Lleida

Totes les opinions

Miquel Pueyo, Alcalde de Lleida

L'Onze de setembre, enguany

L'Onze de Setembre -declarada pel Parlament festa nacional de Catalunya l'any 1980- commemora la darrera defensa de Barcelona l'11 de setembre de 1714, set anys més tard de la capitulació de la ciutat de Lleida. Les bretxes a la muralla, entre Magdalena i Carme, els fets del convent del Roser, l’explosió de la mina de Sant Andreu... formen part del paisatge de la batalla, però és a la Seu Vella on va tenir lloc el darrer acte de la caiguda de Lleida; és dins dels murs de l'entorn fortificat que resistiren els darrers homes de la guarnició aliada i que patí fam i set una bona part de la ciutadania, i és on el príncep Enric de Darmstadt va capitular el dia 11 de novembre de 1707.

Ignasi Amor, regidor de Joventut, Festes i Tradicions

La Lleida propera, jove i festiva

Comença el mes de setembre i amb ell posem la vista a la tornada als instituts i universitats dels i les joves i a les Festes de la Tardor de la nostra ciutat, que se celebren el cap de setmana després de l'Obert del Centre Històric. Aquest article és també per a mi un inici de curs, una nova aventura – en forma de legislatura de 4 anys – que començo amb moltes ganes, idees, propostes i il·lusions.

Sandra Castro (regidora d'Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes)

La Lleida compromesa

Fa només uns mesos vam preparar un programa de govern per a una Lleida propera, connectada, saludable, justa i compromesa. Els resultats del 26 de maig ens van portar a un govern d’entesa en què afegíem la Lleida valenta i emprenedora per acabar de completar el nostre projecte de ciutat. No fa tant que ho somiàvem i poc imaginava que tindria la sort de ser regidora d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes de la Paeria de Lleida.

Montse Pifarré, regidora de Recursos Municipals, Hisenda i Salut

Cap a una ciutat saludable

L’Organització Mundial de la Salut defineix el concepte de salut no només com l’absència d’afeccions o malalties, sinó com un estat de complet benestar físic, psíquic i social. A aquesta descripció s’hi ha de sumar la capacitat per fer front als canvis i desafiaments del dia a dia. Però els serveis sanitaris assistencials només influeixen un 20% en l’estat saludable de la persona.

Regina Cairol, regidora de polítiques per als drets socials a la Paeria

Les persones, al centre de les polítiques de la Paeria republicana

Ja s’ha complert un mes de la investidura de Miquel Pueyo com a alcalde de Lleida i, en aquest temps, el canvi honest que la candidatura d’Esquerra Republicana – Acord Municipal va anunciar en campanya comença a impregnar la ciutat. A poc a poc, en petits passos però ferms es va veient la nova manera de gestionar la ciutat, basada en els valors republicans de la justícia social i la igualtat d’oportunitats i, en definitiva, en el benestar de les persones.

Jaume Rutllant, regidor de Ciutat i Cultura a la Paeria

Ciutat i cultura, cap a un model de cohesió social

Amb l’assoliment del Govern d’Entesa a la Paeria de Lleida, fruit dels resultats a les eleccions municipals del 26 de maig i d’un intens treball per articular un programa compartit entre els tres grups polítics que en formem part, comencem a caminar per fer efectiu el canvi honest, valent i emprenedor.  Des de la responsabilitat de govern que assumeixo, que es materialitza en la regidoria de Ciutat i Cultura i que comprèn els àmbits de cultura, model de ciutat i smartcity o ciutat intel·ligent, m’agradaria començar a esbossar alguns aspectes generals que crec que han d’inspirar les polítiques que desplegarem.

Jordina Freixanet, portaveu d'ERC-AM a la Paeria

Gràcies per fer possible el canvi honest

Començo aquesta col·laboració amb un agraïment sincer a totes les persones que han contribuït a fer possible un somni que semblava impossible: un govern de canvi honest a la Paeria de Lleida. Un canvi en la mirada, en les polítiques, en la gestió del dia a dia a la ciutat i en el tracte amb la ciutadania. Un canvi liderat per un Paer en Cap, en Miquel Pueyo, que és un home de pau en majúscules i que fa honor al càrrec públic que li ha estat encomanat.

Carles Vega, Josep Maria Baiget i Núria Marín, regidors d'ERC-Avancem

Petits avenços, encara camí per recórrer

A poques setmanes d’acabar els quatre anys de mandat a la Paeria i d’unes noves eleccions –aquesta vegada, municipals- és hora de fer balanç de les fites aconseguides pel nostre grup municipal i la feina que encara queda per fer. En primer lloc, cal recordar que el resultat de les eleccions de 2015 va suposar el retorn d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Lleida amb tres regidors –a tocar del quart-, a més de l’entrada de nous partits polítics que van acabar amb la bassa d’oli que eren els plens amb només els grups del PSC, CiU i el PP.

Josep Maria Baiget

El tema no va de salvar el Planeta

En aquestes alçades de la pel·lícula entrar a debatre si la humanitat ha d’afrontar o no els dos reptes per a la seva supervivència que mai se li havien plantejat, com són el risc de la guerra nuclear i el canvi climàtic, senzillament és d’una ignorància infinita o d’un negacionisme mediambientalment reaccionari. Per si algú encara dorm a la palla, estem i sempre estarem parlant de la supervivència de l’espècie humana, mai del planeta Terra, per sort del mateix planeta blau; ell hi era abans que nosaltres el comencéssim a gaudir i destrossar i ens perviurà en milions d’anys.