Lleida

Totes les opinions

Carles Vega, president del grup municipal ERC-Avancem

Nous plantejaments contra la violència masclista

En les darreres setmanes, hem sabut que Dona Samaritana, una entitat que ofereix un servei d'allotjament i atenció a dones víctimes de violència masclista i als seus fills, aviat deixarà de rebre usuàries. Aquesta associació es defineix com una entitat sense afany de lucre per atendre i acollir dones en situació d'exclusió social o en risc de ser-hi, i que treballa en diferents àmbits per a promoure la inserció social i recuperació de la persona.

Carles Vega, president del grup municipal ERC-Avancem

Ocultar informació no és mentir?

Àngel Ros es queixava, a la seua conferència anual que organitza el Col·legi de Periodistes a Lleida, de la gran quantitat de peticions d’informació que li presentem quatre dels sis grups de l’oposició i de les 26 reclamacions que hem formulat davant la Comissió de Garantia del Dret a la Informació Pública (GAIP). Ho atribuïa a les noves formes polítiques, que han afectat –deia ell–  el debat municipal.

Carles Vega, president del grup municipal ERC-Avancem

Factures pendents

En el darrer ple municipal, es va tractar la incorporació del romanent de 2016 i les despeses pendents de pagar al pressupost de 2017. Simplificant molt, podem dir que el romanent és el superàvit que té una administració a final d’any. I la Paeria, a final de l’exercici 2016, ha ingressat 5 milions més del que s’ha gastat. Perquè o bé s’ha ingressat més del que comptàvem o bé no s’ha executat tot el estava previst… O les dos coses, com ha passat aquí.

Carles Vega, president del grup municipal ERC-Avancem

Per la responsabilitat ètica i social de la Paeria

El 21 de març se celebra el Dia Mundial de la Síndrome de Down. En vuit dels dotze mesos de l’any hi ha fixat algun dia mundial en suport d’alguna discapacitat, o de la justícia social, o del treball digne. Per recordar que les persones amb discapacitat tenen dret a l’educació, el treball, l’habitatge, la salut, la participació en la vida pública, la sexualitat... I que cal treballar per fer possible l’accés efectiu a aquests drets.

Carles Vega, president del grup municipal ERC-Avancem

Sense excuses: fora els símbols franquistes!

L’episodi de les plaques amb el jou i les fletxes a les façanes d’edificis de Lleida és el darrer del que ja comença a ser la cançó de l’enfadós: això d’Àngel Ros i el franquisme als carrers de la ciutat. Tot hauria sigut molt més fàcil si no s’hagués enrocat en la seua negativa a substituir els noms de carrers franquistes. Si s’hagués mostrat més sensible a les demandes ciutadanes, ni que fos per un cop.

Núria Marín, regidora i diputada provincial per ERC

Quin és el preu de la llengua catalana?

La nostra llengua val un acord de govern a la Paeria, per garantir la majoria absoluta “de facto” al govern de Lleida? Val un acord PDeCat-PSC per no xafar-se els ulls de polls mútuament? Es veu que sí. Aquest és el calatge polític dels líders territorials a Lleida, negociar amb la llengua com a preu a pagar per una “pau institucional” a la Terra Ferma.  El Pacte a l’inici de legislatura entre PSC i C’S ja va ser anomenat el pacte de la vergonya, vergonya que ja es va constatar quan el PSC no tenia por en posar en mans de C’s la política lingüística de  l’Ajuntament, que, tot i les reiterades defenses de l’equip de govern del nostre Reglament d’ús de la llengua catalana, segons ells intocable, va patint un “cepillado” constant, persistent i amputador semblant al que va patir l’Estatut per part de “l’insigne” socialista Alfonso Guerra.

Carles Vega, president del grup municipal ERC-Avancem

Abordar el problema "okupa" de forma global

Fa temps que reclamem un abordatge integral del fenomen d’ocupació irregular d’habitatges, per mirar d’ajudar les persones afectades i per evitar problemes de convivència, que en algun cas ja s’estan produint. Cal buscar alternatives habitacionals, però sobretot solucions més integrals: a problemes complexos, solucions complexes. Urgeixen, tant per les famílies i col·lectius okupes com pels propietaris particulars (no bancaris) que veuen que s’instal·la algú en les seues propietats sense el seu consentiment.

Carles Vega, president del grup municipal ERC-Avancem

Porta a porta, cuita-corrents, sense dir ni piu

El novembre passat, l’equip de govern de la Paeria anunciava de la forma habitual en ells (a bombo i plateret) que en els següents mesos s’engegava a Lleida un nou sistema de recollida de residus en comerços, locals de restauració i edificis públics: el porta a porta. Començant pels establiments més grans per, després, ampliar-se als de zones comercials, com l'Eix. Continuant amb un pla pilot de les mateixes característiques a domicilis particulars.

Carles Vega, president del grup municipal ERC-Avancem

Transparència, accessibilitat i bon govern

El torn semestral de presidència de la Comissió de la Transparència toca al grup d’ERC-Avancem a la Paeria. Com se sap, aquesta comissió especial es va crear a proposta dels grups de l’oposició, amb l’objecte d’aprofundir un aspecte que era més formal que real a la Paeria com és la transparència i el bon govern. Des de la seua posada en marxa a juliol de 2015, s’ha creat el portal de la transparència, s’ha treballat en el control dels serveis públics i en el dels comptes municipals (encarregant una auditoria que encara no s’ha acabat), s’ha fet seguiment del compliment de mocions i acords de ple i, en general, hem intentat contribuir a aconseguir el bon govern a l’Ajuntament de Lleida.