Lleida

Totes les opinions

Carles Vega, president del grup municipal ERC-Avancem

Llibertat i respecte als Drets Humans dels presos polítics

El proppassat divendres, es van complir 5 mesos de l’empresonament de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. La nit de diumenge a dilluns ha estat la número 136 que Oriol Junqueras i Joaquim Forn no dormen a casa. Cuixart i Sànchez són a la presó de Soto del Real des del 16 d’octubre, mentre que el vicepresident Junqueras i el conseller Forn (que ha contret tuberculosi) són a Estremera des del 2 de novembre.

Núria Marín, regidora d‘ERC-Avancem a l’Ajuntament de Lleida i diputada provincial

Les Dones en peu de Revolució

Benvinguda sigui la vaga i qualsevol iniciativa liderada pels col·lectius feministes. L’objectiu és molt ambiciós però la situació requereix d’aquesta ambició i gosadia.  Què passaria si totes les dones paréssim de consumir, treballar a casa en les tasques de la llar, deixéssim de tenir cura dels nostres, de treballar en la nostra feina remunerada, d’estudiar.... demostraríem que sense nosaltres no es produeix, i sense nosaltres no es reprodueix.

Carles Vega, president del grup municipal ERC-Avancem

Digueu-li transfuguisme

Fa ben pocs dies, Àngel Ros ens va sorprendre amb un acord pel qual incorporava al seu equip de govern una regidora trànsfuga. Tot i que, tant ell com la regidora, es negaven a utilitzar aquesta terminologia. S’hi negaven perquè tots eren –som—conscients que és una mala praxi política i perquè el PSOE va firmar fa uns anys un acord contra el transfuguisme en el món local. Però no és gens estrany que Ros incorri en una mala praxi, ja ho ha fet altres cops.

Josep Maria Baiget, portaveu d'ERC-Avancem

La supervivència de les cigonyes

L’esperit de supervivència de la natura és tant fort que posa de manifest que les espècies que actualment viuen i conviuen amb nosaltres, si a data d’avui encara hi són, és senzillament per la seva tossuderia d’afecte i desig de viure. Dit això, si algú pensava que enretirant els 25 nius de cigonyes de la Catedral de Lleida per tal de protegir l’esmentat edifici ja estava el tema solucionat.

Carles Vega, president del grup municipal ERC-Avancem

L'escola, la llengua i el 155

El govern del PP i els seus socis –cada cop més rivals– de Ciudadanos s’han passat mesos posant en tensió el model educatiu català tot afirmant que s'adoctrinen els estudiants, en un exercici de qui la diu més grossa. En el seu estira-i-arronsa per l’hegemonia en el nacionalisme hispànic, en el qual el PSOE per cert no vol perdre pistonada, el model educatiu hi juga un paper preponderantíssim.

Carles Vega, president del grup municipal ERC-Avancem

Judici a la pervivència del franquisme

La setmana passada, es va commemorar el Dia Nacional de l’Exili i la Deportació, en memòria dels fets esdevinguts el 5 de febrer de 1939, en què els màxims representants de les institucions republicanes catalanes, basques i espanyoles van haver d’anar frontera enllà, juntament amb centenars de civils i militars. Paradoxalment, es va fer la commemoració estant a l’exili una part del govern que l’havia instituït.

Carles Vega, president del grup municipal ERC-Avancem

Pels carrers franquistes, a judici

Ja fa dos anys que vam presentar una moció, conjuntament amb la Crida, instant la Paeria a eliminar els noms dels carrers i espais públics amb denominacions relacionades amb la dictadura franquista i el cop d’estat del 18 de juliol de 1936. Després d’un debat en algun moment agre, sobretot per la posició dels qui hi van votar en contra en bloc: PSC-PSOE, Ciudadanos i PP. El bloc del 155, abans del 155.

Carles Vega, president del grup municipal ERC-Avancem

Descontrol en la despesa

La ciutadania veu com aquest gener han augmentat les seues despeses per cobrir les necessitats de la vida diària (gas ciutat, butà, electricitat, transport...). Increments en serveis bàsics que fan que les famílies vagin perdent poder adquisitiu any rere any i que, com els ingressos –quan n’hi ha– pugen poc o gens, es veuen obligades a estrènyer-se cada cop més el cinturó. Aquest augment de despeses afecta també l’economia de la Paeria de Lleida.

Carles Vega, president del grup municipal ERC-Avancem

Encarant el 2018

Al darrer ple de la Paeria de Lleida, el nostre grup municipal va denunciar que l’actual equip de govern municipal ha modificat 50 vegades el pressupost del 2017. Sí, sí: fins a 50. Una mitjana de gairebé cinc cops per mes. Un cop per setmana, agost a part, que no és hàbil. I se n’han canviat més de 200 partides, unes quantes d’elles de centenars de milers d’euros. De manera que allò que va aprovar el tripartit municipal a finals de 2016 s’assemblarà ben poc a l’executat a finals del 17.