Lleida

Totes les opinions

Carles Vega, president del grup municipal ERC-Avancem

En el centenari d'Elvira Godàs

Aquest diumenge, 22 de gener, es complia el centenari del naixement d’Elvira Godàs i Vila, filla de Frederic i Victorina. Mestra vocacional, que va contribuir a la introducció de la música com a matèria de l’ensenyament bàsic, va estar marcada per les idees de la pedagogia activa que, de fet, va inspirar tota la família (pare, mare, germà), convertint-la en nissaga de mestres avançats al seu temps, precursors de pràctiques educatives basades en valors participatius que ara es presenten com a innovadores.

Josep Maria Baiget, portaveu del grup municipal ERC-Avancem

Entre el “bonisme” i la deixadesa, una línia molt fina

En els temps que corren, on el governant de torn es mou a cop d’enquesta i del què diran, la manca d’implicació del govern municipal en el compliment de les ordenances de civisme ens ha dut a uns nivells de deixadesa vergonyants vers la qualitat de la via pública. Tot governant que vulgui posar en valor la seva tasca sap que l’eina menys popular, a curt termini, és la de vetllar pel compliment de les ordenances, la qual cosa el duu de vegades a confondre el “bonisme” o ser excessivament tolerant amb la deixadesa.

Carles Vega, president del grup municipal ERC-Avancem

Feina a fer el 2017, a la Paeria

Acabàvem el 2016 en un estat de perplexitat tal que ens costava creure que passava el que passava: l’alcalde faltava a la paraula donada i el seu equip de govern cometia diversos incompliments flagrants i no només no se n’excusaven, sinó que ho negaven. Malgrat que no s’arribava a complir el 50% d’allò pactat a l’acord de pressupostos per a 2016, sobretot alguns de tan troncals com la re-municipalització dels serveis de zona blava i grua municipal, la creació d’una targeta social per a ajuts en serveis municipals o la remodelació del carril bici.

Carles Vega, president del grup municipal ERC-Avancem

Un any després, som al cap del carrer... franquista

Diu el tòpic que si, en política, no es vol que una proposta prosperi només cal una comissió d’estudi. Deu ser per això que al mes de gener d’enguany PSC, CiU, C’s i PP van aprovar que un comitè d’experts fes un dictamen sobre el nomenclàtor franquista dels carrers de Lleida per elevar-ne una proposta al ple. Per això i per evitar que prosperés una moció que vam presentar instant a eliminar els noms de carrers de la ciutat relacionats amb el franquisme.

Carles Vega, president del grup municipal ERC-Avancem

La paraula de l’alcalde de Lleida

Dos setmanes després d’aprovar-se els pressupostos per al 2017 de la Paeria de Lleida, continuen tenint rellevància les circumstàncies en què es van aprovar. La cosa va anar així: El PSC va aconseguir el suport de Ciudadanos i PP. Un altre cop. Però en una conjuntura ben diferent a la d’altres moments. Que ben bé pot significar un punt d’inflexió important que afecta, com a mínim, tres àmbits: el de les aliances polítiques, el de la posició del govern i el de l’actitud ètica dels tres grups pactants i, en especial, d’Àngel Ros.

Carles Vega, president del grup municipal ERC-Avancem

Quin pressupost municipal, per al 2017?

El pressupost d’un Ajuntament és l’instrument que permet al govern municipal aplicar el seu pla d’acció. Si és que: a) té Pla d’acció municipal definit; b) és capaç d’aplicar-lo; c) té la força o els suports per aplicar-lo; o d) té intenció d'aplicar-lo. El Pla d’acció municipal (PAM) és un document que recull de forma prioritzada les actuacions que té previstes desenvolupar un govern local per aplicar el seu programa polític.

Dones d'ERC de Lleida

Volem ser dones sense por

Les dones i els homes d’Esquerra Republicana de Catalunya i de les Joventuts d’Esquerra Republicana de Catalunya denunciem, un any més, que les violències sexuals són la forma de violència masclista més execrable. Situen la dona en el grau més alt de vulnerabilitat que pot tenir una persona, atemptant contra allò que té més íntim: la seva sexualitat.  Les dades demostren que es tracta d’un problema encara àmpliament present i estès.

Carles Vega, president del grup municipal ERC-Avancem

Preu de l'aigua, preu públic

En el debat de les Ordenances Fiscals per a 2016, vam presentar una proposta per integrar el preu de l’aigua en les ordenances i per establir bonificacions en base a la renda familiar. Malgrat que no ens tancàvem en el debat de si havia de ser preu públic o taxa, la proposta no va prosperar. Enguany, ho vam tornar a presentar i el rodet de PSC, C’s i PP va impedir novament que prosperés la idea.

Núria Marín, regidora i diputada provincial per ERC

Deures pendents

Per anys que passen la commemoració del bombardeig del 2 de novembre al Liceu Escolar, no deixa de commoure'm, d'entristir-me i sempre em deixa un cert regust amarg. És la tossuda  sensació de no haver sabut encara, com a ciutat, retre el tribut just als morts del bombardeig del 2 de novembre. Em trobo davant aquest paper en blanc per fer un escrit que vol ser una denúncia dels fets ignominiosos i dramàtics,  però sobretot vol ser un acte de justícia històrica, de voluntat ferma de no oblidar els conciutadans que hi van morir.