’alcalde i regidora de Govern Obert i Qualitat Democràtica i Institucional

PCiTAL, un projecte de ciutat

Aquells dies mandrosos després de Nadal i Sant Esteve i abans de la nit de Reis són dies per reflexionar. Són els dies en què la gent fa el resum a les seves xarxes socials de l’any que estem a punt de deixar, però també són els dies en què aixequem la mirada cap a l’any que estem a punt d’estrenar. El 2019 ha estat un any que recordarem sempre, l’any del canvi honest, valent i emprenedor.

Ignasi Amor, regidor de Joventut, Festes i Tradicions

Hem de ser moltes més

Ser jove avui a Catalunya no és fàcil. Tenim una taxa d’atur del 10,87%, que en la franja d’edat dels 16 als 24 anys puja al 23,70%. I molts dels que tenen la sort de poder treballar ho han de fer en condicions de precarietat: sous baixos, jornades llargues i poques possibilitats de promoció que els obliguen a viure en una situació d’inestabilitat i inseguretat tant econòmica com personal.

Jaume Rutllant, regidor de Ciutat i cultura

Cultures i globalització

Els processos de globalització, lligats de manera indissociable a l’expansió del neoliberalisme, tenen una expressió cultural que és conseqüència però també instrument necessari per a la seva implantació. Així, el model neoliberal requereix la construcció d’una cosmovisió que transformi la mirada de la societat en totes les seves escales dins d’un marc ideològic i comunicatiu per donar suport a la seva extensió global.

Sandra Castro, regidora d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes

Lleida pels Drets Humans

L’Organització de les Nacions Unides va establir el 10 de desembre com a Dia Internacional dels Drets Humans. La Declaració Universal va culminar el 1948 els treballs que l’Assemblea de l’ONU va iniciar uns anys abans perquè mai més tornessin a repetir-se les atrocitats viscudes durant la Segona Guerra Mundial. Posteriorment, la Declaració Universal s’ha anat completant amb altres acords, com el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, que va entrar en vigor el 1976, o la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat, aprovada l’any 2000.

Govern Paeria

Sembrem futur

La setmana que tot just ha fet cinc mesos de la materialització del Pacte de Sant Joan, el govern d’entesa que formem ERC-AM, Junts per Catalunya-Lleida i El Comú de Lleida-Podem-ECG hem fet públics els pressupostos per al 2020. Som el canvi honest, valent i emprenedor per a Lleida i el balanç presentat n’és segurament el millor exemple, tot i no tractar-se d’unes xifres somniades. Ho vam dir a la roda de premsa i ho gestionarem en els propers mesos: el pressupost per a l’any que ve és contingut en la despesa i realista en els ingressos i és la proposta més bona i factible que podíem fer atesa la situació econòmica en què es troba la Paeria.